Suomen suurin matkablogiyhteisö

Harrastuksia ja tekemistä Amsterdamissa

Nyt alkaa vihdoinkin tuntua jotenkin siltä, että elämä täällä Alankomaissa alkaa rullata hieman tavallisemmin kuin aiemmin. Ensin töitä etsiessäni en halunnut ottaa minkäänlaista jäsenyyttä, enkä toisaalta toimeentunut muutenkaan tekemään juuri mitään. Taisin jo aiemmin mainitakin, että olen ihminen, joka tarvitsee paljon tekemistä – jos ei ole juuri mitään ohjelmassa, on sen yhdenkin asian hoitaminen hirveän vaivalloista. Siispä en saanut aikaiseksi urheilla tai tehdä juuri paljon muutakaan heti tänne muuttamisen jälkeen.

Pikkuhiljaa erilaisia kivoja juttuja on kuitenkin löytynyt, ja nyt kalenteri alkaa näyttää ihanan aktiiviselle ja viime kuukausia monipuolisemmalle. Tässäpä siis joitain vinkkejä siihen, mitä täällä on hauska puuhailla, myös suhteellisen pienellä budjetilla.

  1. Urheilu

On tietty ihan itsestäänselvää, että näin kiireisessä maassa on erittäin paljon vaihtoehtoja urheilijalle. Jopa jääkiekkoa muuten löytyy, vaikka täällä sanalla hockey tarkoitetaankin siis aina field hockeytä, ja eräs päivä huomasin tädin bussissa juttelevan pienen lätkäpelaajan kanssa siitä, miten outo maila pojalla oli mukana – ei ollut ikinä kuulemma vastaavaa nähnyt. Tällä hetkellä omaan ohjelmistooni kuuluu hot joogaa ja uintia.

Jooga on täällä supertrendikästä, niinkuin se taitaa toki olla monessa muussakin paikassa. Hinnat joogasaleille ovat aika korkeita. Itselläni on tällä hetkellä 3 viikon kokeilujakso menossa Crazy Monkey joogasalilla, jossa normaali kuukausikortti automaattiveloituksella taitaisi olla 120€. Nyt maksoin kolmesta viikostani 50€. Tällaisia kokeilujaksoja löytyy lähes kaikilta joogasaleilta, joten jos ei halua käydä aina samalla opettajalla tai lähimmällä studiolla, voi erilaisten tarjouksien kautta säästää pitkän pennin ainakin ensimmäiset pari kuukautta. Harmi sinänsä, että ihastun nykyiseen joogastudiooni jokaisella tunnilla enemmän (jäsenyyden hinta kun hirvittää) – hot jooga sopii minulle erittäin hyvin, opettajat ovat mahtavia ja muistavat kaikkien oppilaiden nimet, ja sijaintikin on mitä parhain.

Joogan lisäksi käyn uimassa läheisellä uimahallilla. Hinnat vaihtelevat halleittain, mutta itse maksoin 21€ kuuden kerran kortista. Kuukausikortteja ja muita olisi myös tarjolla, ja varsinki useammin käyvälle nämä ovat varmasti parempi vaihtoehto. Uimahallien aukioloajat ovat kyllä hieman epäselviä, joten ennen hallille suuntaamista kannattaa tarkistaa, millaiseen tarkoitukseen radat ovat käytössä (esimerkiksi Mirandabad on usein varannut kaikki uimaradat klo 19-20 erilaiseen ohjattuun tarkoitukseen, ja silloin vapaasti ei pääse uimaan).

Itselläni ei tällä hetkellä ole kuntosalijäsenyyttä, mutta erilaisia kuntosaleja löytyy kyllä jokaiseen budjettiin ja joka kulmasta. Esimerkiksi Fit for Free ja Basic Fit-ketjut tarjoavat erittäin edullisia jäsenyyksiä (muistaakseni noin 10-25€ kuukaudessa hieman ehdoista riippuen). Olen kuitenkin kuullut, että toisissa paikoissa jäsenyydestä eroon pääseminen voi olla melkoisen hankalaa, joten sopimusta tekiessä kannattaa olla tarkkana, ettei sitoudu liian pitkäksi aikaa.

2. Leffat ja teatterit

Yksi tämän hetken suosikkijutuistani on elokuvissa käynti. Pathé-elokuvateattereissa (taitaa olla Alankomaiden suurin leffateatteriketju) on tarjolla Pathé Unlimited-jäsenyys, jolla nimensä mukaisesti pääset rajattomasti katsomaan elokuvia kuukausimaksua vastaan. Edullisempi perusjäsenyys on noin 19€. Tällä pääset kyllä leffaan kuin leffaan, mutta 3D ja IMAX-elokuviin liittyy lisämaksu. 26€ kuukausihintaan sisältyvät nämäkin, ja saat vielä omat 3D-lasit liittymislahjana. Korteilla saa myös alennusta (10-25%) leffapoppareista ja muista herkuista.

Parasta tässä kortissa on se, että leffaan tulee lähdettyä huomattavasti helpommin. Mielestäni elokuvissa käynti on ihanaa, kun leffasalissa keskittyy filmin seuraamiseen täysin, eikä tule klikkailtua paussinäppäintä ja tarkistettua puhelinta joka välissä. Kiva pako arjesta ja häslingistä, siis!

Teattereitakin täällä löytyy tietty vaikka millä mitalla. En tarkemmin osaa antaa vinkkejä siitä, missä kannattaisi käydä tai mitä nähdä, mutta yhden kivan löydön olen kyllä tehnyt: Last Minute Ticket Shop -sivustolle ilmestyy joka aamu klo. 10 alennuslippuja saman päivän esityksiin eri teattereihin Amsterdamissa varaustilanteesta riippuen. Mikäli tekemisen puute iskee, voi täältä käydä etsimässä inspiraatiota ja illan menovinkkejä edullisesti!

3.Markkinat ja kirpputorit

En ole vieläkään ihan käsittänyt, miten paljon erilaisia markkinoita täällä järjestetään. Esimerkiksi kuukausittain järjestettävä Museum Market kuuluu omiin suosikkeihini. Museumplein on itsessään jo ihana paikka tallustella (jossei paniikki iske turistimassojen keskellä). Näillä markkinoilla ei ole myynnissä tyypillistä torikrääsää, vaan lähinnä erilaisia käsityötuotteita ja taidetta. Kojuja on aika hurja määrä, ja nälän yllättäessä löytyy Rijksmuseumin vastakkaisesta päästä markkinoita toinen toistaan herkullisempia ruokia laajasta valikoimasta Food Truckseja.

Toinen mielenkiintoinen tapahtuma on Local Goods Weekend Market Amsterdamin ravintola-/kauppahallissa nimeltään De Hallen. Täältä löytyy siis aina laaja valikoima erilaisia ravintoloita, mutta viikonloppuisin kyseisillä markkinoilla myydään erilaisia paikallisia tuotteita. Tapahtumassa on välillä myös erityisiä teemoja – esimerkiksi pari viikkoa sitten keskityttiin muotiin.

Eikä tällaisista tapahtumista voi puhua mainitsemassa IJ-Hallenin kirppistä. Kyseinen kirppis löytyy Amsterdam Noordista, jonne pääsee näppärästi lautalla Amsterdam Centraal-asemalta. IJ-hallenin kirppis järjestetään kuukausittain, ja kyseessä on Euroopan suurin kirpputori. Tänne kyllä täytyy maksaa sisäänpääsymaksu, 4,50€ aikuiselta, mutta toisaalta tarjontaa on kyllä niin paljon, että jo pelkästään ympäriinsä käveleminen ja erilaisten tavaroiden ihastelu saattaa tuon arvoista olla. Esimerkiksi huhtikuun kirppikselle on myynnissä 750 myyntipaikkaa, joten kaikkien pöytien luona kiertämiseen saa kyllä varata aikaa.

Yleisesti ottaen tämä on yksi suosikkijutuistani Amsterdamissa: aina on jotain tekemistä, jossain on aina mielenkiintoinen tapahtuma.

Iina

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.