Suomen suurin matkablogiyhteisö
Japani Japanin kulttuuri Tokio

3500 lyhtyä ja rankkasade – Tanabataa juhlimassa Tokiossa

sunnuntai, 7 heinäkuun, 2019
tanabata Japanissa

Heinäkuun 7. päivänä Japanissa vietetään tanabataa. Bambunoksiin ripustetaan värikkäisiin lappusiin kirjoitettuja haaveita, kaupungilla juhlitaan festivaalimenoin. Mistä ihmeestä on kyse?

 

Tanabatan taustaa

Legendan mukaan Hikoboshi-lehmäpaimen ja Orihime-prinsessa olivat rakastavaisia. He olivat niin kiinni toisissaan, että unohtivat työnsä ja velvollisuutensa. Rangaistuksena heidät erotettiin ja annettiin tavata toisensa vain kerran vuodessa, silloin kun Vega ja Altair -tähdet kohtaavat linnunradan samalla puolella.

Tanabataa vietetään Japanissa heinäkuun seitsemäntenä päivänä, ja perinne on kuulemma alunperin tuotu Japaniin Kiinasta. Juhlaa on kuitenkin vietetty Japanin puolella jo Heian-kaudelta (794–1185) lähtien.

Japanilaiset juhlistavat tanabataa solmimalla värikkäitä papereita bambun oksiin, ja kirjoittamalla niihin toiveitaan.

Zojoji-temppelin tanabata – valoa pimeässä illassa

Kävin tutkimassa Tanabata-festivaalin juhlintaa virallisen päivän aattona Zōjōji-temppelissä, joka sijaitsee Minatossa, Tokyo Towerin naapurissa. Zōjōji on peräisin vuodelta 1393 ja yksi Tokion tärkeimmistä Jōdō-koulukunnan buddhalaistemppeleistä.

Zōjōji juhlii vuosittain tanabataa sytyttämällä noin 3500 kynttilää. Näky on komea!

Ilta oli lämmin ja alkoi pimentyä.

Sadoista lampuista koostuva valomeri jatkui temppelin pääportilta pitkälle.

Tuuli aavistuksen, joten vapaaehtoisilla oli täysi työ sytytellä lyhtyjen tuikkuja päälle uudelleen ja uudelleen.

Tokyo Tower ilta-asussa. Sen punaiset heijastukset temppelin seinissä olivat kaunis näky.

Kuulemma kustakin lyhdystä löytyi käsinkirjoitettu viesti alueen koululaisilta, koskien heidän haaveitaan, toiveitaan ja unelmiaan. Pohdin, huijasiko internet – washi-paperista taitellut lyhdyt  näyttivät silmiini varsin koskemattomilta.

Toisella puolella aluetta tunnelma kohosi ruoka- ja juomakojuineen – söin hämmentävän hyvän pienen margarita-pizzan. Toisella puolella temppelialuetta tunnelma oli varsin toinen, kun munkit lauloivat mantrojaan. 

Jōzōjista löytyy myös kymmenittäin pikkuisia jizō-patsaita, jotka vahtivat sielujen siirtymistä paikasta toiseen. 

Jizō-patsaiden puolella temppeliä oli todella hiljaista. Suitsukkeen savussa hämärän keskellä tunnelma tuntui lähes aavemaiselta.

> Osoite: 4-7-35 Shibakoen, Minato, Tokyo. / Lähin metroasema: Daimon (Oedo line) / Infoa tapahtumasta kannattaa haravoida temppelin sivuilta täällä tai seurailla TimeOutia.

 

 

Sateinen shitabashi tanabata matsuri

Virallisena tanabata-päivänä sunnuntaina sää ei suosinut: 19°c, sadetta. Päätin säätä uhmaten lähteä kuitenkin tutustumaan Asakusan keittiötarvikekatu Kappabashin läheisyydessä järjestettävään tanabata-tapahtumaan nimeltä shitabashi tanabata matsuri.

Katu oli verhottu vaaleanpunaisiin lyhtyihin ja paperikoristeisiin, jotka heiluivat tuulen ja sateen mukana. Ihmisvilinässä sai varoa osumasta muiden sateenvarjoihin. Kojujen kylmissä vesialtaissa odottavat oluet tuntuivat naureskelevan sateelle ja hyiselle säälle.

Moni oli tullut paikalle kesäkimono yukatassa. Vuokraversioihin onkin Tokion parhaat apajat Asakusan lukuisissa vuokraamoissa, jotka sijaitsevat kävelymatkan päässä Kappabashista.

Katu oli sateesta huolimatta kaunis.

 

Kuului etäistä musiikkia. Sateenvarjomeren yli näkyi vilahdus tanssiryhmästä, mutta lähemmäs ei mahtunut katsomaan. Lauantaina paikalla oli kuulemma ollut kulkueita.

Jotain tuntui puuttuvan, mutta keksin sen vasta, kun ystäväni otti asian puheeksi: ”Onko japanilaisilla festivaaleilla yleensä näin vähän ruokakojuja?”

Totta! Muutamaa yakisoba-nuudeliannosta lukuunottamatta Kappabashin tarjonta olikin hämmentävän nestepainotteista. Jalat olivat kastuneet jo ajat sitten, joten me päätimme lähteä etsimään sateensuojaa läheisestä izakayasta.

Toiveet oli onneksi jo solmittu bambunoksaan.

Osoite: Nishi-Asakusan ja Matsugayan välissä, Taito-ku, Tokyo  / Lähin asema: Tawaramachi (Ginza line) / Lisää infoa festivaalin sivuilta täällä.

Ajankohtaisimmat kuulumiset löytyvät Instagramin Storystä. Seuraa matkaani Instagramissa @iidaeli, Facebookissa Iida in Translation tai tätä blogia blogit.fi:ssä ja Bloglovinissa!

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Pertti maanantai, 8 heinäkuun, 2019 at 10:57

  Hei!
  ☆☆☆☆☆, sinulle ja reissullesi. Alkaa jälkeenpäin vähän harmittamaan, kun niin vähän aikaa siellä tokiossa vierailin, niin ei oikein nähtävyyksiä, eikä ympäristöä päässyt tarkastamaan. Nääs lapsukaiset halusivat vain hotellilla lomailla 😆.
  Iloisin terveisin,
  Pertti <3

  • Reply Iida In Translation maanantai, 8 heinäkuun, 2019 at 15:22

   Kiitos kommentista!! 🙂 Toivottavasti pääset Tokioon vielä uudelleen, nähtävää on valtavasti!!

 • Reply Iina / Iina travels torstai, 11 heinäkuun, 2019 at 17:20

  Onpas ollut kyllä taianomainen tunnelma! Ja ihanasti olet saanut sen taltioitua kuviin. Tuollainen tapahtuma olisi kyllä mielenkiintoista kokea.

  • Reply Iida In Translation lauantai, 13 heinäkuun, 2019 at 02:55

   Kiitos Iina, ihana kuulla jos tunnelma välittyi! 😊 Erilaiset paikalliset tapahtumat on kyllä aina hyvä ohjelma reissulle!

 • Reply Pirkko / Meriharakka perjantai, 12 heinäkuun, 2019 at 08:32

  Ihania nuo pienet patsaat, jotka vahtivat sielujen siirtymistä – niiden virkatut myssyt!
  Aasiassa taitaa olla paljon länsimaalaisille aika tuntemattomia tapahtumia – Meksikon kuolleiden päivään olen sentään joskus tutustunut, mutta tämä on ihan tuntematon juttu.

  • Reply Iida In Translation lauantai, 13 heinäkuun, 2019 at 02:56

   Kiitos Pirkko! 😊 Totta, Aasiassa näitä vieraita juhlapäiviä riittää! Meksikon kuolleiden juhla olisi joskus hienoa päästä näkemään paikan päällä, se on kiehtonut mua lapsesta saakka.

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas lauantai, 13 heinäkuun, 2019 at 17:21

  On varmaan hieno juhla. Juhlitaanko tätä merkkipäivää noiden rakastavaisten tapaamispäivänä? Eli tuo heinäkuun 7.?

  • Reply Iida In Translation maanantai, 15 heinäkuun, 2019 at 02:42

   Kiitos Sari, oli kyllä näkemisen arvoinen! Joo, 7.7. on siis virallinen juhlapäivä! 😊

 • Reply Kohteena maailma / Rami lauantai, 13 heinäkuun, 2019 at 23:25

  Japanissa on paljon kivoja historiallisia tapahtumia, joiden takana on mielenkiintoiset tarinat. Oli varmasti hieno kokemus nähdä lyhtymeri livenä!

  • Reply Iida In Translation maanantai, 15 heinäkuun, 2019 at 02:43

   Se on totta! Ja kiitos, oli kyllä upea kokemus! 😊

  Leave a Reply