Suomen suurin matkablogiyhteisö

Alankomaat vai Hollanti?

Asun Alankomaissa. Asun myös Hollannissa. Mutta jos ihan virallisesti ajatellaan, kaikki Alankomaissa asuvat eivät asu Hollannissa. Koulussa on minulle ainakin opetettu, että ihan samaa nämä molemmat tarkoittavat, ja käytännössä niin useimmiten onkin, mutta historiallisesti katsottuna näillä nimityksillä on kyllä eronsa. ”Miksi teidän maalla on kaksi eri nimeä?” on varmaan yksi yleisimmistä kysymyksistä, joita alankomaalaiset kohtaavat, joten koitanpa tässä hieman selventää asiaa (vaikken paikallinen olekaan). Ehkä mainitsen kuitenkin, että itse sanon lähes aina Hollanti ihan vaan laiskuuttani – se on ainakin suomeksi ja englanniksi huomattavasti helpompaa – eikä kukaan ole kyllä loukkaantunut, eikä edes huomannut.

Siispä: tämä Euroopassa oleva pienehkö pläntti on nimeltään Alankomaat, Nederland. Kun huomioidaan myös Atlantissa Karibianmerellä kelluvat saaret; Aruba, Curaçao ja Sint Maarten, puhutaan Alankomaiden Kuningaskunnasta.

Netherlands Alankomaat kuningaskunta kartta

Kartta löytynyt täältä

No mikä Hollanti sitten? Alankomaat jakautuu provinsseihin. Näiden joukossa ovat myös Etelä- ja Pohjois-Hollannin provinssit (joista jälkimmäisessä itse asustelen). Näistä provinsseista löytyy suuria kaupunkeja, kuten Amsterdam, Rotterdam ja Den Haag, joista myös niiden sijainnin ansiosta on kulkenut paljon meriliikennettä muualle maailmalle. Koska nämä merenkävijät ovat tosiaan tulleet Hollannista, on tämä nimitys yleistynyt tarkoittamaan myös muita Alankomaiden provinsseja.

Jottei tämä olisi liian selkeää, on Karibialla vielä muita saaria, jotka ovat vielä tiiviimmin Alankomaiden hallinnon alla, kun taas nuo kolme aiemmin mainittua ovat autonomisia. Tämä video selittää asian erittäin näppärästi, vaikkei tietty koko kuviota voi selkeämmäksi muuttaa 🙂 (aukeaa uuteen ikkunaan): Hollanti vs. the Netherlands on YouTube

Suosittelenpa samalla muitakin saman käyttäjän, CPG Greyn, videoita. Mikäli olet utelias ja samantyyliset kysymykset muista maailman valtioista, tai muu knoppitieto kiinnostaa, löytyy täältä paljon erittäin hyvin tehtyjä, lyhyitä videoita, joita on hauska katsella. Itse ainakin usein löydän itseni keskustelusta ei-suomalaisten kanssa (ja välillä kyllä ihan suomalaistenkin) liittyen Skandinaviaan, ja erityisesti Suomen siihen kuulumisesta. Tämä video (aukeaa uuteen ikkunaan): Where is Scandinavia? selittää, mikä mihinkin kuuluu ja mikä mielenkiintoisempaa taustaa siitä, miksi kukaan ei tunnu olevan aiheesta samaa mieltä.

Hauskaa loppuviikkoa!

Iina

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Tiia/ReiseReise perjantai, tammikuu 15, 2016 at 12:24

  Ahaa, olenkin aina miettinyt kahta nimitystä, mutta ollut liian laiska ottamaan selvää. Kiva, kun kirjoitit asiasta! 🙂

  • Reply iinamaija perjantai, tammikuu 15, 2016 at 15:13

   Huippua kuulla, että sattui osuva aihe! 🙂

 • Reply Atro Niiniluoto keskiviikko, joulukuu 26, 2018 at 16:10

  Molemmat nimitykset tunnen. Jouluna 2018 sain lahjaksi hollantilaisen lumihiutalekoristeen, joka ripustettiin keittiön ikkunaan.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.