Suomen suurin matkablogiyhteisö
Outo Hollanti

5 * hollantilainen outous

Olen viime päivien aikana taas useampaan kertaan ollut tilanteessa, jossa olen vain voinut pyöritellä päätäni ja huokaista: ”Hollantilaiset…” Jokaisella kansalla lienee omat outoutensa, niin siis tälläkin. Tässä mainittuna muutama.

1. Pihiys

Olen ehkä kyllä ennemminkin maininnut asiasta, mutta hollantilaiset ovat jännällä tavalla pihiä kansaa. Rahasta puhutaan hyvin avoimesti, ja moni hyvinkin tienaavaa kehuskelee säännöllisesti tekemillään ’hyvillä diileillä’. Muistan harjoittelupaikkani korkean pomon ostaneen uuden auton, ja maanantaina töihin tullessaan ensin hehkutti saamaansa alennusta, ennen kuin edes tarkemmin selitteli millaisen auton olikaan hankkinut. Pihiys kulkee usein käsi kädessä epäluuloisuuden kanssa: Viimeksi nykyisessä työpaikassani selvisi, että useampikin hollantilainen kollegani suhtautuu epäilevästi ’chef’s specials’-annoksiin ravintoloissa: ei sitä erikseen korostettaisi, jollei esimerkiksi jonkin raaka-aineen päiväys olisi lähestymässä. Syy ei kuitenkaan ainakaan voi olla se, että kyseinen annos olisi oikeasti suosittelun arvoinen.

2. Karvasmanteli

Tämä Suomessa niin harvinainen ”herkku” (tykkääkö tästä kukaan??) on täällä Alankomaissa harmillisen yleinen. Joulun aikaan lähes kaikkien leivosten sisältä löytyy yllätyksenä paksu kerros karvasmantelimöhnää, ja usein vanukasta tai jugurttia avatessa nenään leijailee karvasmantelin pistävä tuoksu. Kävi varmaan tästä kuvailusta jo selväksi, etten pahemmin kyseisestä ainesosasta välitä? Itse asiassa se haisee mielestäni migreenille. Olen jo tullut niin epäluuloiseksi, että luen ainesosaluettelon kaikista uusista tuotteista, joissa voisin karvasmantelia kuvitella löytäväni.

3. WC:n hanat

Ei ole ollenkaan tavatonta, että hollantilaisesta WC:stä puuttuu käsienpesuallas kokonaan. Jos sellainen löytyy, saa siitä hanasta usein vain ja ainoastaan kylmää vettä. Aiheeseen liittyvä ei-niin-ihastuttava tilasto kertoo myös, että hollantilaiset ovat eurooppalaisista huonoimpia pesemään kätensä WC-käynnin jälkeen (vain noin 50% tämän tilaston mukaan tekee niin). En kyllä tiedä, kumpi on seurausta kummasta.

4. Kesken kaiken päättyvät jalkakäytävät

Hollannissa tunnetusti kuljetaan pyörällä kaikkialle, mikä on kyllä mielestäni ihailtavaa. Pyöräteistä pidetään hyvää huolta, ja sellainen löytyy lähes jokaisen tien sivusta. Tämä on kuitenkin hoidettu jotenkin unohtaen, että jalankulkijoitakin silti teiltä löytyy. Alla (tyylikkäästi muokattu) esimerkkikuva: jalkakäytävä on aluksi vasemmalla, kävelijöiden tienylitys oikealla niin, että pyörätie pitää ylittää kahdesti, jonka jälkeen se taas siirtyy pyörätien vasemmalle puolelle.

5. Karavaanarilomailu

Luulitko, että suomalaiset ovat karavaanikansaa? Et ole varmaankaan kuullut hollantilaisista. Lähes jokainen tapaamani hollannikas on viettänyt lapsuutensa kesälomat karavaanarissa leirintäalueella. Asuntoauto tai -vaunu ajellaan loman alussa esimerkiksi reilu 20 tuntia Etelä-Ranskaan tai Pohjois-Italiaan, jossa loma vietetään usein yhdellä ja samalla leirintäalueella, mistä käsin tehdään päiväretkiä lähialueen kyliin ja kaupunkeihin. Lomien alkaessa valtatiet Alankomaista etelään ovat muuten aivan tukossa karavaanien aiheuttamien ruuhkien takia.

Näitähän riittää vaikka kuinka moneen postaukseen, mutta jaanpas kuitenkin pienempiin osioihin. Onko karvasmanteli (yök) muualla näin suosittua?

Iina

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Jojovain tiistai, maaliskuu 13, 2018 at 11:41

  Nää on nii hauskoja 😀 Varsinkin tuo numero 3 aihe on hämmästyttänyt täällä. Myös meidän kotona täällä Winsumissa on wc:ssä todella todella pieni käsienpesuallas missä ei meinaa edes mahtua pesemään käsiä. Tosiaan siitäkin saa vain kylmää vettä 😀 En ymmärrä miksi ja on viel todella epähygienistä pestä vain kylmällä vedellä 😀

  • Reply iinamaija keskiviikko, maaliskuu 14, 2018 at 10:58

   Joo ja tosiaan monesta WC:stä puuttuu käsienpesuallas kokonaan. Kyllä menee suomalaisen pää ihan sekasin, kun ei tiedä miten pitäis toimia. 😀

 • Reply Tupukka maanantai, joulukuu 30, 2019 at 20:42

  Maassa maan tavalla.niin ja voihan aina itse asentaa isomman altaan..nim.20 vuotta Alankomaissa asunut

  • Reply iinamaija maanantai, tammikuu 6, 2020 at 13:25

   Totta, tottumiskysymyksiähän nämä pääosin on! Nykyään tuntuu Suomessa käydessä moni juttu kummalta, kun on ehtinyt tottua muuhun. 🙂

 • Reply Inka maanantai, syyskuu 28, 2020 at 15:52

  Mainioita toteamuksia Iinamaija. Näitä oli hauska lukea ja verrata omiin osin samanlaisiin kokemuksiin:-) Kiitos jakamisesta!

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.