Suomen suurin matkablogiyhteisö
Japani Tokio

Ilmaista tekemistä Tokiossa: The Ad Museum Tokyo

tiistai, huhtikuu 2, 2019
tokion mainosmuseon arkkitehtuuria

Tokio on ihana kaupunki, mutta saattaa käydä kukkarolle. En usko kaiken voivan olla kallista, joten päätin aloittaa juttusarjan ilmaisesta tai edullisesta tekemistä Tokiossa. Ensimmäiseksi käydään The Ad Museum Tokyossa tutkimassa Japanin mainosmaailmaa.

 

The Ad Museum Tokyo on Japanin ainoa markkinointiin ja mainontaan keskittyvä museo. Pysyväisnäyttely esittelee japanilaisen mainonnan historiaa, vaihtuvassa näyttelyssä oli JAA-mainoskilpailun finaalitöitä.

Mainosmuseo on Japanin suurimman mainostoimiston, Dentsun, omistama. Se ei kuitenkaan vaikuta museon laatuun pätkääkään – lopputulos on ihanan interaktiivinen ja mielenkiintoisesti kuratoitu. Kaikki museon materiaalit löytyvät myös sujuvasti englanniksi. Se ei valitettavasti ole Japanissa itsestäänselvyys.

tokion mainosmuseosta edo-kauden puupiirroksia, jotka ovat mainoksia

edo-kauden mainos-sateenvarjo

Japanilaisen mainonnan historiaa

Vähintäänkin Edo-kaudelta (1600–1868) lähtien mainokset ovat olleet osa japanilaista katukuvaa ja kulttuuria. Puupiirrokset kimonoon pukeutuneine ihmishahmoineen voidaan nähdä muotimainoksina, puhumattakaan kaupunkikuvasta, johon heidät on piirretty. Siellä on reteästi esillä kauppojen ja ravintoloiden nimet.

Kaunis sateenvarjo on peräisin kaupasta, joka keksi nostaa myyntiään lainaamalla sateella kulkijoille ilmaiseksi sateenvarjon – johon oli tietysti kirjoitettu heidän yhteystietonsa.

Japanin modernisoituessa mainonta toki sai uusia muotoja. Museo esittelee monia mainonnan välivaiheita, joista erityisen kiinnostavaksi koin toisen maailmansodan aikaisen propagandan. Esillä on myös erilaisia suunnittelijoita, jotka ovat toimineet mainosmaailman pioneereina sekä kuuluisia mainoksia, jotka todennäköisesti puhuttelevat enemmän japanilaista kuin eurooppalaista. Ajankuvaa rakennetaan sopivasti myös esineillä. Hihkuin henkisesti nähdessäni 2000-luvun alun haavetietokoneeni, pyöreälinjaisen sinisen Applen.

tokion mainosmuseon arkkitehtuuria

tokion mainosmuseosta 50-luvun mainoksia

tokion mainosmuseon arkkitehtuuria ja "library"-kyltti

Vaihtuva näyttely: palkittua nykymainontaa

Mielestäni mainonta on aina ollut kiinnostava kulttuurin ilmentymä, joka kertoo paljon sitä ympäröivästä yhteiskunnasta. Yksi museon kiinnostavimmista osista oli mainoskilpailu-näyttely. Siellä pääsi näkemään tekstitettyinä niitä pätkiä, joihin on Japanissa matkustaessaan jatkuvasti törmännyt, mutta joiden merkitys on jäänyt kielimuurin taakse.

Viime vuoden finalistitöissä pinnalla olivat perhearvot, yksinäisyys, ruoka ja ajankohtaiset tapahtumat, kuten keisarin vaihtuminen Heisei-kaudesta Reiwa-kauteen. Yllättäväksi koin koko museossa sen, että se oli rajannut pois kaikki söpöt maskottihahmot, joita japanilaiset mainokset ovat pullollaan. Ehkäpä tila oli loppunut kesken – museo kun ei ole suuren suuri.

The Ad Museum Tokyo sopii hyvin välipalaksi esimerkiksi naapurista löytyvän Hamarikyu-puutarhan kanssa. Ennen kaikkea museo kuitenkin vahvisti jälleen kerran mielikuvaani siitä, että Japani on kerrassaan loistava museomaa!

> The Ad Museum Tokyo sijaitsee Caretta Shiodome -pilvenpiirtäjän B1-kerroksessa, johon on neljän minuutin kävelymatka Shimbashin metroasemalta. Museo on ilmainen. Avoinna tiistaista sunnuntaihin 11:00–18:00.

 

Ajankohtaisimmat kuulumiset löytyvät Instagramin storystä, tällä hetkellä seikkaillaan vaihto-oppilaana Tokiossa. Seuraa matkaani Instagramissa @iidaeli, Facebookissa Iida in Translation tai tätä blogia blogit.fi:ssä ja Bloglovinissa!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply