Suomen suurin matkablogiyhteisö
Ruoka Viro

3 × Tallinnan reissun ravintolavalinta

perjantai, 8 helmikuun, 2019

Tallinna on ihana ravintolakaupunki! Tykkään vakoilla suosituksia Like a Local -sovelluksesta, erinäisistä listauksista kuten White Guidesta ja blogeista. Tallinnan ravintoloiden klassikkoja itselleni ovat mm. Leib Resto & Aed ja istuskeluun Must Puudel.

Tällä kertaa olin reissussa äitini ja siskojeni kanssa. Olen melko tarkka ravintoloista, sillä syöminen on minulle rakas harrastus. Niinpä siskoni olivat kaukonäköisiä ja antoivat minulle mandaatin valita reissun ravintolat.

Niinpä aikani selviteltyäni varasin pöydät Saltiin ja Von Krahl Aediin.

Von Krahl Aed ravintolan punajuuriannos ja ravintolasali

Von Krahl Aed

Minne mennä syömään, jos hyvää ruokaa kaipaisi lihansyöjä, kalansyöjä sekä vegaani? Vanhankaupungin Rataskaevu-kadulla sijaitseva Von Krahl Aed on ratkaissut ongelman tarjoamalla jokaisesta annoksestaan sekaani- ja vegaaniversiot. Ravintoloitsijoiden hyppysissä on myös naapurissa sijaitseva Vegan restaurant V, jota irvileuat nimittävät Helsingin parhaaksi vegaaniravintolaksi.

Von Krahlin miljöö on kotoisa vanhan kaupungin talo kapeine huoneineen ja puukattoineen. Hämärässä kynttilänvalossa oli hyvä katsella, miten lumi laskeutui sisäpihan kuusien päälle.

Seurueemme jakoi alkupalaksi Maiseman, joka sisälsi maistiaisia listan muista alkuruoista. Oma valintani oli Punajuuri, jossa marinoidut punajuurisiivut tarjoiltiin munakoisovaahdon, mustaherukoiden ja pähkinä-kidneypapuvaahdon kanssa.

Von Krahlin suklaajälkiruoka

Pääruokani vegaaninen ”lihamureke” rakentui linsseistä, lisukkeena oli kanttarelli-ruisrisottoa, olutkastiketta ja vihanneksia. Maut olivat juurevan maanläheisiä ja umamisia, mutta silti perinteisiä. (Vegepainotteiset vuodet ovat opettaneet, että varmimmin hyvää kasvisruokaa saa aasialaistyylisistä paikoista. Oli virkistävää rikkoa tuota kaavaa.) Äitini ja siskoni tilasivat vuohenjuustoa ja ankkaa, jotka kirvoittivat vuolaita kehuja. Toinen sekasyöjäsiskoni taas ei vegaanisesta kasvispihvi-pääruoastaan niin täysin vaikuttunut.

Itselleni ruoan ja miljöön lisäksi Von Krahlissa parasta oli myös palvelu. Se oli rauhallista, ystävällistä ja asiantuntevaa.

Jälkiruoat jatkoivat pääruokien vahvaa linjaa – suklaakakkua kahvijäätelön ja mustaherukoiden kanssa, porkkanakeksiä manteleilla ja tyrneillä. Oli myös ilahduttavaa huomata, että juustoja lukuunottamatta jälkkärilista oli vegaaninen.

Lopputulos oli samanaikaisesti kotoisa, juhlava, perinteikäs ja kuitenkin moderni.

> Sijainti vanhassa kaupungissa, osoite Rataskaevu 10. Alkupalat 5–13 €, pääruoat 11–19 €, jälkiruoat 5–10€. Ravintolan sivut täällä.

 

 

Saltin poke-annos ja friteerattu tofu

Salt

Kadriorgin puiston vieressä sijaitsee puutaloalue nimeltä Raua. Sen sydämestä löytyy useampi kiinnostava ravintola: NOP, Mantel ja Korsten sekä Salt. Salt on pikkuruinen kortteliravintola, asiakaspaikat ovat parissakymmenissä. Pöytävarauksen voi tehdä suoraan netissä, ilman meilivastausten odottelemista.

Ensimmäinen vierailuni Saltiin oli työporukan reissulla useampi vuosi sitten. Silloin oli kevät ja lautaselleni sattui niin hyvä korvasienirisotto, joka sai lähestulkoon kyyneleet silmiini. Olisin nuollut lautasen puhtaaksi, jos olisin kehdannut.

Salt-ravintola ulkoa päin

Saltille ominaista on kuulemma tiuhaan sesongin mukaan vaihtuvat listat – niin tiuhaan, että ravintolaa varatessani lista oli eri, kun ravintolapöytään istuessamme. Meidän vierailullamme menussa oli vahvasti läsnä Aasian maut (mm. wakamea, ankka-ramenia, mustekala-gyozaa sekä pokekulhoa ponzu-kastikkeella) sekä erilaiset merenelävät.

Päädyimme tilailemaan äiti-sisko-porukalla lähes puolet listasta ja jakamaan kaiken. Ensimmäisenä pöytään tuli hunajassa glaseerattua tofu-tempuraa. Sen uskomattoman rapeaksi paistettu pinta vei hieman huomiota sienisalsalta. Lopputulos oli kuitenkin yksi parhaista koskaan syömistäni tofuannoksista.

Siskojeni suosikki taas oli ponzu-kastikkeisen kaalisalaatin, umeboshi-tomaattien ja seesaminsiementen kera tarjoiltu tonnikala-poke. Myös risotot olivat tälläkin kertaa Saltin vahvuus – fenkolia, pinaattia ja rapuja yhdistävä kokonaisuus oli suussasulava.

Saltin pavlova-jälkiruoka ja tärähtänyt kuva ihmisistä ravintolasalissa

Saltin suurimmaksi miinukseksi osoittautui tungos ja palvelu. Pöytävarauksemme alkaessa 18.30 ravintola oli ihanan rauhallinen, saimme arpoa pitkää tilaustamme rauhassa. Pöytä kerrallaan ravintola täyttyi, melu yltyi ja keittiön käryt leijuivat meidän pöytäämme asti.

Saltin palvelu oli ystävällistä, mutta aika juoksevaa: annokset tuotiin pöytään ennen, kuin olimme edes ehtineet lopettaa edellisen syömisen, ja lautasia kärkyttiin heti pois.

Ruoka oli kuitenkin niin hyvää, että annan moisen täysin anteeksi. Ja jälkiruoat (rikottua marjaisaa ja limeistä pavlovaa sekä tyrnillä maustettua crème brûléetä) olivat erittäin maukkaita nekin.

> Osoite: Vase 14. Alkuruoat 8–13 €, pääruoat 11–22€, jälkiruoat 6 €. Ravintolan nettisivut täällä.

 

Moon-ravintolan kuha ja seljanka

Kohvik Moon

Olen kolkutellut Moonin ovea ensimmäisen kerran vuosia sitten, Tallinnan kesäreissulla. Harmikseni paljastui, että Moon lomailee heinäkuut. Niinpä tämä vierailu Mooniin oli elämäni ensimmäinen.

Moon sijaitsee vähän syrjässä meren rannassa – kävelymatkan päästä Lennusadam-merimuseosta, Kalamajasta ja näyttävästä neuvostoaikaisesta Linnahallista. Moon tarkoittaa viroksi unikkoa ja sen ruokafilosofia edustaa modernia venäläistä keittiötä, virolaisin vivahtein.

Äiti ja siskot valitsivat alkupalaksi borsch-keittoa. Oma seljankani oli taivaallista – tomaattinen liemi sitoi yhteen erilaisia meren herkkuja, herkullisen oliivitahnan ja smetanan kera. Pääruoissa äiti kiitteli Kievin kanaa, toinen siskoista vegaanilasagnea, toisen siskon kanssa kehuimme kuhaa. Erityisen herkullisia olivat kuhan lisukkeena tarjoillut maustetut tuorekurkut.

Laivan lähdön takia Moonissa ei jäänyt aikaa jälkiruoille. Seuraavalla kerralla olisi kiva testata sisarravintola Kolm Sibulat.

> Osoite: Võrgu 3. Alkuruoat 2–12 €, pääruoat 15–19 €, jälkiruoat 4–7 €. Ravintolan nettisivut täällä.

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Pia / Lyhyenä hetkenä sunnuntai, 10 helmikuun, 2019 at 14:27

  Salt on ihana! Vieläkin muistelen siellä puolitoista vuotta sitten syötyä pitkää lounasta. Silloin saimme istua kaikessa rauhassa, mitä nyt isompi suomalainen synttäreitä juhlinut seurue piti hiukan suurempaa ääntä. Tila on sen verran matala, että en yhtään ihmettele, jos ilta-aikaan melu ja käry yltyy häiritseväksi, etenkin jos paikka on jokaista paikkaa myöten täynnä. Von Krahl Aed on täysin uusi tuttavuus, kiitos siis vinkistä, piilotan sen korvan taa odottamaan seuraavaa Tallinan-matkaa!

  • Reply Iida In Translation sunnuntai, 10 helmikuun, 2019 at 21:11

   Kiitos kommentistasi Pia! 🙂 Lounasaika kuulostaakin fiksummalta ajankohdalta Saltissa syömiseen, illalla paikka oli tosiaan tupaten täynnä. Ruoka oli kyllä äärimmäisen hyvää silti!!

 • Reply miraorvokki sunnuntai, 10 helmikuun, 2019 at 15:07

  Näitä on aina kiva lukea, kun Tallinna on niin lähellä ja siellä tulee käytyä usein! 🙂 Mä en oo vieläkään tosin saanut käytyä tuolla Saltissa, pitäisi varmaan seuraavaksi!

  • Reply Iida In Translation sunnuntai, 10 helmikuun, 2019 at 21:11

   Kiitos! 🙂 Niinpä, Tallinna on tosi näppärä! Suosittelen ehdottomasti kyllä Saltia!

 • Reply Laura Laakso/Matka maailman ympäri 80 vuodessa sunnuntai, 10 helmikuun, 2019 at 19:36

  Kannattaa testata ens kerralla myös Juur. Ihanan maanläheinen paikka ja sieltä sai myös vegeruokaa. Tallinnaan voisi matkustaa pelkästään syömään!

  • Reply Iida In Translation sunnuntai, 10 helmikuun, 2019 at 21:12

   Olen aivan samaa mieltä kanssasi! 🙂 Tallinna on ihan mahtava ruokakaupunki. Juur kuulostaa tosi hyvältä, ehdottomasti testiin ensi kerralla! <3

 • Reply Eveliina | Korkkarit rinkassa maanantai, 11 helmikuun, 2019 at 23:00

  Aina unohtaa, kuinka lähellä Tallinna oisi, mutta silti ei koskaan tule lähdettyä.
  Tuo Salt jäi houkuttelemaan, ehkä, ehkä.. 🙂

  • Reply Iida In Translation keskiviikko, 13 helmikuun, 2019 at 09:44

   No niinpä, Tallinna on kyllä ihanan lähellä! 🙂 Suosittelen!

 • Reply Sannahof // Unelmamaja torstai, 14 helmikuun, 2019 at 08:58

  Olin juuri viime viikonlopun Tallinnassa pitkästä aikaa ja keskityin ihan vain syömiseen 😀 Tässä olikin hyviä vinkkejä seuraavaa kertaa varten. Saltia suunnittelin jo tälle reissulle, mutta aika (ja maha) ei antanut periksi ihan kaikille suunnitelmilleni. Rataskaevun varrella on useampikin ihana ravintola, jälleen yksi lisää tällekin listalle tuon Von Krahl Aed:n ansiosta. Kiitos vinkeistä! 🙂

  • Reply Iida In Translation perjantai, 15 helmikuun, 2019 at 11:53

   Kiitos itsellesi Sannahof! 🙂 Tallinna on kyllä hyvä kohde syömisreissulle <3

 • Reply Raija sunnuntai, 5 tammikuun, 2020 at 16:23

  Nuo ravintolat eivät ole tuttuja . Tallinnassa on hyvä valikoima kivoja ravintoloita. Yleensä lounastetaan jossain lähellä Raatihuoneen toria.

  • Reply Iida In Translation keskiviikko, 8 tammikuun, 2020 at 19:18

   Kiva kun jätit kommentin, Raija! 🙂 Tallinnassa on kyllä monta hyvää ravintolaa ja paljon valinnanvaraa. Tuo Von Krahl Aed on itse asiassa tosi lähellä Raatihuoneen toria!

  Leave a Reply