Japani Muu höpinä

Asioita joita rakastan Japanissa, osa 2

keskiviikko, helmikuu 13, 2019

Ruokaa.

Ostatpa mitä tahansa, on todennäköistä että se on parempaa ja tuoreempaa kuin Suomessa. Olipa kyseessä sitten vain keitetty riisi, pitkän kaavan illallinen lukuisine kippoineen tai juna-asemien persikanlehtiin käärityt uskomattoman mehukkaat sushit – nam!

 

Japanilaisten tapaa kuunnella.

Ei ole olemassa kohteliaampaa kuuntelutapaa, kuin ilmaista kymmenen sekunnin välein kuuntelevansa. Se voi olla innokas nyökkäys, ”hai” – kyllä tai sanallistettu reaktio: ”soo desu ka” – ai niinkö.

Välillä reaktiot olivat hassujakin. Monella kuuntelua ilmaisee sarja outoja ynähdyksiä, jotka kuulostavat länsimaisiin korviin siltä, että niiden luontevampi paikka olisi makuuhuoneessa.

 

Automaatti, jossa on animehahmojen figuureita

Automaatteja.

Ärsyttävät kymmenen jenin kolikot, joita ei kehtaa kassalla kaivella, voi vaihtaa rauhassa automaatin välityksellä kylmään vihreään teehen. Puhumattakaan pelihallien avaimenperä/figuuri/krääsä-maateista, joissa kone arpoo käyttäjälle yhden pallon muutamasta eri vaihtoehdoista.

Kuinka monta kertaa samaa automaattia kehtaa pelata uudelleen, jotta varmasti saisi toivomansa figuurin…?

 

Luotijunia.

Ne näyttävät sympaattisilta, futuristisilta ankeriailta. Maisemat vilisevät ohi, liike on niin tasaista että ikkunan muovitasolla voisi saada kolikon pysymään pystyssä. Jinglet soivat jokaisen aseman kohdalla ja konduktööreillä on hienot uniformut. Eväitä ei kannata unohtaa, koska täällä niiden nauttiminen on sallittua.

Puhumattakaan ihan käsittämättömästä jalkatilasta, jossa voi laittaa eteensä ylipakatun rinkan ja jalat mahtuvat silti kyytiin.

Jos ei olisi kukkarosta kiinni (ja se muuten on, koska yksi suunta Osakasta Hiroshimaan kustansi noin 10 000 jeniä), en muulla tavalla matkustaisikaan.

 

Temppelin seinämaalaus, jossa on lohikäärme

 

Yksityiskohtia.

Yhteensointuvista mutta erilaisista pikkukipoista tarjoiltavia ateriakokonaisuuksia, joissa jokainen ruokalaji on aseteltu esille tiettyyn kulmaan. Tuulessa heiluvia riisipaperilamppuja, joihin kirjoitettuja kanjeja en ymmärrä. Tarkasti aseteltuja koristeellisia hiussolkia pitkissä hiuksissa. Kimonoon kuuluvan obi-vyön kerroksia. Silkkisen haorin kaunista vuorikangasta. Lähiössä jalkakäytävän vieressä kukkia istutuksia ei-kenenkään maalla.

 

Itsestäänselvyyksien ei-itsestäänselvyyttä.

Vitsi kuuluu, että vanha shintolainen loitsu helteen karkoitukseen on hokea kymmenen sekunnin välein: ”atsui desu”, on kuuma. Kun lämpömittari kohosi kolmenkymmenen asteen puoleenväliin, vitsi heräsi eloon.

Ruokapöydässä itsestäänselvyyden hokeminen toistui joka ruokalajin kohdalla – ”oishii desu!”, herkullista. Mutta ruokapöydässä, lempipaikassani, koin myös oivalluksen – yhdessä kokemuksen jakaminen ja sen ääneen sanominen sai ruoan oikeastaan maistumaan vieläkin herkullisemmalta.

Ehkä helteen epämukavuuden tunnustaminen sai helteen oikeasti tuntumaan siedettävämmältä, kun kärsimys jaettiin yhdessä.

 

Kuulutuksia.

Asemien kohteliaan huolehtivat kuulutukset muistuttivat pitämään tavarat mukana. Ja jo lentokentällä kovaäänisistä kuului ”tadaima”, tervetuloa kotiin.

Sitä ei ehkä oltu kohdistettu minulle, mutta se puhutteli silti.

 

> Japanissa rakastamieni asioiden osa 1 täällä.

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Martina tiistai, helmikuu 19, 2019 at 12:31

  Siinä se tärkein tulikin heti alussa: Ruoka. 🙂 Jos joku minua houkuttaa Japanissa niin ehdottomasti maan ruokakulttuuri. Eivätkä nuo muutkaan kohdat huonoja olleet. Pahoin pelkään että hurahtaisin automaatteihin ja tulisin kotiin laukku täynnä turhaa krääsää.. 😀

  • Reply Iida In Translation keskiviikko, helmikuu 20, 2019 at 11:50

   Kiitos kommentistasi Martina! 🙂 Ruoka on kyllä loistava syy Japaniin matkustamiselle! Automaatteihin hurahtaminen saattaa olla aito huoli, mutta onneksi ovat sen verran kalliita, että järki tulee yleensä jossain vaiheessa vastaan 😀

 • Reply Aino Aloha keskiviikko, helmikuu 20, 2019 at 14:15

  Ihanasti kirjoitettu! Pienet asiat ja huomiot ovat usein kaikista merkityksellisimpiä😊 Käynpä lukemassa myös 1. osan.

  • Reply Iida In Translation torstai, helmikuu 21, 2019 at 11:44

   Kiitos, Aino!! 🙂 Kiva kuulla, että tykkäsit!

 • Reply Kohteena maailma / Rami keskiviikko, helmikuu 20, 2019 at 15:52

  Vaikka en ole käynyt kuin kerran Japanissa, moniin näistä kohdista oli silti helppo samaistua. Todella kaunis maa, erinomainen infrastruktuuri ja omanlaisia tapoja ihmisillä tekee Japanista mielenkiintoisen maan vierailla.

  • Reply Iida In Translation torstai, helmikuu 21, 2019 at 11:46

   Kiitos kun jätit kommentin, Rami! 🙂 Noitakin asioita rakastan Japanissa! Pitänee tehdä tälle postaukselle kolmas osa 🙂

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas keskiviikko, helmikuu 20, 2019 at 17:59

  Japani kiinnostaa kovin. Olisikin kiva päästä paikan päälle toteamaan nuo asiat.

  • Reply Iida In Translation torstai, helmikuu 21, 2019 at 11:47

   Kiitos kommentista Sari! 🙂 Suosittelen Japania kyllä lämmöllä! Upea maa ja paljon nähtävää.

 • Reply Jaakko / Lomalla viimeinkin keskiviikko, helmikuu 20, 2019 at 21:38

  Itselle kyllä parhaat houkuttimet on ruoka ja luotijunat!! Kiva postaus!

  • Reply Iida In Translation torstai, helmikuu 21, 2019 at 11:47

   Kiitos Jaakko!! 🙂 Ruoka ja luotijunat ovat aivan mahtavia kyllä molemmat! <3

 • Reply Tanja / Tädin ja tytön matkablogi torstai, helmikuu 21, 2019 at 07:49

  Kiitos tästä! Täällä tosiaan Japani-kuumetta pukkaa. Olisi koko perheen toivekohde! Ja nuo listassasi asiat ovat viehättäviä!

  • Reply Iida In Translation torstai, helmikuu 21, 2019 at 11:48

   Kiitos kun jätit kommentin, Tanja! 🙂 Japani-kuume kiusaa itseänikin, kun tällaisia postauksia kirjoittaa. Toivottavasti vielä joskus pääsette Japaniin tekin! 🙂

 • Reply Periaatteen Nainen perjantai, helmikuu 22, 2019 at 22:37

  Voi miten ihana ja persoonallinen kirjoitus, tällaisia lukisi mielellään enemmän (ja kaikista maista). Nyt tiedän, mitä katsella tarkemmin kun joskus pääsen Japaniin 🙂

  • Reply Iida In Translation sunnuntai, helmikuu 24, 2019 at 12:18

   Kiitos Periaatteen nainen kauniista sanoistasi! <3 Itsekin rakastan tällaisia postauksia ja myös lukisin niitä mielelläni muualtakin muistakin maista 🙂

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA sunnuntai, helmikuu 24, 2019 at 07:31

  Voi olla että tämä onkin mainittu, mutta ihan ehdottomasti ihanin ja mieleenpainuvin asia Japanissa minulle oli lämmitetty WC-istuin. Sen jälkeen muut WC-istuinmallit ovat tuntuneet täysin brutaaleilta : )

  Mukava kirjoitus.

  • Reply Iida In Translation sunnuntai, helmikuu 24, 2019 at 12:19

   Kiitos Anna! 🙂 Miten olenkin unohtanut listata lämmitetyt vessanpöntöt!! <3 Itsellä myös posliinipytyt ovat niiden jälkeen tuntuneet brutaaleilta.

  Leave a Reply