Suomen suurin matkablogiyhteisö

USA Roadtrip osa 6: The paradise of Zion National Park

Zion National Park USA kansallispuistoZionista itselläni oli ennen reissuun lähtöä kaikkein vähiten minkäänlaisia odotuksia, tai tietoa. Olin tietoinen, että se on kansallispuisto, ja pikaisesti hoitanut leirintäpaikkavarauksen jo helmikuussa – onneksi, sillä jo tuolloin yli neljä kuukautta ajoissa onnistuin juuri ja juuri nappaamaan viimeiset paikat molemmille öille. Ensimmäinen vinkkini siis Zion-kävijöille, ja muihinkin kansallispuistoihin suuntaaville: varaa majoituksesi ajoissa!

Otsikon ’hidden’ gem maininta voi ehkä hämätä joitakin, onhan Zion kuitenkin yksi vierailluimmista kansallispuistoista Yhdysvalloissa. Huomasin kuitenkin matkallamme, kun kerroimme reitistämme, että lähes jokaiselta keskustelukaverilta saimme aina ”Wow, that’s amazing, so beautiful!” -reaktion, kun mainitsimme menevämme myös Yosemiteen, mutta Zion ei tuottanut oikeastaan minkäänlaista reaktiota. Ehkäpä paikallisille Zionin punainen maisema on tavallisempi kuin Yosemiten harmaat, ylväät vuoret?

Joka tapauksessa jo ajomatka Zioniin Lake Powellilta oli aivan mieletön. Alla pari kuvaa ensin tältä ajomatkalta.

Ajo Lake Powell Zion National Park USA kansallispuisto

Ajo Lake Powell Zion National Park USA kansallispuistoZionissa käytimme aikamme erimittaisiin vaelluksiin/kävelyihin, joten jaottelen lopputekstin niiden mukaan.

Lower and Upper Emerald Pools

Lower Emerald Pools oli reitiltään helppo, noin puolentunnin kävely kunnollista tietä pitkin. ”Pools” nimitys oli täällä ehkä hieman liioteltu, mutta paikka kuitenkin upea kaarre kivessä, jonka reunalla valui harva vesiputous, joka ruokki täysin erilaista kasvistoa kuin muuten kuivalla reitillä tänne.

Lower Emerald Pools Zion National Park vaellus

Lower Emeral Pools

Lower Emerald Pools Zion National Park vaellus

Lower Emeral Pools

Lower Emerald Poolsin luota pääsee matkaa jatkamaan hieman vaikeampaa reittiä ylemmälle altaalle. Matka ei ole pitkä, mutta tällä pätkällä piti kyllä jo vähän kiipeillä kivikkoisemmalla polulla. Tämä pieni kiipeily on kyllä sen arvoista, sillä se johtaa Upper Emerald Poolsin ihanaan poukamaan, joka näyttää kuin ihanalta viileältä keitaalta aavikon keskellä (tai sitähän se taitaa ollakin). Kaikenkaikkiaan tämä reitti oli ihana, helpohko reilun tunnin kävely, jota voin helposti suositella kaikille.

Upper Emerald Pools Zion National Park vaellus

Upper Emerald Pools

Upper Emerald Pools Zion National Park vaellus

Upper Emerald Pools

Weeping Rock

Weeping Rock on yksi Zionin tunnetuimmista kohteista, vaikkei varsinainen vaellus olekaan. Kyseessä on siis kohta kalliossa, jossa kallioiden välistä jatkuvasti tihkuva vesi on luonut kiven pinnalle loistavat olosuhteet kasvistolle, joka muodostaa . Shuttle-bussin pysäkiltä kävelymatkaa on vain 5-10 minuuttia vauhdista riippuen, mutta tie kulkee erittäin jyrkästi ylöspäin.

Weeping Rock Zion National Park USA kansallispuisto

Weeping Rock

Weeping Rock Zion National Park USA kansallispuisto

Näkymä Weeping Rockilta

Riverside Walk

Nimensä mukaisesti tämä joen reunaa kulkeva on helppo kävely tasaista tietä pitkin. Tien päättyy joen rannalle paikkaan, jossa on kiva pitää taukoa ja vaikka nautiskella lounasta. Eväiden kanssa pitää kuitenkin olla tarkkana, sillä täältäkin löytyy ahneita oravia, jotka saattavat varoittamatta purra lähellensä sattuvaa. Riverside Walkin päättymispiste on muuten Zionin erään kuuluisan vaellusreitin, Narrowsin, alkupää. Tällä kertaa veden korkeuden takia tämä oli kuitenkin suljettu vierailijoilta, siellä kun vaelletaan kallioiden välissä vedessä, mutta tämä on kyllä on yksi syy, miksi takaisin on palattava!

Vesikrassi Riverside Walk Zion National Park kansallispuisto

Vesikrassia aavikolla Riverside Walking varrella

Zionin kasvisto on muuten upeaa, vaikken mikään viherpeukalo olekaan. Zion sijaitsee aavikolla, joten alueelta löytyy paljon esimerkiksi kaktuksia, mutta alueella olevan veden ansiosta paikoittain voi törmätä myös erittäin kosteasta elämästä nauttivia kasveja, kuten ylemmässä kuvassa olevaa vesikrassia. Lisäksi Weeping Rock ja vesiputoukset luovat paikoittain kallioon hienoja kasviseinämiä. Itse reitistä minulla ei näemmä ollut energiaa ottaa kuvia – suuntasimme tänne Angel’s Landingin jälkeen ja kävely tuntuikin yllättävän pitkältä. Riverside Walk on noin 1-2 tunnin reitti.

Riverside Walk Narrows Zion National Park USA kansallispuisto

Riverside Walkin loppu – kulman takana Narrows

Angel’s Langing – ’the’ vaellus Zionissa

Angel’s Landing on Zionin suosituin vaellusreitti, ja se näkyy. Reitti on melko ruuhkainen, ja kärsivällisyyttä saa pakata mukaan reippaasti. Reitin suosiolle on kuitenkin syynsä, sillä maisemat ovat aivan koko matkan (3-6 tuntia), ja reitti on luonteeltaan ainutlaatuinen. Reitin alkumatka kulkee välillä jyrkästikin mutkitellen ylöspäin. Loppumatkasta vastaan tulee kuitenkin koko reitin tärkein juju: polku katoaa osittain, ja matkaa tehdään kallionseinämässä olevista ketjuista kiinnipitäen seinämää pitkin. Vastaantulijoiden ohittaminen tai ylittäminen on hankalaa, mutta keskustellen kaikki sujuu kyllä. Vaijeriosuuden jälkeen luvassa on kyllä selkeämpi kulkureitti, mutta sen molemmilla reunoilla odottaa vain jyrkkä pudotus laaksoon. Matkan varrella näkyy myös kylttejä, joissa varoitetaan kuolemanvaarasta – viime vuosina ainakin muutama vaeltaja on pudonnut loppuunsa.

Angel's Landing Zion National Park USA kansallispuisto vaellus

Angel’s Landingin alkureitin upeita kallioita

Angel's Landing Zion National Park USA kansallispuisto vaellus

Alkumatkan mutkia

Angel's Landing Zion National Park USA kansallispuisto vaellus

Ruuhkaan reitin loppupäässä kannattaa varautua

Riski on siis selvä, eikä tätä reittiä millään voi suositella korkean paikan kammoisille. R kulki urheasti mukana lähes viimeisen nousun juurelle, mutta loppuun asti emme päässeet. Yleensä R sanoo korkeanpaikankammonsa olevan epärationaalinen, ja sen avulla selviää kyllä vaikka parvekkeella seisomisesta, mutta kun vieressä molemmilla puolilla ammottaa satojen metrien pudotus on vaikeaa keksiä, miksei pelko muka tässä tapauksessa olisi erittäinkin rationaalinen. Jotain jäi kuitenkin hampaankoloon, ja tämän reitin valloitus onkin to-do listalla melko korkealla. Takaisin siis on mentävä.

Angel's Landing Zion National Park USA kansallispuisto vaellus

Ja tässä tämä pahamainen loppupätkä

Vaikka emme aivan huipulle asti menneetkään, oli tämä kuitenkin aivan mieletön reitti kulkea ja kokea. Näkymä Zionin laakson yli oli henkeäsalpaava.

Angel's Landing Zion National Park USA kansallispuisto vaellus

Angel's Landing Zion National Park USA kansallispuisto vaellusJos korkeanpaikankammo ei vaivaa, ja Angel’s Landing innostaa, varaudu hyvillä vaelluskengillä. Rohkeampaakin alkaa jännittää, kun huomaa lenkkareiden lähtevän liukumaan hiekkaisilla kivillä, kun taas vaelluskengillä pystyi helpommin vaikka antamaan muille tietäkin, kun ei tarvinnut pelätä kenkien otteen pettävän.

Watchman Campground

Alussa jo mainitsin, että yövyimme Zionissa leirintäalueella. Saimme siis neljä kuukautta ennen täällä oloamme varattua viimeiset telttapaikat näille öille, mutta jouduimme siirtämään telttamme paikalta toiselle öiden välillä. Moni oli kuulemani mukaan varannut paikkansa jo joulukuussa. Varsinkin jos, kuten meillä, satut olemaan paikalla viikonloppuna, kannattaa varausten kanssa olla nopea.

Watchman Campground Zion National Park USA kansallispuisto telttailu

Näkymä telttapaikaltamme

Edellisessä postauksessani mainitsin, että Lake Powellin Wahweap Campground oli yksi suosikkileirintäalueistani. Siellä palvelut, suihkut ja maisemat kaikki toimivat yhdessä hienosti. Zionissa palveluista ei leirintäalueella ollut tietoakaan (suihkuja esimerkiksi ei ole Zionin alueella ollenkaan), mutta maisemat voittivat kyllä kilpailijansa mennen tullen. Telttapaikallamme oli piknik-pöytä, jonka ääressä vietimme kaksikin rennompaa iltaa ihaillen punaisia vuoria ympärillämme, ja seurasimme ihan leirimme viereen ruokailemaan tullutta peuraa.

Watchman Campground Zion National Park USA kansallispuisto telttailu

Kaveri saapui herkuttelemaan telttamme viereen

Angel's Landing Zion National Park USA kansallispuisto vaellus

Zion taisi viedä pienen palan sydäntäni mukanaan. Tänne on palattava.

Iina

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Katja maanantai, toukokuu 27, 2019 at 18:42

  Zion on ihana!
  Kahdesti olen käynyt ja ensi vuonna suunnitteilla mennä uudestaan.
  Viimeksi käytiin Angel´s Landing patikoimassa mutta Narrowsille ei ollut aikaa kun piti kiirehtiä seuraavaan kohteeseen… josko ensi vuonna sitten! Tosin Angel´s Landingkin on pakko päästä kokemaan uudelleen.
  Me majoituttiin juuri ja juuri puiston ulkopuolella, Springdalessa Zion Canyon campgroundilla josta tykättiin kovasti, ja sieltä löytyi suihkutkin (tosin vaativat poletin, jolla sai muistaakseni 5min suihkun). Mielestäni myös uima-allas sielä olis ollut mutta siitä ei ehditty nauttia.
  Meidän telttapaikka oli ihan joen varressa, aivan huikea.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.