Maisema pyöräretki Alankomaissa

Pyöräretkeilyä Alankomaissa

Tässäpä tällainen ei-kovin-yllättävä paljastus: Alankomaat on pyöräilijän paratiisi. Tällä kertaa hehkutan kuitenkin jotain muuta kuin tulppaanilandian kaupunkien ja kylien infrastruktuuria, jossa pyöräilijät otetaan huomioon ja asetetaan jopa etusijalle kaikkialla. Pyörä on täällä kyllä lähes poikkeuksetta paras, helpoin ja nopein kulkuväline, joka on nimenomaan sitä: väline, joka vie polkijansa paikasta toiseen. Pyöräilyä pidetään urheiluna vain, kun sitä harrastetaan kilpapyörällä – ohutrenkaisia pyöriä kypäräpäisine ajureineen tiukoissa trikoissaan näkyy katukuvassa kyllä runsaasti. Tarkoitukseni on kuitenkin siis tällä kertaa hehkuttaa Alankomaiden tarjoamia mahdollisuuksia rennompaan pyöräilyyn, nimittäin kaksipyöräisellä retkeilyyn.

Olimme viikonloppuna R:n kotiseudulla Gelderlandin provinssissa, joka on pääosin tunnettu pelloista ja farmareista, kuten kuvista voi päätellä. R on siis kotoisin Achterhoekista, alueelta, jota täällä nimitetään ’takakulmaksi’ tai vaikkapa joustavammin käännettynä takapajulaksi. Lauantaiaamuna hyppäsimme pyörien päälle nauttimaan aurinkoisesta säästä, ja suuntasimme erääseen lähikylään. Koska pyöräily vielä maistui, päätimme tehdä pidemmän lenkin alueelle järjestettyjä pyöräreittejä pitkin.

Tasaisin väliajoin tien reunassa vastaan tulee karttoja, joihin on merkattu erinäisiä pisteitä (knooppunt), joiden välejä kulkemalla saa rakennettua juuri sellaisen lenkin kuin haluaa. Kun pisteestä 7 suuntaa pisteeseen 8, näkyy matkalla myös selkeitä nuolia osoittamassa reittiä niin, ettei eksymisestä juurikaan tarvitse huolehtia.

Upeinta oli huomata, että reitit kulkevat välillä metsässä (kyllä, Alankomaissakin on metsää, vaikka sitä joskus maaseudulta asti täytyykin etsiä), välillä peltojen keskellä, ja välillä pienemmillä teillä. Kyseessä ei siis ollut vain muutama numerokyltti iskettynä teiden vieressä kulkevien pyöräkaistojen viereen, vaan koko reittiverkostoon on selkeästi panostettu. Kapeat, hiekkapohjaiset pyörätiet olivat hyvässä kunnossa ja kulkivat reittejä, joita autolla ajellessa ei pääsisi ihailemaan. Kyltitkin olivat selkeät ja hyvässä kunnossa, ja mahdollisesti puuttuvista kylteistä (joita emme kyllä huomanneet) pääsisi helposti ilmoittamaan verkoston nettisivun kautta.

Näille poluille, joita uskallan väittää löytyvän satojen kilometrien verran, on suunniteltu myös valmiita reittejä, joita pääsee tarkastelemaan Achterhoekin omilta nettisivuilta. Kyseiseltä sivustolta löytyy myös lisätietoa Achterhoekin kauniista alueesta.

Myös muualta Alankomaista kyseisenlaisia reittejä, knooppuntroutes, löytyy. Esimerkiksi Nederland Fietsland-sivustolta löytyy lisätietoa eri alueiden merkatuista pyöräilyreiteistä. Ainakin itse tykästyin lauantaiseen pyöräretkeemme niin paljon, että selailin jo heti reittejä, jonne kotoakin pääsisi helposti suuntaamaan – mikäs tämän parempi tapa nauttia ihanista kesäpäivistä, joita ainakin viime viikkoina on täällä riittänyt.

Oletko kokeillut näitä reittejä Alankomaissa? Kuulen mielelläni kokemuksia eri alueilta, sillä tästä tuli nyt melko varmasti itselleni uusi harrastus!

Terkuin,
Iina

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.