Suomen suurin matkablogiyhteisö

USA Roadtrip osa 4: Grand Canyon

Grand Canyonia on vaikea kuvailla sanoin – se oli uskomaton ja valtava, eikä pieni mieli meinannut millään ymmärtää, että jotain tuollaista on ihan luonnon ansiosta olemassa.

Grand Canyon näkymä Mather Viewpoint

Ensimmäinen näkymä Grand Canyonista

En siis edes yritä kuvailla tätä sen enempää sanoin, eihän siitä mitään tule. Sen verran sanon kuitenkin, että aluksi ajattelimme, että ”tässähän tämä, hieno, mutta ensimmäisen näköalapaikan jälkeen on varmaan kaikki nähty”, emme olisi voineet olla enempää väärässä. Eri näköalapaikkojen kiertäminen on ehdottomasti sen arvoista, sillä jokaisen pienenkin mutkan takaa paljastuu aina uusi näkökulma ja uudenlainen perspektiivi.

Mather Viewpoint Grand Canyon

Mather Viewpoint

DSC_3170

DSC_3185

Lähdimme siis liikkeelle Mather Viewpointilta, ja kävelimme länteen kanjonin reunaa kulkevaa tietä pysähdellen muutaman kymmenen metrin välein ottamaan seuraavan sarjan kuvia. Sen lisäksi, että kuljimme tuota Rim Trailina tunnettua tietä pitkin, poikkesimme Bright Angel Trailille, joka siis kulkee alas kanjonin pohjalle. Laskeuduimme itse vain noin puolisen tuntia 1,5-mile resthousen luokse. Alaspäin suunnatessa kannattaa huomioida, että lämpötila nousee huomattavasti laskeutumisen aikana, joten varsinkin keskikesällä kannattaa varata paljon juomaa ja hieman enemmän aikaa, mikäli siihen suuntaan kuitenkin lähtee. Itse olimme juuri ennen kesän kuuminta aikaa, mutta lämpö oli kyllä silti ihan riittämiin.

Bright Angel Trail Grand Canyon

Näkymää Bright Angel Trailin alkupäästä

Bright Angel Trail Grand Canyon

…ja muutama mutka pidemmältä

Hintataso Grand Canyonilla pääsi muuten yllättämään. Majoituimme teltassa Mather Campgroundilla, ja telttapaikka täällä oli koko matkan halvin ($18 per yö). Söimme pääasiassa Bright Angel Lodgen ravintolassa, jossa ruoka oli erittäin hyvää, muttei myöskään millään tavalla kallista. Lisäksi puistossa kulki useampi linja shuttle busseja, joilla sai ilmaiseksi kyydin näköalapaikalta toiselle, mikäli kävely ei onnistunut tai huvittanut enää.

Kaikenkaikkiaan täytyy sanoa, että järjestelyt kaikkeen liittyen toimivat erittäin hyvin, ja turistien suuresta lukumäärästä huolimatta kaikki sujui nopeasti ja helposti.

Grand CanyonYhdysvalloissa kansallispuistoihin tulee aina maksaa sisäänpääsymaksu. Pääosin se on aina $30 per auto, eli siis per henkilö maksua ei tarvitse laskeskella. Jos tarkoitus on käydä useammassa kuin kahdessa kansallispuistossa, on America the Beautiful Annual Pass huippuvaihtoehto! Kortin hinta on $80 dollaria, ja sillä pääsee myös koko autolastillinen sisään kaikkiin USA:n kansallispuistoihin. Itse hyödyimme kortista valtavasti, sillä käytimme korttia ainakin 6 kertaa. Saapuessamme Grand Canyonille olivat lipunmyyntikioskit jo suljettu, eikä automaatista kyseistä korttia saanut. Olimmekin siis erittäin onnellisia, kun myöhemmin kuulimme, että normaalin $30 dollarin lipun hinnan voi saada hyvitykseksi Annual Passista, joten emme joutuneet maksamaan ekstraa, vaikka niin jo luulimme.

Colorado-joki Grand Canyon

Colorado-joki Grand Canyonin pohjalla (näkymä Hopi Pointilta)

Auringonlasku Hopi Point Grand Canyon

Auringonlaskun luomia varjoja Hopi Pointilta nähtynä

Auringonlasku Hopi Point Grand Canyon

Auringonlasku Hopi Pointilla

Seuraavana päivänä suuntasimme autolla itään päin pitkin Desert View Drivea jälleen pysähdellen näköalapaikoilla.

Grand Canyon Desert View Drive

Kun nenäkin oli kärähtänyt punaiseksi, oli pakko kaivella pitkät hihat, lahkeet sekä hattu suojaksi (kylmä ei kyllä ollut)

Grand Canyon Desert View Drive

Myös täällä päässä pääsi ihastelemaan näkymää Colorado-joesta

Vielä pari vinkkiä Grand Canyonille suuntaaville:

 • Älä ruoki oravia. Ne ovat kesyyntyneitä, joten ne tulevat ihan reippaasti yrittämään esimerkiksi laukkuun pääsyä, mutta valitettavasti nämä elukat myös purevat – päivittäin kuulemma paikkaillaan turisteja, jotka eivät usko tästä varoittavia kylttejä.
Oravat Grand Canyon

Tämä kaveri pyrki reppuuni. Kuva otettu zoomin kanssa, en suosittele tuuppaamaan sormia taikka nenää kovin lähelle näitä kavereita, vaikka suloisia ovatkin.

 • Leirintäalueella majoittuvan kannattaa varautua siihen, ettei palvelutaso ole samanlaista kuin         esimerkiksi Suomessa. Tarjolla on simppelit WC-tilat ja juomavettä, ja jokaisella paikalla (teltta- tai karavaani tms.) on grillirengas, johon voi tehdä tulen. Keittiötä ei yleensä ole tarjolla, ja suihkut voivat olla leirintäalueen ulkopuolella – Mather Campgroundin tapauksessa kyllä heti sisäänkäynnin ulkopuolella. Suihkut ovat maksulliset, ja maksuun tarvitaan kolikoita (8*quarter, $2, riittää 10-15 minuutin suihkuun).
 • Jos se ei sekoita matkasuunnitelmiasi pahasti, suosittelen ajamaan itäisen sisäänkäynnin kautta joko tullessa tai mennessä. Oli huikeaa nähdä, kuinka Grand Canyonin reunalta alkoi vain pitkä tasanko, josta silloin tällöin tipahti pienenpi kanjon kuin reiäksi tasangon keskelle.
Desert View Driven loppu Grand Canyon

Grand Canyonin reunalta alkoi suuri tasanko

Desert View Driven loppu Grand Canyon

…ja välillä sen keskellä näkyi kanjoneita kuin repeäminä maassa.

Grand Canyon

Ja loppuun vielä yksi omista suosikkikuvistani Grand Canyonilta 🙂

-Iina

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply nanna torstai, huhtikuu 25, 2019 at 12:42

  Moikka! Toivottavasti tämä kommentti tavoittaa vielä sinut vaikka postauksesta on aikaa 🙂 Osaatko suositella minne Grand Canyonilla kannattaa suunnata kun aikaa on vain yksi päivä? Tarkoituksenamme on ajaa Las Vegasista kanjonille ja saman päivän aikana takaisin. Olen yrittänyt googletella mahdollisimman lyhintä reittiä, mutta kuitenkin niin, että saisimme mahdollisimman paljon irti tästä. Kiitos!

  • Reply iinamaija torstai, huhtikuu 25, 2019 at 14:27

   Moi nanna! Kyllä tavoittaa vielä, vaikka kirjoittamisen puolesta blogi onkin ollut aika hiljainen. 🙂 Me ei ajettu Grand Canyonilta suorinta reittiä Las Vegasiin, eikä käyty kuin South Rimillä, eli muista alueista en osaa sanoa. Sinne tulee kyllä hieman ajomatkaa päiväreissulle Vegasista, mutta varmaan ihan tehtävissä. South Rim ja North Rim on käsittääkseni nuo pääpaikat, joissa käydä, mutten tiedä olisiko lännempänä Las Vegasin suunnassa myös jo hyviä kohteita. Tuolla South Rimillä (Grand Canyon Villagen alueella) oli kuitenkin todella helppo kulkea ja kävellä näköalapaikalta toiselle, ja autollakin pääsi monelle upealle näkymälle. Siellä ehtii päivässä ainakin nähdä monta eri kuvakulmaa. Varmasti myös hotellilla osaavat neuvoa, ja ehkä katselemalla mihin Vegasista lähtevät järjestetyt päiväretket suuntaavaat (niitä oli tarjolla paljon) voisi saada ideoita hyvästä päiväkohteesta. Tsemppiä suunnitteluun ja ihanaa matkaa!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.