Suomen suurin matkablogiyhteisö
Japani Tokio

Onnenkissatemppeli Gotokuji – pala rauhaa Tokion Setagayassa

lauantai, 6 heinäkuun, 2019
maneki neko-patsaita

Onnenkissa eli maneki neko -temppeli Gotokuji on yksi Tokion instagrammattavimmista paikoista. Sen sadat kissapatsaat ja rauhallisuus kannustavat retkelle Tokion laitamille Setagayaan.

 

Olin nähnyt monta kertaa Instagramissa kuvia temppelistä, joka on täynnä satoja kissapatsaita. Siitä lähtien se oli ollut pakko kokea Tokiossa -listallani.

Lähijuna Shinjukusta Setagayaan vie Odakyu Local Linella puolisen tuntia. Sitten on edessä vielä vartti kävelyä läpi pienten kauppakatujen ja rauhallisen asuinalueen.

Setagayan aseman suunnasta saavuttaessa pääportti on temppelin kaukaisimmalla puolella. Niinpä ensin iskee pieni paniikki, kun saavumme ensin monelle suljetulle portille ennen oikean sisäänkäynnin löytymistä.

Temppelin historia

Legendan mukaan Edo-kaudella (1600-1868) temppelin pääpapilla oli kissa, joka oli hänen silmäteränsä. Eräänä päivänä feudaalilordi Ii Naotaka käveli temppelin ohi matkalla kotiin metsästysreissultaan ja näki kissan, joka näytti vilkuttavan hänelle. Niinpä lordi meni temppeliin sisään. Pääpappi tarjosi heidän seurueelleen teetä ja piti seremonian, samalla kun ulkona puhkesi valtava ukkosmyrsky.

Säänsuojasta kiitollisena feudaalilordi lahjoitti rahaongelmista kärsineelle temppelille sievoisen summan. Temppeli pystytti mailleen kissapatsaan, jonka toinen käsi on pystyssä, ja alkoi myydä pienempiä kissapatsaita matkamuistoksi.

Yhden teorian mukaan näin nämä suositut onnenkissapatsaat, maneki nekot, saivat ylipäätään alkunsa!

Hyvää onnea toivovissa ema-laatoissa on täällä kissateema. Sellaisen voi ostaa temppelistä, kirjoittaa toiveensa ylös ja jättää pyhään ympäristöön hyvää onnea keräämään. On myös sallittua viedä kaunis laatta kotiinsa matkamuistoksi. Valitettavasti matkamuistoja ja amuletteja myyvä tiski oli ehtinyt jo sulkeutua, kun saavuimme temppelille puoli viiden kieppeillä.

Temppeli itsessään on yksi Tokion viihtyisimmistä ja arki-iltapäivänä ihanan rauhallinen. Rakennuksia on monta: useita temppelirakennuksia, kolmikerroksinen pagoda, jonka koristeistakin löytyy kissoja sekä vanha hautausmaa.

Mikä ihmeen maneki neko?

Onnenkissapatsaat ovat buddhalaisia talismaaneja, jotka kutsuvat tassullaan luokseen hyvää onnea. Nykyään kissoja löytyy kaikkialta, avaimenperistä jääkaappimagneetteihin, sekä monien putiikkien ja pachinko-uhkapeliluolien ovensuusta.

Alunperin kissapatsaat olivat valkoisia, mutta ne ovat saaneet uusia värejä rinnalleen. Musta kissa pitää pahan loitolla, punainen kutsuu hyvää terveyttä, keltainen ja kultainen tuovat vaurautta ja pinkki romanssia.

Maneki nekot ovat myös innoittaneet monia taiteilijoita vanhoista puupiirroksista Pokémoniin asti. Meowthin nimittäin huhutaan saaneen inspiraationsa nimenomaan onnenkissoista!

Rauhalliselta hautausmaalta löytyi myös patsas, johon luonto oli sulautunut.

Hautausmaissa on tunnelmaa.

Kannattiko?

Vaikka matka Setagayaan vie tovin, eikä lähistöllä ole paljon muuta nähtävää, temppeli oli positiivinen yllätys. Onnenkissa-osuus oli toki vain pieni osa isoa temppeliä, mutta myös muut rakennukset olivat kauniita ja tunnelma ihanan rauhallinen.

Jos Japanin reissu ei ole vielä saanut temppeleitä tulemaan korvista ulos, suosittelen lämmöllä reissua Setagayaan!

> Osoite: 2-24-7 Gotokuji, Setagaya, Tokyo. / Lähin asema: Setagaya. / Temppeli on auki aamukuudesta iltakuuteen ja on täysin ilmainen.

Ajankohtaisimmat kuulumiset löytyvät Instagramin Storystä. Seuraa matkaani Instagramissa @iidaeli, Facebookissa Iida in Translation tai tätä blogia blogit.fi:ssä ja Bloglovinissa!

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Pertti sunnuntai, 7 heinäkuun, 2019 at 00:59

  Hei! Itsekin olen tuolla kavajissa piipahtanut. Ja testasin kaupunkikierroslinja-autoa nimeltä: sukoii, ainakin muistaakseni. Japani on hieno maa. Saakohan sieltä halvemmalla kuin kiinassa? Oletkos itse käynyt Kiinassa? Hieno kieli, vaikken sanaakaan ymmärrä.
  Kavajimaisin terveisin:
  Pertti<3

  • Reply Iida In Translation sunnuntai, 7 heinäkuun, 2019 at 14:22

   Kiitos Pertti 🙂 Japani on kyllä upea maa! En ole vielä päässyt käymään Kiinassa, mutta toivottavasti vielä jossain vaiheessa tie vie sinnekin.

 • Reply Lilja Lumilla sunnuntai, 7 heinäkuun, 2019 at 14:02

  Aika hauska temppeli! Mutta..en tiedä olenko ainoa, sillä minua nuo onnenkissat ovat jotenkin aina kauhistuttaneet! 😀 Nuo kissat eivät vissiin liiku, mutta apua kun ahdistaa aina kävellä kauppoen ohi joissa on noita vilkuttavia kissoja. Jos mulla ei olisi tätä järjetöntä onnenkissapelkoa, niin tuohan olisi tosiaan aika hauska matkakohde. Ja kiva, että tykkäsit!

  • Reply Iida In Translation sunnuntai, 7 heinäkuun, 2019 at 14:26

   Onpa hassua kuulla! Kuulin yhdestä vastaavasta onnenkissa-kammoisesta ihmisestä Instan kautta tän saman temppelin kuvia jakaessani – tosi jännä miten erilaisia mielikuvia ihmisillä on! Itselleni nämä kissat ovat aina olleet kauniita ja symbolimaisia.

   Mutta joo, jos onnenkissoista tykkää niin hauska retkikohdehan tuo temppeli on 🙂

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta keskiviikko, 10 heinäkuun, 2019 at 09:11

  Hauska lukea noista kissoista, kun niiden tarkoituksesta en ole ikinä mitään lukenut. 🙂 ne ovat lähinnä olleet omaan silmään outoja juttuja. 😅

  • Reply Iida In Translation torstai, 11 heinäkuun, 2019 at 03:46

   Kiitos kommentista! Kiva, jos sain välitettyä uutta tietoa 🙂

 • Reply Terhi keskiviikko, 10 heinäkuun, 2019 at 18:47

  Hauska kertomus kissapatsaiden alkuperästä. Tuo hautausmaa kiinnostaisi minua, olen käynyt Tokion hautausmaalla ja sieltäkin löytyi kaikenlaista mielenkiintoista.

  • Reply Iida In Translation torstai, 11 heinäkuun, 2019 at 03:47

   Kiitos Terhi! 🙂 Minuakin kiehtovat hautausmaat, niissä on ihan omanlaisensa tunnelma ja hautaustavat vaihtelevat niin paljon eri puolella maailmaa.

 • Reply Sini keskiviikko, 10 heinäkuun, 2019 at 20:47

  Itsekään en ole tiennyt, että nuo kättä heiluttavat kissat tarkoittavat jotain. Kissaihmisenä tuommoinen paikka olis kyllä ehdottomasti mun listalla. Paikan tarinakin on kiva.

  • Reply Iida In Translation torstai, 11 heinäkuun, 2019 at 03:47

   Kiitos Sini, kissaihmiselle suosittelen ehdottomasti visiittiä tuonne! 🙂 Japani on muutenkin hyvä maa kissoista pitävälle!

 • Reply Jenni | Boarding Time perjantai, 12 heinäkuun, 2019 at 11:53

  Voi söpöyden söpöys mikä temppeli! Ihana. Tuonne on pakko mennä ensi Japanin visiitillä. Todella mielenkiintoista myös lukea kissojen merkityksestä ja historiasta, monta uutta juttua tuli ilmi. Värikoodit olivatkin jo ennestään tuttuja, ja kuopukseni itseasiassa keräileekin noita, joten kotoakin löytyy jo useampi. 😀

  • Reply Iida In Translation lauantai, 13 heinäkuun, 2019 at 02:57

   Kiitos Jenni! 😻 Onnenkissat on kyllä ihana keräilykohde! Suosittelen kyllä visiittiä tuohon temppeliin seuraavalle reissullesi 😊

 • Reply Marttiina|Onioni.fi lauantai, 13 heinäkuun, 2019 at 03:37

  Aah mäkin haluan tuonne!😄😍 Kuinka söpö paikka! Ja mielenkiintoinen tarina paikalla. Täällä Kiinassa noita kissoja luonnollisesti tulee myös paljon vastaan, joskin multa oli päässyt unohtumaan värien merkitykset – hyvää kertausta.

  • Reply Iida In Translation maanantai, 15 heinäkuun, 2019 at 02:35

   Suosittelen, ihana paikka!! 😍 Ja totta, muuallakin Aasiassa näitä kissoja on rutkasti!

 • Reply Piyya lauantai, 13 heinäkuun, 2019 at 09:59

  Kättään heiluttavat kissat ovat niin söpöjä ja tuo hyvän mielen. Paljon niitä näinkin kauppa alueilla Aasian matkallani vaikka en silloin ymmärtänytkään niiden tarkoitusta.
  Minkä värinen kissa sinulla on kotona 😉

  • Reply Iida In Translation maanantai, 15 heinäkuun, 2019 at 02:37

   Itse asiassa mun oli tarkoitus ostaa tuolta temppelistä klassinen onnea tuova punavalkoinen, mutta se oli jo mennyt kiinni! Yllättävää kyllä, kotoani ei siis löydy kissaa ollenkaan, vaikka muuten se alkaakin vähän näyttää japanilaiselta matkamuistomyymälältä 😁

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää lauantai, 13 heinäkuun, 2019 at 23:25

  No vau! Minäkin olen tainnut nähdä kuvia tästä paikasta. Täytyy myös laittaa tulevaisuuden listalle. Olisikon mahtavaa päästä uudelleen Tokioon pian, siellä kyllä sitä nähtävää ja tekemistä riittää.

  • Reply Iida In Translation maanantai, 15 heinäkuun, 2019 at 02:43

   Kiitos Paula! 😊 Se on kyllä totta, Tokiossa on niin paljon tekemistä ettei kaikkialle vaan millään meinaa ehtiä.

  Leave a Reply