Suomen suurin matkablogiyhteisö

Parasta ulkosuomalaisuudessa?

Tämä keskusteluhan on tullut vastaan jo monelta suunnalta, kun ulkosuomalaisbloggarit ympäri maailmaa ovat jakaneet omia näkökulmiaan siihen, mikä heidän mielestään on parasta ulkosuomalaisuudessa vastauksena London and Beyond-blogin haasteeseen. No jos muutkin, niin kyllähän minäkin haluan kertoa, mitä itselleni ulkosuomalaisuus on tuonut mukanaan.

Suomi suomalainen järvimaisema

Kyllähän tällaista suomalaista järvimaisemaa välillä tulee ikävä

Minä itse

Täytyy sanoa, että ehkä parasta ulkosuomalaisuudessa on se, miten se on itseeni henkilökohtaisesti vaikuttanut. Tärkein muutos näkyy itsevarmuudessani. Olin nuoruudessa erittäin epävarma, itsevarmuus oli matala. Sain koulussa kymppejä, mutta koitin salata sen muilta, ja käytin aika paljon aikaa pohtimalla, että mitäköhän ne muutkin musta ajattelee. Tämä kyllä alkoi jo muuttua lukiossa, ja yliopistossa meininki oli jo huomattavasti parempi. Siitä huolimatta, ulkomaille muuttaminen on kyllä tehnyt pieniä ihmeittä omassa olossa ja olemuksessa.

En tosiaan vieläkään pidä suurta meteliä omista onnistumisistani, mutta uskallan iloita onnistumisista. Osaan sanoa, missä olen hyvä ja missä vähemmän hyvä, häpeilemättä turhia. En pidä sitä häiritsevänä, että jotkut ihmiset eivät varmastikaan pidä minusta, tai ainakaan pidä minua erityisen kiinnostavana ihmisenä – entäs sitten? Enpä itsekään voi väittää, että kaikki ihmiset sopisivat lähimpään ystäväpiiriini.

Lisäksi olen alkanut uskaltaa odottaa itseltäni enemmän. Ehkä ulkomailla piilevät mahdollisuudet, ja oman taustan, koulutuksen ja osaamisen heijastuminen eri tavalla, tai toisaalta myös lisääntynyt koulutus ja työkokemus ovat saaneet ajatusmaailmani muuttumaan kunnianhimoisemmaksi. Tuntuu, että Suomessa olisin ollut tyytyväinen ’kunhan saan jotain työtä’. Jos se vielä olisi omalla alalla, markkinointia, olisi lottovoitto löytynyt. Useammissa kouluissa ja maissa opiskelu, ja erilaisten markkinoiden ja yritysten näkeminen on avannut silmiä ja muuttanut omaa toimintaani määrätietoisemmaksi: uskallan sanoa, etten halua työskennellä tietyillä aloilla, vaikka työnkuva markkinointia olisikin.

Tästä tarinointia voisin jatkaa pitkäänkin. Toki suuri osa yllä kuvailemastani muutoksesta varmasti on myös aikuistumisen mukanaan tuomaa kasvamista, mutta tiedän varmasti muutoksen olleen myös ainakin osittain ulkomailla asumisen, opiskelun ja elämisen hedelmää.

Auringonlasku Amstelveen

Muut ihmiset

Muiden kuin suomalaisten kanssa on aivan turha yrittää selittää, mitä ”Ei mennyt kuin Strömsössä” tarkoittaa. Tai kertoa ottaneensa neuvosta vaarin. Ja välillä tämä kyllä turhauttaa. Eihän kukaan muu ymmärrä, mikä tunne siihen liittyy, kun Suomi pelaa Ruotsi vastaan jääkiekkoa, tai kuinka pieni ylpeyden tunne nostaa päätään, kun on lomalla Los Angelesissa ja koko kaupunki on täynnä talon kokoisia billboard-mainoksia uudesta Angry Birds-elokuvasta.

Kuitenkin, näistä kansallistunteen aiheuttamista turhautumisista huolimatta, ovat nämä karjalanpiirakoita tuntemattomat ihmiset ehdottomasti yksi ulkosuomalaisuuden parhaista puolista. Vaikkei nyt ulkomaille toki tarvitse lähteä oppiakseen ei-suomalaisista kulttuureista, tavoista ja ihmisistä, on se kuitenkin ihan eri juttu elää ja asua paikassa, jossa valtaosa on jostain muualta kotoisin.

Amsterdam kanaalit arkkitehtuuriKaveri- ja ystäväpiirini on laajentunut ympäri maapalloa, ja olen oppinut heiltä niin faktatietoa kuin myös huomaamattomampia juttuja. Arvostus esimerkiksi Suomen ilmaista koulusta sekä turvallisuutta kohtaan on noussut entisestään, kun on kuullut kymmenien tuhansien lukukausimaksuista, tai siitä, että Argentiinassa juhliin lähtevässä porukassa on yksi aina kuskina, kun minkäänlaiseen julkiseen liikenteeseen ei uskalla luottaa öisin. Ja kuinka turkkilainen ystäväni, jolla on kaksi korkeatasoista maisterintutkintoa ei harkitse ulkomaille töihin hakemista, sillä jo kansallisuutensa perusteella monen oletus on, ettei taitoa, tietoa tai osaamista löydy.

Alankomaalaisia taas on kiittäminen siitä, etten enää kiertele omien mielipiteideni kanssa. Suomalainen kohteliaisuus on kyllä niin kovasti pinttynyt, että paikallisiin verrattuina suorasanaisesta olen vielä kaukana, mutta on kuitenkin virkistävää miettiä hieman vähemmän, että uskaltaakohan tätä nyt sanoa.

Lisäksi vielä täytyy sanoa, että kyllähän näin ulkomailla asuessa melko erilainen sosiaalinen tilanne ja elämä pyörii ympärillä. Naapureille moikkaillaan toki Suomessakin, mutta täällä haetaan heiltä myös työpäivän aikana toimitettuja paketteja ja jutellaan samalla helposti pidempikin hetki. Yhteisellä kattoterassilla istutaan yhdessä juomaan olut jos toinenkin. Juhlissa tulee aina joku juttelemaan, jos näytät olevasi yksin ja ”liian” hiljaa, ja kutsuja erinäisiin tapahtumiin; synttäreille ja grillijuhliin, tulee jatkuvalla syötöllä (muulloinkin kuin kesällä). Ja niin – eihän tuo R vierellä varmaan kulkisi, jos molempien tiet eivät olisi ulkomaille vieneet. 🙂

Alankomaat kevät kukat

Kevät ja sen kukkaset

Pikaiset lisäplussat ja -miinukset

+ Kevät (lempivuodenaikani tulee lähestulkoon kaikkialla Suomen ulkopuolella aiemmin)
ja ilmasto toki yleisestikin on lämpimämpi
+ Lyhyemmät välimatkat (koskee lähinnä Manner-Eurooppaa)
+ Työmahdollisuudet (suurempia, kansainvälisiä yrityksiä, jotka ovat tottuneet ulkomaalaisiin työntekijöihin)
+ Edullisempi hintataso
+ Kielitaidon kehittyminen

– Tuoreen ruisleivän, salmiakin, edullisen lohen, jugurtin…. ikävöinti
– Toki välimatka perheeseen ja ystäviin kotimaassa (oma perheeni kyllä asuu niin levällään, ettei Suomessa asuminen ratkaisisi tätä ongelmaa kuitenkaan), tai ylipäätään se, että aina joku tärkeimmistä on kaukana
– Byrokratia (tämä on toki myös maasta riippuvainen, mutta täällä Alankomaissa ei kyllä välillä tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa vai molempia, esimerkiksi verotoimiston kanssa toimiessa)

Ulkosuomalaisuuden pohtiminen aiheuttaa kyllä hirveästi tunteita ja mielipiteitä suuntaan ja toiseen, ja näitä samoja juttujahan on pohdittu monen muunkin bloggarin puolesta. Samanlaisia fiiliksiä tuntuu löytyvän kaikilta maasta tai maanosasta riippumatta. Tiivistettynä voisin sanoa, että ulkosuomalaisuus on samaan aikaan tehnyt minusta kansainvälisemmän, mutta myös enemmän suomalaisen – ja siitä ylpeän. Täällä on hyvä.

Iina

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.