Amsterdam kanaalit

Mikä Hollannissa ärsyttää?

Olen viime aikoina huomannut potevani vaihtelevan asteista Suomi-ikävää. Eipä sinänsä ihme, kun veroilmoituksia kolmeen maahan näin viime tipassa täytellessäni havahduin siihen, etten vuonna 2016 käynyt Suomessa ollenkaan. Kun ihana hollantilainen verotoimisto vielä täyttelyn lopuksi ilmoitti, että jollain laskukaavalla he ovat päätyneet tulokseen, että tarvitsevat minulta yli 600 euroa takaisin, alkoi Suomi-ikävä nostaa taas päätään. Ainakin Suomessa veroprosenttia on voinut muuttaa niin, ettei tällaisia yllätyksiä tulisi.

Tästä hauskasta postauksesta ihanassa Nørrebro Summers-blogissa inspiroituneena, päätinkin purkaa kiukkuani listaamalla Hollannin ärsytyksiä. Huomautetaan nyt kuitenkin jo alkuun, että ihan vapaaehtoisestihan (ja oikein onnellisena) minä täällä asustelen – on tässä lättänämaassa siis hyvätkin puolensa, eikä kaikkea kannata ottaa liian vakavasti. Mutta asiaan: mikä täällä siis pännii?

1.Belastingdienst, puukenkämaan verohallinto

ARRRRGH! Tässä laitoksessa yksikään sääntö ei ole selkeä, kukaan ei tiedä mistään mitään, ja kaikki toimii hollannin kielellä. Lisäksi veroja kerätään niin ihmeellisellä logiikalla, että ilman netistä löytyviä laskureita omaa veroprosenttia ei saa selville sitten millään. Vähennyksiä lähtee kuukausittain, jotta näin veronpalautusaikaan saa palautella niitä sitten kivana könttäsummana. Mainitsinko jo, että kukaan ei tiedä mistään mitään, ja samaan kysymykseen voi siis eri asiakaspalvelijalta saada eri vastauksen?

2.Muiden huomioimattomuus

Tiedättekö, kun vaikka ruokakaupan maitokaapilla (siis sellaisen ovellisen luona) huomaat, että joku etsii haluamaansa tuotetta, ja odotat siinä vieressä, että hän on sen löytänyt ja kaapista hakenut? Ainakin minä olen tottunut odottamaan, että paikalla ensin ollut saa tuotteensa, ja että sitten on minun vuoroni mennä kyseistä kaappia tonkimaan. Ei täällä! Minun siinä kohteliaasti odotellessa menee ohitseni 4-5 hollannikasta, jotka jokainen vuorollaan tönivät ja tuuppivat toisiaan päästäkseen käsiksi omaan maitopurkkiinsa. Käsiä tuntuu tulevan joka suunnasta, ja itse jumitan siinä odottaen vuoroani, jota ei vaan koskaan tule.

Olen tullut siihen lopputulokseen, että valtaosa kanssaeläjistä on hollantilaisten silmissä täysin näkymätöntä kansaa (ainakin niin kauan kuin eivät jollain tapaa näytä erikoiselta, sillä esimerkiksi pinkit hiukset tai huonosti istuvat housut huomataan kyllä kommenttien kera). Sama pätee kadulla kävellessä: vastaantulija jatkaa reippaasti kävelyä suoraan sinua kohti, eikä väistä sivuun viime metrilläkään. Itse pääsen aina ruuhkaisen tien päähän 10 minuuttia R:ää myöhemmin, juuri koska itse jumitan väistelemässä muita kulkijoita. R:n kommentti on aina joko ’Kävele päin!’ tai ’Tönäise pois tieltä’. Tai sitten voisin opettaa kokonaiselle kansalle käytöstapoja, phuuh.

3.Suorasanaisuus, ja kyseisen tavan osaamattomuus

Hollantilaiset ovat tunnetusti suorasanaisia. Suorasanaisia siis siinä mittakaavassa, että heille esimerkiksi englannintunnilla opetetaan, mitä toisille ihmisille ei englanniksi voi sanoa. Olen myös kuullut tarinoita hollannikkaista kysymässä työkavereiltaan unohtiko tämä kenties pestä hiukset aamulla. Ei liene yllätys, että monen ulkomaalaisen mielestä tämä suorasanaisuus on täysin sama asia kuin tylyys, välillä jopa ilkeys. Koska paikalliset ovat kuitenkin oppineet ottamaan kyseisenlaiset kommentit vastaan, ei se heille tunnu millään tavalla loukkaavalta, ja meidän maahanmuuttajienkin täytyy vain koittaa totuttautua satunnaisiin outoihin kommentteihin (tosin itse ainakin olisin kyseisen hiuskommentin kohdalla kertonut kysyjälle, ettei vastaava kysymys ole ihan ok).

Enemmän kuin kyseinen suorasanaisuus, jonka tökeröimpiin muotoihin en ole onneksi pahemmin törmännyt, minua häiritsee se, etten osaa kyseistä tapaa. Silloin, kun kuvittelen puhuvani, kuten paikalliset, kohtaan usein hieman oudon katseen. Toisaalta, jos jätän jotain sanomatta ja mainitsen siitä R:lle myöhemmin, ihmettelee hän miksen vain sanonut aiemmin. Milloin siis saa ja pitää sanoa mitä, ja miksi sitten vielä tuntuu olevan asioita, joita ei vain saa sanoa? Eikö tästä voi olla opaskirjaa?!?

Amsterdam kanaalit

4.Hollannin juustoylpeys

Hollantilaiset ovat juustokansaa. Ulkomaille matkaavat puukenkäilijät valittavat, kuinka muiden maiden juusto on pahaa. Kuitenkin kauppaan mennessä hyllystä löytyy yhtä ja samaa juustoa hieman eripituisilla kypsytysasteilla, eikä mitään muuta. Valtaosassa kaupoista ei edes tarvitse miettiä haluaako Edamia vai Emmentalia, kun kumpaakaan ei ole tarjolla. Miten voikaan olla, että yhdestä juustolaadusta (melko simppelistä sellaisesta, erikoisjuustot kun tulevat pääosin ulkomailta) ollaan niin pirun ylpeitä? Eikä täällä edes myönnetä, että ei niitä laatuja ole kovin paljon (jonge kaas maustettuna pestolla on yhä jonge kaas, minun silmissäni, vaikka hieman lisämakua saakin). Pääsin jopa kiistelemään siitä, onko Suomessa tarjolla paljon juustoja – kerran Suomessa käyneen hollannikkaan mielestä ei, eikä Prismassa kuulemma todellakaan voi olla koko käytävä täynnä juustoja. Huoh. (Allekirjoittanut on muuten viettänyt pirun monta tuntia täyttäen Prisman juustohyllyä.) Oltermannilähetyksiä otetaan vastaan, kiitos.

5.Ainainen pyöräily

No onhan se toki hienoa, että täällä on mielettömän hyvä infrastruktuuri pyöräilyä varten. Ja toki se, että koko maa on lättänä kuin pannukakku, tekee pyöräilystä melkoisen mukavaa ja helppoa. Mutta onko sillä pyörällä oikeasti pakko kulkea jokaisessa ihmeen tuulessa ja tuiskussa, satoi niskaan sitten vettä, rakeita tai sammakoita? Onpas kiva sitten saapua töihin 40 minuutin polkemisen jälkeen sekä hiestä että sateesta, muutama sammakko hiuksissa ja meikit poskilla. Ensimmäisenä kalenterissa tietysti luvassa palaveri, jossa kaikki kollegat istuvat aivan kuin ikinä eivät olisi sadetta nähneetkään, täysin freeseinä (vaikka juuri näit heidätkin lukitsemassa vanhaa, rämisevää ja varmasti raskaasti polkevaa pyöräänsä pihalla). Mutta uskallapa tulla metrolla – tunnet itsesi laiskiaistakin laiskemmaksi palleroksi.

Amsterdam kanaalit

6.Ihmismassat

Millä ihmeellä tänne pikkuriikkiseen maaplänttiin nimeltään Alankomaat on saatu tungettua lähes 17 miljoonaa ihmistä? Ja onko sitten lisäksi vielä ihan pakko houkutella miljoonia turisteja tänne Amsterdamiin? Esimerkiksi pääsiäisen aikaan pelkästään odotettiin noin 950 000 turistia vierailulle tänne tulppaanilandiaan. Vielä kun summaan lisätään paikallisten totaalinen personal space-ajattelun puute, tiedän vältellä ainakin kotikaupunkini keskustaa kuin ruttoa kiireisimpiin loma-aikoihin. Eikö niitä katuja edes voisi tehdä vähän leveämmiksi, tai tuupata keskustaan pari isoa kauppakeskusta syömään ihmisiä kaduilta sisuksiinsa?

+1 ”Eihän sulla täällä voi olla kylmä, olethan suomalainen”

Tämä on plus yksi, koska epäilen tämän olevan universaali, eikä niinkään Alankomaat-spesifi, ilmiö. Mutta niin, et sinäkään hollanikaskaan varmaan kastu, koska Alankomaissa aina sataa? Tuplahuoh.

Eiköhän tässä pahin turhautuminen ehtinyt purkautua. Tosiaan, kuten alussa mainitsin, olen kyllä täällä oikein onnellinen ja elämääni tyytyväinen, ja löydän toki myös listakaupalla hyviä puolia täällä asumiseen liittyen. Välillä avautuminen vain helpottaa, ja ulkomailla asuessahan turhautumisesta on helppo syyttää uutta kotimaata kollektiivisesti kaikesta ärsyttävästä :).

Iina

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply miija keskiviikko, toukokuu 3, 2017 at 14:49

  En oo koskaan Hollannissa käynyt, eikä moni noista asioista olisi tullut itselleni mieleenkään. Hassua, että suomalaisista aina puhutaan jurona ja töykeänäkin kansana, mutta sun kuvailun mukaan hollantilaiset ne vasta tökeröitä onkin. 😀

  • Reply iinamaija keskiviikko, toukokuu 3, 2017 at 15:19

   Hahaa totta – taitaa vaan olla erilaatuista tää töykeys: Suomessa ei puhuta tarpeeksi ja täällä ihan liikaa. 😀 Onneksi molemmista löytyy kuitenkin oikein ihania ja mahtavia ihmisiä. 🙂

 • Reply K torstai, toukokuu 25, 2017 at 01:35

  ”Miten sulla voi olla kylmä” on kyllä universaali! Joskus oon oikein tulistunut, koska sitä ei vain jaksa aina selittää että suomalaiset on opetelleet rakentamaan taloja kunnolla… *silmien pyörittelyä*

  Ja tästä suorasanaisuudesta: erinomaisesti sanottu että ikinä ei tunnu menevän oikea kommentti oikeaan kohtaan. Kun yritän itse olla suora poikakaverille, olen ilkeä. Sitten jos en sano jotain suoraan vaan kaunistellen, se on kuulemma turhaa. Koeta nyt sitten saakeli.

  Mutta kaiken kaikkiaan Hollanti on kyllä kiva maa, suunnitelmissa on muuttaa sinne vuoden sisään ja odotan tätä (enimmäkseen) innolla!

  • Reply iinamaija tiistai, toukokuu 30, 2017 at 15:19

   Ihana kuulla, etten ole yksin turhautumiseni kanssa, hah. Ja tietty myös, että silti olet tänne muuttamassa – on täällä tosiaan kyllä melkoisen mukavaa elellä 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.