Suomen suurin matkablogiyhteisö

7 vinkkiä Hollantiin muuttavalle

Olen tässä viime vuosien aikana ehtinyt jo muuttaa useaan otteeseen – olen asuttanut reilusti yli kymmentä asuntoa viimeisen kolmen vuoden aikana. Näistä muutoista kuitenkin on useampikin suuntautunut ulkomaille, mikä lisää asiaan oman byrokratiansa ja paperisotansa. Tavaroiden puolesta en vielä oikeastaan ole Suomesta lähtenytkään, ne kun vieläkin toimittavat varastontäytteen virkaa kunnes vihdoin pysyvämpi asunto löytyy. Nyt onneksi uskallan jo haaveilla, että ehkä jo muutaman kuukauden päästä saan ihanat Iittalani koristamaan ihan omaa keittiötäni.

Alankomaihin muuttaessani olin ensimmäistä kertaa tilanteessa, että aivan kaikki piti selvittää ja järjestää itse, eikä kukaan erikseen kertonut, mitä tuli tehdä. Opiskelujen mukana muuttaessa on yleensä se etu, että opiskelijat saavat liikkua usein ilman sen suurempia vaatimuksia ja saavat paperitöihin helpotuksia, mutta lisäksi myös koulun puolesta toimitetaan usein simppeli lista, joka kertoo tarkalleen, mitä tulee tehdä, missä, miten ja millon.

Muutto Hollantiin matkalippu passi Alankomaat

Tämmöisen kuvan lähettelin kaverille lentokentältä, kun matkaan lähdin. Tänne päästyä ja ensipäivistä selvittyä alkoi mieleen tulla hoidettava asia, jos toinenkin, ja äkkiä niistä muodostuikin jo aika lista. Tässä ajattelin nyt jakaa ainakin tärkeimmät kohdat, jotka kohtasin – toivottavasti näistä on teille muille apua (uskon, että monissa maissa ainakin osittain samat asiat käytävä läpi). Lista ei kuitenkaan tietenkään sisällä kaikkea, mikä tulisi muistaa, ja on myös siis kirjoitettu lapsettoman henkilön näkökulmasta – koulujen, päiväkotien ja muiden järjestelyt tulee tietty myös ottaa huomioon, jos lapsia on. Kannattaa muuten huomioida, että täällä oppivelvollisuus alkaa jo 5-vuotiaana!

ENNEN LÄHTÖÄ

1.Ote väestötietojärjestelmästä apostille-leimalla

Ennen lähtöä Hollantiin kannattaa käydä kierros maistraatin kautta. Sieltä saat paperin nimeltä ote väestötietojärjestelmästä, joka täällä rekisteröitymiseen tarvitaan. Kun täällä siis kysellään syntymätodistusta, todistusta siviilisäädystä ja kaikenlaista, Suomesta saa kaiken kätevästi tällä yhdellä todistuksella. Muista kuitenkin pyytää dokumenttiin vielä erikseen apostille-leima, sillä muuten sitä ei täällä hyväksytä. Kun itse hankin kyseisen todistuksen viime kesänä, hinnaksi tuli reilu 20 euroa leimoineen.

2. Muuttokuorman lähetys ja palveluiden hintavertailu

Mikäli muutto on pidempiaikainen, lähtee mukaasi varmasti jos jonkinmoista tavaraa ja huonekalua. Ulkomaanmuuttoja tarjoaa moni yritys, mutta tässä tilanteessa hintavertailu todella kannattaa. Lähettelin itse kyselyitä useampaan firmaan, ja saamissani tarjouksissa oli hintaeroa yli 2500€ euroa, vaikka kyse on vain yhdestä lavallisesta ilman pakkauspalvelua! Flowertrucks-yrityksen tarjous oli kaikkein edullisin, ainakin jos tavarat pääsee kuljettamaan Vantaan varastolle ja noutamaan Schipolista Hollannissa. Vaikka kyseessä ei siis ole varsinaisesti muuttoihin erikoistunut yritys, moni suomalainen on kyseistä palvelua kovasti kehunut ja suositellut. Mikäli tavarat haluaa tänne mahdollisimman pian, täytyy kuorma tietty lähettää jo ennen omaa lentoa paikalle (jossei itse ajele pakettiauton kanssa).

PAIKAN PÄÄLLÄ

3. Rekisteröinti kuntaan ja BSN

Saavuttuasi Hollantiin tulee sinun rekisteröityä kotikuntasi kunnantalolla. Tämän rekisteröitymisen myötä saat myös BSN-numeron. Tämä on Suomen sosiaaliturvatunnusta vastaava numerosarja, jonka tarvitset esimerkiksi pankkitilin tai puhelinliittymän avaamiseen. Amsterdamissa, ja ehkä myös muissa suuremmissa kaupungeissa tietääkseni tulee varata kunnantalolle aika, kun taas pienemmillä paikoilla voi vain marssia sisään täyttelemään lappuja.

4. Sairausvakuutus

Alankomaissa on pakollista hankkia sairausvakuutus. Vain jos olet maassa lyhyen aikaa opiskelutarkoituksessa, voit olla tätä hankkimatta. Tarjoajia on monia, ja hinta, ainakin omasta mielestäni korkea. Tästä voisi kirjoittaa vaikka miten pitkän tarinan, mutta lyhyehkösti: peruspaketit kattavat peruslääkärivierailut, ja lääkkeet, mutta moni muu palvelu on peruspaketin ulkopuolella (myös hammashuolto). Siispä kannattaa vertailla tarkkaan, millä ehdoilla vakuutuksen ottaa. Vertailua voi harrastaa esimerkiksi Independer-sivustolla. Omaan pakettiini sisällytin hammashuollon ja pari muuta ekstraa, ja maksan hieman alle 100€ kuukaudessa. Matalatuloiset (alle 27 012€ vuodessa) voivat anoa avustusta, zorgtoeslag, valtiolta. Tämä on enimmillään noin 80€ kuussa.

5. Pankkitili

Pankkitilin avaaminen käy täällä suht helposti, ainakin jos olet jo saanut BSN-numerosi. Itse olen erittäin tyytyväinen ING:n asiakas, mutta posti heiltä tulee kyllä hollanniksi. Mobiiliapplikaatio ja palvelu toimivat moitteettomasti englanniksi. ABN Amro on tunnettu erityisesti kansainvälisten asiakkaiden palveluista, ja joistain kaupungeista löytyy jopa Expat-center. Suosittelen kyllä tilin avaamista mahdollisimman nopeasti, sillä vaikka korttimaksut ovat täällä erittäin yleisiä, ruokakaupoissa käy pääasiassa vain paikallinen pankkikortti.

6. Lääkärille ja apteekkiin rekisteröityminen

Kun olet valinnut sairausvakuutuksen, seuraavaksi pääset valitsemaan lääkärin. Monet klinikat ottavat potilaiksi vain henkilöitä, jotka asuvat tarpeeksi lähellä, sillä lääkärin tulee kiireellisessä tapauksessa pystyä olemaan kotonasi nopeasti. Moni on pysynyt saman lääkärin kirjoilla pienestä asti, ja lääkärit usein tuntevat potilaansa hyvin. Sinun tulee myös valita apteekki, jonne lääkäri voi lähettää reseptin sähköisesti – sitä ei voi jakaa kaikille apteekeille, kuten Suomessa. Apteekit sulkeutuvat täällä melko aikaisin (yleensä klo. 17 tai 18). Amsterdamissa esimerkiksi on yksi ilta-apteekki, mutta klo. 18 jälkeen noudetuista lääkkeistä joutuu maksamaan lähes 30€ ekstraa. Tämän systeemin logiikkaa en vielä ole keksinyt, mutta joka tapauksessa suosittelen ajoittamaan apteekkikäynnit ennen kello 18.

EKSTRA-VINKKI

7. Liikkuminen

Julkisessa liikenteessä Alankomaissa käytetään kaikkiin kulkuvälineisiin samaa matkakorttia, OV-kaart. Se kannattaa myös hankkia mahdollisimman nopeasti. Kortille voi ladata joko saldoa tai erilaisia kuukausi- tai vuosilippuja tai alennuksia. Yleisesti ottaen kyseinen järjestelmä on hyvä idea, mutta usean eri yrityksen erilaiset säännöt ja käytännöt tekevät siitä aika kaoottisen.

Käytännössä kuitenkin bussit ja raitiovaunut toimivat Alankomaissa hyvin satunnaisia myöhästymisiä lukuunottamatta. Pyörällä olet kuitenkin usein nopeammin ja vaivattomammin perillä, kunhan olet päässyt hieman sisälle paikalliseen pyöräilykulttuuriin. Suosittelen siis ehdottomasti pyörän hankkimista.

Junalla Alankomaissa pääsee lähes mihin tahansa kylään. Valitettavasti suurin junayhtiö NS on aika vaikeuksissa, ja junat myöhästelevät ja peruuntuvat melko usein. Lisäksi lippujen hinnat ovat kalliita. Itse olen kuitenkin aina päässyt perille, vaikka välillä tunnin verran myöhässä. Kivaa on kuitenkin, että NS:llä on usein tarjouksessa kansainvälisiä lippuja, ja esimerkiksi Belgiaan pääsee usein 40€ meno-paluu hinnalla.

Kirjoitan kyllä liikkumisesta täällä vielä ihan erillisen postauksen, sillä nyt mieleen juolahtelee jatkuvasti vinkkejä ja kommentteja aiheesta. Kuten aluksi mainitsin, tämä lista ei ole kaikenkattava, vaan enemmänkin muutamia vinkkejä eri aiheista. Toivottavasti tämä kuitenkin auttaa hieman muuttosuunnittelun keskellä!

Ihanaa viikonloppua!

Iina

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.