Suomen suurin matkablogiyhteisö
Japani Matkavinkit Päiväretket Kansain alueelta

Naoshima – taidesaari Okayaman lähistöllä

lauantai, 16 helmikuun, 2019

Naoshima (直島) oli tavallinen kalastajasaari Japanin sisämerellä. Kunnes joku sai päähänsä, että täytetään saari maailmanluokan nykytaiteella.

”Pakko päästä sinne”, olin ajatellut jo pitkään.

Naoshiman taidesaaren lisäksi nähtävää löytyy myös naapurisaari Teshimalta ja Inujimalta, joihin taidekonsepti on levittäytynyt. Mondokin valitsi 2019 unelmalomaksi Japanin taidesaaret, eikä syyttä.

keski-japanin kartta, korostettuna Naoshima

Alkuperäinen ajatukseni oli imitoida Musla-blogin Mian matkaa yöpymällä Naoshimalla, mutta olin liian myöhään liikenteessä. Kuukautta ennen koko saari oli loppuunmyyty. Lähellä sijaitsi idyllinen pikkukaupunki Kurashiki, joten päädyin varaamaan sieltä hostellin. Päiväretkeni sijoittuivat Naoshimaan ja Himejiin.

Naoshima sijaitsee Kansain vieressä Kagawan prefektuurissa. Sinne matkustaa helpoiten shinkansen-junalla Okayaman kautta, jatkaen matkaa lähijunalla tai bussilla. Saarelle päästäkseen on vielä hypättävä noin puoli tuntia kestävään yhteysalukseen.

Heti saarelle päästyä vastassa oli yksi Yaoi Kusaman kurpitsateoksista ja rannassa näkyi muitakin veistoksia.

Naoshiman saarta kiertää harvakseltaan bussi ja osan saaresta kattaa Naoshiman museoita pyörittävän Bennessee Housen yhteysbussi. Yksi hyvä tapa liikkua saarella on vuokrata pyörä, joita löytyy niin tavallisena kuin sähköavusteisenakin.

Älä unohda ottaa mukaasi saaren esitettä, joka sisältää mm. kartan, bussiyhteydet ja museoiden tiedot.

> Naoshiman majoitusvaihtoehtoja voi tutkailla täällä. On mm. jurttia ja hotellihuoneita vuoren rinteellä merinäköaloin. Osasta huoneista pääsee iltaisin hipsimään Chichu Art Museumiin.

Lummepuutarha Naoshimassa Japanissa, puita ja lampi

Chichu Art Museum

Kuvittele museo, jossa ei ole tungosta, selfiekeppejä tai yhtäkään valokuvien napsijaa. Se johtuu siitä, että valokuvaus on syvästi kielletty ja museoon pääsee sisään vain tietty määrä ihmisiä kerrallaan, ennakkoon sovittuina kellonaikoina.

Museoon kuljetaan tietä pitkin, jonka varrelle on istutettu Monetin lummetöistä tuttu puutarha. Museon Tadao Andon suunnittelema arkkitehtuuri on hienoin, jonka olen koskaan kokenut. Esillä on Claude Monetin lumpeita, James Turrellin minimalistista tilaa hyödyntävää taidetta ja Walter De Marian veistoksia. Museovisiitin rytmi on ihan toinen, kun teoksia on rajattu määrä ja jokaista voi ihmetellä rauhassa.

Monetin lummehuoneeseen mennäkseen jalkaan on laitettava tohvelit, jotta herkkä marmorilattia ei vaurioituisi. Olen nähnyt lumpeista monia Pariisissa, mutta missään muualla nähtynä ne eivät ole muuttuneet eläviksi samalla lailla kuin Naoshimassa. Ihan kuin ne olisivat leijuneet avaruudessa, taiteilijan impressionistishöyryisinä haavekuvina.

Kävin ennen Chichu Art Museumia toisella puolella saarta Art House Projectissa, joka oli kokemuksena niin kiehtova, että se hieman himmensi Chichun loistoa. Mutta museo oli ehdottomasti kaiken ennakkosuitsutuksen arvoinen.

> Chichu Art Museumista lisää infoa täällä, liput 2,060 ¥. Lippu on voimassa vain tietylle valitulle ajankohdalle.

 

Tennessee Art House Project

Itselleni Naoshiman kiinnostavin paikka oli Tennessee Art House Project. Se oli rakennettu vanhan kalastajakylän taloihin. Lipun ostajalle lykättiin käteen kartta, jossa erilliset pienet taidetalot olivat. Ne löytyivät ympäri kauniiksi puunattua kylää, jonka kapeilla kaduilla kulki sekaisin paikallisia muoreja ja taiteen ystäviä. Kylästä löytyy myös pieni combini, jonka onigireillä sai työnnettyä nälän loitommaksi.

Työt itsessään ovat upeita. Jos et tahdo paljastuksia niiden sisällöstä, lopeta lukeminen tähän!

Pienen vuoren päältä puistosta löytyi Go’o Shrine – taideteokseksi muutettu vanha temppeli, jonka alta löytyi hautakammio. Kävijät päästettiin tutkimaan sitä yksitellen, taskulamppu kädessä. Pimeästä tunnelista valoon päin kulkiessa sai hieraista silmiään. Näky mallinsi täydellisesti kuoleman läheistä ”näin valon”-kokemusta. Olisin halunnut viipyä tunnelissa ikuisuuden vahvan hengellisen kokemuksen kourissa, mutta en kehdannut tehdä niin muiden jonottajien kustannuksella.

Toinen vaikuttavimmista kokemuksista oli Minamidera -talo, jonka sisällä oli James Turrelin teos. Täysin pimeään taloon kuljettiin oppaiden opastamana ja istuttiin pimeyteen odottamaan. Vähitellen silmät alkoivat nähdä ympärilleen, ihan kuin olisimme tuijottaneet valkokangasta. Mutta sen paikalla ei ollut mitään. Pelkkää tyhjyyttä ja kylmänä henkäyksenä leijuvaa savua. Se sai pohtimaan koko länsimaista elämäntapaamme, sitä miten mekin erinäisten ruutujen sijaan tuijotamme oikeasti tyhjyyteen.

> Kuuden talon multi-site ticket 1030¥, yhden talon sisältävä lippu 410¥. Lisää infoa täällä.

 

I love yu kylpylän ulkosivu

I love yu

I love yu on kaunis, taideteemainen sentoo yhteysaluslaiturin lähistöllä. Hyviä uutisia meille tatuoiduille – täällä ihon taideteokset nähdään taiteena nekin, joten sisälle pääsee! Sentoon nimi on sanaleikki, yu kun tarkoittaa japanilaista kylpylää.

Lippu ostetaan automaatista, pukuhuoneessa on repun mentävät lokerot tavaroiden säilyttämiseen. Ennen kylpyyn astumista on tärkeää peseytyä huolellisesti muovituoleilla istuen, talo tarjosi shampoot ja saippuat. Japanilaisesta kylpyläetiketistä voi lueskellä lisää esimerkiksi täällä.

Kuumassa kylvyssä rentoutuessaan voi tuijotella kattomaalauksia ja laattoja, joissa ui mustekaloja. Sentoon mielikuvituksellinen sisustus on Art House Projectiin Haisha-talon suunnitelleen Otake Shinron käsialaa.

> Sisäänpääsy 650¥, pyyhkeen voi vuokrata paikan päältä.

 

Yaoi Kusaman kurpitsa ja meri

Ulkotaideteokset

Ilman pääsylippuakin saarelta löytyy nähtävää. Niiden sijainnit löytyvät helpoiten saaren omasta esitteestä. Kuuluisin ja kuvatuin teos on uimarannan viereltä löytyvä Yaoi Kusaman pilkullinen kurpitsa.

Japanilaiseen tapaan kurpitsan edessä on jono. Sen ansiosta kaikki halukkaat saavat oman kurpitsa-selfiensä ilman tungettelijoita.

Vietin Naoshiman taidesaarella vain päivän verran, minkä vuoksi kierrokseni oli varsin nopea. Seuraavalla kerralla tahtoisin tutustua muihin sen taideteemaisiin naapurisaariin.

Ja ennen kaikkea – ehdottomasti jäädä yöksi.

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Laura Laakso/Matka maailman ympäri 80 vuodessa sunnuntai, 17 helmikuun, 2019 at 18:29

  Huikea saari! Suomessakin vois olla joku pieni saari, joka olisi täynnä taidetta.

  • Reply Iida In Translation maanantai, 18 helmikuun, 2019 at 11:09

   Kiitos Laura kommentistasi! 🙂 No jep, todellakin voisi! <3

 • Reply Emma tiistai, 19 helmikuun, 2019 at 11:13

  Tykästyin kovasti Kusaman teoksiin, kun hänen näyttelynsä oli Helsingissä joku vuosi sitten. Olisi ihanaa käydä päiväretkellä tällä saarella – ja miksei tietysti olla yötäkin, jos olisi vaan tarpeeksi ajoissa majoitusta varaamassa 🙂

  • Reply Iida In Translation keskiviikko, 20 helmikuun, 2019 at 11:58

   Kiitos kun jätit kommentin, Emma! 🙂 Kusamaa oli esillä tuolla vain muutaman kurpitsan verran, mutta muuten suosittelen saarta kyllä tosi lämmöllä, jos nykytaide kiinnostaa! 🙂

 • Reply Aino Aloha keskiviikko, 20 helmikuun, 2019 at 13:55

  Wau, tällaisesta paikasta en ole kuullutkaan mutta kiinnostus heräsi heti! Miten ihastuttava idea pyhittää kokonainen saari taiteelle😊tuonne on kyllä päästävä!

  • Reply Iida In Translation torstai, 21 helmikuun, 2019 at 12:23

   Kiitos kommentista Aino! 🙂 No niinpä, aivan ihana idea! <3 Tällaisia lisää muuallekin! 🙂

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää lauantai, 23 helmikuun, 2019 at 21:34

  Kiva lukea tällaisista paikoista joiden olemassaolosta ei ole edes tiennyt. Tosi mielenkiintoinen paikka kyllä. Japanissa on niin paljon nähtävää, ja mekään ei keretty näkemään kuin pintaraapaisu. Nämä kaikenlaiset saaret kiinnostavat kyllä kovasti. Japanilaiseen tyyliin tämäkin on näin hauskasti toteutettu.

  • Reply Iida In Translation perjantai, 29 maaliskuun, 2019 at 11:14

   Kiitos kommentistasi Paula! 🙂 Tämä on kyllä hurjan mielenkiintoinen paikka, suosittelen lämpimästi sisällyttämään seuraavaan Japanin reissuun!

 • Reply Rosa lauantai, 23 helmikuun, 2019 at 23:02

  Mulle tuli tästä mieleen Mänttä siis historia toki erilainen, mutta kesällä kaikki on menossa kuvataideviikoille ja talvella en ole kuullut kenenkään menevän Mänttään eli muuten aika tuntematon paikka voidaan herättää nykytaiteella eloon. Taidesaari kuulostaa hienolta. Täytyy lisätä tämäkin bucket listalleni.

  • Reply Iida In Translation perjantai, 29 maaliskuun, 2019 at 11:15

   Kiitos Rosa! 🙂 En ole koskaan ollut Mäntässä, mutta se on ehdottomasti omalla bucket listilläni! Taiteelle omistetut paikat kiinnostavat tosi paljon. <3

  Leave a Reply