Suomen suurin matkablogiyhteisö

Verotus Alankomaissa

Tällä kertaa luvassa pieni tietoisku aiheesta nimeltään verotus – kaikkien suosikki. En todellakaan väitä olevani asiantuntija, enkä lupaa ottaa minkäänlaista vastuuta, että mitä tässä sanon on 100% oikein tai pätee kaikissa tilanteissa. Nämä perustuvat vain omiin kokemuksiin, ja lähinnä puhun siis ansiotulon verotuksesta.

Veroprosentti

Ihan perusveroprosentin perusteella Alankomaissa saa aikaan melko kovan shokin – vaikka usein ajatellaan, että Pohjoismaissa verotus on korkea ja muualla asiat ovat ”paremmin”, on täällä ansiotulon verotus itse asiassa melko korkealla tasolla. Matalistakin tuloista veroa menee yli 36%, ja keskituloista napsaistaan 40,4% pois (luvut täältä). Taulukon suurin ero Suomeen onkin ehkä se, että matala- ja korkeatuloisten verotuksessa ei ole aivan yhtä suurta eroa.

Ei kuitenkaan huolta – eihän asia nyt aivan niin mene, että muutaman satasen palkasta suoraan lähtisi yli kolmannes pois. Veroprosentin lisäksi täällä on myös erillinen systeemi hyvityksille, joita matalista päätoimen palkoista myönnetään – näistä vähennyksistä käytetään nimitystä loonheffingskortingen. Tämän määrä riippuu tarkemmin tuloista, mutta itselläni todellinen veroprosentti tällä hetkellä pyörii jossain 20% paikkeilla – kuulostaa paljon paremmalta kuin 40%, vai mitä? Parasta tässä systeemissä on, että palkanmaksaja ottaa nämä hyvitykset huomioon jo palkkaa laskiessa, eikä hyvityksiä siis tarvitse odottaa veronpalautuksiin saakka.

Onneksi olemassa on laskureita, jotka kertovat kuinka paljon tilille voi odottaa tupsahtavan kuun loppupuolella: esimerkiksi Berekenhet.nl nettotulolaskuri täällä toimii mielestäni hyvin. Ota kuitenkin huomioon tulojasi arvioidessa, että Alankomaissa on paljon kiinteitä kustannuksia. Esimerkiksi pakollinen sairasvakuutus syö kuukausittain palkasta noin 100€ (paketista riippuen); sähkö, vesi ja kaasu eivät pääasiassa kuulu vuokraan, eivätkä kuulu myöskään osa veroista (esimerkiksi jätehuolto on vuokralaisen maksettava).

30% sääntö

Oletko tullut Alankomaihin lähinnä vain töiden vuoksi? Tienaatko vähintään € 52 699 vuodessa, tai oletko alle 30-vuotias maisterin tutkinnon omaava henkilö, jonka palkka on vähintään €40 059 vuodessa?

Mikäli vastaat kyllä, voit olla oikeutettu niin sanottuun 30% sääntöön. Tämä siis käytännössä tarkoittaa sitä, että työnantajasi saa maksaa sinulle 30% palkastasi verotta. Tämän on tarkoitus kattaa ulkomaan muuttoon ja ulkomailla asumiseen liittyviä kustannuksia, ja saatuasi hyväksyvän päätöksen olet oikeutettu kyseiseen etuuteen tietyin ehdoin jopa 8 vuotta.

30% sääntöä hakee työnantaja Belastingdienstiltä saatavalla lomakkeella, ja hakemus on jätettävä viimeistään 4 kuukautta työsuhteen alkamisesta. Etuuden saamiseen on kyllä muitakin ehtoja, eihän se ihan näin yksinkertaista toki voi olla. Esimerkiksi sinun tulee olla asunut tarpeeksi kaukana Alankomaiden rajoista viimeiset kaksi vuotta ennen työsuhteesi alkua. Joka tapauksessa, mikäli ajattelet, että voit kyseiseen etuuteen olla oikeutettu, kannattaa hakemus täyttää ja katsoa, minkälainen vastaus tulee. Onhan kyseessä kuitenkin iso vaikutus tuloihisi! Ota kuitenkin myös huomioon, että virallisiksi tuloiksi lasketaan tällöin 70%  verollinen osuus, mikä voi vaikuttaa erinäisiin ansiosidoinnaisiin etuuksiin (esimerkiksi työttömyysturvaan).

Verotoimisto

Onko monilla vielä mielessä Suomen verotoimiston kanssa asiointi? Huonoja kokemuksia? Ei hätää – Suomen verotoimistoa tulee äkkiä ikävä tämän paikallisen toimijat, Belastingdienstin, kanssa toimiessa. Voisin kirjoittaa omista ärtymyksen kohteistani vaikka romaanin, mutta yritän tehdä pienen tiivistelmän.

Kieli

Belastingdienst puhuu vain hollantia. Tietty Alankomaissa usein saa olettaa, että ihmiset puhuvat kaikkialla englantia, ja kyllä puhelimen päähän pääasiassa joku kielitaitoinen osuukin. Ongelma onkin, että he eivät saa antaa neuvoja ”monimutkaisiin” kysymyksiin englanniksi väärinymmärrysten riskin takia, mutta välillä simppeli ”Kuka maksaa tämän veron?” saattaa jo olla liian monimutkainen, etkä saa vastausta. Kaikki lomakkeet ovat myös tarjolla vain hollanniksi: myös se M-lomake, joka on tarkoitettu vain niille, jotka ovat asuneet osan vuodesta ulkomailla.

Palvelu yleisesti

Muutama viikko sitten paikallinen kuluttajajärjestö julkaisi arvosanoja eri yritysten asiakaspalvelusta. Muistaakseni Belanstingdienst sai numeron 4 (skaala taisi olla 10 saakka). Luvuista viis, Belastingdienstin asiakaspalvelu on ala-arvoista. Soittamalla viisi kertaa eri henkilöille saman kysymyksen kera voit saada viisi ERI vastausta. Olemme myös esimerkiksi työnantajan kanssa joutuneet soittamaan lomaketta täyttäessä kysyäksemme, mitä joku kysymys tarkoittaa (koska muotoilu oli ymmärrettävissä parilla eri tavalla) – ja työntekijä joutui kysymään useammalta kollegalta ennen kuin saimme vastauksen.

Veroilmoitus

Näin keväällä koittaa se ihana aika, jolloin pääsee täyttelemään veroilmoituksia. Itselläni on ollut oikein onnekas vuosi, sillä olen kyseiset tiedot saanut täyttää kolmeen eri maahan (sain viime vuonna palkkaa sekä Ruotsista että Alankomaista, ja keväällä vielä opintotukea Suomesta). Voin täysin suoraan sanoa, että ainakin omassa suht monimutkaisessa tilanteessa on Alankomainen systeemi päässyt aiheuttamaan eniten harmaita hiuksia ja itkupotkuraivareita.

Kuten ylempänä mainitsin, osan vuodesta ulkomailla asuneiden tulee täyttää ns. M-lomake, jonka saa vain ja ainoastaan paperisena versiona hollannin kielellä. Lomake tulee paksun opasvihkosen kanssa, ja useamman kysymyksen kohdalla opastukselle tuleekin tosiaan tarvetta. Moni maksaakin tyytyväisenä pienehkön summan (usein n. 100-130€) veroasiantuntijalle, joka täyttää kyseisen lomakkeen puolestasi, kun vain lähetät tarvittavat dokumentit hänelle. Näistä veroasiantuntijoista voi olla myös paljon apua erilaisten verovähennysten hyödyntämisessä, ja moni sanookin hyötyneensä tuolla 100€:n maksulla jopa satoja tai tuhansia euroja. Toisaalta, jos tulot ovat suht matalat ja tilanne selkeä, selviää lappusten täyttämisestä kyllä itsekin, mikäli osaa varustautua riittävällä kärsivällisyydellä ja saa hieman käännösapua.

Belastingdienst on kuitenkin ainakin hieman uudistumassa. Suuri osa verovelvollisista täällä pystyy kuitenkin tekemään veroilmoituksensa sähköisesti, tai jopa mobiiliapplikaation kautta. Ja nyt saa verotoimiston postinkin tilattua sähköisesti. Ehkä vielä joskus saamme englanninkielisiä lomakkeitakin. 🙂

Iina

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Beela torstai, kesäkuu 9, 2016 at 13:09

  Hei!
  Mahtava postaus!
  Onko sulla mitaan tietoa verojen maksusta suomeen, mikali Hollannissa oleskelee ja tyoskentelee valiaikaisesti?

 • Reply iinamaija torstai, kesäkuu 9, 2016 at 13:41

  Kiitos! Huippua kuulla, että tykkäsit. 🙂
  Tähän aiheeseen en kyllä nyt ihan varmasti osaa vastausta antaa, kannattaa varmaan soittaa Verotoimistolle ja kysäistä – olen kuullut, että he kyllä osaavat hyvin auttaa. Luulisin kuitenkin, että työnantajasi täällä maksaa verosi normaalisti tänne Hollantiin, eikä Suomen verohallinnolla pitäisi olla mitään sanomista, sillä teet työn ja asut täällä. Suomeen ilmoitat ulkomaan tulot veroilmoituksessa, mutta mielestäni heidän pitäisi olla ihan tyytyväisiä pelkkään tietoon, että olet täällä verosi maksanut. Kannattaa ehkä tarkistaa, että onko heille tärkeää, että esimerkiksi teet muuttoilmoituksen, ja lisäksi selvittää Kelan mielipide sosiaaliturvaan kuulumisesta. Tienatessasi ulkomailla vähänkin tuloja saattaa Kela olla sitä mieltä, että kuulut silloin tämän toisen maan sosiaaliturvaan, etkä siis enää Suomeen.
  Ei tätä ihan simppeliksi ole tehty, mutta toivottavasti sekä Kela että Verohallinto osaavat neuvoa (Suomessa onneksi vastauksen voi olettaa olevan luotettava 🙂 ) – ehkäpä säännöissä on jos jonkinlaisia poikkeuksia, jos olet vain väliaikaisesti pois Suomesta.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.