Amsterdamin ihana Artis-eläintarha

Viime viikonloppu oli pitkästä aikaa tyhjää täynnä, ja päätimmekin lauantaina suunnata Artikseen, Amsterdamin keskustan kupeessa sijaitsevaan eläintarhaan. Tämä on ollut sillä kuuluisalla ’täälläkin pitää käydä’-listalla jo kauan, kun ei mukamas koskaan ole ollut aikaa. Nytpäs oli, ja yksi kohde saatiin rustattua pois listalta. Kaivelin jopa kameran kaapin perukoilta, mikä olikin oikein hyvä päätös.

Artis sijaitsee siis lähellä Amsterdamin ydinkeskustaa, ylipäätään kauniilla alueella. Puisto itsessään ei ole muihin valtaviin eläintarhoihin verrattuna suuri, mutta saimme kyllä helposti kulutettua nelisen tuntia kierrellessä. Itse jään aina ihastelemaan pentuikäisiä olentoja – niillä kun aina riittää energiaa, vaikkei koordinaatio aina olekaan kohdillaan. Tällä kertaa vietimme varmaankin puolisen tuntia seuraten gorilla-lapsen kieroiluja. Hän kävi tökkimässä ja heittelemässä isompiaan leluilla, ja kun vastaukseksi tuli vähänkin huomiota, lähti hän kuperkeikkoja tehden karkuun. Ja kyllähän ne isommatkin jaksoivat leikkiä, esimerkiksi piiloutua ämpärin sisään.

Lisäksi Artiksesta löytyi myös pikku-kirahvi, joka ihastutti juoksentelemalla ympäriinsä sekä mini-elefantti. Ja toki paljon muita ihanuuksia. Lisäksi Artiksessa on myös mahdollista kävellä esimerkiksi lepakoiden ja lintujen joukossa.

Artiksesta löytyi mielestäni keskimääräistä eläintarhaa vähemmän kahviloita ja ravintoloita. Sen sijaan tarjolla oli reilusti piknik-pöytiä ja nurmialueita, joissa pääsi nauttimaan omista eväistään. Liekö tällä jotain tekemistä hollantilaisen tunnetun pihiyden kanssa, mutta näin eläintarhassa se kyllä vain lisäsi ihanaa, rentoa tunnelmaa. Monella olikin peitto, eväitä ja viinipullo mukana. Itse leiriydyimme penkille elefanttien lähistölle, joten pääsimme napostelun lomassa ihastelemaan elefanttipienokaisen temmellystä.

Vaikkei Artis siis mikä iso alue olekaan, koin sen kyllä vierailun arvoiseksi. Erityisesti rento piknik-retki ja pienten eläinten ihastelu tuovat iloa mihin tahansa päivään.

Sain myös kommenttikenttään hyvän, ja äärimmäisen tärkeän muistutuksen eläintarhojen eettisestä puolesta. Vaikka eläintarhat tekevätkin tärkeää työtä esimerkiksi eläinten suojelun kannalta, on monissa eläintarhoissa olot eläimillä huonot tai heidän luonnolliseen olemiseensa sopimattomat. Artiksen osalta asiasta kirjoittikin Salla We’re Not in Kansas Anymore-blogissa täällä: http://www.lily.fi/blogit/were-not-kansas-anymore/elaintarhat-puolesta-vai-vastaan – kannattaa ehdottomasti lukea, ja pohtia aihetta tarkemmin.

Iina

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply Salla perjantai, heinäkuu 14, 2017 at 14:07

    Heh, hauska sattuma, mekin käytiin muutama viikko sitten tuolla Artis eläintarhassa ja kirjoitin aiheesta postauksen kylläkin siitä eläintarhojen eettisyyden näkökulmasta.

    Artis vaikutti olevan ihan laadukas eläintarha ja ainakin osalla eläimistä oli selvästi ihan hyvät oltavat siellä. Silti jäi jotenkin tosi ristiriitaiset fiilikset siitä, koska esimerkiksi noille elefanteille ei pystytä tuon tyyppisissä tarhoissa tarjoamaan oikeasti luonnonmukaista ympäristöä.

    Käyhän lukemassa postaus jos kiinnostaa 🙂 http://www.lily.fi/blogit/were-not-kansas-anymore/elaintarhat-puolesta-vai-vastaan

    • Reply iinamaija maanantai, heinäkuu 17, 2017 at 15:18

      Hei Salla, kiitos kommentista! Hauska sattuma tosiaan. Olen kyllä kanssasi täysin samaa mieltä, että eläintarhoissa tuovat mukanaan paljon pohtimista ja hankaluuksia, ja juurikin noiden elefanttien kohdalla pohdin kyllä aivan samaa. Toisaalta kuten omassa postauksessasi mainitsitkin, tekevät eläintarhat myös tärkeää työtä esimerkiksi juuri lajien suojelun ja tutkimuksen kannalta, mitä ei toki pidä unohtaa. Toivotaan tosiaan, että jatkossa mentäisiin kuitenkin entistä enemmän luonnon ehdoilla, ja kehitettäisiin toimintaa entistä paremmin lajien ehdoilla. Lisäsin linkin postaukseesi oman tekstini loppuun, sillä tämä on tosiaan tärkeä asia pitää mielessä!

  • Reply Miro perjantai, syyskuu 7, 2018 at 09:50

    Kaksinaismoralismin huipentuma, että moni eläintarhoja käsittelevä blogi- tai somekirjoitus suitsuttaa ensin eläintarhojen tarjontaa mutta loppuun laitetaan aina se väkinäinen muistutus eettisyydestä hyvepisteiden toivossa.

    Kannattaa oikeasti pohtia onko näiden paikkojen tukeminen kauniiden Instagram-kuvien arvoista. Loppupeleissä tämäkin postauksen ilmapiiri ohjaa nimenomaan sinne eläintarhaan, eikä suinkan pohtimaan sitä eettisyyttä.

    • Reply iinamaija perjantai, syyskuu 7, 2018 at 10:33

      Hei Miro! Kiitos kommentista. Ymmärrän pointtisi, mutten kyllä allekirjoita tekstini olevan kaksinaismoralismin huipentuma. Tekstin loppukommentin tarkoitus ei tosiaan ole sanoa ”Älkää te menkö eläintarhoihin, mutta minä kyllä menen.” Tarkoitukseni on pyytää ihmisiä kiinnittämään huomiota eläinten oloihin ja siihen, millaisiin eläintarhoihin he menevät. Olen kuitenkin myös sitä mieltä, että eläintarhoilla on erittäin tärkeä rooli eläintensuojelussa ja tutkimuksessa, ja että niiden välillä on isoja eroja eläinten olojen suhteen.

      • Reply Miro lauantai, syyskuu 8, 2018 at 12:30

        Pahoittelen hieman liian kärjistettyä sanavalintaa, johon sitä saattaa sortua kun kokee jonkin aiheen henkilökohtaiseksi.

        Toki eläintarhat harrastavat eläinsuojelua ja ovat onnistuneet elvyttämään tiettyjä sukupuuton partaalla olevia lajeja, mutta se ei suinkaan tarkoita sitä, että kaikki eläimet ovat ”suojelun” tarpeessa. Hyvän ajatuksen varjolla pidetään lukemattomia eläinlajeja häkkien takana, vain ja ainoastaan ihmisten viihdykkeenä.

        Samalla voidaan myös pohtia, ett minkä vuoksi esimerkiksi lumileopardien elossapitämiseksi sellainen on täytynyt rahdata Korkeasaareen saakka? Eläinsuojelua tai ei, tämä eläin joutuu elämään pienessä tilassa ja itselleen oudossa ilmastossa, siihen nähden mihin on luontaisesti tottunut. Kyllä se eläinsuojelu lähempänäkin onnistuu kuin Helsingissä. Sama juttu pandojen kanssa, joita lennätellään ympäri maailmaa eläinsuojelun nimissä, samalla ihmisoikeuksien polkemista ja sortoa siloitellen.

        Joka tapauksessa alkuperäisen kommenttini tarkoitus oli kritisoida sitä, että eläintarhoissa käydään mutta sitä ”valkopestään” jälkikäteen muistutuksella, että tiedostaa mahdolliset epäeettisyydet. Ilmiönä se tuntuu olevan suuri.

        • Reply iinamaija keskiviikko, syyskuu 12, 2018 at 15:45

          Hei Miro! Ymmärrän täysin, että itselle tärkeä aihe saa välillä reagoimaan vahvasti, enkä ollut sinänsä eri mieltä alkuperäisen viestisi yleispointistakaan. Asiaa ei tosiaan tee hyväksi se, että jälkikäteen sanoo tietävänsä asian ongelmat (”Tiedän kyllä, että pitäisi kierrättää, mutten kuitenkaan tee sitä” ei myöskään tosiaan auta). Kommenttisi siitä, etteivät kaikki eläimet suojelua tarvitse on mielestäni myös aikalailla asian ytimessä: eläintarhat voisivat varmasti paljon enemmän keskittyä niihin eläimiin, jotka sitä tarvitsevat, ja niihin, jotka esimerkiksi kyseiselle alueelle ovat ”paikallisia”. Täydellisessä maailmassahan eläintarhoja tarvittaisiin erittäin vähän, ja eläintensuojelutyötä tehtäisiin eläinten luonnollisissa ympäristöissä, mutta valitettavasti rahaa ja resursseja tähän ei tunnu löytyvän.

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.