Suomen suurin matkablogiyhteisö

Synttärijuhlintaa Alankomaalaiseen tapaan

Mulla oli eilen synttärit. En ole koskaan ollut kova synttärijuhlija, mutta tykkään kyllä käydä esimerkiksi kivassa ravintolassa syömässä tai vaikka elokuvissa. Tällä kertaa kutsuin muutaman ystävän meille syömään ja jutustelemaan. Lähes kaikki vieraat olivat paikallisia, ja pääsinkin tekemään muutamia huomioita erilaisista tavoista synttärijuhlinnan suhteen.

1.Liput

Tästä taisin jo mainita aiemmassa kirjoituksessakin, mutta Alankomaissa liput ja koristeet kuuluvat olennaisesti syntymäpäivään – juhlijan iästä huolimatta. Itse pääsin myös aamulla herättyäni kömpimään ihanasti koristeltuun olohuoneeseen. R sanoikin, että ilman lippuja ei ole synttäreitä (”Het is geen verjaardag zonder vlaggetjes”).

Alankomaat Hollanti synttärit koristeet

Alankomaat Hollanti synttärit koristeet

 

2.Lahjat

Toki Suomessakin saa syntymäpäivänä lahjoja, mutta myös täällä ne kuuluvat olennaisesti synttärijuhlintaan. Itsekin sain oikein ihania lahjoja; keittokirjoja, Body Shop-tuotteita ja jopa liput Cirque du Soleilin esitykseen. Useimmiten lahjan antoa suunnittelevat kysyvät toiveita, joita voi vielä ihan suoraan antaa ilman tyypillistä ”en mä oikeastaan mitään tarvitse, ihan itse voit päättää, jos ihan pakko on”. Tämä helpottaa lahjan antajan pohdintaa, ja varmistaa, että saat oikeasti jotain hyödyllistä ja toivottua.

Ehkä hauskin ero lahjojen osalta on, että täällä paketit tulee avata heti, kun ne annetaan (paitsi tietty esimerkiksi häissä, joissa lahjoja voi olla melko vino pino). Sain aikaisemmasta harjoittelupaikasta lähtiessäni lahjaksi kirjan hollantilaisuudesta. Lahjan saatuani kiitin kauniisti paketista, ja laitoin sen vaatimattomasti sivuun – suomalaisittain ainakin itselleni tulee tunne, että jos lahjan avaa heti on arvostus ehkä enemmän sitä kohtaan, mitä saa, eikä niinkään lahjan antamisen elettä kohtaan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.