Suomen suurin matkablogiyhteisö
Japani Tokio

Risteilyllä Sumida-joella Asakusasta Hamarikyu-puutarhaan

lauantai, huhtikuu 6, 2019
japanin kaupunkimaisemaa, futuristisia rakennuksia. tokyo sky tree ja asahin pääkonttori, jonka päällä kultainen kakan näköinen veistos

Tokioon saa toisen vinkkelin mereltä päin katsellessa. Risteilyjä Tokion Sumida-joella on monenlaisia, vaatimattomammista lautoista lounas- ja illallisristeilyihin. Testissä lautta-ajelu Asakusasta Hamarikyu-puutarhaan.

 

Oli viimeinen kokonainen päiväni hostellissa Asakusassa. Sää oli kaunis ja kuulas, tahdoin tehdä jotain mitä en ole vielä Tokiossa ehtinyt kokemaan. Nimittäin nähdä Tokion mereltä päin.

Iso osa laivoista ja risteilyistä lähtee Asakusasta, josta ainakin Tokyo Cruise seilailee Hamarikyu-puutarhaan, Toyosuun, Obaidaan ja Hinoden laituriin. Valitsemani veneajelu Asakusasta Hamarikyu-puutarhaan sisälsi myös puutarhan pääsylipun (yht. 980¥). Infoa laivan aikatauluista ja reiteistä löytyy täältä.

Maisemia on luvassa heti Asakusan lähtölaiturista irtaannuttua – Japanin korkein rakennus Tokyo Sky Tree ja Asahi-oluen pääkonttori kullanvärisine arkkitehtuureineen. (Jokainen saa itse päättää, näyttääkö sen päällä komeileva veistos enemmän liekiltä vai kakalta.)

Lautta-ajelu kestää puolisen tuntia, samaan aikaan laivan kovaäänisistä selitetään mitä laivan kummallakin puolella milloinkin näkyy.

tokion taloja mereltä päin ja valkoinen laiva
Kaikki näyttää paremmalta kirsikankukilla.

japanilaisia lautassa
Parhaiten varustautuneilla oli oma viltti mukana, huhtikuun alun ilma kun oli varsin viileä.

kyltti lautassa: "may peace prevail on earth"
Kyllä nyt aina pitää veneen seinällä rauhanjulistus olla. Kaksin kappalein, molemmin puolin lauttaa.

kerrostalon parvekkeilla roikkuu futon-patjoja
Futonit roikkuvat niin korkeiden talojen parvekkeilla, että ihmettelen miten ihmiset uskaltavat. Mitä jos tuuli vie pyykit mennessään?

maisemia sumida-joelta, pilvenpiirtäjiäPilvenpiirtäjiä pilvenpiirtäjien perään.

lautan kapteeni japanissa
Laivan kapteeni.

 

Hamarikyu-puutarha

Hamarikyu on yksi Tokion kuuluisimmista puutarhoista. Se oli ennen shogunaatin palatsi ja osa entisen Edon kaupungin ulointa muuria. Nykyisin puutarha on erikoinen yhdistelmä vanhaa ja uutta, kun perinteisen puutarhan takana nousevat pilvenpiirtäjät. Puutarhan erikoisuus on erilaiset suolavesialtaat ja minikokoiselta saarelta löytyvä perinteinen teehuone.

hamarikyu-puutarha

tyttö kimonossa ja ihmisiä kirsikankukkapuiden alla

Kirsikankukat näyttivät upeilta täälläkin. Vaikka oltiin huhtikuun puolella, osa muualla jo putoilevista kukista oli täällä vasta avautumassa. Ehkä mereltä tuleva viima vaikuttaa asiaan.

Puiston mielenkiintoisin osuus itselleni oli vanhat rakennukset. Iso osa niistä oli varattu Edo-kauden yläluokan harrastukselle, haukkametsästykselle. Ideana on vangita haukkoja luonnosta ja kesyttää ne tottelemaan ihmistä, mutta hyökkäämään silti pienempien lajien kimppuun. (Haukkametsästys on edelleen sallittua monissa Euroopan maissa ja Lähi-idässä. Kyseessä ei ole ilmeisesti kovin suosittu ilmiö, sillä haukkojen kouluttaminen on niin haastavaa.)

hamarikyu-puutarhan rakennuksia

hamarikyu-puutarhan rakennuksia

puukatto japanilaisessa talossa

Näissä huoneissa on yläluokka hengaillut metsästysjahteja odotellen. Ainakin osa rakennuksista (ellei jopa kaikki) on rakennettu myöhemmin uudelleen vanhan mukaiseksi.

Tapa on luonnonmullistusten runtelemassa ilmeisesti Japanissa yleinen. Koenkin usein museoissa hämmennystä, kun en tiedä mikä esillä olevista esineistä on aito ja mikä replika. (Kirjoitusmerkkien lisää opiskelu auttaisi varmasti tätäkin asiaa!)

Hamarikyu-puutarhan oja

Täällä Hamakiryun alueella metsästettiin haukkojen avulla ankkoja, jotka saatiin houkuteltua kaivettuun ojaan houkutuslintua käyttämällä. Täällä metsästys tapahtui. Nyky-Tokion kurki on onneksi turvassa pataan joutumiselta!

sakura hamarikyun puutarhassa

kukkaniitty hamarikyu-puutarhassa

hamarikyun puutarhan lehtiä

Tokiossa on kevättä ilmassa, vanhojen kukkalajien tiputtaessa terälehtensä ovat seuraavat vuorossa valmiina. Myös Hamarikyussa sakura näytti kaunilta.

Myös tässä puutarhassa on piknikeille varattu niitty, jonne voi tulla eväitten kanssa. Itse en taaskaan muistanut ostaa eväitä valmiiksi, joten päätin lähteä läheiselle Tsukiji-kalatorin ulkotorille syömään jotain. (Paikka oli kuihtunut valtavasti sitten viime visiitin vuonna 2016. Muutaman korttelin sisällä oli yli viisi Sushizanmai-ketjuravintolaa ja hallissa vain muutama hassu kalamyyjä. Vanha sisätori, jossa pidettiin mm. kuuluisia tonnikalahuutokauppoja, on siirtynyt Toyosuun viime lokakuussa.)

yksi tokion vanhimmista männyistä

Edo-kaudella istutettu mänty.

kyltti: "please feel free to dust the surface with your shoes with the duster"

Ah, niin japanilaista!

 

Tsukijin jälkeen matka jatkui vielä Japanin ainoaan mainosmuseoon. Se sijaitsi kivenheiton päässä sekä Hamarikyusta että Tsukijista. The Ad Museum Tokyon esittelypostaus erikseen täällä.

Ajankohtaisimmat kuulumiset löytyvät Instagramin storystä, tällä hetkellä seikkaillaan vaihto-oppilaana Tokiossa. Seuraa matkaani Instagramissa @iidaeli, Facebookissa Iida in Translation tai tätä blogia blogit.fi:ssä ja Bloglovinissa!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply