Suomen suurin matkablogiyhteisö
Braunwald Sveitsi Alpit

Autoton luontoparatiisi Sveitsin Alpeilla

Full disclosure: tässä postauksessa esittelemäni paikka on tietyllä tapaa toinen kotini, sillä kyseessä on isäni kotipaikka. Hän on asunut Sveitsissä nyt jo 12 vuotta, minkä ansiosta pääsen täydelliselle pakomatkalle kaupungin kiireestä oikeastaan milloin tahansa.

Braunwald Sveitsi Alpit

Braunwald on pienen pieni, noin 400 asukkaan kylä Sveitsin Alpeilla suunnilleen 1,5 tunnin ajomatkan päässä Zürichistä Italian suuntaan. Kyseinen kylä on Glarusin, Sveitsin pienimmän kantonin, perukoilla vain junan saavutettavissa. Itse kylään nimittäin ei pääse autolla ollenkaan. Tarpeelliset kuljetukset hoidetaan sähköllä kulkevilla mönkijän tyylisillä kulkuvälineillä, tai hevosilla kärryineen, mutta paikasta toiseen kuljetaan kuitenkin pääosin jyrkkiä hiekkateitä pitkin kävellen. Tämä paikka ei olekaan siis menoa ja meininkiä kaipaaville, eikä shoppailuhirmuille. Braunwaldissa kaikessa on kyse luonnosta ja rentoutumisesta – rauhallisesta tahdista.

Braunwald Sveitsi Alpit

Pilvisenä päivänä näkymä voi olla joko olematon, tai upean satumainen pilvien leijuessa kylän alapuolella laaksossa, kuten ensimmäisessä kuvassa. Muistan yhä ensimmäisen vierailuni Braunwaldissa. Saapuessani oli pilvistä, eikä eteenpäin nähnyt montaa metriä. Sama jatkui vielä seuraavankin päivän. Seuraavana aamuna heräsinkin auringonpaisteeseen, ja astuessani ovesta ulos meinasin kellahtaa kumoon – edessäni avautui mahtava vuoristoinen maisema jyrkänteineen, ja nyt vasta ymmärsin, missä olin. Tuntui kuin väärä askel voisi tarkoittaa tippumista koko matkan alan laaksoon.

Braunwald Sveitsi Alpit

Braunwald Sveitsi Alpit

Braunwald Sveitsi Alpit

Talvisin kylän kupeeseen aukeaa pienehkö laskettelukeskus, jossa kyllä saa helposti päivänsä kulumaan. Jos laskettelu ei ole oma juttu, löytyy alueelta myös tavallisia hiihtolatuja Kesäisin ohjelmaan sisältyy vaelluksia, joita voi suunnata niin lähelle kuin kauaskin. Yksi omat matkailuhistorian siisteimpiä tapahtumia onkin täältä, kun suuntasimme saappaamme läheisen Ortstock-vuoren huipulle. Kyseinen huippu on saavutettavissa yleensä vain loppukesästä/alkusyksystä (ainakin ilman lumivarusteita), mutta silti pätkittäin saattaa tulla lunta vielä vastaan. Näkymät Ortstockin huipulta olivat ehdottomasti henkeäsalpaavat, ja vuoren huipulla seistessä tunne oli sellainen, ettei sitä kyllä hevillä unohda.

Braunwald Sveitsi Alpit Braunwald Sveitsi Alpit

Vaikka puolueellinen olenkin, suosittelen Braunwaldia kyllä ehdottomasti uutta vaelluskohdetta tai rentoutumislomaa etsivälle. Braunwald pakottaa rauhoittumaan ja rentoutumaan, eikä vaihtoehtoja juuri ole. Tämä on minun kohteeni silloin, kun tunnen tarvitsevani paussin. Sillä sitä tämä koko kylä on – taukoa.

Iina

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply alex keskiviikko, lokakuu 5, 2016 at 07:51

  Upean näköisiä maisemia (alpeissa on vaan sitä jotakin!) ja ahh kuinka viehättävältä ajatukselta tuo autottomuus ja rauha tuntuukaan. Osaatko sano minkälainen majoitustarjonta kylässä on?

  • Reply iinamaija keskiviikko, lokakuu 5, 2016 at 10:36

   Kylässä on pari hotellia, en itse asiassa ole varma montako tarkalleen tällä hetkellä sillä pienempiä välillä ilmestyy tai katoaa. Märchenhotel Bellevue (http://www.maerchenhotel.ch/) on suurempi ja aivan kylän ”keskustan” kupeessa, sieltä löytyy myös esim kuntosali yms. Itselläni tie vie aina Hotel Tödiblickiin (http://www.holidayswitzerland.com/en/home.htm), joka on hieman sivussa, mutta ehkä aidommin alppihotelli: se on tyypillisessä alppitalossa, ja huoneet on esimerkiksi nimetty lähialueen vuorien mukaan. Täällä täysihoitoon kuuluu muuten päivittäin 5 ruokalajin illallinen! (Jälleen full disclosure, tämän hotellin henkilökunta on melkeinpä kuin toista perhettäni)

 • Reply Sunna keskiviikko, lokakuu 5, 2016 at 09:42

  Eikä, Braunwald on aivan ihana! Oikeasti rauhallisimpia ja aidoimpia paikkoja, joissa olen Alpeilla käynyt – eikä tosiaankaan kaukan Zurichistä. Vaikka vuoret eivät ole korkeimpia, järvet komeimpia tai rinteet suurimpia, paikka hurmaa. Tai ehkä just siksi, että se ei ole mitään erityistä, eli tavallisessa kauneudessaan erityinen. Pääsispä sinne laskemaan, vaeltamassa olen jo käynyt!

  • Reply iinamaija keskiviikko, lokakuu 5, 2016 at 14:38

   Oi enpä olisi uskonut, että näinkin nopsasti löytyy toinenkin Braunwaldin-kävijä, ihanaa! Enkä voisi olla enempää samaa mieltä, koko kylä on jotenkin uskomaton ehkä juuri siksi, että se on niin tavallinen. Tai ehkä siksi että valtaosa paikalla olevista ihmisistä on paikallisia tai korkeintaan lähikylistä, eikä turisteille luotuja kauppoja tai baareja löydy. Elämä vierailijan vieressä pyörii ihan tavallisen arjen ympärillä.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.