Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Tarragona on Katalonian piilotettu helmi

maanantai, 16 tammikuun, 2023

Tarragona on yksi Katalonian upeimmista ja vanhimmista kaupungeista. Sen lisäksi se oli antiikkilaisen rooman pääkaupunki Espanjassa, jonka vuoksi siellä on rooman aikaisia raunioita ja amfiteatteri. Vaikka Tarragona sijaitsee noin kahden tunnin ajomatkan päässä Barcelonassa, siellä on todella vähän turisteja. Se tekeekin Tarragonasta upean ja edullisemman kohteen kuin esim. Barcelona.

Tarragonan menneisyys

Antiikin Roomalaiset perustivat Tarragonan, tai Tarracon, kaksi vuosisataa eKr, ja siitä tuli nopeasti yksi Rooman tärkeimmistä satamakaupungeista ja kauppapaikoista. Tarragona toimi Rooman maakunnan ”Hispania Tarraconensis” pääkaupunkina, ja roomalaiset rakensivat sinne monia nähtävyyksiä, kuten amfiteatterin, sirkuksen ja Tarragonan muurit, jotka ovat vieläkin turistien nähtävyydellä. Sen lisäksi Tarragona oli tärkeä kristillisyyden keskus ja on todettu että Pyhä Paavali saarnasi siellä.

Viidenellä vuosituhannella Länsigoottilaiset ottivat vallan Tarragonasta, ja siitä tuli heidän tärkeä kaupunki. Kahdennaksella vuosituhannella Pohjois-Afrikan ja Iberian niemimaan muslimit valtasivat Tarragonan. Siitäkin huolimatta, Tarragona pysyi tärkeänä satamakaupunkina, ja siitä tuli myös Islamilaisen kulttuurin keskus.

Tarragonan katedraali

Kristityt valtasivat Espanjan takaisin Muslimeilta 13. vuosiluvulla, ja Tarragona oli taas kristittyjen vallan alla. Se menetti asemansa tärkeänä satamakaupunkina ja kauppapaikkana keski-ajalla, kun taas Barcelonasta tuli vaikutusvaltaisempi.

19. vuosiluvulla Tarragona koki teollistumisen ja modernisaation ja siitä tuli taas tärkeä kaupunki. Espanjan sisällissodan (1936-1939) aikaan Tarragona oli tärkeä kaupunki republikaaneille, ja Francon nationalistinen armeija pommitti sitä, joka vahingoitti kaupunkia merkillisesti. Sodan jälkeen Tarragonan kaupunkia aloitettiin uudelleen rakentamaan ja siitä tuli tärkeä teollisuuden ja turismin keskus.

Nykypäivänä turistit nauttivat Tarragonan hyvin säilyneistä roomalaisista raunioista, sen upeista tarronaista ja välimeren ilmastosta. Sen lisäksi Tarragona on tunnettu sen viinistä ja ruokakulttuurista. Tarragona on myös UNESCO maailmanperintökohde vuodesta 2000 asti.

Kuinka matkustaa Tarragonaan

Suomesta helpoiten Tarragonaan pääsee ensin lentämällä Barcelonaan, ja Barcelonasta ottamalla junan. Barcelonan ja Tarragonan välillä on useita junia. Sen lisäksi voit ottaa bussin. Barcelona-Tarragona matka kestää bussilla noin kaksi tuntia ja junalla 1.30 tuntia. Sen lisäksi on pikajuna joka sijaitsee 30 minuuttia Tarragonan keskustasta. Pikajunalla kestää noin 40 minuuttia. Suosittelen kuitenkin ottamaan ihan tavallisen junan koska pikajunan asema sijaitsee hieman kaukana Tarragonasta ja bussit menevät vain kerran

tunnissa.

Junaliput voi ostaa esim OUIGO:sta, Renfe:sta tai Omio:sta. OUGO:lla on myös sovellus jonka kautta voi ostaa junalippuja, mutta katso tarkasti että et lataa esim. Ranskan OUIGO appia joka taas ei toimi Espanjassa.

Espanjasta Tarragonaan pääsee helpoiten ensin lentämällä Reus-kaupunkiin, joka sijaitsee 13 kilometrin päässä Tarragonasta. Bussi maksaa 2.50 Euroa. Ilmastoystävällisempi vaihtoehto on tietenkin ottaa juna. Useasta Espanjan kaupungista pääsee helposti Tarragonaan, vaihdolla tai ilman.

Junamatka Barcelonasta Tarragonaan tarjoaa upeat maisemat

Mitä tehdä Tarragonassa?

Tarragonan tärkeimmät nähtävyydet ovat rooman aikainen amfiteatteri (Amfiteatre de Tarragona), rooman aikaisten vaunujen jälkien rauniot (Circ Roma), Rambla Nova -pääkatu, jonka varrella antiikkisia rakennuksia ja kauppoja, observointi alue josta upeat näkymät välimerelle, rooman aikaitset muurit, roomalainen akvedukti (eli vesijohto, joka näyttää sillalta. Jos on kiinnostunut kristillisistä nähtävyyksistä, kannattaa mennä esim. Tarragonan katedraaliin, sekä Museu Diocesà de Tarragona -museoon jossa uskonnollista taidetta.

Sen lisäksi Tarragonassa on kierrettävä sen upeassa vanhassa kaupungissa, jossa on todella upeaa arkkitehtuuria, kapeita katuja, kivijalkakauppoja joissa myydään paikkalista käsityötä sekä siellä on useita ravintoloita ja kahviloita siestan nautiskeluun. Tarragonan turistijuna ”Tarraco Tren” tarjoaa upeat näkymät kaupungin ympäri helposti istumalla, ja maksaa vain 7 euroa henkilöltä.

Sen lisäksi kannattaa seurata jos sattuu matkustamaan jonkun festivaalin aikaan. Tarragonassa järjestettävistä festivaaleista kallannaa seurata täältä. Tärkeimpiin festivaaleihin kuuluu mm. katalonialaiset ihmistornit. Katalonian ihmistorneista on myös patsas Rambla Nova -pääkadulla.

Tarragonan paikallista käsityötä

Tarragonan hotellit

Tarragonassa on huomattavasti halvemmat hotellit kuin Barcelonassa tai Katalonian suosituissa rantakohteissa. Myös kiireimmän turistisesongin (huhti-elokuu) aikaan hotelleja on paljon vapaalla. Silloin hotellit maksavat noin 600-1000 euroa viikolta. Turistisesongin ulkopuolella huoneen voi saada 250-500 eurolla viikoksi.

Tässä on joitain Tarragonan parhaita hotelleja:

Hotel Lauria ★★★★
Pigal
Hotel Sant Jordi ★★★
AC Hotel Tarragona by Marriott ★★★★
B&B Hotel Tarragona Centro Urbis ★★★

Tarragonan ravintolat

Tarragonassa löytyy ravintoloita moneen makuun, mutta jos on kiinnostunut kokeilemaan paikallisia välimeren herkkuja, kannattaa kokeilla esim. La Morada, La Caleta Restaurant Tarragona, La Creperia Del Pallol tai Almosta. Pizzanälkään esimerkiksi La Tagliatelle ja vegaaneille Vergel Veggie Restaurant.

Tarragona on upea kaupunki Kataloniassa vain kahden tunnin ajomatkan päässä Barcelonasta. Valitettavasti (tai onneksi?) suurin osa suomalaisista ei ole koskaan kuulletkaan koko kaupungista, vaikka siellä on paljon merkittävää historiaa ja muuta näkemistä. Sen lisäksi Tarragona on upea rantakohde. Suurin osa turisteista ovat nimenomaan espanjalaisia.

Oletko sinä kuullut Tarragonasta tai jopa käynyt siellä? Mitä mieltä olet siitä?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin maanantai, 16 tammikuun, 2023 at 20:54

  Tämä tosiaan olikin paikka, josta en ollut kuullutkaan. Sijaitsee kuitenkin sen verran lähellä Barcelonaa, että olisi varmasti helposti yhdistettävissä siihen. Päiväretkikin varmasti onnistuisi. Kuulostaa kiinnostavalta paikalta. Ja toki turistien vähäinen määrä on iso plussa.

  • Reply Elisa maanantai, 16 tammikuun, 2023 at 21:58

   Sama mulla, opin Tarragonasta ekaa kertaa vasta kun olin siellä töissä.
   Suosittelisin vähintään 2-3 päivää Tarragonalle, siellä on upea ranta.

  Leave a Reply