Suomen suurin matkablogiyhteisö
Japani Tokio

Näin näet geishoja Tokiossa – ilmaiseksi!

sunnuntai, 28 huhtikuun, 2019
tanssivia geishoja Tokiossa Asakusan turistikeskuksessa

Luulitko, että geishoja on vain Kiotossa? Luulit väärin! Geishoihin voi törmätä poistumatta Tokiosta – ja jopa ilmaiseksi!

 

Japanin pääkaupungista Tokiosta löytyy 50 ammattia harjoittavaa geishaa – toki vähemmän kuin perinteisemmästä Kiotosta, jossa heitä on 300. Todella hyvällä tuurilla Tokion geishan voi nähdä alkuillasta suuntaamassa teehuoneeseen Asakusan pienillä kaduilla, mutta varmempi tapa on päästä jonnekin missä geishat esiintyvät. Yksityinen illanvietto geishojen kanssa istuu harvan budjettiin (tai on mahdollistakaan ilman suosituksia), mutta Asakusan turistikeskuksessa on ratkaisu! Täällä nimittäin pääsee katsomaan geishoja täysin ilmaiseksi.

Olimme Lanttimatkat -tubekanavan Lotan kanssa käyneet aamulla katsomassa upeaa Oiran-kulkuetta läheisellä Kannon-uran alueella (postaus kulkueesta täällä). Päätimme sen jälkeen käydä vilkaisemassa maisemia Asakusan turistikeskuksessa. Maisemat olivatkin kauniit – yli matalan Asakusan, Senso-jin temppelialueelle ja Sumida-joelle.

asakusan sensoji-temppeli ylhäältä päin

Sitten tuli kuulutus, että auditoriossa alkaa kohta geishaesitys. Ei tarvinnut miettiä kahdesti, mennäkö vai eikö mennä!

Geishaesitykseen pääsee ilmaisella lipulla, jonka voi noutaa turistikeskuksesta saman päivän aamuna. Lipullisia paikkoja on 85. Ovelta pääsee sisään seisomapaikoille 30 – sinne mekin suuntasimme. Moni lipun aamulla noutaneista oli kuitenkin jättänyt saapumatta paikoille, joten kohta turistikeskuksen työntekijät ohjeistivat ihmisiä tiivistämään. Me pääsimme loistaville paikoille kolmanteen riviin.

Geisha ojentaa arvontalappua

Kun geishat saapuivat, auditorion tunnelma tiivistyi.  Ensin leikittiin perinteistä japanilaista peliä, jossa tikkuun on sidottu lanka, jonka päässä on pieni teekuppi. Ensimmäisenä lankaa kierittämällä kupin ylös nostanut on voittaja.

”Ei huolta, jos ei osaa, humalaiset japanilaisetkin selviävät tästä!” selitti juontaja, samalla kun istumanumeroiden mukaan peliin arvotut ihmiset astuivat lavalle.

Tokion geishoja upeissa kimonoissa

tanssiva geisha piiloutuu viuhkan taakse

Sitten oli soiton, laulun ja tanssin aika. Edeltävillä penkkiriveillä istuvat ihmiset unohtuivat.

Yksi geishoista lauloi ja soitti kitarannäköistä shamisen – soitinta, jonka ääni kuulostaa itämaiselta  kanteleelta. Kaksi geishaa ja yksi maiko tanssi viuhkoineen, pienieleisin liikkein. Maikot ovat geishaharjoittelijoita, jotka pukeutuvat geishoja värikkäämmin ja näyttävämmin, mutta eivät ole vielä täysin valmiita esiintymistaidoissaan.

Asut ovat viimeistä yksityiskohtaa myöten hiotut, vaaleaksi puuteroituun niskaan asti. (Niskaa muuten pidetään japanilaisessa estetiikassa erityisen viehättävänä alueena. Siksi kimonot monesti puetaan sitä vilautellen.)

geishan tanssia viuhkan kanssa

geisha tanssii sinisessä kimonossa

Geishojen tanssiliikkeet olivat pienieleisiä ja elegantteja. Arvoitukselliset kasvojen ilmeet toivat mieleen Mona Lisan. Viuhkojen liikkeet kertoisivat varmasti valtavasti, jos niiden symboliikkaa osaisi tulkita.

Tanssissa oli myös hienovaraista flirttiä, kuten ranteen paljastamista juuri oikeissa kohdissa. Silloin aluskimonon punainen kangas paljastui. (Punainen väri symboloi Japanissa kauneutta, onnellisuutta ja erotiikkaa. Siksipä punaista löytyy niin geishojen meikistä kuin asuistakin.)

miespuolinen geisha tanssii

Tiesitkö, että geishat olivat muuten alunperin miehiä? Silloin he huvittivat ihmisiä juhlissa kertomalla tarinoita. Kirjaimellisesti sana geisha tarkoittaakin taiteen tekijää / esiintyvää taiteilijaa, eikä heitä tule sekoittaa kurtisaani-oiraneihin.

Asakusan erikoisuus oli juurikin miespuolinen geisha. Hänen tanssistaan tuli mieleen tarinaa kertova miimikko. Välillä nähtiin tuttuja jossain kaukana, välillä kalastettiin – kunnes nähtiin jotain suurta. Kielitaitoni ei riittänyt ymmärtämään laulun sanoista, mitä sitten tapahtui.

Turisteiden räpsivistä kameroista ja auditoriomiljööstä huolimatta kokemus oli lumoava! Kuvaaminen on sallittu, kunhan et käytä salamaa.


Asakusa Geisha Sitting Room 2019 järjestetään Asakusan kulttuurikeskuksessa 1.6., 8.6., 15.6., 22.6. sekä 13.7. / Tila: Taito Ward Asakusa Culture Tourism Center 6F Multipurpose Space. / Ohjeet: Hae lippu esityspäivän aamuna klo 10 alkaen ensimmäisen kerroksen infosta. Kannattaa katsella turistikeskuksen sivuja myöhäisemmistä päivämääristä, ilmeisesti esityksiä on järjestetty jo pidemmän aikaa ja luulisi niiden jatkuvan. Turistikeskuksen sivujen omaa infoa täällä. / Metroasema: Asakusa Station.

 

paikallinen televisioryhmä haastattelee kimonoon pukeutuneita naisia. seurassa paidattomia painijamaskisia miehiä

PS. Ja Tokiossa kun ollaan, nähtävyyksillä tulee usein törmättyä kuvausryhmiin. Tämän seurueen vaatteet olivat astetta överimmät! (Ja jos joku miettii niin ei, ei ole hyvä idea kulkea paidattomana Tokiossa.)

Katso geishojen tanssia videomuodossa Lanttimatkat-kanavalta:

Ajankohtaisimmat kuulumiset löytyvät Instagramin Storystä. Seuraa matkaani Instagramissa @iidaeli, Facebookissa Iida in Translation tai tätä blogia blogit.fi:ssä ja Bloglovinissa!

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Anna-Maria K keskiviikko, 1 toukokuun, 2019 at 09:23

  Mitä?! En todellakaan tiennyt geishojen olleen alunperin miehiä. Mielenkiintoista!

  • Reply Iida In Translation torstai, 2 toukokuun, 2019 at 06:44

   Hihi, hauska kuulla, jos onnistuin kertomaan jotain uutta! 🙂

 • Reply Piyyap keskiviikko, 1 toukokuun, 2019 at 11:15

  Olipa teillä mielenkiintoinen päivä !
  Ja tuo Lanttimatkojen video oli ihan huikee tämän jutun jatkeeksi 👍

  • Reply Iida In Translation torstai, 2 toukokuun, 2019 at 06:45

   Kiitos Piyyap, todellakin oli! 🙂 Ja niinpä, noin hienon videon linkkaa postaukseen mielellään <3

 • Reply Pirkko / Meriharakka perjantai, 3 toukokuun, 2019 at 11:31

  Kiotossa onnistuimme alkuillasta näkemään muutaman heidän siirtyessä nopeasti paikasta toiseen.
  Satunnaisen turistin kannalta on hämäävää, että monet pukeutuvat samaan tapaan, vaikka eivät geishoja olekaan – monella nähtävyydellä näitä ”geishoja” on isoja ryhmiä.

  • Reply Iida In Translation perjantai, 3 toukokuun, 2019 at 15:23

   Oi, olettepa olleet onnekkaita, jos olette päässeet oikean geishan bongaamaan! 🙂 Mustakin tuo on harmillisen hämäävää! Monet vuokrakimonot tunnistaa tyylistään, mutta osa on niin lähellä aidompia versioita, että menevät kyllä itsellä autuaan sekaisin.

   Mutta eipä se niin justiinsa ole, kyllä kimono kuin kimono kaunistaa katukuvaa! 🙂

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA lauantai, 4 toukokuun, 2019 at 20:04

  Tokiossa käydessämme asuimme Asakusassa, käytänössä temppelialueen vieressä. Näimme useammankin geishan (tai maikon, vaikea sanoa). Nyt on vain niin, että jälkikäteen minua on hivenen ruvennut epäilyttämään (kuten Meriharakan Pirkkoa tuossa yllä) olivatko ”aitoja”. Mitään estettähän ei ilmisesti ole käppäillä kaduilla tuollaisissa vaatteissa ja meikissä. Ja osahan käy kuvauttamassakin itsensä geisha-asussa. Joten mistäs tietää, onko tyyppi aito geisha, vai joku kopio? 😀

  • Reply Iida In Translation sunnuntai, 5 toukokuun, 2019 at 09:11

   Tosi hyvää pohdintaa Anna! Oon tässä maassa pyörinyt jonkun verran, mutta nuo menevät itselläkin ihan tosi sekaisin… 😀

   Muutama tuntomerkki:

   – jos päällä on puuvillainen yukata eikä silkkinen kimono, kyseessä on turisti.
   – vuokrakimonot tunnistaa yleensä kirkkaista väreistä ja kuoseista, sekä valmiiksi solmituista obi-vöistä, joissa on iso klipsulla kiinnitettävä jäykkä rusetti.
   – käytös: harvempi oikea geiko/maiko ehtii harrastamaan katuselfieitä.
   – hiusten yksityiskohdat ja meikki. Esim. jos ”maikolla” on harjoittelu-uran alkuajan näyttävät hiuskoristeet, mutta huulipuna on levitetty koko huulten alueelle, minkä saa tehdä vasta kokeneempi maiko, kyseessä on turisti.
   – kimonojen ja aluskimonojen värit, joissa maikoilla pitäisi aina olla punaista.
   – ikä. Oikeat maikot ovat tosi nuoria, ainakin alle 22-vuotiaita.

   Pidempi lista täällä: http://myjapanslice.com/2016/07/26/can-you-tell-a-real-geisha-from-a-fake/ Tunnistusvaikeuksia kuvaa hyvin ton artikkelin lopussa olevat kuvat. Olisin mennyt jokaisesta lankaan, mutta jostain pienestä yksityiskohdasta huomaa, että kyseessä on turisti!

  Leave a Reply