matkailu ranska

Ihanaakin ihanampi Cassis ja sen herkut

torstai, tammikuu 17, 2019

Me majoituttiin meidän Etelä-Ranskan reissulla Aix-en-Provencessa, joka oli kaikin puolin oikein mainio paikka. Tunnelmallinen keskusta vanhoine kirkkoineen ja mutkaisine katuineen oli ihan parasta. Niillä pikkukujilla sai helposti kulutettua vaikka koko päivän. Toinen loistava juttu Aixissa oli sen sijainti. Aixista oli kätevän mittainen matka niin sisämaan provencelaisiin pikkukyliin, kuin Välimerellekin. Ihastuttiin erityisesti pieneen Cassis-nimiseen merenrantakaupunkiin.

Ensimmäisen kerran, kun mentiin Cassisiin, siellä oli markkinat täydessä tohinassa. Keskustassa on yksi isompi aukio, jolle markkinatkin keskittyvät. Pääkadun varrella on jos jonkinlaista turistikojua, mutta meno rauhoittuu huomattavasti kun menee yhdenkin korttelin verran pääkadusta syrjään.

Cassisilla on pitkä rantaviiva ja kaunis satama. Hiekkarannan tuntumassa on kaksi ihanaa kahvilaa / ravintolaa (josta vain toinen oli auki meidän siellä ollessa). Mikä voisi olla sen ihanampaa, kuin kahvihetki auringon paisteessa, leppeän merituulen puhaltessa ja suolaisten aaltojen kohinaa kuunnellessa?

Cassisista voi myös lähteä jos jonkinlaisille veneajeluille Välimerelle. Suosituimpia ovat varmasti  kalankeille suuntautuvat retket.  Massif des Calanques on Marseillesta Cassisiin asti ulottuva hieman Norjan vuonoja muistuttava luonnonmuodostelma. Kalkkikiviset, valkoisena hohtavat kalankit houkuttelevat valtavia määriä turisteja joka vuosi. Cassisista tosiaan pääsee veneajelulle ihastelemaan kalankeja mereltä käsin, mutta niille on myös mahdollista mennä kävelemään. Me valitsimme jälkimmäisen vaihtoehdon, ja se onkin ihan oman postauksensa arvoinen juttu. Veneretkiä kalankeille voi ilmeisesti varata netistä, mutta paikan päälle voi myös vain tupsahtaa ja ostaa liput paikan päältä. Varsinkin kuumimman sesongin aikaan veneretkueita lähtee matkaan jatkuvalla syötöllä.

 

Cassisissa kannattaa tietysti syödä mereneläviä. Ne ovat siellä varmasti tuoreita, ja varmasti hyviä. Tykästyin myös yhteen pienen pieneen herkkupuotiin, joka osoittautui olevan ilmeisesti perheyritys. Istahdimme ihanan tynnyripöydän ääreen ensin vain kahville, mutta hetken valikoimaa katseltuamme päätimme myös maistella vähän juustoja. Päädyimme testaamaan kahta eri tryffelijuustoa: vuohenmaidosta sekä lehmänmaidosta tehtyä. Annos oli t ä y d e l l i n e n. Lautasella oli kumpaakin juustoa hyvän kokoiset palat, vähän vihreää salaattia, jossa oli oliiviöljyä ja balsamicoa ja pöytään tuotiin myös tuoretta patonkia. En voi vieläkään uskoa, miten on mahdollista, että jokin niin yksinkertainen voi maistua niin hyvältä.

Paikan nimi on Atelier Gastronomique Cassis, ja sieltä saa ymmärtääkseni myös isompia annoksia sekä mukaan otettavaa lounasta. Monet ruoista (esim. salaatit ja patongit) ovat edullisempia mukaan otettuina. Herkkupuodista saa ostettua kotiinviemisiksi oliiviöljyä, erilaisia tahnoja, leikkeleitä ja tietysti niitä juustoja.

Jos siis olet jossain Marseillen tai Aixin lähettyvillä, kannattaa ehdottomasti poiketa Cassisissa. Muualta olen lukenut, että sesonkiaikaan koko kylä on tupaten täynnä turisteja, mutta kun me olimme siellä lokakuussa, oli tilaa hengittää ja kaduillakin kuuli pääasiassa ranskaa.

Marseillesta Cassisiin pääsee joko Parc national des Calanques’n läpi, tai sen pohjoispuolelta. Luonnopuistossa tiet ovat tiestysti pieniä, mikä selittää sen, että lyhyeen matkaan kuluu jonkin verran aikaa.

 

ATELIER GASTRONOMIQUE CASSIS

os. 24 Rue de l’Arène, 13260 Cassis, Ranska

http://www.latelier-gastronomique.fr/

 

CASSIS

Miten?

  • Aix-en-Provencesta 52 km (n. 50 min)
  • Marseillesta 26 km (n. 40 min)
  • Nizzasta 191 km (n. 2h)

Milloin?

  • Rauhallisinta syksyllä: syys-lokakuussa merivesi on vielä lämmintä, mutta suurin osa turisteista on jo kaikonnut

Parkkeeraaminen:

  • Aivan ydinkeskustassa on pelkästään kävelykatuja
  • Parking Mimosas: keskustan tuntumassa sijaitseva edullinen parkkihalli

 

Yleinen

Autolla halki Provencen: Château d’Estoublon

maanantai, tammikuu 7, 2019

Provence on kaikessa monipuolisuudessaan aivan uskomattoman upea matkakohde. Majesteettiset vuoret, loputtomat viiniviljelmät, ajan patinoimat kirkot ja luostarit, uneliaat pikkukylät sekä tietysti turkoosina välkehtivä Välimeri tekevät Etelä-Ranskasta varman valinnan vaativammallekin matkailijalle.

Auto oli ehdottomasti kätevin menopeli meidän neljän hengen seurueelle. Meille sopi hyvin se, että kaikkea ei tarvinnut suunnitella etukäteen, vaan pystyimme menemään ihan fiiliksen mukaan. Tuli myös edullisemmaksi vuokrata auto muutamaksi päiväksi kuin ostaa bussilippuja kaikkialle.

Majoituimme Aix-en-Provencessa, joka oli loistava kiintopiste. Aixista oli suhteellisen lyhyt matka niin Välimerelle kuin Provencen pikkukyliin.

Aix-en-Provence

Ehdimme matkan aikana ajella niin moottoriteillä kuin pienemmillä maanteillä. Itse valitsen mielummin aina jälkimmäisen maisemien ja mielenkiintoisten kohteiden takia. Moottoritiet olivat toisaalta hyvässä kunnossa, ja niillä matka taittui nopeasti.

Yleensä meillä oli tarkka päämäärä, mihin ajoimme; halusimme mm. käydä Välimeren rannalla Calanques’ja ihailemassa ja tallustella erinäisten post-impressionistien jalanjäljissä sisämaan pikkukylissä. Pidimme aikataulun kuitenkin tarpeeksi löyhänä, jotta meille jäi aikaa spontaaneille koukkauksille. Yksi mieleenpainuvimmista esimerkeistä oli Châteu d’Estoublon. Olimme aamupäivällä Saint-Remy-de-Provencessa ja bongasin sieltä turisti-infosta kyseisen viinitilan esitteen. Se sijaitsi juuri sopivasti reittimme varrella, joten päätimme pysähtyä siellä. Mitkään sanat eivät ehkä riitä kuvailemaan paikan tunnelmaa! Kyseessä on todellinen luksustila.

Päätien varressa alkoi jo näkyä viinitarhoja ja oliivilehtoja silmänkantamattomiin. Kun käännyimme d’Estoubloniin vievälle tielle, kaikki haukkoivat henkeään. Tietä reunustivat ensin sypressit, ja sitten valtavat viiniviljelmät. Tämä oli juuri sellainan viinitila, millaiseksi olin ne sieluni silmin kuvitellut!

Tien päässä oli avoinna oleva rautaportti, josta ajoimme sisään. Portin sisäpuolella tie jatkui, mutta nyt sen ympärillä oli metsäisempää. Tien päässä kohosi itse Château d’Estoublon, upea 1700-luvulta oleva kivirakennus. Jätimme auton parkkiin ja nousimme kiviportaat ylös kauniille pihalle, jota ympäröivät kivirakennukset olivat lähes kokonaan muratin peitossa. Astuimme sisään viini- ja herkkuputiikkiin. Châteu d’Estoublon tuottaa sekä viinejä, että oliiviöljyä. Oliiviöljyt olivat kauniissa hajuvesipulloja muistuttavissa pulloissa. Puodin toinen osa oli pyhitetty herkuille, jotka nostattivat veden kielelle. Oli erilaisia tahnoja, kastikkeita, säilykkeitä, pastoja, keksejä, karamellejä ja vesiä. Meidän mukaamme tarttui oliivitahna manteleilla, tryffelin makuisia perunalastuja sekä pullo punaista.

Viini- ja oliiviviljelmiä pääsi kiertämään omatoimisesti kävellen. Pihassa oli selvät opasteet, ja polun kiertäminen olisi vienyt niiden mukaan noin puoli tuntia. Emme kuitenkaan lähteneet kiertämään koko polkua, vaan jäimme hetkeksi nautiskelemaan alun maisemista, ennen kuin oli aika jatkaa matkaa.

Château d’Estoublonissa on myös bistro, joka oli valitettavasti kiinni meidän ollessa huudeilla. Koko paikan voi myös vuokrata ja se onkin astetta luksumpi valinta esimerkiksi häiden järjestämiseen.

Kokonaisuudessaan paikka oli jokaista yksityiskohtaa myöten huolellisesti suunniteltu ja toteutettu. Pihan istutukset olivat kauniit ja vanhat kivirakennukset olivat majesteettiset. Pidin myös siitä, että koko paikka puotia myöten oli niin monipuolinen. Viiniharrastajat tietysti nauttivat upeasta viinivalikoimasta, mutta kuten todettu, maisteltavaa ja katseltavaa riitti ihan kaikille.

 

MISSÄ?

Route de Maussane – 13990 Fontvieille – France (tien varressa kylttejä)

MITEN PÄÄSTÄ?

Autolla

  • Arlesista 14,5 km (n. 30 min)
  • Aix-enProvencesta 73 km (n. 1h)
  • Marseillesta 92 km (n. 1h 30min)

MILLOIN?

Auki joka päivä klo 10-13 ja 14-18 (nämä talvella 2018-2019, tarkista erikseen juhlapyhien aikaan sekä kesällä)

 

Yleinen

Budjettimatkailijan vinkit Pariisiin

maanantai, marraskuu 19, 2018

Pariisi on vienyt monen matkaajan sydämen ja hilannut itsensä turistien ykköskohteeksi. Pariisin kokoisessa kaupungissa nälän kurniessa voi olla helppoa seurata muita turisteja ja mennä ensimmäiseen silmiin osuvaan kahvilaan tai ravintolaan ja joutua maksamaan itsensä kipeäksi jopa keskinkertaisesta appeesta. Myös yöpyminen saattaa lohkaista ihan turhan ison siivun matkabudjetista. Tässä postauksessa ajattelin antaa muutaman vinkin ruokailuun ja yöpymiseen liittyen, jotka huomasin käytännöllisiksi.

 

 

Syö lounaasi leipomossa. Tai ei sitä varsinaisesti leipomossa sisällä ole pakko syödä, mutta jos lounaaksi riittää täyttävä patonki tai quiche, lounasaikaan kannattaa tähyillä lähintä boulangerieta. Leipomoista saattaa saada lounaspatongin tai -piirakan 3-5 eurolla. Joissain leipomoissa on ulkona muutamia tuoleja ja pöytiä, mutta yhtä hyvin voit napata eväät mukaan ja suunnata puistonpenkille tai vaikka Seinen penkereelle nautiskelemaan lounaasta.

 

 

Nauti fiineistä ravintoloista lounasaikaan. Monissa gourmet-ravintoloissa on lounasaikaan valmiiksi suunniteltu menu, joka on selvästi illallista edullisempi. Jos siis haluat nauttia jostain Pariisin hienoista ravintoloista, mutta niiden hinnat hirvittävät, kannattaa harkita lounasmenuta.

Tsekkaa fiksattu menu. Tämä pätee niin illalliseen kuin lounaaseenkin. Suurimmassa osassa ravintoloita on menu du jour, päivän menu, johon saattaa kuulua esim. alkuruoka ja pääruoka tai pääruoka ja jälkiruoka sopuhintaan.

 

 

Etniset keittiöt. Pariisi ei ole pelkkää sipulikeittoa ja cordonbleuta. Kaupungissa kukoistavat myös erilaiset etniset ravintolat, joita löytyy varmasti jokaista sorttia ja jokaiselle kukkarolle sopivia. Esim. Maraisin falafel-paikat ovat todella suosittuja – ja edullisia. Monet niistä ovat pikaruokapaikoiksi hyvin tasokkaita.

Yövy hieman keskustan ulkopuolella. Tämä sama periaate pätee itse asiassa myös syömiseen. Itse tykästyin 15. arrondissementtiin, koska siellä näki palasen sitä Pariisia, joka ei ole turistien ruttuun tallaama. Tämä näkyy myös asuntojen hinnoissa. Eikä se haitannut, että kävelymatkaa meidän asunnolta Louvreen kertyi n. 40 min ja Eiffelin-tornille n. 25 min, koska matkan varrella oli ihana nautiskella kauniista arkkitehtuurista, pikkuputiikeista ja rauhallisista kaduista. Ja kun askel alkoi painaa liiaksi, metrolla oli helppo päästä mihin vaan.

 

 

Suosi huoneistoja hotellien sijaan. Myös tämä kohta liittyy sekä yöpymiseen että syömiseen. Ensinnäkin jos olet isommalla porukalla liikkeellä, huoneisto tulee lähes aina halvemmaksi. Toiseksi kun pystyt kokkaamaan osan aterioista itse, säästät pitkän pennin ruokakuluissa. Tässä on kyse myös tunnelmasta: huoneistot ovat nimittäin monesti kodikkaampia kuin hotellit.

 

 

Mitä tästä listasta jäi uupumaan? Olisi kiinnostava kuulla teidän vinkkejä budjettimatkailuun – oli se sitten Pariisissa tai muualla maailmassa.

matkailu pariisi

Ensimmäisiä tunnelmia Pariisista

lauantai, marraskuu 3, 2018

Palasin keskiviikkona ihka ensimmäiseltä Ranskan-lomaltani. Pitkäaikainen haaveeni täyttyi, kun pääsin mm. ekaa kertaa Pariisiin, ja täytyy sanoa, että en joutunut pettymään!

Pieniä viihtyisiä katuja miljoonakaupungin keskustassa, laumoittain turisteja, henkeäsalpaavan upeaa taidetta, ahneita rottia, silmiähivelevää arkkitehtuuria, rynnäkkökiväärein varustautuneita poliiseja, ja rautarouva, jonka figuuri piirtyy taivaankanteen; näistä on minun Pariisini tehty.

 

Pariisi on maailman suosituin matkailukohde, joten osasin odottaa näkeväni tavallista enemmän kanssaturisteja. Eiffel-tornin juurella lauantai-iltana koettu tungos oli kuitenkin aivan erilaista, kuin mitä olen koskaan nähnyt. Ehkä se johtuu siitä, että tykkään aina matkustaa sinne, mihin muut eivät mene, ja aikoina, joina muut eivät matkusta. Pariisi on kuitenkin yksi niistä muutamista kohteista, jotka on koettava siitä huolimatta, että kaikki muutkin haluavat sinne.

Löytyi Pariisista myös hiljaisempia paikkoja. Mennessä meidän AirBnB oli 15. arrondissementillä, joka oli ihanan tavallista asuinaluetta. Tietysti kyllähän sielläkin jokunen japanilainen kameroineen näkyi, mutta kaduilla kävellessä ja ravintoloissa istuessa kuuli melkein pelkästään ranskaa.
Tässäpä siis ensimmäinen vinkkini Pariisiin: ota asunto jostain muualta kuin Eiffel-tornin välittömästä läheisyydestä. Pariisi on suurkaupungiksi helppo käveltävä ja metro on edullinen ja kätevä. Jos haluat nähdä jotain nähtävyyksiä, voit niille kävellessä nähdä palasen sitä aitoa Pariisia. Sitten kun illalla etsit illallispaikkaa, et takuulla joudu ylihinnoiteltuun turistirysään, vaan voit nauttia hyvää ruokaa pariisilaisten tavoin.

Luvassa on vielä paaaljon postauksia Ranskan-reissultamme. Olimme siis ensin Pariisissa muutaman yön, sitten viikon Provencessa ja vielä paluumatkalla pari päivää Pariisissa. Koettuja ja nähtyjä asioita kertyi huimasti, joten pysytelkäähän kuulolla!