Suomen suurin matkablogiyhteisö
Japani Tokio

Ilmaista tekemistä Tokiossa: Edo-kauden oiran-kulkue

maanantai, 15 huhtikuun, 2019
oiran-kulkue asakusassa: upeita pukuja

Asakusan alueella järjestetään huhtikuun toisena lauantaina Ichiyo Sakura Festival. Sen vetonaulana on Edo-kauden oiran-kulkue pukuloistoineen. Kävin paikalla Lanttimatkat -tubekanavan Lotan kanssa tutustumassa tunnelmaan!

 

Asakusan Kannon-uran alueen teitä reunustaa kaunis kirsikankukkalaji ichiyo yaezakura. Päivä on kaunis, massiiviset valkoiset kukinnot huojuvat tuulenvireessä. On pientä kirpputoria ja paikallisten obaasanien pyörittämiä ruokakojuja. Tunnelma on niin kylämäinen, että on hankala uskoa, että nyt ollaan Tokiossa!

Leppoisa festivaalitunnelma ei kuitenkaan ole suurin syy, miksi tänne kannattaa tulla. Vaan kohta alkava kulkue!

upea sakura Tokiossa - ichiyo yaezakura-laji täydessä kukassa

asakusan sakuramatsuri: kaupunginosan naisten pyörittämä ruokakoju

kirpputorin tarjontaa

festivaalin järjestäjiä tauolla

Pieni historiantunti: Edo-kauden oiranit

Nyky-Tokion Asakusan Kannon-ura sijaitsee samoilla paikoilla, jossa oli aiemmin Edon kaupungin Yoshiwara. Se oli tunnettu punaisten lyhtyjen alueena. Yoshiwaran suurimpia paikallisjulkkiksia olivat korkean luokan kurtisaanit, oiranit, jotka olivat ikään kuin geishojen edeltäjiä. Hekin viihdyttivät maksukykyistä yläluokkaa tansseillaan, keskusteluillaan ja soittotaidoillaan, mutta toisin kuin geishoilla, heidän repertuaariinsa kuuluivat myös seksuaaliset palvelut.

Geishat ja oiranit elivät aluksi rinnakkain. Oiran saattoi kutsua asiakkaittensa viihteeksi geishan tai testata asiakasta katsomalla kauempaa, miten tämä pärjää geishan kanssa. Lopulta muoti kuitenkin muuttui ja geishat syrjäyttivät pömpöösit oiranit.

Oiran-perinne ei onneksi ole täysin kuollut: kuulemma Kiotossa toimii tällä hetkellä useampi ammattimainen tayuu. Yöllinen palveluvalikoima on tosin jäänyt edo-kauden puolelle, nykypäivän oiranit ovat geishojen kaltaisia viihdyttäjiä. Kioton kolmeensataan ammatti-geishaan verrattuna oiran-kulttuuri on kuitenkin nykyään varsin pientä.

oiran-kulkue asakusassa: hahmoja koristeellisissa perinneasuissa

Asakusan oiran-kulkue

Asakusan kulkue mallintaa Edo-kaudelta (1600-1800-l) peräisin olevaa traditiota. Tältä se on saattanut näyttää Yoshiwaran kaduilla, kun oiranit seurueineen laskeutuivat tavallisen kansan keskuuteen.

Kulkueen aloittavat pahaa karkoittavat Yoshiwara-kitsunemait. Kettumaskeihin pukeutuneena he soittavat huiluja ja rumpuja, karkoittaen pahaa onnea kulkuetta katsovista ihmisistä.

oiran-kulkue tokion asakusassa: perinneasuiset hahmot soittavat rumpuja ja huiluja

Sitten tulevat pitkien takahari-chouchin -lyhtyjen kantajat.

oiran-kulkue asakusassa: lyhtyjä

Seuraavaksi tulevat naiset esittävät Yoshiwara-alueen geishoja, perinteisen kimonon sijaan miesten vaatteisiin pukeutuneena.

oiran-kulkueen geisha

Upeimmissa puvuissa ovat oiraneista ylimmät, tayuu’t, valtavissa eteen solmituissa obivöissään ja peruukeissa, jotka saattavat painaa jopa 30 kiloa. Heidän lähellään kulkevat oppitytöt, kamurot.

Edo-kaudella tayuu’t olivat Yoshiwaran arvostetuimpia henkilöitä, jopa ohi kunnioitettujen samuraiden. Siksipä heidän kulkueessaan oli jos jonkinlaista palvelijaa – ja tietysti aurinkovarjon pitelijä.

asakusan oiran-kulkue: seurueen tärkeimmät

oiranin oppityttöjen upeat kimonot ja puukengät

Oppityttöjenkin asut ovat upean yksityiskohtaiset – mutta korot huomattavasti käytännöllisemmät!

Tayuu-oiraneiden kulkemistapa on hämmentävä. He liikkuvat hitaasti, jalat askelten välissä isoja ympyröitä sivuille piirtäen. Jokaisen ympyrä-askeleen jälkeen jalat palaavat vierekkäin, ennen kuin vastakkainen jalka aloittaa uuden ympyräkuvion.

Korkeista puukengistä kuuluu karhea laahaava ääni nyky-Tokion asvaltilla, kun tayuu kulkee katsojan ohi.

tayuu-oiranin teatraalinen kävelytapa

ihmisiä yrittämässä saada kuvaa kulkueesta, mukana Tokion palomies!

tokion sakuraa asakusan alueella

Tunnelmat

Rakastan kaikkea visuaalista ja erikoisia pukuja, joten minulle kulkue oli täydellistä silmäkarkkia.

Paraati liikkuu hitaasti, mutta oiran-seurueita oli vain kaksi. Puolessa tunnissa lyhyelle kadunpätkälle pystytetty kulkue on jo ohi. Se oli lumoavan kaunista, mutta kesti vain hetken – vähän niinkuin vaikkapa kirsikankukat! Voi hyvin kuvitella, miten kulkija Yoshiwarassakin jäi haikailemaan näkevänsä lisää.

Kannon-ura sijaitsee hieman sivussa Asakusan suurimmista turistikohteista katsottuna, joten tapahtumassa oli ihanan rauhallista. Vain muutamat turistit olivat löytäneet paikalle.

Kannattaa ehdottomasti mennä katsomaan ensi vuonna!

Tässä Lanttimatkat -kanavan tunnelmat Tokio-päivästämme videomuodossa!

> Festivaalit eli matsurit ovat loistava tapa viettää aikaa Japanissa ilmaiseksi ja tutustua paikalliseen kulttuuriin. Tokion tapahtumia listaa mm. Tokyo Cheapo ja TimeOut, koko Japanin matsureita mm. Japan Guide.

> Oiran-kulkue ja Ichiyo Sakura Festival järjestetään vuosittain huhtikuun toisena lauantaina. Säävaraus sateen sattuessa. Kiehtovasti oiraneista on kirjoittanut Matkasto-blogin Reetta, joka kokeili Kiotossa oiraniksi pukeutumista!

 

Ajankohtaisimmat kuulumiset löytyvät Instagramin Storystä. Seuraa matkaani Instagramissa @iidaeli, Facebookissa Iida in Translation tai tätä blogia blogit.fi:ssä ja Bloglovinissa!

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Lotta / Lanttimatkat maanantai, 15 huhtikuun, 2019 at 14:54

  Mahtavasti välittyi tunnelma ja erinomaisen informatiivinen artikkeli jälleen kerran! Oli tosi kiva päivä. 😊🌸 Video tulossa pian! 💪

  • Reply Iida In Translation maanantai, 15 huhtikuun, 2019 at 17:04

   Iso kiitos, Lotta 😍 ja niinpä, oli todellakin mahtava päivä! 😊

   Videotasi odotellessa! 🙏

 • Reply Kohteena maailma / Rami maanantai, 15 huhtikuun, 2019 at 16:52

  Asakusa on todella mukava paikka, tuollainen kulkue olisi livenä hieno nähdä. Välittyi oikein upeasti tunnelma, toki sitä auttoi hieman vielä se, että on siellä itse käynyt. Japanissa on pitkät perinteet ja tällaiset jutut ovat tosi kivoja lueskella.

  • Reply Iida In Translation maanantai, 15 huhtikuun, 2019 at 17:06

   Kiitos Rami! 😊 Ihana kuulla, jos tunnelma välittyi!

   Japanissa on todellakin matsureita vaikka millä mitalla, kirjoittelen niistä jatkossakin jos/kun istuvat aikatauluihin! 😊 Japanilaiset perinteet kiinnostavat itseänikin kovasti.

 • Reply Pirkko / Meriharakka tiistai, 16 huhtikuun, 2019 at 16:55

  Onpa värikästä ja kaunista! Karnevaalitunnelmaa, mutta jotenkin hienommassa muodossa kuin vaikka Espanjassa, jossa äskettäin satuimme keskelle karnevaalikauden päätösviikonloppua.

  • Reply Iida In Translation keskiviikko, 17 huhtikuun, 2019 at 16:19

   Kiitos, Pirkko! 🙂 Sitä tämä todellakin oli, fiiniä ja kaunista karnevaalitunnelmaa! Kiinnostavaa nähdä kesän festivaaleja, joissa meno pitäisi olla iltasella vähän villimpää, että miten niitä voisi verrata tähän.

 • Reply Iina / Iina travels tiistai, 16 huhtikuun, 2019 at 20:53

  Tämä oli kyllä kiinnostava postaus! Tiedän todella vähän japanilaisesta kulttuurista entuudestaan, mutta esimerkiksi geishojen kulttuuri on aina kiinnostanut itseäni.

  • Reply Iida In Translation keskiviikko, 17 huhtikuun, 2019 at 16:21

   Kiitos, kiva kuulla että viihdyit! 🙂 Tämä on ehdottomasti samaa sarjaa geishojen kanssa.

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas keskiviikko, 17 huhtikuun, 2019 at 16:56

  Kiitos vinkistä! Juuri tuollaisen paikallisen tapahtuman olisi kiva saada reissuilla Sa bongata.

  • Reply Iida In Translation keskiviikko, 17 huhtikuun, 2019 at 17:15

   Kiitos, ole hyvä vain! 🙂 Todellakin, paikalliset tapahtumat ovat loistava tapa kurkkia vierasta kulttuuria!

  Leave a Reply