Suomen suurin matkablogiyhteisö
Matkavinkit Päiväretket Kansain alueelta

Päiväretki Osakasta Ujiin – Byodoin-temppeli, teetä ja joki

keskiviikko, tammikuu 30, 2019

Punainen silta ja joki Ujissa

Oli viimeinen päiväni Japanissa viime kesän yhdistetyllä vapaaehtoistyö- ja Kansain kiertoreissulla. Tahdoin nähdä vielä jotain erityistä ja kyselin päiväretki Osakasta -vinkkejä Jodelin Japani-kanavalta.

”Mene Ujiin!”, joku vinkkasi. Mikä hiton Uji? En ollut koskaan kuullutkaan.

Aika moni muu kuitenkin on. Uji on vajaan parinsadantuhannen asukkaan pikkukaupunki Kioton kyljessä. Se on tunnettu teeviljelmistään, Unescon maailmanperintökohteisiin luetuista temppeleistään ja yhteyksistään japanilaiseen kirjallisuusklassikko Genjin tarinaan.

Kartta keski-japanista, korostettuna Uji

Lähdin Ujiin Osakasta aamuvarhaisella. Viimeisen päivän sooloreissuväsymys alkoi valitettavasti puskea päälle. Unohdin kahdesti jäädä lähijunasta oikealla pysäkillä ja vihdoin oikean aseman löydyttyä, lähdin ajamaan bussilla väärään suuntaan.

Ujiin päästyäni kello oli jo paljon ja nälkä kirkuva. Niin kirkuva, että skippasin teetä mausteena käyttävät ravintolat ja päädyin ahmimaan kahvilan kehnohkoa pizzaa. Verensokerin tasaannuttua olin valmis temppelikierrokseen.

Koristeellinen punavalkoinen Byodoin-temppeli ja lampi

Byodoin-temppeli rakennettiin 900-luvulla alunperin Fujiwara-klaanin lomapaikaksi. Sen päähallia kutsutaan Feeniks-halliksi katon harjanteen feenikspatsaiden takia. (Halli löytyy muuten myös japanilaisesta kymmenen jenin kolikosta.)

Päähallia voi ihailla lammen vastarannalta tai jonottaa pääsyä sen sisään. Saapuessani Ujiin myöhässä odotusaika olisi ollut useamman tunnin, joten tyydyin kauempaa katseluun.

Temppelihallin oikeat aarteet löytyvät maan alle rakennetusta museotilasta. Alkuperäiset patsaat olivat hienoja ja seinämaalausten sisältö oli mallinnettu hyvin 1:1 kokoisilla valokuvasuurennuksilla.

Maisema Ujista: taloja ja joki

Ujissa ihaninta oli kuitenkin mielestäni joki. Sen kivisessä pohjassa koikkelehti kurkia, kaunista punaista siltaa oli helppo siirtyä vastarannalle.

Toisella rannalla olisi ollut lisää temppeleitä, mutta viimeinen päivä Japanissa puolentoista kuukauden reissulla söi keskittymistäni. Mietin Suomeen palaamista. Riisuin sukat ja liotin joessa väsyneitä varpaitani. Katselin yukataan pukeutuneita japanilaispariskuntia lomapäivänsä vietossa.

Kiertelin vastarannan pikkukatua ja päädyin teekauppaan kylmälle teelle.

punainen silta ja Japanin luontoa

Ostin Suomeen vietäväksi kakkua ja mietin kaikkea mitä rakastankaan Japanissa. Tunsin kuitenkin rauhaa, olin varma että tulisin takaisin sekä Ujiin että Japaniin ylipäätään.

Japani-ikävän kyyneleet iskivät vasta seuraavana päivänä, ilmaan nousevassa lentokoneessa.

sininen teekuppi ja paketti ujista ostettua kakkua vihreä-keltaisessa paketissa jossa lukee hiraganalla kasuteira

Ujista kahta vuorokautta myöhemmin istuin sukulaisten kahvipöydässä. Ujin matchakakkua availlessani osa minusta oli edelleen Japanissa.

> Ujiin pääsee helpoiten Kiotosta JR Nara Linea pitkin. Yksi suunta maksaa 240 jeniä ja kestää nopealla junalla 20 min, hitaammalla 30 min. Osakasta seikkailu Ujiin kestää noin tunnin. Byodoin-temppelin sisäänpääsy 600 jeniä, feenikshalliin pääsyyn erillinen 300 jenin lippu (+ odotus).

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Anni keskiviikko, tammikuu 30, 2019 at 12:29

  Näyttää niin ihanan rauhalliselta ja kauniilta pikkukaupungilta! Pakko lisätä tuo kyllä paikkoihin, jonne mennä, jos joskus vielä Japanissa pääsen käymään.

  Anni, Elämänkaipuu

  • Reply Iida In Translation keskiviikko, tammikuu 30, 2019 at 13:21

   Kiitos Anni, Uji on todellakin ihanan kaunis paikka, kannattaa mennä! <3 Turisteja sielläkin toki oli, mutta ei yhtä paljon kuin monessa muussa paikassa.

 • Reply Tanja / Tädin ja tytön matkablogi sunnuntai, helmikuu 3, 2019 at 16:34

  Minkälainen ilmasto tuolla alueella on? Onko talviaikana mukavan lämmintä? Lähinnä mietin milloin olisi paras aika matkustaa ettei olisi pahin turistiaika eikä helteitä (joo, kovin keski-ikäiset murheet).

  • Reply Iida In Translation sunnuntai, helmikuu 3, 2019 at 17:22

   Huh, olipa laaja kysymys 😄 Japanissa on tosi selkeät vuodenajat. Talvisin kylmää ja lumista (valitettavasti myös sisätiloissa, paitsi Hokkaidolla joissa osataan rakentaa kylmempään ilmastoon soveltuvasti). Kevät ja syksy ovat sään puolesta parhaat – puhumattakaan ruskasta ja kirsikankukista. Kesää Japanissa en välttämättä suosittele – ensin nihkeä kuumankostea sadekausi, sitten armotonta 30-36 asteista hellettä.

   Pahimmat turistisesongit ajoittuvat kirsikankukkien aikaan maalis-huhtikuun taiteeseen sekä japanilaisten omiin loma-aikoihin, eli mm. toukokuun golden week ja elokuu.

   Itse lähtisin siis Japaniin ehdottomasti keväällä tai syksyllä! 😊 Miksei talvellakin, jos kestää pientä epämukavuutta.

 • Reply Sari/matkalla lähelle tai kauas perjantai, helmikuu 8, 2019 at 20:29

  Kiva pikku kaupunki. Varmaan mukavaa mennä ison kaupungin vilinästä tuollaiseen hiljaisuuteen. Edelliseen kommenttiin, olenkin pohtinut kumman haluaisin nähdä kirsikan kukat vaiko ruskan🤔

  • Reply Iida In Translation lauantai, helmikuu 9, 2019 at 11:39

   Oli tuollakin sen verran turisteja, ettei se täysin hiljaista ollut 🙂 Mutta ehdottomasti ihan eri tunnelma kuitenkin!

   Sekä ruska että kirsikankukat ovat kumpikin erinomaisia valintoja! Itse en ole vielä koskaan nähnyt Japanin ruskaa, mutta ehkä vielä joskus 🙂

  Leave a Reply