Vinkkilista hollannin kielen oppimiseen

Nederlands leren – vinkkejä hollannin kielen oppimiseen

Nyt, kun tuli kirjoitettua omasta kolmikielisestä elämästäni, on hyvä aika kertoa myös hieman tarkemmin hollannin kielestä, ja erityisesti sen oppimisesta. Uuteen maahan pysyvästi, tai vaikka väliaikaisestikin, muuttaminen tuo useimmiten mukanaan jonkinlainen kielimuurin. Sama shokki iskee monelle tänne tulppaanimaahan saapuvalle, kun ohikulkijoiden puheesta kuulee vain epämääräistä kurkun röhinää ja silloin tällöin pitkän vokaalin välissä. Jos tämä kuulostaa tutulta tai tulevaisuudessa todennäköiseltä, ehdotan ainakin seuraavia askelia helpottaaksesi hollannin kielen oppimista:

 1. Palaa ajassa taaksepäin, ja opiskele kouluvuosinasi saksaa (jos et jo niin tehnyt). Tietty hollannin opiskelu helpottaa enemmän, mutta sitä harvassa koulussa taitaa olla tarjolla.
 2. Muuta Hollannissa maaseudulle, kauas suurista kaupungeista ja varsinkin Amsterdamista.
 3. Hengaile vain paikallisten kanssa, hanki paikallinen poikaystävä. Lisäksi erityisesti mummot ja vaarit ovat loistavaa keskusteluseuraa kieltä opiskelevalle.
 4. Käytä niitä kohdassa 1 oppimiasi saksankielisiä sanoja muutamalla kurkkuhörähdyksellä maustaen – pääosin menee aina oikein, ja korjaus tulee kyllä kuin automaatista, jos erehdyt kuulostamaan liian saksalaiselta. (Ja hyväksy se tosiasia, että muutaman kuukauden hollannin opiskelun jälkeen olet jo unohtanut viimeisetkin rippeet siitä aiemmin melko sujuvasta saksan kielestä.)

Okei okei, jos nyt ihan rehellisiä ollaan niin ymmärrän kyllä, että tämä lista ei ole valtaosalle meistä tänne saapuvista aivan täysin realistinen. Myönnän rehellisesti, että yllämainitut kohdat ovat yksi tärkeimmistä syistä sille, että itse olen melko nopeasti päässyt eteenpäin hollannin kielen kanssa. Toivoton tilanne ei kuitenkaan ole niillekään, jotka eivät maaseudun mummojen kanssa säännöllisesti pääse jutustelemaan. Alla realistisemmat parhaat vinkkini tämän hankalalta kuulostavan kielen opiskeluun.

 1. Duolingo – duolingo on kielten opiskeluun loistava app, jolla pääsee hyvin alkuun ilman minkäänlaisia kustannuksia. Duolingon avulla pääsee aloittamaan oman sanavaraston kehittämistä, mutta myös kehittämään ymmärrystä lauserakenteista ja kieliopista. Harjoituksia voi toistaa niin kauan, kunnes vastaukset alkavat tuntua loogisilta. Lisäksi ohjelmassa on mahdollista esittää kysymyksiä vaikeisiin lauseisiin liittyen, ja tueksi löytyy paljon lisämateriaalia. Tämän on ehdottomasti aivan huippu työkalu kielten opiskeluun!
  //
 2. Nettikurssit – Netistä löytyy pienellä googlettelulla melko paljon mahdollisuuksia hollannin, niinkuin myös muiden kielien opiskeluun. Nämä, kuten Duolingokin, tosin käyttävät englantia opetuskielenään, joten ihan täysin kielinoviisin saattaa olla hankalaa seurata tätä materiaali – mutta kyllähän me suomalaiset pääosin todella hyvää englantia osataan. 🙂 Esimerkiksi Futurelearn, loistava sivusto kaikenlaisille onlinekursseille, tarjoaa tässä osoitteessa ilmaisen Groningenin yliopiston tarjoaman hollannin alkeiskurssin, jolla ainakin saa hieman ideaa tästä kielestä. Muita kursseja löysin äkkiseltään esimerkiksi täältä ja täältä, ja maksua vastaan löytyy myös esimerkiksi Skypen kautta toimivaa tuutorointia, ja muita kursseja.
  //
 3. Amsterdamin kunnan tarjoamat kurssit – Amsterdamissa (ja käsittääkseni myös jossain muissa kunnissa, joten myös pääkaupungin ulkopuolella asuvien kannatta omalta gemeenteltään kysellä) asuville expateille on tarjolla loistava mahdollisuus opiskella hollannin kielen alkeet ilmaiseksi. Tästä löytyy lisätietoa esimerkiksi Amsterdamin kunnan nettisivuilta, täällä. Nämä kurssit ovat melko vaativia ajallisesti, sillä läsnäoloa vaaditaan kahdesti viikossa muutaman tunnin ajan, yhteensä 6 kuukautta per kurssi (liiallisten poissaolojen seurauksena kurssista joutuu maksamaan). Toisaalta olen kyllä myös kuullut, että niistä on kovasti hyötyä. Kurssien toimivuus tosin aina riippuu hieman opiskelukumppaneiden motivaatiosta, ja näiltä kunnan kursseilta löytyykin myös ihmisiä, jotka ovat kurssilla pakollisuuden, eivätkä niinkään oman motivaation vuoksi.
  //
 4. Language buddy – Ehkä yksi haastavimmista osuuksista kielenopiskelussa on ainakin itselleni puhuminen. Vaikka kieli sujuisi niin hyvin, että kirjojenkaan lukeminen ei tuota sen erikoisempia vaikeuksia, voi puheen tuottaminen silti tuntua siltä kuin ei kyseistä kieltä olisi koskaan harjoitellutkaan. Siksi onkin äärettömän tärkeää aloittaa puhumisen harjoittelu niin pian kuin mahdollista, ja jonkinlaisen language buddyn löytäminen voi auttaa suuresti. Mikäli kotoa löytyy hollannintaitoinen juttukaveri, kannattaa ehdottomasti yrittää puhua kotona vain ja ainoastaan hollantia. Vaikka se alkuun onkin turhauttavaa, huomaat äkkiä kuinka nopeasti kielitaito kehittyy (samoin kuin kärsivällisyys). Jos kotoa ei apua löydy, kysele kavereilta, tuttavilta tai vaikkapa naapureilta (kts. myös seuraava kohta). Itse puhuin alkuun lähes vuoden hollantia vain ja ainoastaan R:n kanssa kaikkien muiden luullessa, etten osannut hollantia juuri puheen ymmärtämistä enempää. Jossain vaiheessa lähes vahingossa vastasin muillekin hollanniksi, eikä siitä ole tullut paluuta.
  //
 5. Kansalaisopistojen kurssit ja kielikahvilat – Alankomaista löytyy myös samantyylisiä kansalaisopistoja kuin Suomessa, ja näistä monet tarjoavatkin eri tasoisia hollannin kielen kursseja siedettävään hintaan. Kursseja on tarjolla eri tasoilla, erityisesti paljon NT2-kielitasolle saakka. Lisäksi tarjolla saattaa olla esimerkiksi kirjoittamiseen tai puhumiseen erikoistuneita kursseja, mikäli joku tietty osa-alue kaipaa erityistä huomiota. Lisäksi ainakin Volksuniversiteit Amsterdam järjestää kielikahvila-iltoja, joissa omaa kielitaitoaan pääsee harjoittamaan hieman rennommassa ilmapiirissä – tätäkin voi hyödyntää edelläni mainitsemani language buddyn korvikkeena.
  //
 6. Yliopistojen tarjoamat kurssit – uskaltaisin sanoa, että valtaosa Alankomaiden yliopistoista tarjoaa hollannin kielen kursseja ulkomaalaisille. Nämä ovat hieman edellä mainittuja vaihtoehtoja hintavampia, mutta eritasoisia kursseja on yleensä tarjolla reilusti, ja etenemistahti hieman reippaampi – kursseille ilmoittautuvien odotetaan omaavan jonkinlaista kokemusta kielten opiskelusta. Yliopistolta löysin itse myös ainoat kurssit pidemmälle edenneille hollannin opiskelijoille (toki yksityistunteja, tai yksityisiltä kielikouluilta olisi voinut löytyä enemmänkin).

Kun kieli vihdoin alkaa sujua, totuttaudu siihen, että ainakin lähimmät ihmiset naureskelevat aivan avoimesti, jos käytät väärää sanaa, tai muotoilet lauseen hassusti. (Onneksi tätä ei ainakaan omalle kohdalleni kyllä sattunut ennen kuin olin ehtinyt kerryttää sen verran itsevarmuutta kielen kannalta, että tiesin näiden naureskelujen olevan lähinnä merkki siitä, että muuten pahempia virheitä ei ainakaan jatkuvasti satu, ja kommentit voi ohittaa olankohtautuksella – kuten voi tietty aina muutenkin.) Lisäksi, ilmeisesti, on myös mahdollista, että aksenttisi on ulkomaalaisen sijaan juopuneen hollantilaisen – kuulen mielelläni, että tulisiko tämä kommentti ottaa vastaan kehuina vai jonain aivan muuna. (Ehkä on aiheellista huomauttaa, että kyseinen kommentti tuli juurikin juopuneen hollannikkaan suusta…) Varmasti 99,5% näistä tilanteista selviät näpäyttämällä poikaystävällesi keskustelukumppanillesi, että otat mielelläsi vastaan kritiikkiä, kun kyseinen henkilö osaa enemmän suomea kuin ’kippis’ ja ’kiitos’ (tai ainakin huomioida, että englanniksi pants on monikkomuotoinen sana…).

Opiskeluintoa ja tsemppiä – kyllä ne kurkkuäänetkin sieltä löytyvät 🙂 !

Iina

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.