Japani Vaihdossa Tokiossa

14. viikko Japanissa / arjen paloja ja äänikirjoja

keskiviikko, heinäkuu 3, 2019
sumuinen tie Nikkossa

Kolme ja puoli kuukautta takana, puolitoista kuukautta edessä. Klassiset viikkokuulumiset vaihtari-arjesta, olkaa hyvät!

 

Käyn ihanissa paikoissa.

Koulupäivä perutaan yllättäen, joten teen päiväretken Yokohamaan. Keksin, että sinne pääsee Shinjuku Sanchomen asemalta yhdellä suoralla metrolinjalla. Kiertelen kaunista Sankeien-puutarhaa, syön illallista valtavassa Chinatownissa. Retki on niin vaivaton ja Yokohamaan jää vielä niin paljon nähtävää, että sinne on ehdittävä uudestaan ennen paluuta Suomeen!

Matkustan parin tunnin junamatkan viikonlopuksi Nikkoon, joka on tunnettu temppeleistään. Tokion kuumankosteus vaihtuu kalseaksi sateeksi, mutta upeita historiallisia kohteita tuijotellessani unohdan märät kengät ja kylmyyden. Lisäraporttia reissusta tulossa pian!

Kielituutorini vie minut BookOff-antikvariaattiin, jossa on ihanan halvat hinnat. Ostan monta lasten kuvakirjaa harjoitusmateriaaliksi – kanji-merkkien lukutaitoni kun on japanilaisen ekaluokkalaisen tasolla.

Syön hyvää ruokaa.

Olen oppinut ottamaan miso-tahnan osaksi arkikokkailujani, ja se nostaa kokeiluni uudelle tasolle. Arkiruokasuosikkini on curryjen lisäksi soijasuikaleet, jotka paistetaan sipulin kanssa ja maustetaan vaaleanruskealla misolla, soijakastikkeella, inkiväärillä ja riisiviinietikalla. Helppoa ja hyvää!

Uskaltaudun vihdoin ostamaan bentoo-bokseja, yuba-tofustaan tunnetussa Nikkossa kun on helppo löytää lihattomia vaihtoehtoja. Miten olen voinut elää näin monta vuotta ilman noita söpöjä ja maukkaita eväslaatikoita!?

Ostan eväitä kouluun Kitchen Origin -myymälästä. Se on vähän kuin Suomen hypermarkettien valmisruokatiskit, joissa rasioista maksetaan painon mukaan. Ostan pulleita onigiri-riisipalloja, jotka ovat yhä lämpimiä, sekä rasiallisen salaatteja ja tofumuhennoksia. Kauppa sijaitsee kätevästi matkan varrella, kun kiirehdin kaupungintalolla järjestettäviltä japanintunneilta koululle.

Elelen arkea.

Sadekausi jatkuu, ropina nukuttaa. Kehoni tahtoisi nukkua 11-tuntisia yöunia ja jäädä iltaisin kotiin Netflixin ääreen. Sallin Netflix-illan, kun blogi- ja free-hommat ovat tarpeeksi hyvässä paketissa.

Koulussa on joka päivä kuvituskurssia. Opettajat pysähtyvät kohdalleni vähän säälivästi – räpellän ensimmäistä kertaa elämässäni piirtopöydällä suoraan Photoshoppiin, muut ovat selkeästi harjoitelleet vuosia. Alan tosissani odottaa koulun loppumista!

Saan parhaan etukäteisen synttäripaketin, jonka olisin voinut toivoa – äiti lähettää Suomesta helteeseen soveltuvia vaatteitani. Paketista löytyy viileä viskoosihame ja löysä silkkipaita.

Luen ja kuuntelen kirjoja.

Olen huono lukemaan fyysisiä kirjoja, ellen tunne olevani jotenkin lomalla. Pitkänmatkan junissa ja hostellin sängyn hämärässä se onnistuu. Nikkon reissulla Haruki Murakamin Kafka rannalla etenee vihdoin ja vaikuttaa lempi-Murakamiltani tähän asti.

Koulukurssit ovat täynnä piirtämistä, enkä jaksa keskittyä ilman podcasteja tai äänikirjoja. Aktivoin StoryTelin (ja huijaan VPN:llä olevani Suomessa, jotta se toimisi…) ja kuuntelen kirjan toisensa perään. Ensin draamaa Sisko Savilahden Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu -muodossa, sitten aivot narikkaan murhamysteerein uusimman Lars Keplerin parissa.

Nyt kuuntelen Emma Kantasen Pekingin pelimaailmaan ja lesbopiireihin sijoittuvaa Nimi jolla kutsutaan öisin. Se on niin hyvä, etten osaa päättää säästelisinkö vai ahmisinko sen mahdollisimman nopeasti.

Vaihdon loppu alkaa häämöttää.

Äiti hätyyttää paluulennon päivämääristä ja siitä minä päivänä muutan tavarani varastosta takaisin kotiini. Voi äidit!

Sovin opintovapaalta paluupäivän ja tuntimäärän, jolla koulu ja työ pitäisi saada toimimaan käsi kädessä. Jännittää jo etukäteen, miltä arkeen paluu tuntuu Japanissa vietetyn ajan jälkeen.

Paluu tuntuu olevan käsinkosketeltavan lähellä, vaikka siihen on vielä reilusti yli kuukausi. Yritän rauhoitella itseäni. Aika on pidempi, kuin mitä sain kokea viime kesän seikkailuillani. Ja siihenkin reiluun kuukauteen ehti mahtua vaikka kuinka paljon.

Vielä on nähtävää ja koettavaa! <3

 

Kuvat Yokohaman Sankeien-puutarhasta ja Nikkon reissulta.

Aiempien viikkojen kuulumiset:

Ensimmäinen viikko Japanissa / asioita, joita olin unohtanut
Toinen viikko Japanissa / byrokratiaa ja asuntolaelämää
Kolmas viikko Japanissa / huimausta ja uusia painajaisia
Neljäs viikko Japanissa / taidekouluarki alkaa
Viides viikko Japanissa / on siis kevät
Kuudes viikko Japanissa / asioita, jotka ärsyttävät
Seitsemäs viikko Japanissa / sopeutumista
Kahdeksas viikko Japanissa / mitä kuuluu oikeasti -haaste
Yhdeksäs viikko Japanissa / kuulumiset listoina ja videona!
Kymmenes viikko Japanissa / köhää ja kouluhommia
11. viikko Japanissa / sadekausi alkaa
12. viikko Japanissa / asioita, joita ei jää ikävä
13. viikko Japanissa / yhteiskuntapohdintaa

Ajankohtaisimmat kuulumiset löytyvät Instagramin Storystä. Seuraa matkaani Instagramissa @iidaeli, Facebookissa Iida in Translation tai tätä blogia blogit.fi:ssä ja Bloglovinissa!

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Pertti sunnuntai, heinäkuu 7, 2019 at 15:49

  Hei!
  Pakko myöntää, nämä sinun tekemäsi bloggaukset ovat todella kiinnostavia. Vaikka vähän myöhässä kirjoitan. Nytkin lukiessani tuli taas into uudelleepi tuonne japanii lähteä! Teet todella mielenkiintoisia ja ihanteellisia bloggauksia, joita itsekin usein seurailen. Nääs jos nyt suoraan sanotaan, niin en minä tällaisena silmälaseja käyttävä herrana, oikein muita näin mielenkiintoisia kirjoittajia löydä! Odotan innolla uusia vlogejasi Tokiosta!
  Terveisin,
  Pertti <3

  • Reply Iida In Translation maanantai, heinäkuu 8, 2019 at 12:45

   Iso kiitos kommentistasi!! 😍Kiva kuulla, jos tykkäät! Japanista suomeksi kirjoittavia blogejeja on todellakin harmillisen vähän, itsekin lukisin mielelläni niitä enemmän 🙂

 • Reply Annakaisa maanantai, heinäkuu 8, 2019 at 09:17

  Hei. Nämä Japani-postaukset ovat kyllä parasta tänä kesänä. Kasvattavat mukavasti omaa Tokio-kuumetta.
  Muuten, jos joskus sinulla on aikaa, bloggaisitko enemmän ruuasta? Vaikka siitä, mitä teet siellä kotona? Ja millaisia kasvisruokia syöt Japanissa?
  Ihanaa vaihtokuukautta vielä sinulle!

  • Reply Iida In Translation maanantai, heinäkuu 8, 2019 at 12:47

   Oi kiitos Annakaisa! <3 Kiitos palautteesta ja erittäin hyvä toive! 🙂 Otan ehdottomasti työn alle!

 • Reply Periaatteen Nainen perjantai, heinäkuu 12, 2019 at 22:25

  Nappaan ehdottomasti lukulistalle Kantasen.
  Oletko muuten kuunnellut – vähän teemaan sopien – Aino Vähäpesolan Onnenkissan?

  • Reply Iida In Translation lauantai, heinäkuu 13, 2019 at 02:58

   Suosittelen kyllä tuota Kantasta, vaikka taso aavistuksen tipahti loppua kohden. Tuo Onnenkissa ei ole ollenkaan tuttu, pitääkin tutustua siihen! ☺️

   • Reply Emilia / Merkintöjä maailmasta sunnuntai, heinäkuu 14, 2019 at 14:15

    Kiva lukea sun tämänhetkisiä kuulumisia ja fiiliksiä 🙂 Kaikki nuo jutut on itselle niin uusia, kun Japanissa tai naapurimaissa ei ole tullut käytyä.
    Tykkään kuunnella podcasteja ja oonkin miettinyt, pitäisikö ottaa kans testiin äänikirja 🙂

    • Reply Iida In Translation maanantai, heinäkuu 15, 2019 at 02:45

     Kiitos Emilia! 😍 Jos pidät podcasteista, uskon että tykkäät äänikirjoistakin! Itse pidän tosi paljon molemmista. Äänikirjoina tosin toimii musta usein vähän eri kirjat, kuin mitä tykkää paperisena lukea – luettuna tykkään esim selkeämmästä kielestä, vaikka paperilla tykkään makustella kaikkea kielellä leikittelyä.

  Leave a Reply