USA Roadtrip osa 11: Stanford ja muut Highway 1:n pysähdykset

Viimeistä ajopätkää viedään. San Franciscosta suunta oli siis rannikkoa pitkin takaisin Los Angelesiin paluulennolle. Aikaa kyllä oli vielä muutama päivä, joten mitenkään kiireellä ei onneksi tarvinnut ajella. Tässä vaiheessa matkaa väsytti kyllä jo reilusti, ja moni näköalapaikkapysähdys meni rutiinilla: stoppi, ulos autosta, pari kuvaa, vähän ihastelua joka suuntaan ja jälleen menoksi. Sää highway 1:tä pitkin ajellessamme ei ollut erityisen hyvä tai kirkas, joten osa maisemista jäi kyllä pilvien taakse piiloon. Koska tällä pätkällä pysähdyimme useammassa paikassa, jaottelen tekstin pysähdyksittäin.

Highway 1Stanford

Ennen varsinaista Highway 1:a pysähdyimme Stanfordin yliopistolla, joka oli kyllä vaikuttava. Kampuksella on tarjolla ilmaisia opiskelijoiden opastamia kävelykierroksia, meidän aikaamme kerran päivässä, joka oli kiva täpä nähdä kampusta ja kuulla sen historiasta, mutta myös kysellä hieman enemmän siitä, millaista opiskelu itsessään on.

Stanford UniversityHP:n ensimmäinen ”toimisto”, Google & Apple

HP:n perustajat tuntuivat olevan Stanfordilla melkoisessa arvossa, eikä sinänsä ihme: kampukselta löytyy esimerkiksi kaksi rakennusta, joiden nimet ovat Hewlett ja Packard. Menestyksensä myötä nämä herrat halusivat antaa jotain takaisin yliopistolle, ja lahjoittivat kyseiset rakennukset. HP:n ensimmäinen toimisto oli autotalli kampuksen lähistöllä. Vaikka talo, johon kyseinen autotalli kuuluu, on aivan tavallinen asuintalo, on paikalle pystytetty kyltti ja muitakin turisteja löytyi porttien yli valokuvaamassa tätä tönöä. Paikka on nimetty Silicon Valley’n syntypaikaksi, sillä HP johdatti start-up ja teknologiayritysten keskittymistä alueelle.

HP garage Silicon Valley
Silicon Valley’sta puheenollen: täytyihän meidän siellä ollessamme myös käydä kurkkaamassa Googlen ja Applen legendaarisia pääkonttoreita. Paitsi että oikeastaan ne olivat aika kaukana legendaarisesta. Rakennukset olivat melko vanhoja, eikä minkäänlaisia vierailijakierroksia ollut tarjolla. Pyörähdettiin sitten pikaisesti sekä Googlen Android-kaupassa, että Apple Storessa, jotka kyllä turisteja varten paikalle oli pystytetty. Vaikkei paljon mitään nähtykään, niin tulipahan käytyä.

Google HQ Silicon ValleyMonterey

Monterey löytyy melkeinpä jokaisesta highway 1 suunnitelmassa, jonka suunnitteluvaiheessa löysin. Edellisistä pysähdyksistä johtuen pääsimme tänne vasta melko myöhään, eikä aikaa jäänyt paljoa. Ehkäpä juuri siksi Monterey’stä jäi mieleen vain kuva melko tyhjänä rantakaupunkina, jossa ravintolat olivat rivissä Santa Monica Pierin miniversiossa. Kävimme syömässä Peter B’s Brewpub nimisessä ravintolassa, joka oli kyllä erittäin kiva!

Monterey Fisherman's Wharf17 Mile Drive

Montereyn illallisen jälkeen uhmasimme vielä pilviä ja lähestyvää pimeyttä, ja päätimme ajaa läpi 17-mile driven, joka on kalliiden talojen ja golf-kenttien keskellä upeissa maisemissa kiertelevä tie. Turisteille reitin ajaminen maksaa $10 ja matkan varrella on selkeät opasteet varmistamassa, ettet vahingossa aja rikkaiden ihmisten yksityisteille. 🙂 Pimeydenkin laskeutuessa pilvisellä säällä maisemat olivat melkoisen upeat, ja varmasti vielä vaikuttavammat aurinkoisella ilmalla. En luokittelisi 17-mile drivea ehdottomaksi must-see kohteeksi, mutta oli kuitenkin mielenkiitoista nähdä kuinka Amerikan rikkaat elelevät ja millaisia upeita maisemia he katselevat. Samasta syystähän Los Angelesin ohjelmaan melkein kaikilla kuuluu kierros Beverly Hillsissä.

17 mile drive 17 mile driveBig Sur & Pfeiffer State Beach

Big Sur toimi ensimmäisen yön tukikohtanamme. Olimme varanneet telttapaikan Pfeiffer Big Sur Campgroundilta, jonka löytäminen pimeässä osoittautui hieman haastavaksi. Alueella on useita hotelleja ja leirintäalueita, joista jokaisen nimi tuntui olevan jokin versio sanoista Big Sur tai Pfeiffer – näinpä kävimmekin kääntymässä jo aiemmalla leirintäalueella, jonka luona iski epäluulo varauksen olemassaolosta, sillä ilmoittautumistiskin myöhään saapuvat-listalla ei nimeämme näkynyt. Onneksi kopissa sattui jollain ihmeen tuurilla vielä olemaan työntekijä, joka heti osasi sanoa, että syy nimen löytymättömyyteen on varmaan se, että olemme väärällä leirintäalueella. Ja kappas, kyllähän se nimi sieltä oikean leirintäalueen listalta löytyikin.

Big Surin kansallispuistossa olisimme halunneet myös käydä vaeltamassa, mutta aikataulu ei enää tarjonnut ylimääräisiä vaelluspäiviä. Sen sijaan matkan jatkuessa koukkasimme Pfeiffer State Beachille, joka on tunnettu violetinvärisestä hiekastaan. Ja sitähän se oli, paikoin aivan tumman violettia! Rannalle haluavan tulee maksaa portilla $10 pääsymaksu per auto, eikä tässä tapauksessa America The Beautiful-kortista ollut mitään hyötyä. Ranta oli kuitenkin myös maisemiltaan kaunis, joten koimme kokemuksen olleen hintansa arvoinen.

Pfeiffer State Beach purple sand Pfeiffer State Beach purple sandSanta Barbara

Violettien rantojen jälkeen pysyttelimme tiellä lähes koko päivän pysähdellen lähes jokaisen kulman takaa ilmestyvillä näköalapaikoilla napsimassa kuvia upeista rannikkomaisemista. Loppupäivästä pysähdyimme hieman pidemmälle kävelylle Santa Barbarassa, jossa sattumalta oli käynnissä markkinat. Vaikka täälläkin pysähdyksemme oli melko lyhyt, ja keskittyi lähinnä pintapuoliseen katselemiseen sekä ruokailuun, vaikutti Santa Barbara kivalta, rennolta kohteelta vaikka pidemmällekin pysähdykselle. Rannan maisemat olivat myös jälleen upeat!

Santa Barbara Santa BarbaraCamarillo Premium Outlets

Santa Barbarasta halusimme ajaa vielä hieman eteenpäin edullisempien yöpymishintojen toivossa. Yövyimme lopulta mukavassa Ventura Beachissä Days Innissä, joka hinnaltaan hipoi kyllä budjettia. Olimme kuitenkin erittäin tyytyväisiä valintaamme. Huone oli todella siisti ja mukava, henkilökunta ystävällistä ja tarjolla vielä kahvia ja teetäkin. Hintaan kuului lisäksi vielä aamulla tuhti amerikkalainen aamupala Denny’s dinerissä, mikä oli muutenkin ollut toivelistalla.

Karttaa tutkaillessani heräsi sisäinen shoppailuhirmuni jälleen: ilmeisesti San Franciscon tuntien shoppailukierroksen eivät olleen turruttaneet ostosintoa, ja kartalla näkynyt Camarillo Premium Outlets houkutteli kovasti. R myöntyi pikaiseen kierrokseen, joten Highway 1:n seuraamisen sijaan koukkasimme reitiltä hieman alelöytöjen toivossa. Shoppailunhimoiselle suosittelen kyseistä outlettiä ehdottomasti, kauppoja oli kolmella erillisellä alueella niin paljon, että kaikkien läpi käyminen olisi varmaan vienyt päivän jos toisenkin. Ainakin oman vierailumme aikaan käynnissä oli myös paljon alennuksia alennusten päälle. Matkaan tarttuikin Calvin Kleinin lompakot meille molemmille puoleen hintaan, ja paljon muutakin olisi löytynyt, jos en olisi kärsinyt valtavasta valinnanvaikeudesta (ja matkalaukun ahtaudesta).

Malibu

Viimeinen pysähdyksemme ennen paluuta Los Angelesin sykkeeseen oli Malibussa. Ajatuksenamme oli ihastella upeita taloja ja ehkä bongata julkkis tai pari, mutta kaduilla oli hiljaista emmekä juuri nähneet muita kuin rakennustyöläisiä. Hienoja taloja ja maisemia tietty näkyi, mutta kadulta näkymä oli melko rajallinen. Taas voimme todeta: tulipahan käytyä!

Malibu BeachIina

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.