Suomen suurin matkablogiyhteisö

Alankomaissa asumisen iloja ja suruja

Tässä lyhyt listaus asioista, jotka saavat minut erittäin iloiseksi Alankomaissa asumisesta. Ja sitten myös muutama, jotka ehkä välillä ärsyttävät.

Plussaa

1.KEVÄT!

Tämä on ehdottomasti varsinkin tällä hetkellä parasta täällä olemisessa, ja elämässä yleensä. Rakastan kevättä, kun kukat alkavat ilmestyä maahan, lehdet puihin ja aurinko paistaa joka päivä pidempään. Täällä ollessa kaikki tämä tapahtuu tietty aiemmin kuin Suomessa. Olen nyt jo viimeiset pari viikkoa ihastellut kuinka ensimmäiset narsissit ja muut kukat alkavat ilmestyä katukuvaan muutamasta kylmästä päivästä piittaamatta.

Kukka Alankomaat kevät Hollanti

Aamuisin aurinko on jo esillä töihin lähtiessä, ja työpäivän päätteessä ei tarvitse vielä suunnistaa ulos katuvalojen ohjaamana. Kuljenkin ympäriinsä hölmö virne naamalla, koska kevät on ihanaa, elämä on ihanaa ja kukat ovat ihania. Ja nyt on vasta helmikuu!

Kevät Alankomaat auringonnousu Hollanti

Tänään pääsin ihastelemaan tällaista taivasta odottaessani bussia matkalla töihin

2. Ihmisten avoimuus

Mulle on käynyt täällä jo useampaan kertaan niin, että täysin tuntematon ihminen kopauttaa olkapäälle ja kehuu, kuinka kaunis kello minulla on ranteessa. Kaupan jonossa olen kuullut, että reppuni näyttää tosi kivalle – mistä tuollaisia saa? Kuulostaa pinnalliselta tai ei, mutta kyllähän tällaisista kohtaamisista tulee väkisinkin hyvälle tuulelle. Samoin kuin siitä, kun joku uskaltaa jammailla yksinään baarijonossa, tai ohikulkeva pyöräilijä viheltelee iloisesti kivaa laulua.

3. Aina on tekemistä

Kun aurinko tulee esille, valloittavat hollantilaiset jokaisen kaupungin jokaisen terassin. Kun on juhlapäivä (ja niitä on aika paljon), valloittavat hollantilaiset kaikki kadut ja aukiot pukeutuneena oranssiin. Täällä järjestetään paljon konsertteja, kaupunginosien omia tapahtumia, festivaaleja, löytyy teattereita ja urheilumahdollisuuksia. Jos mitään tekemistä ei kotikaupungista löydy, on lähellä niin paljon vaihtoehtoja, että valinnanvaikeu. Alankomaiden sisällä pisimmät matkat muihin kaupunkeihin ovat enimmillään noin 3 tuntia, eikä esimerkiksi Pariisiin, Brysseliin tai Hamburgiin naapurimaiden puolelle mene juuri kauempaa.

Miinusta

Sanottakoon nyt yleisesti, että olen täällä kyllä elämääni erittäin tyytyväinen – tarkoitukseni ei siis nyt ole vaikuttaa siltä, että haluaisin täältä pois, vaan ihan arkisia ärsytyksiä tässä mainitsen.

1.Sade

Vaikka olen ehdottomasti tyytyväinen siihen, ettei täällä tarvitse pakkautua toppahousuihin ja paksuun villapaitaan talvella ulos lähtiessä, ei täälläkään aina lämmin ole. Vettä sataa lähes päivittäin, vaikka viime keväänä esimerkiksi oli kyllä pääasiassa kyse 10-15 minuutin kuurosateista. Eniten ärsyttää, että sateen kaveriksi löytyy yleensä aina mukava tuuli, joka varmistaa, että kylmyys on ihan luissa saakka.

Sää Alankomaat tuuli sade Hollanti

Sateenvarjokaan ei auttanut tässä taistelussa

2. Kengät sisällä

Tämä on varmastikin monen suomalaisen päänvaiva ulkomailla. Itselleni ei tunnu millään tavalla järkevältä, että miksi ihmeessä muut eivät ymmärrä, että kengät tulee ottaa eteisessä pois. Itse meinaan sen myös muiden luokse mennessä unohtaa, ja vieläkin on mielessä lapsuudesta, kuinka tarvittaessa otti vaikka vain yhden kengän pois jalasta ja loikki sillä kengättömällä jalalla hakemaan sisälle unohtuneet avaimet tms.

3. Muutaman perusjutun puute

Suomalaiset ovat kehittäneet aika mahtavia juttuja arkea helpottamaan, ja niiden puute on toinen, josta usein ulkomailla asuvat ovat kirjoitelleet. Samapa täällä: Meillä kun ei ole tiskikonetta, on kuivauskaapin puuttuminen ärsyttävää. Pöydällehän toki saa samanlaisen telineen, mutta se on kyllä sitten jatkuvasti tiellä ja viemässä vähäistä laskutilaa keittiöstä. Pussilakanoiden kulmista puuttuvat reiät ihmetyttävät. Annoskokoisia purkkeja jugurttia on tarjolla vain muutama (jugurttihyllyn pienuus on muuten kummastuttanut itseäni kaikkissa muissakin maissa). Onneksi täällä sentään kuuluu juustohöylä jokaiseen talouteen. 🙂

Onneksi nämä kuitenkin ovat lähinnä pikkujuttuja – kaikkeen tottuu ja lakanoihin saa ommeltua reiät.

Iina

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.