Suomen suurin matkablogiyhteisö

Lomat Alankomaissa (mitä, missä, kuinka paljon?)

Näin roadtrip-sarjan väliin sopiikin hyvin lyhyt teksti lomailusta yleisesti Alankomaissa: paljonko niitä lomapäiviä sitten on, mitä ihmiset silloin tekevät, ja miten se maksetaan?

1. Lomapäivät

Lakisääteisesti lomapäiviä on jokaisella vähintään 20. Tämä määrä vaihtelee kyllä paljon – monilla tutuillani lomailua on 25 päivää vuodessa. Monissa yrityksissä olen myöshuomannut löytyvän erinäisiä systeemeitä ekstrapäivien kerryttämiseksi: lisävapaita voi ”ostaa” tai kerryttää ylityötunneilla.

Erityisen mielenkiintoinen on tapa, jonka mukaan toisissa yrityksissä työviikko lasketaan 38 tunnin mukaan, mutta saat halutessasi tehdä säännöllisesti 40 tuntisia viikkoja. Nämä 2 tunnin lisäykset voi pinota ylimääräisiksi lomapäiviksi, joita voi vuodessa kerryttää jo ihan kivasti melkein huomaamatta. Lisäksi toisinaan nämä ylimääräisenä kerrytetyt lomapäivät on mahdollista pistää säästöpossuun pariksi vuodeksi, kun normaalit lomapäivät vanhentuvat vuosittain, ja näin voi mahdollistaa ihanan pitkän ”sapattivapaan”.

Tätä sapattivapaata lukuunottamatta monissa yrityksissä lomapäiviä ei ihan ehdoitta saa pitää kerralla – usein rajana on pidetty 2 viikkoa, ja sitä pidempiin lomiin täytyy hakea erikseen hyväksyntää.

Joka tapauksessa, mikäli täällä työsuhdetta on aloittamassa, kannattaa tsekata josko lomapäivissä voisi olla joustamisen varaa (jossei tarjolla suoraan ole reilumpaa annosta rentoutumista). Toisin kuin Suomessa, jossa minimiloma tuntuu usein olevan myös maksimi, täällä niiden suhteen tunnutaan olevan hieman joustavampia. Voi toki olla, että isommissa yrityksissä näin ei ole, mutta sieltäkin voi löytyä keinoja pidentää rannallalöhöilyaikaa ainakin päivällä tai parilla.

Lisäksi ainakaan minun ei tarvinnut odottaa vuotta lomapäivien kertymistä – Suomessa, kun lomapäivät on usein suhteutettu töissä oltuihin kuukausiin ja ensimmäistä lomaa voi joutua odottelemaan välillä pidempäänkin.

2. Loma-ajan palkka ja -raha

Loma-ajalta sinulle maksetaan tietty normaali palkka. Lisäksi Alankomaissa on tarjolla loma-raha, ”vakantiegeld”. Tämä on työnantajan velvollisuus, ja on vähintään 8% vuosipalkastasi (eli hieman alle kuukausipalkka).

Usein (ainakin itselleni siis) lomaraha maksetaan toukokuun palkan mukana, eikä siis välttämättä silloin kuin loma itseasiassa on. Ensimmäisenä vuonna kannattaa ottaa huomioon, että kyseinen raha maksetaan siihen mennessä kertyneisiin kuukausiin suhteutettuna: aloitin työt joulukuussa, joten minulle maksettiin 6 kuukauden lomaraha nyt, ja ensi vuonna luvassa on koko vuoden raha kerralla.

Lomarahan verotuksesta muuten sen verran, että aiemmassa postauksessani mainitut ”loofheffingskortingen” eivät päde tällaisiin lisätuloihin, joten tästä palkkiosta tipahtaa korkeampi veroprosentti pois.

3. Hollantilaiset lomalla

Mitäs täällä sitten lomalla tehdään?

Hollantilaiset ovat autokansaa. Harvaan paikkaan on niin pitkä matka, ettei hollantilainen autolla sinne suuntaisi, kunhan vain merta ei ole välissä. Valtaosalla paikallisista onkin siis lämpimiä muistoja pitkistä automatkoista, jotka suuntautuivat Ranskaan, Espanjaan, Itävaltaan tai jopa Italiaan. 18 tunnin ajomatka? Geen probleem!

Kesämökkikulttuuri on tunnetusti suomalaista, joten ei olekaan ihme, että täällä harvoin kuulee ihmisten viettävän lomiansa aina samassa paikassa. Hollantilaisten kesämökki on karavaani. Keski-Euroopan leirintäalueilla heinä-elokuussa voi olla varma, että löydät massoittain lomailevia hollantilaisia kokkailemassa omaa ruokaansa (säästöä säästöä 🙂 ).

Alankomaalaiset matkustavat paljon, ja pitkien automatkojen lisäksi täältä pääsee helposti melko edullisilla pakettimatkoilla suuntaan jos toiseenkin. Erityisesti Turkki, Egypti ja muut vastaavat kohteet ovat suosittuja, mutta nuoremmat, kuten Suomessakin, tutkivat laajemmin uusia kohteita. Toisaalta superlöhöloman tarpeessa olevalle on kyllä houkuttelevaa napata äkkilähtö 300-400€ hintaan, sisältäen matkat ja all-inclusive majoituksen aurinkoisella rannalla. Vaikken pakettimatkoja koskaan olekaan harrastanut, tämä on kyllä listalla yhtenä seuraavista jutuista – ehkä vielä tänä kesänä roadtripin aktiivisuuden vastapainoksi. 🙂

-Iina

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.