Suomen suurin matkablogiyhteisö

9 ohjetta: Näin vietät ulkosuomalaisen Suomi-loman

Palasin juuri viikon mittaiselta lomalta Suomesta, ja ai että, kun oli ihanaa! Koska olikin niin ihanaa, jaan tässä ohjeet teille muillekin siitä, kuinka viettää oikein ulkosuomalainen Suomi-loma. Sopii muuten myös ihan Suomessa asuvalle loma-aktiviteettia etsivälle.

1. Täytä kalenteri loman ajalta jo hyvissä ajoin ennen Suomeen suuntaamista kaikenlaisilla tapaamisilla ja aktiviiteeteillä. Yhden päivän aikana ehtii helposti ainakin yhdet lounastreffit, kahvittelut ja illallistapaamisen. Pohdi sitten, että missä välissä ehtisit nähdä vielä ne kaikki muut, jotka eivät yhden viikon aikatauluun mahtuneet.

2. Älä pakkaa kotona takkia mukaan, onhan kuitenkin kesä. Kun saavut Helsinki-Vantaalle, kiroa tätä päätöstä, ja jatka sen kiroamista koko loman ajan. Mikäli lomasi on talvella, varaa kaikki mahdolliset talvivaatteet mukaan, ja ihmettele, kun koko loman ajan onkin +7 astetta ja vesisadetta.

3. Ensimmäinen pysähdys Suomessa on ruokakaupassa, josta ostetaan ruisleipää, 10 erilaisia jugurttia, salmiakkia, savulohta, suolakurkkua, oltermannia, Taffelin sipsejä, herneitä, jne… Osta varmasti niin paljon, ettet loman aikana ehdi kaikkea syömään. Yritä kuitenkin, ja valita ähkyä koko loma.

4. Muista käyttää ainakin päivän verran loma-ajasta bussissa tai junassa könöttämiseen, jotta myös ei-Helsingissä/yhdessä kaupungissa asuvia sukulaisia ja tuttuja ehtisi moikkailla.

5. Ohjelmaan tulee tuupata myös erinäisiä turistikohteita, joihin ei Suomessa vietetyn x (omalla kohdallani 21) vuoden aikana ole mitenkään ehtinyt. Tällä kertaa listalta ruksittiin Vanha Porvoo.

6. 8 päivän lomasta aikakin viitenä päivänä ruokalistalta löytyy lohta. On hyvä ottaa pieni yliannostus, ettei heti kotiinpaluun jälkeen tarvitse alkaa itkeä lohen kaipuuta.

7. Ärsyynny jo itsekin huomatessasi, että lähes kaikki omista lauseistasi alkaa ”Niin tuolla Hollannissakin (vaihda tilalle oma asuinmaasi)…”

8. Koe jonkinasteista kateutta päivittäin ystäviesi suunnitellessa tulevia menoja. Onko niiden kaikkien pakko käydä jossain laavulla keittämässä kahvit, tai poimimassa mustikoita, tai mökillä, tai…?

9. Loman lähennellessä loppua tunne samaan aikaan haikeutta lähdöstä ja iloa kotiinpaluusta, niin ettet oikein itsekään enää tiedä, mikä tunne on meneillään.

Aika hässäkkää nämä visiitit kyllä aina, varsinkin kun niiden väliin ehtii tällainen puolentoista vuoden tauko. Haikeus lähdöstä iski taas jo pari päivää ennen paluuta – ehdin nähdä niin montaa ihanaa ystävää ja perhettä, ja viettää monta hauskaa iltaa, että väkisinkin tulee mieleen, että olisipas tätä ihanaa tehdä päivittäin. Totuus on kuitenkin se, että ei näitä samanlaisia hetkiä päivittäin tulisi vietettyä, vaikka Suomessa asuisikin. Nyt huomasin, kuinka puhelin unohtui pitkäksi aikaa laukun pohjalle, ja niihin ihaniin hetkiin keskittyi paljon enemmän kuin arkielämässä. Pienessäkin ajassa saa niistä yhteisistä hetkistä paljon enemmän irti, ja tulee tehtyä paljon erikoisempia juttuja, jotka jäävät pitkäksi aikaa mieleen.

Eikä se kotiinpaluu hassumpaa sitten ollutkaan, kun taas muisti, kuinka täällä Alankomaissakin viihtyy – ystävällisiä ihmisiä, kivoja terasseja, pitkä kevät ja kesä, rento meininki. Ja tällaiset kukat yllärinä vastassa Schipholilla, kylläpäs tämän Suomi-reissaajan kelpaa. 🙂

 

Iina

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.