Suomen suurin matkablogiyhteisö
punaiset talot Suomi

Pelko äidinkielen katoamisesta

Hui. Facebookissa on menneinä päivinä kierrellyt testi, jossa pääsee tarkastamaan oman suomen kielen sanavarastonsa kokoa. Huomasin, että eräs tuttuni oli kerryttänyt yli 17 000 sanan sanavaraston, joka on kyllä aikamoisen laaja. Vaikka tiedän kyseisen luvun olevan korkea, iski oma lukuni, noin 8 000, aika lujasti päin kasvoja. Testin mukaan tämä olisi hieman yli keskiarvon, noin 40% parhaan prosentin joukossa. Minä, joka olen aina rakastanut kirjoittaa ja lukea, omaan vain 8 000 sanan sanavaraston?

[EDIT: Tein kyseisen testin uudestaan, ja nyt sain tulokseksi lähemmäs 17 000. Ehkä tämä paniikki olikin hieman liioiteltu, tai testi ainakin melkoisen vaihteleva. Vähän tuli jo parempi mieli, mutta eihän se tämän postauksen pointtia oikeastaan mihinkään suuntaan muuta, joten jatka rauhassa lukemista. 🙂 ]

Onhan se ymmärrettävää, että kieli, joka ei ole päivittäisessä käytössä pienenee sanavarastoltaan. Esimerkiksi ranskan kielen osaamattomuuteni ja unohtamisen laitan aivan helposti sen piikkiin, että sitä ei ole juuri koskaan tullut käytettyä. Miksi oma äidinkieli sitten toimisi täysin eri tavalla? Huomaanhan myös esimerkiksi puheessani, että usein juuri sitä oikeaa sanaa ei enää keksi suomeksi, ja sekaan lipsahtaa entistä helpommin englanninkielisiä termejä.

Olenko siis, muita kieliä opetellessani, syrjäyttänyt oman äidinkieleni osittain? Olen ennenkin lukenut muista ulkosuomalaisblogeista tästä ajatuksesta: entäs jos uuden kotimaan kielen opettelu johtaakin kahden kielen kunnollisen osaamisen sijaan siihen, että osaakin enää kaikkia kieliä vain vähän puolittain? Ehkä ne ovat sujuvia, mutta virheitä sattuu ja sanavarasto on kapea. Onkos sillä sitten taas väliä, jos kuitenkin sujuu ainakin jotenkin?

tuomiokirkko Helsinki Suomi

Suomen kieli on kyllä meille suomalaisille varmasti melko suuri osa identiteettiä. Se toimii salakielenä, jota kukaan muu ei ulkomailla kaduilla ymmärrä. Sen osaamisella voi kehuskella – onhan se yksi maailman vaikeimmista kielistä. Sen monimutkaisuuksista on hauska kertoa vitsejä, ja saada muunkieliset kuuntelijat tuijottamaan ihmetyksissään viimeistään siinä vaiheessa, kun alkaa selittää allatiiveja ja muita kumppaneita.

Olenko sitten vähemmän suomalainen, jos kielitaitoni heikkenee? Vaiko aivan yhtä paljon suomalainen, vain hieman vahvemmalla maailmankansalaismausteella väritettynä?

Taidanpa kuitenkin päätyä jälkimmäiseen johtopäätökseen. Ja kaivella kuitenkin varmuuden vuoksi muutaman suomenkielisen kirjan kaapin perukoilta.

Iina

P.s. Tulipas näitä Suomi-kuvia etsiessä ja selaillessa koti-ikävä! Tuo punainen tupa-maisema edustaa muuten itselleni sitä jotenkin kaikkein suomalaisinta Suomi-maisemaa, kun taas Tuomiokirkko kaikkein turistimaisinta Suomi-maisemaa (joka ei toki missään nimessä ole huono sekään). Kyllä molempia kelpaa katsella – täytyypäs alkaa lentolippujahtiin. 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Suvi perjantai, 31 maaliskuun, 2017 at 19:01

  Neljän ulkomaan vuoden jälkeen huomaan jo suomen kielessäni eroja. Kuten kirjoitat tekstissäsi, en aina löydä oikeaa sanaa heti ja välillä mietin kirjoittaessani miten jokin tietty asia ilmaistiinkaan. Olen aina ollut kohtalaisen hyvä kirjoittamaan virheetöntä suomea, mutta nyt olen huomannut sen olevan entistä vaikeampaa 😀 Suomenkielisenä suomalaisena näen kielen osaamisen todella tärkeänä osana identiteettiäni ja olisi mukavaa pitää sitä paremmin yllä näin ulkomailla asuessa. Olen alkanutkin lukemaan enemmän taas suomeksi ja koitan käyttää suomea enemmän (helposti puhun sitä vain kerran viikossa Skypessä). Pitää etsiä tuo mainitsemasi testi ja kokeilla minkä tuloksen saan! Kiitos kivasta blogista 🙂

  • Reply iinamaija sunnuntai, 2 huhtikuun, 2017 at 12:25

   Kiitos kivasta kommentista! Taitaa tosiaan olla, että äidinkieli vähän väkisinkin heikkenee, jos päivittäisessä käytössä on lähinnä muita kieliä. Toisaalta, jos tästä on tietoinen voi sitä kielitaitoa kuitenkin ylläpitää vaikkapa juuri lukemalla tai kirjoittamalla.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.