Australia-juttuja

Pari kuukautta on nyt Ausseissa kulunut ja alkaa olla jo (enemmän tai vähemmän) tottunut paikallisiin tapoihin joten ajattelin nyt kirjoittaa vähän Australia-Suomi eroja / kaikenlaista mitä olen pistänyt merkille täällä.

Vasemmanpuolinen liikenne. Alkuaikoina oli vaikeuksia autolla erityisesti liikenneympyröissä, että minne kaistalle kuuluu kääntyä, nyt on vasemmanpuolisuus jo ihan tuttua ja olisi varmaan outoa ajaa autoa oikealla puolella:D  Kun ratti on oikealla puolella, yritän edelleen laittaa vilkun päälle väärältä puolelta.  Onneksi on automaattiauto, tuntuu oudolta jos pitäisi vaihtaa vaihteita vasemmalla kädellä. Great Ocean Roadilla missä auton vuokraus on suosittua ja ulkomaalaisia kuskeja on paljon, on yleensä kylttejä ”DRIVE ON LEFT in Australia”

 

Uudempi autokanta. Autokanta on melko uusi. En osaa suosituimmista merkeistä sanoa (varmaan japanilaiset) mutta mun silmään on pistänyt että täällä on paljon katumaastureita sekä matalia lava-autoja.

En tiedä miksi näitä kutsutaan, matala lava-auto? Näitä on paljon, tää on vähän tuunatumpi malli

Suojatiet. Täällä on tosi vähän suojateitä. Ruuhkaisimmissa paikoissa ja koulujen läheisyyksissä yleensä on mutta muuten on vain sellaisia tienylityspaikkoja, jossa pitää sitten katsoa mistä välistä ehtii juoksemaan tien yli.

Kuumakallet liikenteessä. Australialaiset ovat kärsimättömiä liikenteessä. Jos vähänkin hitaampaa ajaa tai lähtee hitaasti liikennevaloista niin töötit soivat takana. Täällä myös ajetaan KOVAA.

 

Liikenneympyrät. Täällä liikenneympyröissä kaikki vilkuttavat oikealle eli kun menee ympyrään muttei silloin kun lähtee sieltä.

Bensa. Bensa on halpaa. Alle 1€/litra yleensä.

Kaasuhellat. Missään ei ole sähköhelloja. Meillä on myös autossa kaasuhellat joten alussa tietysti pelättiin, että poltetaan koko auto mutta nyt niihin on jo tottunut ja tykkään kaasuhelloista, ne lämpenee ja jäähtyy nopeampaan kuin sähköhellat. Toisaalta lämmön säätely kaasuhellalla on vaikeaa.

Lämmitys. Taloja ei osata lämmittää. Tähän aikaan vuodesta öisin on KYLMÄ. Portlandissa meijän couchsurf-host ihmetteli eikö meillä ole sähkölämmitteisiä peittoja, kaikilla ausseilla on kuulemma sellainen. Antoi, meille sitten kuumavesipullot mitkä oli pelastus autossa nukkuessa mutta tarvitaan niitä myös nyt, vaikka asutaan talossa sisällä.

Aasialaiset. Aasialaisia on joka paikassa. On paljon täällä asuvia ja paljon turisteja. Nähtävyys ei ole nähtävyys ilman bussilastillista aasialaisia kameroineen ja selfie-tikkuineen.

Hanat. Erikseen kuuma ja kylmä vesihana, myös suihkussa. Siinä meneekin aikaa, kun säätelee niitä kahta hanaa että saisi sopivan lämpöstä vettä.

Netti. Kallis. Niin hassua ajatella, että mulla oli Suomessa RAJATON netti. Ei tarvinnut ottaa ikinä nettiä pois päältä tai säästellä sitä. Nyt maksan $30 (~20€) liittymästä, jossa mulla on rajattomat tekstiviestit, $700 (~470€) puheaikaa ja 3GB nettiä. Ekan kuukauden aikana käytin tosiaan tän netin loppuun kahdessa päivässä.

Koirat. Koirat on aina vapaana. Kaupungissakin. Puistoissa on yleensä merkattu saako koirat olla vapaana mutta vaikkei saisi niin mun mielestä ne on aina vapaana silti.

 

Small talk. Ruokakaupassakin vaihdetaan kuulumiset kassalla. Tai no ei se oikeastaan kuulumiseten vaihtoa ole mutta ”Hello, how are you? ” Good, thanks, how are you? ”Good” on aina käytävä läpi

Kaupan kassat. Kassatädit ja -sedät pakkaa sun ostokset. Mua ottaa tää päähän, koska ne on niiiin hitaita ja pusseja ei ikinä pakata täyteen niin kaupasta joutuu lähtemään miljoonan muovipussin kanssa. Käytän siis itsepalvelukassoja aina kun mahdollista:D

Julkiset vessat. Täällä on paljon ilmaisia julkisia vessoja, ne on (yleensä) siistejä ja kaupungeissa on myös kyltit mistä vessoja löytyy.

Kimppakämpät. Täällä on kimppakämpät suosiossa, ei pelkästään nuorilla opiskeilijoilla vaan myös vanhemmilla työssäkäyvillä ihmisillä. Vuokrat ovat korkeat varsinkin kaupungeissa joten ihan järkevää. Me asustellaan nyt talossa jossa on kolme makuuhuonetta. Me vuokrataan kahden hengen huonetta, sitten on lisäksi yhden hengen huone ja isompi huone jossa on kaksi kerrossänkyä eli neljä henkeä. Joudutaan asumaan välillä täällä neljän hengen huoneessa, kun tuo kahden hengen makkari oli jo ehditty varaamaan tällä viikolla muutamaksi päiväksi. Maksetaan vuokraa $300 (~200€) viikossa ja siihen sisältyy sähkö ja vesi.

Hintataso. Jotkut sanoo että Australia on kallis maa. Suomalaiselle tämä ei kuitenkaan ole kallis. Asuminen on varsinkin isoissa kaupungeissa kuten täällä Sydneyssä kallista mutta muuten on aika lailla sama hintataso (ruokakaupat, julkinen liikenne yms) kuin Suomessa. Palkat täällä on selvästi korkeammat kuin Suomessa

Palkkojen / vuokrien / yms maksut. Palkat sun muut maksetaan yleensä viikon välein. Me maksetaan vuokra kahden viikon välein ja Santerille tulee palkka viikon välein.

Kahvi. Täällä ei löydy mistään kahvinkeittimiä, me ollaan nyt vedetty aamuisin pikakahvia (hyi). Kahvilakulttuuri ja erikoiskahvit ovat kivoja ja hyviä mutta erityisesti aamuisin kaipaan ihan tavallisen suodatinkahvinkeittimen ÄÄNTÄ.

Tiskaaminen. Me ostettiin Ikeasta tavallinen tiskiharha itsellemme autoon mutta muuten en ole nähnyt täällä tavallisia tiskiharjoja. Tiskaamiseen käytetään sientä. Sitten on sellaisia varrellisia sieniä, varren sisään laitetaan vettä ja tiskiainetta ja ne kostuttaa sieniosan, voi pestä asiat vähällä vedellä. Tiskikaappeja ei ole mutta pöydällä on yleensä kuivatusritilä

Koko. Australia on iso. Jos joku paikka on kahden tunnin ajomatkan päässä niin ”ai se on niin lähellä, mennään sinne”.

 

 

Ps. Meidän pihalla riehuu öisin opossumeita, ne on söpöjä, syötetään niille banaania 🙂

 

Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Sandra torstai, toukokuu 11, 2017 at 17:59

    Tää on kaikki niiiiiin totta

  • Leave a Reply