Suomen suurin matkablogiyhteisö

Dear Diary – Olenko etuoikeutettu?

Asiakas: Mistä sinun ihana aksenttisi on kotoisin?
Minä: Suomesta. 

Näin meidän kesken. Aksentin ihanuudesta voidaan olla montaa mieltä. 😀 Silti joka kerta samanlaisella ylpeydellä kerron olevani Suomesta.

Suomen Vaasasta.

Etuoikeus= oikeus saada tai tehdä jotain ennen muita, oikeus jollaista ei ole muilla tai kaikilla. Niin se Wikisanakirja vaan oli nopein ja helpoin lähde tähän hetkeen.

Oletko kuullut sanontaa, että olisi lottovoitto syntyä Suomeen? Olen syntynyt Suomessa. Olenko minä saanut seitsemän oikein jo syntyessä tai ainakin sen kuusi oikein?

Ei tätä sanontaa aina ole ollut Suomessa.

Sotiemme veteraanit ovat tänään linnan juhlissa kunniavieraina. Sukupolvet rakensivat Suomea. Kun minä lähdin opiskelemaan, niin samanikäinen nainen lähti lotaksi auttamaan kotimaataan.

Samanikäinen mies lähti rintamalle, jotta minulla olisi mahdollisuus opiskella vuosikymmeniä myöhemmin. Aiempi sukupolvi vaaransi henkensä rintamalla.

Toiset eivät koskaan palanneet.

Viime kesältä. Täällä vietin lapsuuteni.

Tiedätkö, mitä asioita minulla on? Asioita, joita kaikilla ei ole kaikkialla maailmassa.

 • Minulla on mahdollisuus.
 • Minulla on vapaus.
 • Minulla on valinta.

Minulla on mahdollisuus.

Koulutus.

Viimeksi juttelin yhden amerikkalaisen opettajan kanssa asiasta. Italialainen asiakas tiedusteli samaa. Miten teemme sen?

Olen koulutettu.

Tallailin peruskoulun, lukion, korkeakoulun. Olisiko minulla edelleen mahdollisuus kouluttautua? Kyllä olisi. Olenko ollut kympin oppilas? Kaukana siitä.

Suomessa on oppivelvollisuus.

Sen jälkeen voi valita tien joko lukioon, ammattikouluun tai työelämään. Kaikki tiet ovat yhtä oikeita ja hyviä. Kunhan se on oma tiesi.

Kaikkien ei tarvitse käydä korkeakoulua. Ne, jotka sen haluavat käydä, niin niillä on siihen kuitenkin mahdollisuus.

Maailmassa on paljon lapsia, jotka eivät pääse edes aloittamaan koulunkäyntiään. Ei opita lukemaan. On sotia ja pakolaisleirejä.Paljon pahuutta. Lapsiavioliittoja. Osa saa lapsia 12-vuotiaana. Hehän ovat itsekin lapsia. Minä leikin ja olin trullina. Olen syntynyt ennen digiaikaa ja lapsuudessani tein suklaapuuroa vedestä ja mudasta.

Toisella puolella maailmaa lapsi toivoo, että se kuravesi olisi juotavaa.

Minulla on vapaus ja valinta.

Olen matkustanut maailmalla, olen ollut kaksi kertaa vaihdossa. Olenko perijätär? En ole. Tein aina opintojen ohessa töitä ja matkustin niillä rahoilla, koska se oli minun valintani.

Ei minulla ollut autoa tai isoa viimeisen päälle sisustettua yksiötä. Minulla oli opiskelija-asunto ja jalat.

Sama valinta jatkui työelämässä. Olen matkustanut vain aikuisena ja itse tienaamillani rahoilla.

Olen irtisanoutunut töistä. Olen hakenut töitä. Voin olla 34-vuotiaana täysin itsenäinen nainen reppureissussa maailmalla, eikä sitä kukaan kyseenalaista. Koska kenelläkään ei ole edes oikeutta kyseenalaistaa sitä.

Isäni vei minut retkelle ennen kuin lähdin.

Minulle tuli länsimaalainen kriisi. Kun siinä tarpeeksi kauan oli ollut kaikenlaista.

Katsoin elämääni laatikon ulkopuolelta ja totesin, että tämä ei ole sellaista elämää, mitä haluan elää.

Niin minä lähdin.

Lähdin unelmani perään, koska minulla on vapaus, valinta ja mahdollisuus. Jossain vaiheessa se ei olisi välttämättä samalla lailla mahdollista, mutta pienillä muutoksilla silloinkin voi muuttaa elämäänsä. Voi vaikuttaa.

Jos sinä valitat neljättä vuotta esimerkiksi työstäsi. Jatkatko vielä viidennen vuoden? Vai voisitko mahdollisesti miettiä, pitäisikö tälle asialle tehdä jotain. Kokeilla edes hakea muuta.

Koska arvaa mitä.

Sinullakin on vapaus, valinta ja mahdollisuus. Jos jatkat viidennen vuoden, niin se on sitten sinun valintasi. Ihan näin yhtenä esimerkkinä. Esimerkki ei nyt sovi jokaisen suomalaisen tilanteeseen, mutta toivottavasti ymmärrät pointin.

Siskoni kanssa metsässä rämpimässä ennen lähtöäni.

Minä voin käyttää ehkäisyä. Se ei ole kaikkialla maailmassa itsestäänselvyys. Näin ollen voin päättää lapsilukuni. Jos tulisin vahingossa raskaaksi, enkä haluaisi lasta. Minä voin tehdä abortin.

Onko se oikein? Se on moraalinen kysymys, eikä kuulu tähän aiheeseen. Mutta minä voin valita tällaisessa tilanteessa, tulenko äidiksi.

Maailmalla on paljon naisia, jotka eivät pysty tehdä sellaista valintaa. Jopa Irlannissa aborttilaki kaatui vasta ihan vähän aikaa sitten.

Jossain maailman kolkassa nainen raiskataan, ja hän tulee raskaaksi. Se on naisen omaa syytä ja nainen saa rangaistuksen.

Siinä nainen lähtee 5.3.2019.

Kun matkustaa, niin kyllä elämään tulee eri tavalla perspektiiviä.

Näkee Laosin ja Kambodzan maaseudulla sellaista köyhyyttä, joka raastaa sydäntä. Siinä vaiheessa hävettää oma länsimaalainen kriisi. Hävettää katsoa niitä ihmisiä silmiin, jotka hymyilevät sinulle ilman hampaita. Hävettää oma matkakassan suuruus, koska he eivät tule koskaan elämässään näkemään sellaista rahamäärää.

Eikä tämän asian ymmärtäminen vaadi edes matkustamista. Suomalaisella on mahdollista lukea, oppia, janota lisää tietoa.

Palataan äitiyteen. Ei sillä eihän aihe ole itselleni ollenkaan ajankohtainen. Palataan silti. Tiedätkö äitiysloman pituuksista muissa maissa?

Monissa maissa se oma pieni vauva laitetaan hoitoon mahdollisesti jo kolmen kuukauden iässä, koska se on äitiysloman pituus tai toinen vaihtoehto on jäädä kotiäidiksi.

Meillä on mahdollista olla kolme vuotta lapsen kanssa kotona ja edelleen palata töihin. Näin karkeasti sanottuna. Kyllä on erilaisia perheitä ja elämäntilanteita.

Mites ne päivähoidon kustannukset?

Kun matkustaa tai opettelee eri kulttuureja, niin se saattaa herättää sinua näkemään oman elämäsi eri tavalla. Voit nähdä sen oman asunnon tai oman työpaikan täysin toisin.

Eikä omassa elämässä välttämättä tarvitse muuttaa mitään. Voi kokeilla ihan ajattelutavan muutosta. Monesti, kun esimerkiksi sairastuu vakavasti tai kroonisesti tai muuten vaan sairastaa koko ajan, niin elämän prioriteettilista menee uuteen uskoon. Niin meni itsellänikin.

En sano, että Suomessakaan kaikki asiat ovat hyvin tai että kaikilla olisi asiat hyvin tai suomalainen työelämä ei vaatisi kehittämistä tai tasa-arvoa pitäisi parantaa tai hyvävelikerhoista pitäisi päästä eroon.

Aina on parannettavaa jokaisella osa-alueella. Täydellisyys – eihän sellaista ole olemassakaan.

Kuitenkaan suurimman osan meistä ei tarvitse ajatella elämän perusasioita.

Mistä saa puhdasta vettä? Missä vedessä voi peseytyä, koska vesi voi sairastuttaa sinut? Löytyy katto pään päältä, talvella lämpöä, valot pimeydessä, sähköhella, jääkaappi, tiskikone, pyykinpesukone, auto, kauppa, lapsilla ilmaiset koulut, kouluruoka, rokotusohjelma, terveydenhuolto ja sosiaaliturva.

Maailman tunnetuimpia lauseita. I have a dream… Martin Luther Kingilla oli unelma. Sitten ovatkin ne asiat, mitä ihminen tekee toiselle. Syrjintää, kiusaamista, väkivaltaa. Onhan niitä pitkä lista.

Eikö meillä Suomessakin voisi olla unelma?

Unelma siitä, että kohtelisimme toisia kunnioittavasti. Olisimme ystävällisiä. Pyytäisimme anteeksi ja antaisimme anteeksi. Auttaisimme toisiamme.

Kehittäisimme Suomea hyvässä hengessä. Suomea, jossa ihmisellä on maailman parhaat edellytykset onneen.

Mietin vaan, että kyllähän minä olen aika etuoikeutettu synnyttyäni Suomeen. Ainakin se kuusi oikein. Jossain maassa nainen pääsi ensimmäisen kerran auton rattiin. Minulla on äänioikeuskin. En edes aina jaksa käyttää sitä.

Kotitehtävä. Jos luet tämän tekstin älypuhelimestasi, tabletistasi tai tietokoneestasi. Mieti, kuinka etuoikeutettu olet. Sinullahan on joku näistä yllämainituista laitteista. Sinulla saattaa myös olla ne kaikki.

Olet matkalla töistä kotiin, joka on se unelmiesi omakotitalo. Olet kotona lapsesi kanssa. Olet työtön ja olet juuri saanut työttömyyskorvauksen. Olet sairaana kotona ja työnantajasi maksaa palkkaa.

Tiedätkö, kaikkialla ei ole näin. 

Lisäksi. Mieti hetki elämääsi. Älä mieti, mitä sinulla ei ole, vaikka naapurillasi on. Tuo suomalainen kateus.

Mitä sinulla on?

Päivän kysymys. Kuka on linnan kuningatar tänä vuonna?

Minä: Heti perään kerron, että meillä on tänään itsenäisyyspäivä.
Asiakas: Onko? Onnea.

 Hyvää itsenäisyyspäivää!

 Varsinkin ulkomailla sen muistaa, kuinka ylpeä sitä voikaan suomalaisuudestaan olla.

Auckland 6.12.2019

Henna

Teksti on kirjoitettu 34-vuotiaan naisen näkökulmasta, joka pakkasi rinkkansa ja lähti. Nainen voi lähteä pois Suomesta, mutta suomalaisuus ei naisesta.

Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply Hannele Ilola perjantai, 6 joulukuun, 2019 at 23:06

  Hyvää itsenäisyyspäivää sinulle. Mukavaa lukea ajatuksiasi.

  • Reply Henna / I'm choosing me maanantai, 9 joulukuun, 2019 at 11:31

   Kiitos Hannele kommentistasi! 🙂 On aina mukava saada kommentteja ja mukava tietää, että näitä minun turinoita luetaan. 🙂 Kiitos! Päivä oli työntäyteinen täällä puolen maailmaan. Hyvää joulun odotusta. 🙂

  Leave a Reply