Joulu ja uusivuosi Alankomaissa

Joulu oli ja meni. Syötiin hyvää ruokaa ja katseltiin Home Alone-elokuvia. Ruokapöydästä ei tosin löytynyt kinkkua eikä laatikoita, eikä muutakaan perinteistä jouluruokaa, sillä Hollannissa ei ole tiettyä tyypillistä jouluruokaa. Kuulin kyllä, että aattona ennen myöhäistä joulukirkkoa on ollut tapana syödä jonkinlaista lihaa (paistia?) leivän päällä, mutta jouluillalliselle itselleen keksitään useimmissa perheissä vuosittain vaihtuva tarjoilu. Monet päätyvät valitsemaan ’gourmetten’: pöydälle asetetaan iso pöytägrilli pienine pannuineen, ja paljon erilaisia pieniksi paloiksi pilkottuja lihoja ja kasviksia, joita jokainen pöydässä makunsa mukaan kokkailee edessäolevalla grillillä. Meidän jouluumme tämä tällä kertaa ei kuulunut, vaan söimme lihaa, perunoita ja salaattia.

Koska itseäni jouluruokien ja -perinteiden puute jaksaa kummastuttaa (vaikken jouluruoasta pahemmin edes välitä), toin Suomesta mukanani puuroriisiä, piparkakkuja ja glögiä joulun makua tuomaan. Tämä taktiikka tuntui oikein toimivalta – varsinkin joulupuuro toi mukanaan kyllä ihanan joulufiiliksen. Riisipuuro on kyllä muutenkin joulun perinneruoista oma suosikkini.

Joulun rauhallisuuden ja rentoilun vastikkeeksi vietetään tänään uutta vuotta, hollannin kielellä Oud en Nieuw – ’vanha ja uusi’. Tänään on siis ’vanhan vuoden ilta’, oudejaarsavond, jolloin paistetaan munkkeja, oliebollen (kirjaimellisesti öljypalloja), ja juodaan kuplivaa.

Raketit kuuluvat olennaisesti uuden vuoden juhlintaan, eikä niiden ampumisen säätely ole lähelläkään Suomen tasoa. Vaarallisimpia raketteja on kielletty, mutta eilen luin uutisista, että Saksan rajalla oli pahoja ruuhkia, koska hollannikkaat suuntasivat naapurimaahan hakemaan raketteja halvemmalla, ja varmastikin saadakseen myös niitä kiellettyjä mukaansa. Viime vuonna uutisissa sanottiin myös, että hollantilaiset käyttivät raketteihin noin 68 miljoonaa euroa (!).  Tässä kirjoitellessa kuulen jo lähes taukoamattoman paukkeen, joka tulee vain kiihtymään puoltayötä lähestyttäessä (ja on jo alkanut hiljalleen pari päivää sitten). Varsinkin keskustan kapeilla kaduilla kannattaa oikeasti olla varovainen, sillä raketteja ammutaan kaikkialla, joka suunnasta ja jokaiseen suuntaan, valitettavan usein ilman sen kummempia turvallisuusjuttuja huomioon ottaen. Onnettomuuksia sattuu vuosittain, ja tuntuukin käsittämättömältä, ettei esimerkiksi Amsterdamin keskustassa räjäyttelyä ole kokonaan kielletty.

Näin koiranomistajan näkökulmasta tämä on myös hullua puuhaa, vaikka oma karvakaverimme ei onneksi heilauta korvaakaan paukkeelle. Moni joutuu kuitenkin pakenemaan rauhallisemmalle maaseudulle helpottaakseen koiransa paniikkia. Epäilemättä on haastavaa välttää tilannetta, jossa raketti räjähtää niin lähellä koiraa, että tämä säikähtää ja saattaa jopa sen takia loppuelämänsä pelätä rakettien pauketta. Itsekin säikähdän välillä kyllä mielettömästi, kun paikallisen nuorison mielestä papattimattojen räjäyttely kaikuvassa alikulkutunnelissa tuntuu olevan oikein mukavaa ajanvietettä.

Paukkeen saattelemana on taas aika sanoa heipat tälle vuodelle, ja toivottaa seuraava vuosi tervetulleeksi! Hauskaa, ja turvallista, vuodenvaihdetta ja ihanaa vuotta 2018 kaikille!

Iina

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.