10+1 kysymystä ulkosuomalaiselle

Olen aika ihastunut tällaisiin blogihaasteisiin, joita selailemalla pääsee lukemaan eri ihmisten näkökulmia samoihin juttuihin. On kiva huomata, kuinka nopeasti ainakin nämä ulkosuomalais-blogeissa näkyneet haasteet ovat levinneet. Syvä kiitos ja kumarrus siis Mielilandia-blogin Anulle, joka tämän haasteen minun suuntaani lähetti.

Alla siis vastaukseni haasteen mukana tulleisiin kysymyksiin.

 

1. Mikä on parasta tämänhetkisessä asuinmaassasi?

Kevät ja avoimuus tulevat nyt näin ensimmäisinä mieleen! Maaliskuussa syntymäpäiväni paikkeilla Suomessa on aina lunta, kun täällä taas kukat alkavat jo puskea maasta ja kiireisimmät jopa kukkia. Aurinkoa riittää, ja ensimmäisinä lämpiminä päivinä ihmiset suuntaavat massoittain piknikille puistoon tai terassille drinkille, ja kaikki ovat iloisia. Myös hollantilainen avoimuus viehättää: kaduilla moikkaillaan tuntemattomille, ja naapurin voi hyvin kutsua ensimmäisellä tapaamisella sisään kahville. Omia sanomisia tarvitsee myös varoa paljon vähemmän, koska oman mielipiteen ilmaiseminen on maan tapa. Tämä on mielestäni erityisen hienoa työelämässä, jossa myös esimiehen kanssa voi olla rohkeasti eri mieltä ilman, että minkäänlainen hierarkia on esteenä (toki argumentoinnin pitää olla kohdallaan).

 

2. Entä ikävintä?

Tilan puute. Tämä on ehkä erityisen ominaista Amsterdamille, joka täyttyy varsinkin kesäisin turisteista ja on muutenkin täynnä sekä ihmisiä että polkupyöriä. Vaikka kotikaupunkiani rakastankin, olisi välillä kiva kävellä keskustankin kaduilla ilman, että ohikulkijat tönivät joka suunnasta. Henkilökohtaisen tilan tarve on hollantilaisilla suomalaisiin verrattuna olematon, ja kauppajonossakin välillä tuntee takana seisovan hengityksen niskassa. Toisaalta tähän voi onneksi vaikuttaa paljon asuinalueen valinnalla, ja meidän nurkillamme onkin jo useita puistoja ja tilavampia katuja ja kauppoja.

 

3. Jos saisit matkustaa mihin tahansa maahan kahdeksi viikoksi ilmaiseksi, mihin matkaisit?

Ah, ehkä yksi vaikeimmista kysymyksistä ikuisesta matkakuumeesta kärsivälle! Tällä hetkellä käyttäisin tämän luksusmahdollisuuden matkustamalla Tansaniaan. Kilimanjaron valloitus ja sen jälkeinen safari on ollut haavelistan huipulla jo melko pitkään.

4. Mihin kohteeseen matkustaisit uudestaan?

On ehkä hieman liian helppoa vastata USA:an? Yhdysvalloissa kiehtoo sen vaihtelevuus – jokaisella matkalla voisi nähdä aina jotain uutta, mutta jos nyt tarkkoja ollaan niin silloin kyse ei ehkä olisi samaan paikkaan palaamisesta. Erityisesti upeat kansallispuistot kiehtovat. Paluun tekisin ehdottomasti ylläolevassa kuvassa näkyvään Zionin kansallispuistoon, jonka punaiset vuoret ja upeat maisemat jäivät mieleen – ja Angel’s Landingin keskenjäänyt valloitus hieman kaihertamaan mieltä. Kaupunkikohteista valitsisin ehkä Hanoin Vietnamissa. Hanoi ihastutti ihanan rennolla tunnelmalla, mahtavalla ruoalla, ystävällisillä ihmisillä ja maailman herkullisimmalla kahvilla. Myös koko maailman kestosuosikki New York ansaitsisi uusintavisiitin.

 

5. Mitä suomalaista ruokaa kaipaat eniten ulkomailla?

Näin Suomen-matkan lähestyessä tämä on melko hankala kysymys: kaikkea. Ruisleipää, juustosämpylöitä, maustekurkkua, jugurttia, salmiakkisuklaata, suomalaisia sipsejä, savu- ja loimulohta, Oltermannia… Jugurtti on ehkä näistä yllättävin, sillä se vaikuttaa täysin perustuotteelta, jota muualtakin pitäisi helposti saada. Suomessa olin tottunut syömään jugurttia aamupalaksi sekä esimerkiksi töissä kahvitauoilla, mutta ulkomailla jugurttivalikoima on auttamattoman pieni ja omaan makuuni sopivia vaihtoehtoja tuntuu löytyvän vain pari. Jos nyt olisin Suomessa, hakisin kaupasta lounaaksi juustosämpylän, jonka päälle laittaisin Oltermannia ja maustekurkkua, ja lisäksi söisin esimerkiksi Valion A+ vadelma-mustikka-jugurtin.

 

6. Uskotko muuttavasi joskus takaisin Suomeen?

Tämä on myös erittäin vaikea kysymys. Koen hankalaksi kuvitella asuvani, ja R:n asuvan, Suomessa, mutta samalla en myöskään osaa ajatella lapseni käyvän muuta kuin suomalaista koulua. Lapsia ei ole vielä suunnitelmissa, eikä tällä hetkellä kyllä Suomeen muuttokaan, mutta en pidä sitä kuitenkaan mahdottomana.

 

7. Mikä on asuinmaasi hauskin/mielenkiintoisin juhlapyhä?

Sinterklaas joulukuun alussa. Kirjoittelinkin tästä jännästä jouluntapaisesta juhlasta aiemminkin. Sinterklaas on Pyhän Nikolauksen päivä, jota juhlitaan monessa kodissa vaihtamalla lahjoja ja itse laadittuja runoja. Perheestä riippuen Sinterklaas voi jopa olla tärkeämpi juhla kuin joulu. Tähän juhlaan liittyy myös erittäin kiisteltyjä perinteitä. Sinterklaas on joulupukin näköinen vanha, parrakas mies, jonka apurit ovat värikkäisiin vaatteisiin pukeutuneita mustanaamaisia ’Zwarte Piet’-hahmoja, vapaasti käännettynä Mustia Pekkoja. Tätä perinnettä on kritisoitu rasistisena jo vuosia, ja sama keskustelu nousee pintaan aina loka-marraskuun paikkeilla ennen Sinterklaasin saapumista Hollantiin. Monissa paikoissa onkin päädytty siihen, että apureiden joukosta löytyy nykyään myös esimerkiksi punaisia, vihreitä ja sinisiä kasvoja.

Kiistanalaisuudestaan huolimatta Sinterklaas on ihana juhla, joka kokoaa perheen yhteen syömään herkkuja ja vaihtamaan lahjoja. Lahjojen mukaan tulisi siis itse laatia runo, joka lisää lahjojen antamiseen kivan persoonallisen mausteen. Virallinen juhlapyhä Sinterklaas ei tosin ole – töissä on silti käytävä.

Vietnamilainen egg coffee

8. Mikä oli vaikeinta ulkomaille muutossa?

Lähdin ensimmäistä kertaa ulkomaille lukukauden mittaiseen vaihtoon Wieniin. Jo parin viikon päästä havahduin siihen, että tämä olikin ehdottomasti, mitä halusin. Uusien ihmisten tapaaminen, muihin kulttuureihin tutustuminen ja maailman avartuminen olivat itselleni ehdottomasti yksi parhaista kokemuksista, mikä toisaalta myös tarkoitti sitä, että Suomen elämä heitti kuperkeikkaa. Vakituinen työpaikka ja maisteriopinnot, kuten muutenkin vakaa elämä kotipaikkakunnalla joutui jäämään, kun suunta vaihdon jälkeen kääntyikin takaisin ulkomaille.

Ulkomailla asuessa usein tuntuu siltä, että jää jutuista paitsi. Kaikkiin juhliin tai suruihin ei pääse osallistumaan, ja sekä perhettä että ystäviä näkee väkisinkin harvemmin. Ensimmäiset kuvat esimerkiksi kaveriporukan viikonloppureissuista, joissa ei ole paikalla ärsyttävät. Se on välillä vaikeaa, mutta toisaalta yhteistä aikaa arvostaa entistäkin enemmän, ja ne tärkeät ihmiset kyllä pysyvät läheisinä välimatkasta huolimatta.

 

9. Voisitko kuvitella asuvasi jossain muussa maassa kuin Suomessa tai tämänhetkisessä asuinmaassasi?

Ehdottomasti. Vaikka tällä hetkellä luulen, että joskus vielä asetumme aloillemme Alankomaihin, tai vaikkapa Suomeen, tulee sitä ennen varmasti vielä mutka jos toinenkin reitille. Tietty valitsemani työ akateemisen tutkimuksen parissa luo paljon sekä mahdollisuuksia että myös hieman painetta maisemanvaihdokselle ainakin uran alkuvaiheessa.

 

10. Mikä oli vuoden 2016 mieleenjäävin hetki?

Huh, viime vuoden aikana ehti kyllä tapahtua vaikka mitä! Vuosien päästäkin varmasti muistellaan vielä toukokuista roadtrippiämme USA:ssa, joka varmastikin nousee vuoden kohokohdaksi. Matka oli ensimmäinen kertani Euroopan ulkopuolella, ja saimme nähdä ja kokea niin uskomattoman paljon upeita kohteita. Vietnamin matka ei kyllä jäänyt kauas ykköspaikasta, ja erityisesti siellä vaeltaminen Sapan hmong-heimon naisten kanssa oli mieletön kokemus. Eikä tämä uusi työkään huonona muistona mieleen jää.

 

11. Aiotko matkustaa jonnekin tänä vuonna? Minne?

Vajaan kuukauden päässä häämöttää (liian) pitkään odotettu Suomen matkani, jota en malttaisi millään odottaa. Edellisestä visiitistä on jo puolitoista vuotta, ja reilun viikon matkalle on jo vaikka mitä ihania suunnitelmia luvassa. Muita matkoja ei tällä hetkellä ole suunnitteilla, ja sanoinkin juuri R:lle, että tämä on itselleni ihan outo tunne. Elokuussa on luvassa muita kivoja juttuja, jotka vievät aikaa matkustelulta, mutta siitä sitten tarinaa lähempänä. 😉

 

Haastanpas mukaan Lapinlahden muuttolintu-blogin Annin, Lindan Linda asuu Vietnamissa-blogista sekä Ribs & Coke-blogin Kaisan.

Terkuin,

Iina

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Kaisa / Ribs & Coke torstai, kesäkuu 29, 2017 at 19:22

    Kiitos haasteesta! 🙂

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.