Ranskalaiset perunat Alankomaat

Hollantilaista ruokaa, osa 1

Kertookohan se hollantilaisesta ruoasta jotain, että tämä postaus on lojunut tuolla luonnoslaatikossa jo useamman kuukauden? Alankomaat ei siis tosiaan maailmalla ole kovin tunnettu kulinaristisessa mielessä, ja monet ulkomaalaiset jaksavatkin paikallisia ruokia ja ruokatottumuksia päivitellä yhä useamman vuoden täällä asumisen jälkeen.

Yleisesti ottaen hollantilainen ruoka perustuu kahteen periaatteeseen: joko se, mikälie ainesosien sekamelska, tuupataan kiehuvaan rasvaan tai se muussataan epämääräiseksi mössöksi. Niinkuin R ihastuttavasti kuvaili näitä kahta kotimaansa ruokakategoriaa ennen kuin olin jalallanikaan tänne astunut: ’Either you fry the heck out of it, or you mash the heck out of it.’

Ehkä tämä on pienen pieni kärjistys, mutta kuvastaa kyllä hyvin hollantilaisen perinneruoan sivistyneisyyttä. Sen sijaan, että yrittäisin sen tarkemmin yleisellä tasolla kuvailla tätä tulppaanimaan ruokakulttuuria, esittelen alla ruokia, jotka usein luokitellaan siihen kuuluisaan ’tätä sinun tulee maistaa, kun käyt paikassa X’, tässä tapauksessa siis Alankomaissa. Jokainen vetäkööt omat johtopäätöksensä hollannikkaiden kulinaristisesta sivistyksestä tämän perusteella. (Lisää juttua on kyllä vielä luvassa, on tämä paikallinen ruokakulttuuri niin ihmettelemisen arvoista.)

Bitterballen

Bitterballen – kuva Redditistä

Bitterballen

Keskustellessasi hollantilaisen kanssa heidän ruoastaan, uskallan (ilman tilastoja tukenani) väittää, että noin 80% todennäköisyydellä ensimmäinen mainittu ruoka on bitterballen. Kyseessä on lihapullan kokoisia palleroita, jotka friteerataan rasvakeittimessä. Rapean kuoren sisältä löytyy epämääräistä mössöä, jonka tarkkaa sisältöä valtaosa hollantilaisista ei osaa kertoa. Näitä pyöryköitä sitten dippaillaan jonkinlaisen soosiin, erityisesti after work-drinkeillä tai muuten vaan borrelissa (joka on hollantilainen sana afterworkille, joka ei tosin liity mitenkään työpäivän päättymiseen, vaan toimii enemmän yleissanalla sille, että lähdetään porukalla baariin ’parille’). Olet eksynyt huonoihin juhliin, mikäli jossain vaiheessa iltaa eivät bitterballenit ilmesty tarjolle (riippumatta siitä onko kyseinen juhla synttärit, tuparit vai häät).

Frikandel

Tämä menee samaan kategoriaan ensimmäisen kanssa siinä mielessä, että kyseessä on lihaa (?) sisältävä tuote, joka rasvakeitetään. Pitkä, ruskea pötkö tarjoillaan usein satay-kastikkeen ja raa’an sipulin kera.

Vlaamse friet – flaamilaiset ranskanperunat

Arvatenkin, myös ranskanperunat kuuluvat olennaisesti hollantilaiseen ruokakulttuuriin. Täällä harvemmin näkee samanlaisia ohuita ranskalaisia, joihin esimerkiksi meillä Suomessa on totuttu. Täällä tarjotaan siis yleensä niitä paksuja versioita, joita siis myös flaamilaisiksi kutsutaan. Ranskalaiset tarjoillaan epäkäytännöllisessä kartiopussukassa, jonka pohjalta viimeisiä ranskalaisia ei saa poimittua mitenkään. Päälle tuupataan hurja pino valitsemaasi (ja maksamaasi – kastike kun tietty maksaa ekstraa) kastiketta niin, että perunan makua ei kastikkeen joukosta meinaa löytää. Tuon tämän postauksen ensimmäisen kuvan ranskalaisannoksen kotipaikka, de Frietfabriek, saa plussapisteet tajutessaan laittaa kastikkeen pieneen purnukkaan perunapinon päällisen sijaan.

Stamppot

Perunamuusia, jonka joukkoon sekoitetaan endiiviä (salaatin tyylistä vihreälehtistä kasvia). Satunnaisesti joukkoon heitetään myös esimerkiksi sipulia ja tomaattia. Tarjotaan rookworstin (makkaran) ja kastikkeen kera. Hollantilaisten ylpeys.

Hutspot

Sama kuin edellinen, mutta endiivin ja kumppaneiden sijaan perunan joukkoon heitetään porkkanaa.

Boerenkool

Boerenkool – kuva Valessin sivuilta

Boerenkool

Kirjaimellisesti lehtikaali, mutta käytännössä tarkoittaa jälleen perunamuusia. Tässä versiossa siis, loogisesti, muussin joukkoon heitetään lehtikaalia.

Hete bliksem

Yllätys: perunamuusia. Tämä versio saa joukkoonsa omenaa. (Kyllä, perunamuusia ompulla.)

Poffertjes valmistus

Kuva Pixabaystä

Poffertjes

Poffertjes ovat pieniä, pyöreitä minipannukakkuja, jotka tarjoillaan parhaimmillaan suoraan pannulta, tomusokerikerroksen koristamana. Nam! Näiden valmistamista on myös hauska seurata, näiden sujuva kääntely nimittäin vaatii vauhtia ja kestävän ranteen.

Omenapiirakka Amsterdam Alankomaat

 Appeltaart – omenapiirakka

Omenapiirakka tuntuu jostain syystä olevan lähes joka toisen maan ’kansallisherkku’, mutta toisaalta kyllähän näin herkullisesta keksinnöstä kaikki haluavat ottaa kunnian. Alankomaalainen versio on korkea, täynnä omenanpalasia ja tarjoillaan useimmiten hurjan kokoisena palasena kermavaahdon kera. Esimerkiksi Amsterdamin parhaaksi kehuttua omenapiirakkaa Winkel 43-kahvilassa (Noordermarkt 43) kannattaa varautua jonottamaan varsinkin talvella, kun kahvilan ulkoterassi on suljettuna.

Eet smakelijk!

Iina

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Salla torstai, toukokuu 18, 2017 at 11:18

  Juuri tämä! Muutin pari viikkoa sitten Hollantiin ja odotin innolla uuteen ruokakulttuuriin tutustumista, mutta täytyy myöntää että suurin osa noista paikallisherkuista on jäänyt kokeilematta jo ihan tuon ulkonäön vuoksi 😀 onneksi sentään pannukakut ja voileivät ovat hyviä.

  http://www.lily.fi/blogit/were-not-kansas-anymore

  • Reply iinamaija perjantai, toukokuu 19, 2017 at 11:05

   Ei ole näitä kyllä visuaalisen ilmeen upeudella pilattu tosiaan 😀 Oo, ihania voileipiä kyllä löytyy (ja onneksi näistäkin tässä mainituista jutuista taitavat ainakin lähes kaikki vaihtoehdot kuitenkin olla ulkonäköään maukkaampia)

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.