Suomen suurin matkablogiyhteisö

Suomen ja Hollannin 5 yhteneväisyyttä

Tulipa mieleeni, että usein muihin maihin liittyvissä teksteissä tulee paljon käsiteltyä kulttuurieroja, ja kaikkia niitä erinäisiä pieniä tai isoja juttuja, jotka erityisesti ihmetyttävät. Itsekin olen höpissyt poskisuukoista ja pyöräilystä, jotka täällä Alankomaissa jaksavat ihmetyttää ja nauratuttaa. Tosiasia kuitenkin on, että vaikka teksteistä välillä niin voisi päätellä, emme me kyllä aivan kovin erilaisia ole. Tähän tekstiin ajattelin listata viisi juttua, jotka omasta mielestäni ovat enemmän samanlaisia kuin erilaisia.

1. Suorasanaisuus

Tästä aiheesta saa tietty kyllä keskustelua aikaiseksi, sillä hollantilaiset ovat erityisen tunnettuja suorasanaisuudestaan. Myönnän kyllä, että välillä tuntuu, että täällä ei oikeastaan ole edes eroa suorasanaisuuden tai tylyyden välillä, tai silloin tällöin eden tylyyden ja ilkeydenkään välillä, mutta verrattuna muihin maihin uskallan väittää, että olemme kuitenkin enemmän samanlaisia kuin erilaisia. Vaikka suomalaisuuteen kuuluu olennaisesti tietynlainen kohteliaisuus, sanomme kuitenkin melko suoraan mitä mieltä olemme, eikä ole kummallista sanoa suoraan ei, mikäli jotain ei halua. Eikä meillä myöskään ole tapana lisätä montaa ”please” ja ”olisiko mitenkään mahdollista, että voisit….” kiertoilmausta – ihan pelkkä ”Laitatko oven kiinni.” on tarpeeksi. Molemmissa maissa opetetaan muuten englannintunneilla, että englanniksi pitää sitten olla paljon kohteliaampi, ja joka välissä muistaa ’please’.

2. Kahvinjuonti

Kahvinjuonti kuuluu olennaisena osana suomalaisuuteen, mutta aivan yhtälailla kyllä myös hollantilaisuuteen. Hieman listasta riippuen molemmat esiintyvät vuorotellen maailman eniten kahvia juovan valtion paikalla (tällä listalla Alankomaat voittaa, tällä taas Suomi). Vieraiden tullessa kylään kannetaan pöytään kahvia niin paljon kuin vieraat jaksavat juoda, ja työpaikalla kahvin laatu on yleinen keskustelunaihe – kukaan ei halua lipittää töissä pahaa kahvia, mutta pahakin kahvi taitaa olla parempi vaihtoehto kuin ei kahvia ollenkaan.

3. Ylpeys omasta kotimaasta

Tämä varmasti pätee kyllä moneen muuhunkin maahan ja kulttuuriin, mutta välillä naurattaa kuinka samalla tavalla puolustamme omaa maatamme, erityisesti jos joku muu erehtyy siitä sanomaan jotain negatiivisen tapaista. Vaikka me suomalaiset tykkäämmekin siis valittaa vähän asiasta kuin toisestakin, olemme kuitenkin ylpeitä kotimaastamme. Sama pätee hollantilaisiin. Kun meillä kehutaan Talvisodassa voimansa näyttänyttä sisua, puhutaan Alankomaissa aikakaudesta, jolloin he pitivät valtaa ympäri maailman, esimerkiksi Indonesiassa ja Surinamessa. Kun suomalaiset sulkeutuvat koteihinsa seuraamaan jääkiekon maailmanmestaruuskilpailuja ja vahtimaan, että varmasti voitamme Ruotsin, pukeutuvat hollantilaiset täysin oransseihin jalkapallon maailmanmestaruuskisojen aikana ja laulavat pilkkalauluja saksalaisista.

4. Ruoka

Joitain jänniä eroavaisuuksia lukuunottamatta (lämmin vs. kylmä lounas esimerkiksi) syödään Alankomaissa melko samantyylistä ruokaa kuin Suomessa. Tavallista kotiruokaa on perunat jonkinlaisen lihan kanssa, ja kasviksia lisukkeena. Yksi tyypillisimmästä hollantilaisruuista on stamppot, suomalaisittain siis perunamuussi pienellä twistillä – joukkoon lisätään esimerkiksi endiiviä, pinaattia tai porkkaanaa. Kuten ei Suomessakaan, ei täkäläiseen keittiöön kuulu erityisen voimakkaasti maustetut ruuat. Alankomaissa syödään kuitenkin paljon aasialaisvaikutteista ruokaa, joka on tietty asia erikseen.

5. ”Se jokin”

Vuoden 2015 alussa Alankomaissa asusteli rekisteröityneesti (ei siis välttämättä laske mukaan esimerkiksi vaihto-opiskelijoita) yli 4600 suomalaista. Jatkuvasti kuulen tarinoita siitä, kuinka moni suomalainen on tänne erityisesti rakkauden perässä päätynyt – erityisesti suomalaisnaiset vaikuttavat olevan erityisen alttiita hollantilaismiesten charmille (itseni kai saan myös tähän ryhmään lukea). Joka tapauksessa vaikuttaa siltä, että nämä kaksi kulttuuria sopivat jostain jännästä syystä erityisen hyvin yhteen – ihmisten mentaliteetti, arvot, asenne elämään ja huumorintaju tuntuvat suht samanlaisilta, tai vähintäänkin erityisen hyvin yhteensopivilta.

Tai ehkä me suomalaiset vaan tykkäämme siitä, kun muuallakin ymmärretään kahvin päälle.

Iina

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Jane / Lomaunelmia ja unelmalomia maanantai, helmikuu 15, 2016 at 18:09

  Hassua kyllä mullakin on erityisesti sympatioita Hollantia kohtaan. Amsterdam yhdessä Barcelonan kanssa on mun lempparikaupungit eikä mun olisi vaikea kuvitella asuvani siellä. Tämä siis cain fiilispohjalta kun en siellä ole pitkiä aikoja viettänyt (kahdesti käynyt), mutta nimenomaan on sellainen tunne. Eikä sitä tunnetta montaa muuta maata kohtaan ole.

  Kahviloissa viihdyn ja Hollannissa löytyy paljon kaikkea herkullista ? Huhtikuussa olisi tarkoitus taas muutama päivä siellä viettää, herkutellen ainakin ?

  • Reply iinamaija tiistai, helmikuu 16, 2016 at 10:19

   Mulle tuli kyllä kanssa ihan sama fiilis, että kyllä täällä vois asua, heti kun ensimmäistä kertaa olin käymässä. Ja ehdottomasti myös samaa mieltä noista kahviloista! Mun mielestä on ihanaa, kun täällä on aina ulkonakin pöytiä ja näin talvellakin voi istua terassilla, kun on lämmittimet. 🙂

 • Reply sonjanette | FIFTYFIFTY maanantai, helmikuu 15, 2016 at 19:21

  Viisi kuukautta ihanassa Utrechtissa asuneena voin kyllä samastua varsinkin tuohon ykköseen. Minä tosin kyllä käsitin aika usein hollantilaisten suorasukaisuuden tylyydeksi. Ehkä olen vain herkkä. 🙂 Mutta vaikka se välillä ärsyttikin minua, ihailen heidän itsevarmuuttaan, se tuntuu olevan kaikilla hollantilaisilla enemmän tai vähemmän kunnossa! Suomalaisena kyllä solahtaa todella helposti osaksi hollantilaista yhteiskuntaa ja sen liberaaliutta osaa arvostaa.

  • Reply iinamaija tiistai, helmikuu 16, 2016 at 10:24

   Joo kyllähän hollantilaiset vähän (tai no, aika paljon) pidemmälle vie ton suorasanaisuuden. Välillä kyllä leuka loksahtaa, kun joku sanookin ihan suoraan, että onpas toi paita outo. Ei sitä lopulta kuitenkaan hirveän usein mulle ainakaan tapahdu, ja toisaalta ainakin esimerkiksi töissä voi luottaa siihen, että kuulisin kyllä, jos jotain väärin tekisin. Vähän totutteluahan se vaatii, mutta toisaalta on virkistävää voida sanoa mitä ajattelee – pitää vaan oppia, että täällä ei kuulu loukkaantua juuri mistään.

 • Reply jujukas / Lempipaikkojani maanantai, helmikuu 15, 2016 at 23:03

  Luulen, että viihtyisin hyvin holannnissa. Pidän hollantilaisia melko samanlaisina kuin saksalaisia, ja Saksassakin siis viihdyn hyvin. Tuo suorasukaisuus on tyypillistä myös saksalaisille. Siitä tässä kerran kirjoittelinkin https://www.rantapallo.fi/lempipaikkojani/2016/01/08/piristava-aamulenkki/ Ja Hollannissa on myös se samanlaista kuin Suomessa, että sieltä saa salmiakkia! Me teemme täältä rajan toiselta puolen silloin tällöin noitapilliostosmatkoja Hollantiin 😛

  • Reply iinamaija tiistai, helmikuu 16, 2016 at 10:25

   APUA, miten mä saatoin unohtaa salmiakin? Ehkä tärkein huomio tosiaan, kiitos! 😀 Helpottaa kummasti reissuja Suomeen, kun ei tarvitse ihan yhtä montaa kiloa salmiakkia raahata mukana. 🙂

 • Reply Kirsi Klaavu-Marjanen maanantai, maaliskuu 14, 2016 at 13:06

  Ihania lukemisia… muutan meinaan kesällä Hollantiin Hollantilaisen sielunkumppanini luokse..ja etsimme sitä ennen asunnon Den Haagista , jonne perustamme uusioperheemme. Totta tosiaa..hollantilainen charmi puree ja se puraisi jo Inter raillilla 1985 ja löysimme toisemme uudelleen 30.v jälkeen ja tässä sitä sitten mennään kohti uutta tulevaisuutta. Huom..myös Hollantilaiset pitävät salmiakista, eikä kukkia tarvitse naisena ostaa itse..niitä saa tulvimalla..Todella rakastuneet sielunkumppanit

  • Reply iinamaija maanantai, maaliskuu 14, 2016 at 16:20

   Hei Kirsi! Ihanaa kuulla, että tykkäät lueskella näitä mun juttuja, ja erityisesti tietty, että sielunkumppani on täältä löytynyt! Ihana tarina teillä kyllä – niin kai se on, että kohtalo tuo ne tärkeimmät ihmiset takaisin elämään vaikka pitkä aika välissä kuluisikin.
   Totta, on huippua, ettei täällä tarvitse ikävöidä salmiakkia! Ja kukkia tulee kyllä tosiaan saatua ihan ilman itse ostamista välillä ihan muuten vaankin. Aika ihanaa 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.