Suomen suurin matkablogiyhteisö
itävalta matkailu wien

Viehättävä Vienna

torstai, 4 huhtikuun, 2019

Kävin kaverini kanssa Wienissä muutaman päivän lomalla maaliskuun lopussa. Olin ensimmäistä kertaa noilla huudeilla, ja upeiden magnolioiden ja kirsikkapuiden katveessa rakastuin totaalisesti Itävallan pääkaupunkiin! Kyseessä on minun mielestäni aivan poikkeuksellisen ihana eurooppalainen kaupunki. Ajattelin jakaa nyt teille omia tunnelmointeja tuosta kaupungista, sekä pari tärppiä sinne matkustaville.

 

Meillä oli vain noin kaksi ja puoli päivää aikaa, joten päätettiin, että ei ahdeta aikataulua täyteen nähtävyyksiä, vaan mennään enemmän fiiliksen mukaan. Tämä oli loistava päätös, kun on kyse Wienistä. Meillä oli kummallekin aamupäivälle yksi kohde, joka haluttiin nähdä, ja sen jälkeen vaan käveltiin päämäärättömästi.

Maanantaiaamuna saavuttiin Wieniin bussilla, ja heti kun oltiin saatu vietyä matkalaukut kämpille, päätettiin suunnata kohti Belvederen taidemuseota. Belvedere on oikeastaan kahden linnan (Ylä- ja Ala-Belvedere) muodostama linna-alue. Linnojen välissä on upea puisto, joka ei kylläkään vielä ollut vehreimmillään. Kumpikin linna toimii nykyään taidegalleriana.  Itse odotin eniten Gustav Klimtin teosten näkemistä. Erityisesti kutkutteli maailmankuulun teoksen The Kiss näkeminen livenä. Tuo maalaus sijaitsee Ylä-Belvederessä. Linnoihin on mahdollista ostaa yhteislippu tai voit valita lipun vain jompaankumpaan. Meille tuo Ylä-Belvedere riitti aivan mainiosti. (Valitettavasti minulla on vain huonolaatuisia kännykkäräpsyjä täältä, koska sateen takia en viitsinyt ottaa kameraa mukaan. Alla netistä löytynyt kuva.)

Ylä-Belvedere, © Bwag/Commons

Tiistaiaamuna tutkiskelimme Wienin karttaa, ja silmiimme osui mielenkiintoiselta vaikuttava paikka: Hundertwasserhaus. Kyseessä on ”tavallinen” asuintalo; lainausmerkeissä siksi, koska sen arkkitehtuuri on kaukana tavallisesta. Jos vaatteiden sanotaan olevan kuin toinen iho, taiteilija Friedensreich Hundertwasserin mielestä kodin tulisi olla kolmas iho. Tämä talo sotii modernia arkkitehtuuria vastaan, joka on ”murhattu viivoittimella”. Talo on Wienin kaupungin omistama ja asunnot vuokra-asuntoja, joten sisälle ei ole mahdollista päästä. Mutta uskokaa pois, ulkokuoressakin riitti ihmeteltävää pitkäksi aikaa! Kadun toisella puolella on turisteille tehty Hundertwasser Village, joka on tehty samaan tyyliin kuin itse talo. Siellä on joitakin kahviloita ja turistikrääsäkauppoja ja siellä pääsee kokemaan, millaista olisi olla talon sisällä.

 

 

 

Näiden kahden nähtävyyden jälkeen vaan käppäilimme kaupungilla melko päämäärättömästi. Kaduilla sai niskat kenossa ihastella Wienin upeaa arkkitehtuuria. Keskustan ulkopuolellakin talot ovat kauniita, ja pieniä ja isompia puistoja on siellä täällä. Tuntui, että mihin tahansa katseensa kääntää, tai mille vaan kadulle suuntaa, kaikkialla silmä lepää. Tämä on yksi seikka, mitä arvostan todella paljon kaupungeissa: jos ympärillä on kaunista arkkitehtuuria ja ihania puistoja, viihdyn paikassa vaikka kuinka kauan. En tarvitse edes mitään kovin mielenkiintoisia nähtävyyksiä tutkittavaksi, vaan minulle riittää, jos saan fiilistellä kaupungin viboja, ja juoda kahvia aina säännöllisin väliajoin. 😄

 

 

Wien on myös uskomattoman siisti ollakseen suurkaupunki. Emme kylläkään käyneet kaupungin laitamilla, mutta minuun vaikutuksen teki se, että myös niiden suurimpien turistirysien ulkopuolella oli todella puhdasta, toisin kuin esimerkiksi Pariisissa. Ja puhtaudesta puheen ollen: Wienissä ei tarvitse karsastaa yleisiä vessoja. Keskustassa maanalaisessa jugendvessassa ystävällinen täti ohjasi kävijän vapaana olevaan toilettiin ja sulki oven perässä. Hän myös siivosi loossit jokaisen kävijän jälkeen! Olin jostain lukenutkin Wienin vessojen olevan mielenkiintoisia, mutta ihan näin hyvää palvelua en ollut osannut odottaa!

 

Jos Wienissä majoittuu vähänkin ydinkeskustan ulkopuolella, kannattaa hyödyntää julkista liikennettä. Metro- ja ratikkalinjat ovat toimivia, eivätkä edes maksa maltaita. Jos haluaa yhdistää hyödyn ja huvin, kannattaa ajella esimerkiksi ratikkalinjalla numero yksi. Kun aamulla olimme suuntaamassa kohti Hundertwasserhausia, huomasimme, että sinne pääsee meiltä ratikalla. Vaikka kävellen tuo matka olisi kestänyt vain kymmenisen minuuttia pidempään, ja kilometreissä ratikka kulki pitkää kiertotietä, oli huippuhyvä päätös kuitenkin mennä sillä. Tuo ratikka oli kuin edullisempi variantti siitä turistien Hop-On Hop-Off -bussista, paitsi että turistioppaan ulkoa opetellut vitsit oli korvattu taatusti autenttisella wieniläisellä tunnelmalla. Linjan reitti meni juuri sopivasti keskustan läpi. Näimme monet nähtävyydet ratikan kyydistä, ilman että jalkoja alkoi pakottaa.

Ollakseen historiallinen suurkaupunki, Wien oli yllättävän kompakti. Vaikka alkuun harmittelimme kaverini kanssa sitä, että ehdimme viettää Wienissä vain pari päivää, matkan jälkeen kummatkin ihmettelimme, miten paljon sitä ehtikään nähdä lyhyessä ajassa. Vaikka palaisin Wieniin koska tahansa, ei reissustamme jäänyt sellaista fiilistä, että jotain merkittävää jäi nyt näkemättä. Vaikka emme ehtineet käydä esim. Schönbrunnin linnassa ja Kansalliskirjastoa kurkkasimme vain ovelta, olimme loppujen lopuksi molemmat todella tyytyväisiä reissumme saldoon.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Katja perjantai, 5 huhtikuun, 2019 at 11:12

  Määkin tykkäsin Wienistä kun kävin siellä ensimmäisen kerran jouluna katsastamassa joulumarkkinoita. Tosin näissä sun kuvissa kaupunki näyttää vielä houkuttelevammalta ilman lumi- ja vesisadetta. 😀
  Itse sain myös yöpyä lähiömaisemissa kaverini luona ja kyllä sielläkin oli todella siistiä. Tulen siis varmasti palaamaan.

  • Reply Lotta perjantai, 5 huhtikuun, 2019 at 11:23

   Varmaan kyllä ihan eri tunnelma joulukuussa.😃 Hyvä että myös lähiöissä oli siistiä! Vaikka olen itse asunut Itä-Euroopassa, ja likaan ja sotkuisuuteen en oikein edes enää kiinnitä huomiota, niin siitä huolimatta (tai ehkä juuri siksi) kaupungin siisteys on iso plussa. Kiva kuulla, että sä pidit Wienistä!

 • Reply Saara perjantai, 5 huhtikuun, 2019 at 13:53

  Opiskelin saksaa ala-asteelta yliopistoon saakka, ja sekä Saksa että Sveitsi ovat maina tuttuja. Itävallassa sen sijaan en ole koskaan käynyt. Pitääkin lisätä se pitkälle to do -listalle 🙂 Hyvä tietää, että parissakin päivässä ehtii nähdä paljon.

  • Reply Lotta perjantai, 5 huhtikuun, 2019 at 15:59

   Kannattaa ehdottomasti käydä! Wien on juurikin sopivan kokoinen paikka lyhyemmälle pyrähdykselle, joskin siellä olisi kyllä riittänyt nähtävää pidemmäksikin aikaa. Ja reissusta jää kyllä ihan eri fiilis, jos vielä osaa paikallista kieltä.

  Leave a Reply