Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tauolla – puhutaan pienestä episodista

Koska työaikani ovat hiukan erikoiset, niin minulla on usein päivällä tauko. Niin tänäänkin. Enkä jaksanut lähteä hippastelemaan kohti hostellia – kotiani.

Joten tulin toiseen lempipaikkaani.

Arvaatko, mikä se on? Se on kirjasto.

Varsinkin saavuttuani maahan, vietin monia päiviä kirjastossa. Ensimmäisessä hostellissani internet connection ei ollut hyvä. Täällä saa päivittäin käyttää ilmaiseksi nettiä 1 GB.

Riittää minulle oikein hyvin.Tapahtui eilen

Henna!!! Kun minä soitan kelloa, niin sinä juokset. Sinä et pysähdy mihinkään… Ja lauseita toisensa perään. Voisi jopa sanoa, että ääni kohosi huudoksi asti. Silmät leimusivat.

Tuijotin ilmeettömästi ja otin lautaset sekä iskun vastaan.

Keittiö on tulenarka paikka kiireisinä aikoina.

Jouduin taas tulilinjalle.Selailen edelleen päivittäin Suomen uutiset. Pitäähän sitä pysyä ajan hermolla. Koulujen alettua koulukiusaaminen on taas ollut otsikoissa. Arkadianmäelläkin asiaa yritetään ratkoa.

Arvaa, mistä ei juurikaan puhuta. Tai minun silmiini ei ainakaan ole osunut otsikoita.

Työpaikkakiusaaminen.

Sinäkin olet varmasti nähnyt, kuullut tai kokenut. Siitä pitäisi mielestäni puhua paljon enemmän.

Sekin on rikkaruoho, joka pitäisi kitkeä pois. Muutenkin kaikki epäasiallinen kohtelu työelämässä pitäisi olla nollatoleranssissa.

Perinteisillä kohteliaisuussäännöillä pääsee aika pitkälle. Silti säännöllisesti joku aina unohtaa ne.

Minun kanssani yhtä aikaa aloitti toinenkin tarjoilija. Siinä missä minua yritettiin aluksi vähän höykyttää osan tarjoilijoiden toimesta. Huomasivat nopeasti, että ei kannata edes yrittää.

Välillä mietin, kuinka toinen tarjoilija pärjää.Aikuisten keskinäistä kiusaamista.

Joskus se on hetkellinen tilanne. Joskus se on jatkuvaa ja pitkäkestoista. Työntekijöiden välistä – horisontaalista joskus vertikaalistakin.

Kuka siihen puuttuisi? Monesti hyväksytään hiljaa. Pelätään työpaikan puolesta. Tuskin kukaan haluaa käräjille asti lähteä selvittelemään asiaa. Sinnekin ikävä kyllä joskus päädytään.

Kiusaaminen jättää arven lapseen, nuoreen ja aikuiseenkin. Onko minussa jotain vikaa? Vaikuttaen tulevaisuudessa itseluottamukseen. Osaanko jotain? Uskallanko tehdä?

Joskus lehdistössä näkee, kuinka kiusaaja aikuisena katuu ja pyytää anteeksi koulukiusatulta. Siinä missä koulukiusattu vaihtaa koulua. Työpaikkakiusattu vaihtaa työpaikkaa.

Ihan oikeasti, miksi emme vain voisi olla mukavia toisillemme.Kannan lautasia keittiöstä tämän pienen episodin jälkeen.

Toinen tarjoilija huikkaa älä välitä. Alan nauraa ja huikkaan en todellakaan. Koska seuraavassa hetkessä olen taas Darling.  

Darling voisitko kaataa minulle lasin mehua?

Silti tiedän, että joskus joku menee salaa vessaan itkemään. Tiedät varmasti sen tunteen. Se voi tapahtua koulussa, töissä, kotonakin.

Minä kävelin varmalla asiakaspalveluhymyllä kohti asiakkaita ja palasin takaisin keittiöön hakemaan uusia lautasia.

Ja hymyilemään.

Hymy on uusi musta.

Kotitehtävä. Käy kirjastossa.
Päivän kysymys. Pitäisikö työpaikkakiusaamisesta puhua enemmän? Niin lehdistössä kuin työpaikoillakin.

Auckland 20.9.2019

Henna

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply