Suomen suurin matkablogiyhteisö
Japani Matkavinkit Päiväretket Kansain alueelta

Päiväretki Himejiin – Himejin linna ja Kokoen-puutarha

maanantai, 28 tammikuun, 2019

Viime kesän vapaaehtoistöiden jälkeen kiertelin kaksi viikkoa yksin Kansaita. JR:n Kansai Wide Pass helpotti kulkemisiani. Sen avulla pääsi kulkemaan lähijunissa ilmaiseksi sekä shinkansenilla Osakasta Okayamaan asti. Tuohon välille sattui sopivasti Himejin kaupunki.

Jo ensimmäinen näky asemalta ulos astuessa oli syy, miksi ylipäätään lähdin Himejiin – pääkadun päässä hohti kaunis valkoinen linna.

Himejin linna on yksi Japanin tunnetuimmista feudaaliajan linnoista. Se on määritelty kansallisaarteeksi ja Unescon maailmanperintökohteeksi. Linnaa on remontoitu huolella moneen otteeseen, viimeksi vuonna 2015.

Himejin linnan rakentaminen on aloitettu vuonna 1333, mutta se on purettu kahteen otteeseen. Nykyinen rakennus on peräisin 1600-luvulta. Linnan sijainti oli Kioton puolustajana oleellinen ja se on rakennettu strategisesti sotatilannetta ajatellen, mutta kunnollista hyökkäystä se ei ole onneksi joutunut kokemaan.

Moni Japanin linnoista on myöhemmin remontoitu museoksi (mm. Osakan linna, Hiroshiman linna), mutta Himejin sisäosat on pyritty säilyttämään mahdollisimman alkuperäisenä. Se tekee Himejin linnasta ehdottomasti päiväretken arvoisen.

Himejin linnan muuria

Himejin linnan sisäosia

Linna pitää sisällään kuusi kerrosta, kellarin ja lukuisia lisärakennuksia. Sisäosien vanhoilla puulattioilla sipsutellaan ulkokengät muovipussissa.

Mieli loikki vuosisatojen taakse miettimään feudaaliruhtinaita ja sitä miten puulinnan hiljaisuudessa mietittiin vihollisten liikkeitä. Miten kylmä niissä huoneissa talvella mahtoi olla?

Oma vierailuni sen sijaan sijoittui tuskanhikiseen kesähelteeseen. Valkoinen linna kukkulan päällä tuntui imevän kaiken lämmön itseensä, sisätilojen lämpötila oli kaukana kivilinnojen viileydestä.

Maisemia Himejin linnan ylimmästä kerroksesta

Japanilainen linnanrakennusperinne eroaa rajusti eurooppalaisesta – erityisesti koossa (yllättävän pieni) ja kerrosten määrässä (todella paljon). Suurin osa kerrosten väleistä kuljettiin puuportaita, jotka kaltevuudeltaan olivat enemmän tikkaiden luokkaa.

Korkeanpaikankammoinen (minä) joutui välillä hengähtämään kerrosten välillä ennen kuin uskalsi kiivetä ylemmäksi.

Mutta onneksi ylimmän kerroksen näkymät olivat kipuamisen arvoiset.

Pyöräilevä Himejin maskotti, joka on vaalea pallo jolla on linna päässä

Muuten: Japanissa lähes joka paikalle on maskottinsa. Himejillä se oli tietysti pallero, joka oli laittanut kaupungin symbolin, linnan, päähänsä.

kokoen-puutarha

Himejin linnaan myydään yhteislippuja naapurissa olevan Kokoen-puutarhan kanssa naurettavan pienellä lisämaksulla (n. 30cnt). Kokoen koostuu yhdeksästä erityyppisestä osasta, suurin osa edo-kauden perinteen mukaisesti rakennettuna.

Kokoen oli kaunis, mutta Kioton ja Naran puutarhojen jälkeen se ei enää säväyttänyt niin paljon, kuin olisi voinut. (Myös superhelteellä saattoi olla osuutta asiaan. UV-säteilyltä blokkaavasta sateenvarjosta huolimatta en kerta kaikkiaan jaksanut kierrellä ulkona.)

Puutarhan ravintolassa söin lempiruokaani Japanin kesässä – kylmää sobanuudelia. Sitä kastetaan vieressä tarjottavaan soijapitoiseen kastikkeeseen, johon voi kaataa kevätsipulia oman maunsa mukaan. Monesti soban kanssa tarjoillaan myös wasabia.

Soban perinteinen seuralainen on tempura. Se saa lisämakua suolasta, joka on usein maustettu esimerkiksi matchalla.

Himejin linna

> Osakasta pääsee Himejiin puolessa tunnissa shinkansen-junalla, lähijunilla matka kestää tunnin. Himejin linnan sisäänpääsy 1000¥, yhdessä Kokoen-puutarhan kanssa 1040¥. Aukioloajat 9:00–17:00 (klo 18:00 asti huhtikuun lopusta elokuun loppuun), viimeinen sisäänpääsy tuntia ennen sulkemisaikaa.

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Tanja / Tädin ja tytön matkablogi sunnuntai, 3 helmikuun, 2019 at 16:27

  Kuuntelen juuri BookBeatista Mia Kankimäen Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin ja rakastan kirjan haahuilevaa ja pohdiskelevaa tunnelmaa ja Japani-kuvauksia. Kerrassaan ihmeellisen kiinnostava maa ja kulttuuri. Ilolla tutustun näihin sinun postauksiin!

  • Reply Iida In Translation sunnuntai, 3 helmikuun, 2019 at 17:05

   Kiitos kommentistasi! 😍 Tuo Mia Kankimäen kirja on aivan ihana ja on ollut japani-inspiraationa itsellekin. Yöpöydällä odottaa tuon jatko-osa, Naiset joita ajattelen öisin, siinäkin sivutaan Japania.

 • Reply Aron / Ja sitten matkaan... keskiviikko, 6 helmikuun, 2019 at 21:40

  Tuo linna näyttää kyllä todella upealta. Näin sen junan ikkunasta viime kesänä matkatessamme Hiroshimasta Tokioon. Kaveri vinkkasi sen, muuten en olisi hoksannut katsoa oikealla hetkellä. Kaukaakin katsottuna paikka näytti hienolta. Tuolloin ei aikataulu sallinut pysähdystä, mutta seuraavalla Japanin matkalla haluan tuon linnan ehdottomasti nähdä lähempää.

  • Reply Iida In Translation torstai, 7 helmikuun, 2019 at 15:55

   Kiitos Aron! 🙂 Se oli kyllä upea luonnossakin! Suosittelen ehdottomasti pysähdystä Himejiin seuraavalla reissulla, jos aikataulut sallivat. Todennäköisesti puolikin päivää Himejissä riittää. 🙂

 • Reply Antti / Lanttimatkat lauantai, 9 helmikuun, 2019 at 14:11

  Me käytiin Lotan kanssa tuolla ja olihan se aivan älyttömän upea ja hieno paikka. Muistaakseni juuri Himejissä videota kuvatessa vanhempi setä halusi tulla hirveästi kertomaan tarinaa meille kun kuvattiin päivän viimeisiä settejä kasaan :O.

  • Reply Iida In Translation sunnuntai, 10 helmikuun, 2019 at 10:46

   Kiitos kommentistasi! 🙂 Linna oli kyllä harvinaisen hieno paikka! Kuulostaa hauskalta kohtaamiselta 😀

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää sunnuntai, 10 helmikuun, 2019 at 07:08

  Himejin linna näyttää kyllä upealta! Me olimme siellä marraskuussa niin kuumaa ei ollut, mutta väkeä oli niin paljon, että portaat meinasivat jäädä pieniksi. Puutarha meillä jäi välistä kun olimme kertakaikkiaan niin poikki monen päivän kierroksesta Kiotossa ja Narassa. Hienoja kuvia sinulla.
  Tässä meidän seikkailut Himejissä jos innostut lukemaan http://www.paulagaston.com/viinilaaksonviemaa/himejin-linna-japani?rq=himeji

  • Reply Iida In Translation sunnuntai, 10 helmikuun, 2019 at 10:55

   Kiitos Paula! 🙂 Himejin linna oli kyllä upea. Selkeästi nuo kesähelteet olivat karsineet turistien määrää, linnassa ja portaissa mahtui liikkumaan ihan hyvin. Todennäköisesti marraskuu olisi silti parempi aika matkustaa Himejiin kuin tuo tuskaisen kuuma elokuu 😀

  Leave a Reply