Matkailijan rokotukset – olihan ne kalliit

Kukaan ei ole voinut välttyä viime kuukausien rokotuskeskustelulta. Niistä on keskusteltu television keskusteluohjelmissa. Ilta-Sanomien ja Iltalehden otsikot vilisevät silmissä. Voidaan yhdessä todeta, että rokotukset ovat tapetilla. Jokaisella on oma mielipiteensä.

En osaa sanoa, kuinka paljon rokotuksia seurataan. Työterveydessä varmasti aika ajoin, kaikki suomalaiset eivät kuitenkaan ole työterveyden piirissä. Neuvolassa ja kouluaikana on rokotusohjelma. Käsittääkseni armeijassa rokotetaan. Vuosittain on influenssarokotuksia.

Entä tämmöisessä vapaaehtoisessa matkustamisessa? Minulle ei ainakaan ole tullut minkäänlaista lappua kotiin, jossa muistutetaan rokotuksista. Nämä vaikuttavat siis olevan jokaisen omalla vastuulla.

Etsin rokotuskorttiani hyvin pitkään ennen kuin menin terveyskeskukseen. On ihme, että se löytyi. On tullut muutettua. Osa rokotuksista löytyi netin syövereistä.

Terveydenhoitaja kysyi kysymyksiä. Missä maassa aiot matkustaa? No en oikein osaa sanoa. Kerroin raakaversion. Kuinka kauan aiot olla matkalla? No en oikein tiedä. Kuitenkin terveydenhoitajan ammattitaidolla saatiin hyvä suunnitelma. Olin itsekin tutkinut asiaa etukäteen ja tiesin, mitä aion ottaa.  Osa rokotuksista minulla oli jo valmiina.

Kyllä se kukkaro vaan keveni apteekissa. Säästätkö terveydestäsi?

Koska minä en voi kertoa sinulle, mitä rokotuksia kannattaa ottaa.
Ennen kuin lähdet matkalle – ota hetki ja mieti asiaa.

Mieti omaa terveyttäsi, lapsesi terveyttä ja muiden terveyttä.

  • Ota yhteys tarpeeksi aikaisin terveydenhuoltoon.
  • Tutustu itse eri rokotusoppaisiin.
  • Arvioi riskit.


Kotitehtävä. Etsi rokotuskorttisi. Jos sitä ei löydy, niin selvitä rokotuksesi ja tee uusi.

Päivän kysymys. Milloin viimeksi rokotukset ovat olleet sinulle ajankohtaisia?

Suomi 26.2.2019

Henna

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply