Suomen suurin matkablogiyhteisö
Suomi Varsinais-Suomi

Lähimatkailuvinkki: Turun Aboa Vetus & Ars Nova

tiistai, 26 helmikuun, 2019

ars novan historiallisia raunioita

Olen Turun seudulta kotoisin, joten piipahtelen siellä aina aika-ajoin. Usein sukulaisvisiitteihin sisältyy myös kulttuuriohjelmaa. Tällä kertaa kohteeksi valikoitui Aboa Vetus & Ars Nova.

Olen käynyt Aboa Vetus & Ars Novassa viimeksi ekaluokan luokkaretkellä. Muistan kylmät vanhat rauniot ja kubistisen näyttelyn, jossa oli Victor Vasarelyn geometrisia teoksia. (On outoa, että muistan taiteilijan nimen, yleensä nimimuistini on surkea. Ehkä se kuvaa innostustani – kyseessä taisi olla ensimmäinen kerta, kun näin jotain muuta kuin perinteistä maalaustaidetta!)

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin oli ihan paikallaan tarkistaa, pitivätkö muistikuvani museosta enää ollenkaan paikkaansa.

 

ars novan taidetta ja lasten kirjoittamia kommentteja töistä

Nykytaidetta Ars Novassa

Museo koostuu kahdesta osasta – historiallisesta Aboa Vetuksesta ja nykytaidetta esittelevästä Ars Novasta, joka on kooltaan varsin pieni. Näkemässäni näyttelyssä kuraattoreina toimivat koululaiset. Teosten vieressä oli heidän kirjoittamiaan lappuja, jotka kommentoivat teoksia ja pohtivat niiden merkityksiä.

Näkökulma tuntui raikkaalta. Monesti tuntuu, että taidemielipiteitä laukoakseen pitäisi olla kriitikko tai taiteilija, ja muiden mielipiteillä ei ole niin suurta merkitystä. Mutta se ei pidä paikkaansa – taide on kaikille! <3

> ”Koululaiset kuraattoneina”-näyttely on esillä 17.3. asti. Tulevia näyttelyitä voi tutkia täällä.

 

aboa vetus-museossa

Kerroksellinen Aboa Vetus

Rakennuksen kerroksellisuus näkyy kiehtovalla tavalla heti aulasta asti. Lattiassa oli lasisia kurkistusaukkoja, joista näkyi vanhan talon raunioita ja isompi kivijalka sulautui osaksi museokahvilaa.

Aboa Vetus on Suomen ainoa arkeologinen museo. Se esittelee keskiaikaisten kivitalojen rauniot, joiden välissä kulkee Luostarin jokikatu.

Raunioiden kukoistuksen hetkillä Turku oli Ruotsin toiseksi suurin kaupunki. Se näkyi vaurautena – arkeologisissa kaivauksissa löytyi paljon tuontiesineitä ja mm. lasten kenkiä, joita harva raaski ostaa.

Eri tilojen tunnelmia oli rakennettu myös äänimaisemin ja pääseepä museon sisällä kirkkoonkin. Modernit led-valot piirtävät kauniisti sen kattoon sortuneet katedraalit.

 

aboa vetuksen luutarha-näyttelyssä esillä oleva sian kallo

Elämyksiä isoille ja pienille

Aboa Vetus & Ars Nova on huomioinut erilaiset museovieraat erityisen hyvin. Sympaattisen ysärihenkisessä tietopelissä pääsee kokeilemaan, riittävätkö keskiaikatiedot talon pystyttämiseen. Puisten ämpäreiden kokoamista sai kokeilla itse ja napeista painellen kuunnella erilaisten keskiaikaisten soittimien ääniä.

Lapsikävijöille löytyi paljon omaa puuhaa. Keskiaikaisesta talosta oli rakennettu nukkekotiversio ja Luutarha -pysyväisnäyttelyssä aikuinen joutui kyyristelemään, sillä eläinten luut oli aseteltu lasten katselukorkeudelle. Nuo kaikki esillä olevat luut olivat löytyneet Aboa Vetuksen alueelta arkeologisten kaivausten yhteydessä.

Arkeologisia kaivauksia tehdään muuten museon alueella edelleen. Esimerkiksi viime kesän ohjelmanumerona museon pihalla pääsi vakoilemaan arkeologeja työssään.

 

kartanon koristeellinen katto ja peili-selfie vanhasta peilistä

Kartanohistoriaa

Vuonna 1928 tupakkatehtailija Hans von Rettig rakennutti Turun Aurajokirantaan näyttävän Villa von Rettigin perheensä kodiksi. Nyttemmin tuo rakennus tunnetaan Aboa Vetus & Ars Novana. Kahvilan takaa lähtevistä portaista pääsi yläkerroksen näyttelyyn, joka esitteli kartanon loistoa.

Valtaosa näyttelystä koostui selitetauluista ja valokuvasuurennoksista, esineistöä oli jäljellä harmillisen vähän. ”Yleensä siellä on tauluja”, kommentoivat äitini ja mummini.

Ehkä ne olivat lainassa muualla vierailukerralla? Pitää palata joskus myöhemmin ottamaan selvää.

> ”Rettigin palatsi 90 vuotta”-näyttely esillä 26.5.2019 asti.

 

maisemat aboa vetus & ars novan ylimmästä kerroksesta

+ Maisemat

Vaikka rakennushistoriallinen näyttely ei erityisemmin kiinnostaisi, portaat kannattaa kuitenkin nousta. Museon ylimmästä kerroksesta on nimittäin kauniit näkymät Aurajokivarteen ja Tuomiokirkon suuntaan. Olisipa päässyt parvekkeelle!

> Museolippu saatu ilmaiseksi pressikortilla. Lippujen hinnat: aikuinen 10 €, alennusryhmät 7 €. Viikonloppuisin Aboa Vetus & Ars Nova tarjoilee myös brunssia (19,90€), jota Turun brunsseja testaillut siskoni on hehkuttanut.

 

Pysy mukana:

Facebookissa: Iida in Translation
Intagram: @iidaeli
Bloglovin täällä
Blogit.fi täällä

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Terhi keskiviikko, 6 maaliskuun, 2019 at 16:06

  Kattava esittely museosta. Kävin itse Aboa Vetus museossa marraskuussa ja ihmettelin myös Rettigin palatsin tyhjyyttä, missä olivat kaikki taulut joita siellä on ollut aikaisemmin.

  • Reply Iida In Translation lauantai, 9 maaliskuun, 2019 at 13:32

   Kiitos kommentistasi Terhi! 🙂 Harmi etteivät taulut olleet sinunkaan vierailukerrallasi esillä.

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi keskiviikko, 6 maaliskuun, 2019 at 19:45

  Lähdin joitakin vuosia sitten tyttäreni kaveriksi Turkuun, kun hän kävi pääsykokeissa ja minä kävin sillä välin tutustumassa Aboa Vetuksessa. Oli tosi vaikuttava paikka, tykkäsin kyllä ja voisin uudelleenkin käydä.

  • Reply Iida In Translation lauantai, 9 maaliskuun, 2019 at 14:07

   Kiitos kun jätit kommentin, Virpi! 🙂 Minustakin Aboa Vetus & Ars Nova oli vaikuttava paikka ja kansainvälistä tasoa. Harmi kun Suomessa ei tajua moisissa helmissä aina edes käydä!

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi keskiviikko, 6 maaliskuun, 2019 at 19:45

  Lähdin joitakin vuosia sitten tyttäreni kaveriksi Turkuun, kun hän kävi pääsykokeissa ja minä kävin sillä välin tutustumassa Aboa Vetuksessa. Oli tosi vaikuttava paikka, tykkäsin kyllä ja voisin uudelleenkin käydä.

 • Reply Sanni/Revontulia repussa perjantai, 8 maaliskuun, 2019 at 09:33

  Ihana paikka ja ihana Turku! Taas yksi sellainen museo, johon ryntäisin heti jos se olisi jossain ulkomailla. Miten sitä tuleekaan niin harvoin käytyä oman kotikaupungin nähtävyyksissä..?

  • Reply Iida In Translation lauantai, 9 maaliskuun, 2019 at 15:46

   Kiitos, Sanni, kommentista! 🙂 Mulla on tuo aivan sama ongelma, ja se on ihan tyhmää! Ehkä tavoitteeni tälle vuodelle voisi olla tutustua enemmän oman kotikaupungin nähtävyyksiin 🙂

  Leave a Reply