Suomen suurin matkablogiyhteisö

Asunnonmetsästystä Alankomaissa

Päätin kirjoittaa lempiaiheestani (hah), asunnonmetsästyksestä, koska me ollaan taas vaihteeksi aloittelemassa kyseistä prosessia. Ottaen huomioon, että olen vuodessa asunut täällä viidessä eri asunnossa, uskaltaisin jopa sanoa tietäväni jutun jos toisenkin aiheeseen liittyen. Tässä siis muutama vinkki ja fakta omiin kokemuksiin perustuen – lähinnä siis isompien kaupunkien näkökulmasta.

 1. Hintataso

Yleisesti ottaen vuokrataso on täällä melko korkea. Tai oikeastaan pääosin ongelma on, että matalamman hintatason asuntoihin hakijoita on niin paljon, että edes näyttöön pääseminen on välillä monen puhelun ja sähköpostin ja hakemuksen takana. Jos näyttökutsun onnistuu saamaan, on vielä hyvin todennäköistä, että asunnon saaja valitaan arpomalla. Kalliimpia asuntoja (>1500€) löytyy melko paljon, mutta kun otetaan huomioon, että tuohon lisäksi tulee vielä maksaa vesi, sähkö ja kaasu sekä palvelumaksu, ei tämäkään ainakaan meille kovin houkuttelevalle kuulosta. Jotta koko systeemi olisi vielä monimutkaisempi, ovat edulliset asunnot usein tarkoitettu matalatuloisille, mikä käytännössä tarkoittaa enintään osa-aikatyötä, tai keskituloisille, johon lukeutuu vain erittäin rajattu ryhmä (esimerkiksi meillä kumpikaan ei yksin yllä keskituloluokkaan, mutta tienaa liikaa matalatuloiseksi, ja yhteenlaskettuna hyppäämme yli keskituloryhmän). Kannattaa siis joko varautua paksulla lompakolla tai runsaalla ajalla – ilman mielettömän hyvää tuuria jompi kumpi tulee melko varmasti tarpeeseen.

2.  Laatutaso ja varustelu

Asuntojen kunto vaihtelee hurjasti. Erittäin hyviä, oikeastaan Suomen standardeja vastaavia asuntoja löytyy erityisesti uudisrakennuksista, mutta vanhemmat rakennukset tulevat kyllä omien ongelmiensa kera. Esimerkiksi edellisessä asunnossamme oli yksinkertaiset lasit, joista yhdessä ruudussa oli jopa reikä, jotta asunnon kylmyys oli varmistettu. Lisäksi hiiret ovat täällä erittäin yleinen riesa. Home on valitettavasti myös melko yleistä, erityisesti taas vanhemmissa asunnoissa, joten sen kanssa kannattaa olla tarkkana.

Ihmetystä voi aiheuttaa asuntojen toimittaminen tyhjinä, ”kaal”. Tämä termi siis todella tarkoittaa tyhjää: asunnoissa ei silloin ole valmiiksi esimerkiksi lattiaa tai keittiötä. Usein keittiössä on kyllä kaapit, mutta jääkaappi, pakastin ja liesi vuokralaisen tulee hankkia itse. Melko usein myös seinät ovat viimeistelemättömät. Vuokralle muuttaessa tämän kanssa pitää olla aika tarkkana, sillä asunnon saaminen asumiskuntoon voi olla aika hurja kustannus. Pois muuttaessa vuokralaiset tulee myös nämä kaikki (kyllä, myös lattia, verhotangot jne.) ottaa mukaansa, ellei onnistu uuden asukkaan kanssa sopimaan niiden myymisestä tai lahjoittamisesta eteenpäin.

3.  Vaatimukset vuokralaiselle

Koska täällä on melko käsittämätön määrä ihmisiä jatkuvasti etsimässä asuntoa, vuokranantajat ja erityisesti vuokra-asuntoja omistavat yritykset voivat käytännössä vaatia vuokralaiselta lähes minkälaisia papereita tahansa. Yleisesti ottaen vuokralaisella tulee olla työsopimus, jonka koeaika on jo umpeutunut. Työsopimuksen tulisi mielellään olla vakituinen, tai ainakin sanoa, että tämän sopimuksen jälkeen tarkoitus on jatkaa työsuhdetta vakituisena mikäli kaikki menee hyvin. Lisäksi tarvitaan palkkakuitit vähintään viimeiseltä kolmelta kuukaudelta, ja passikopio. Näiden lisäksi moni yhtiö vaatii myös paperia, joka osoittaa, että olet rekisteröitynyt Alankomaihin, ja että sinulla on BSN-numero (sosiaaliturvatunnus). Olen myös nähnyt, että jotkut yritykset vaativat todistuksen edelliseltä vuokranantajalta, joka todistaa sinun olleen hyvä vuokralainen ja että olet maksanut vuokrasi tunnollisesti. Myös edellisen vuoden verotodistusta jossain pyydettiin (se piti myös tilata, vaikkei edellisenä vuonna olisi hollannissa ollutkaan tai tulot olisivat olleet 0).

Huh. Enpä olisi uskonut, että asuntolainan hankkiminen ja oman asunnon ostaminen voisi jossain kuulostaa vähemmältä paperisodalta kuin vuokraaminen. Mutta eihän tässä vielä kaikki: vuokralle haluavan tuloille on myös tiukkoja vaatimuksia. Kuten mainittu, monet edulliset asunnot on tarkoitettu pienituloisille. Tämä pitää myös paikkaansa, vaikka sitä ei asunnon ilmoituksessa mainitakaan. Eräs firma ilmoitti, että emme voi saada edes kutsua näyttöön, mikäli asunnon vuokra on alle 950€ kuussa (tämä selvisi vasta muutaman puhelun jälkeen).

Liikaa ei siis saisi tienata, ainakaan jos järkevän hintaista asuntoa etsii. Mutta liian vähäkään ei onnistu: tarkat rajat vaihtelevat välittäjien mukana, mutta pääasiassa vaaditaan, että vuokralaisen bruttotulot ovat vähintään 4,5 kertaa vuokran määrä. 950€ asunnon saadakseen tulisi siis tienata yli 4000€ kuukaudessa. Usein toisen hakijan tulot saa kyllä laskea mukaan, jos yhdessä asuntoa etsii. Välillä näistä toisista tuloista mukaan lasketaan kuitenkin vain 40%. Tästä syystä samainen yritys, joka pitää meitä liian hyvin tienaavina edullisempiin asuntoihin, ei myöskään hyväksy meitä näyttöihin, mikäli vuokra on vain hieman korkeampi kuin tuo 950€. He voivat siis tarjota meille asuntoa noin 40€ hintahaarukalla. Eipähän tarvitse pelätä, että tulisi liikaa kutsuja näyttöihin.

4.  Mistä etsiä?

 • Pitkäaikaisemmat asunnot (yleensä min. 1 vuoden vuokrasopimus)

Itse tarkistan päivittäin seuraavat kaksi sivustoa, jotka sisältävät listauksia eri toimijoilta (samaan tyyliin kuin vaikka etuovi.com):
http://www.funda.nl/huur/
http://www.pararius.nl/

Lisäksi seuraan tarkasti kahta vuokra-asuntoyritystä: Vesteda ja Ymere. Nämä ovat valitettavan hitaita ja byrokraattisia laitoksia, mutta heillä on paljon asuntoja, jotka ovat jopa siedettävän hintaisia. Välillä käyn myös katsastamassa Marktplaats-sivuston (paikallinen tori.fi), mutta siellä harmillisen usein ei ilmoituksissa ole edes kuvia. Toisaalta tiedän kyllä tapauksia, jotka ovat löytäneet aivan täydellisen asunnon vastaamalla ilmoitukseen sitä kautta.

 • Lyhytaikaiset asunnot ja huoneet

Lyhytaikaisia asuntoja on tarjolla alivuokralle melko paljon, erityisesti pienempiä opiskelijayksiöitä sekä huoneita jaetuissa taloissa. Näitä varten suosituin sivusto on Kamernet, jonne tulee päivittäin uusia ilmoituksia huoneista ja asunnoista. Valitettavasti sivusto on maksullinen, eikä ilmoituksiin voi vastata ottamatta jäsenyyttä. 15€:lla saa vastailla niin moneen ilmoitukseen kuin jaksaa kahden viikon ajan. Varoituksen sana: jäsenyys EI pääty automaattisesti, vaan täytyy erikseen lakkauttaa, jos ei halua seuraavasta parin viikon jaksosta maksaa.

Meidän jokainen väliaikaisasunto on löytynyt Facebookin kautta. Siellä on lukuisia ryhmiä asuntoa eri kaupungeissa etsiville, esimerkiksi Student housing Amsterdam tai Appartement/studio in Utrecht aageboden/gezocht. Ilmoituksiin täytyy kuitenkin reagoida salamannopeasti! Olemme myös kahdesti saaneet asunnon laittamalla ilmoituksen, jossa kysymme, jos kukaan on rahan tarpeessa ja voisi mahdollisesti asua esimerkiksi vanhemmilla tai poika-/tyttöystävän luona kuukauden tai pari tienaamassa vaikka lomabudjettiin täytettä. Tämä on tosiaan kyllä lyhytaikainen ratkaisu, mutta on myös toiminut silloin, kun sitä olemme eniten tarvinneet (kun edellisestä asunnosta on pitänyt muuttaa viikon tai kahden päästä).

Näistä kaikista hankaluuksista ja outouksista kirjoittamisen jälkeen tulee kyllä mainita, että emme ole olleet täällä päivääkään ilman asuntoa. Vaikka olemmekin vaihtaneet paikkaa hieman turhankin usein, ja kertaalleen uuden löytäminen meni aika tiukalle, aina olemme löytäneet katon päämme päällä, ja jopa ihan toimivia asuntojakin olemme päässeet asuttamaan. Asunnonhaku vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, ja raastaa kyllä hermoja kaikkine kiemuroineen, mutta kyllä se onnistuu.

Ihanaa tulevaa viikonloppua!

Iina

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Jane / Lomaunelmia ja unelmalomia perjantai, tammikuu 29, 2016 at 00:11

  Johan on työläs rumba! Lattia ei mene mulla jakeluun, millaiset lattiat niissä kämpissä siis on kun käytte niitä katsomassa?

  • Reply iinamaija perjantai, tammikuu 29, 2016 at 10:46

   Ei ole kyllä munkaan mieleen vielä mahtunut, että millä logiikalla ne pitää sieltä pois repiä. Joku joskus sanoi, että ”sitten saa sellaisen lattian kuin haluaa”, mutta harva kai vuokra-asunnossa muutenkaan alkaa kaikkea laittaa juuri sellaiseksi kuin haluaa? Löysin tässä äkkiseltään tällaisen asuntoilmoituksen esimerkiksi: http://www.funda.nl/huur/amsterdam/appartement-49628657-dirk-vreekenstraat-109/fotos/#foto-7
   Jos katsot kuvia, lattiat on ihan pelkkää betonia, keittiössä on ainoastaan kaapit. Seinät näyttää sentään olevan maalatut, mutta välillä näkee sellaisiakin, joissa seinät ovat vain betonia ja remontin jäljiltä näkyy kaikenlaisia erivärisiä viivoja, ettei voi sellaiseksikaan jättää. Ihme touhua!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.