Suomen suurin matkablogiyhteisö
Japani Japanin kulttuuri Kulttuurishokki Muu höpinä

Japani ja tatuoinnit

lauantai, tammikuu 19, 2019

Mieltymyksissäni on paradoksi: rakastan tatuointeja.

Ikävä kyllä, rakastan myös yhtä maailman tatuointivihamielisimmistä maista.

Siihen nähden, miten paljon länsimaissa ihaillaan perinteistä japanilaista tatuointityyliä, on hieman ironista miten vihamielisesti tatuointeihin Japanissa suhtaudutaan.

Tatuointien negatiivisuuden juonteet saattavat olla peräisin edo-kaudelta, jolloin rikollisia rangaistiin tatuoimalla ja prostituoidut ottivat kuvia ihoonsa kunnianosoituksia kanta-asiakkailleen. Meiji-kaudella tatuoinnit kiellettiin kokonaan. Sittemmin Japanin mafia, yakuza, omi ne itselleen – rohkeuden, kunnioituksen ja lojaaliuden merkiksi.

Nykyään japanilaiset tatuoivat itseään myös ihan vain siksi, että kuvat näyttävät kivoilta. Nuoressa polvessa löytyy vapaamielisemmin tatuointeihin suhtautuvia, mutta yleinen linja on edelleen negatiivinen. Monilla yksityisillä työpaikoilla tatuoinnit on kielletty kokonaan. Osakan kaupunki jopa tutkitutti työntekijöidensä ihot, haluten käyttää tatuointeja irtisanomisperusteena. (Uutinen tässä)

Lähikuva kädestä jossa on tatuointeja

Omat kokemukseni Japanissa ovat vahvistaneet noita käsityksiä.

Yksi kuvaamimmista kokemuksista liittyi vapaaehtoistöihini mielenterveyskuntoutujien hoitokodissa. Orientaatioleirillä nuori vapaaehtoiskordinaattori sanoi, etteivät tatuointini ole ongelma, kunhan ensin annan hyvän kuvan itsestäni pitkähihaiset päällä.

Totuus osoittautui toiseksi, kun tuleva pomoni Hiroshi-san näki kordinaattorin minusta nappaaman kuvan. Palaute tuli välittömästi. Anteeksipyydellen kordinaattori pyysi minua peittämään kuvani – ei vain töissä, vaan ennen kuin astuisin Hiroshiman kamaralle. Niinpä pukeuduin heinäkuun helteessä kuukauden verran pitkähihaisiin ja sukkiin, sekä töissä että arkena yksin ollessani.

Heti kun paluujunani lähti Hiroshiman laiturilta kohti purkuleiriä, juhlistin hetkeä käärimällä ylös kauluspaitani hihat. Ja leirillä, suihkusta tultuani, vaihdoin päälleni lyhythihaisen, mikä aiheutti hämmästelyä kaikissa, jotka olivat ensin nähneet minut pitkähihaiset päällä.

Loppuillan keskusteluista joka ikinen alkoi tatuoinneistani. ”Wau”, ”sattuiko se”, ”paljonko tuo maksaa” ja ”mitä ne tarkoittavat” olivat yleisimmät kuulemani reaktiot.

Kaupungilla liikkuessaan katseita kyllä saa – yleensä kummastelevia ja paheksuvia. Yhden aidosti inhon ja pelonsekaisen katseen sain nuorelta bisnesnaiselta shinkansen-junan laiturilla. (Ilmeisesti tatuointeihin suhtaudutaan vielä huonommin, jos näytät siistiltä ja varakkaalta – koska yakuza. Varakkaalta tuskin rinkkoineni näytin, mutta kaiketi shinkansen kompensoi.)

Usein olen käyttänyt pitkähihaisia vapaaehtoisesti, ihan vain voidakseni olla rauhassa.

Mutta välillä on iskee ärsytys. Miksi oma luonnollinen osa itseäni on niin pirun kielletty rikos? Silloin olen valinnut näteimmän lyhythihaiseni, laittautunut kauniiksi ja vienyt itse itseni ulos, välittämättä muiden katseista.

Tatuoitu, varaudu Japanissa tähän:

 • Tuijotukseen, joissa on mukana sekä pelkoa, inhoa että hämmennystä.
 • Siihen, ettet välttämättä pääse kuumiin lähteisiin eli onseneihin tai sentoo-korttelikylpylöihin, ellet vuokraa käyttöösi yksityisallasta.
 • Osa paikoista onneksi hyväksyy tatuoidut asiakkaikseen ja onseneiden politiikka saattaa myös vaihdella. Osa hyväksyy pienet kuvat, osa isommatkin kuvat mikäli ne ovat länsimaisen ihmisen iholla, osa kaikkien kaikki kuvat.
 • Tatuoitu mies saattaa päästä tatuoitua naista helpommalla. Shinjukun alueella tietyissä kylpylöissä miesten puolella tatuoituja on kuulemma paljonkin, mutta samoissa paikoissa naisten puolella mummot vaihtavat allasta tatuoidun istuessa veteen. (Been there, done that.)
 • Ostamaan laastaria pienten kuvien peittämiseen. Tähän tarkoitukseen erikseen suunniteltuja laastareita myy esimerkiksi Don Quijote.
 • Mikäli yövyt ryokanissa, selvitä tatuointilinja etukäteen. 2015 tehdyn tutkimuksen mukaan 56% osallistuneista ryokaneista ei päästäisi tatuoituja ihmisiä asiakkaakseen. 
 • Varaudu peittämään kuvasi myös salille, uima-altaalle tai -rannalle mennessäsi.
 • Ja jos deittailla haluaa, tatuoidut eivät ole kuulemma kuuminta valuuttaa.

 

Tatuoinnit hyväksyviä onseneita Japanissa:

 • www.travel.gaijinpot.com/japan-sightseeing-essentials/30-tattoo-friendly-onsen-in-japan/
 • www.tattoo-friendly.jp/
 • www.tattoo-spot.jp/ (japaniksi)
 • www.onsen-tattoo.com/ (japaniksi)

 

Jännää muuta luettavaa Japanin tatuointikulttuurista:

 • www.tsunagujapan.com/17-facts-you-probably-didnt-know-about-tattoos-in-japan/
 • www.quora.com/What-is-it-like-to-live-in-Japan-as-a-visibly-tattooed-westerner
 • www.japan.stripes.com/news/hide-and-see-tattoo-culture-japan

 

/ Artikkeli päivitetty 24.4.2019.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Noora / Seikkailumielellä lauantai, tammikuu 19, 2019 at 17:29

  Japani tavallaan kiinnostaisi, mutta tätä tatuointiasiaa ja tatuoituihin kohdistuvaa paheksuntaa olen kyllä siihen liittyen pohtinut. Kiva saada vähän lisävalaistusta aiheeseen! Ehkä helpoimmalla pääsisi, jos matkustaisi Japaniin viileään vuodenaikaan, jolloin takit ja pitkähihaiset hoitaisivat peittelyn ilman sen suurempaa sumplimista. Toisaalta luulisi myös, että mitä useammin japanilaiset näkevät tatuointeja, sitä arkipäiväisemmiksi ne heillekin muuttuisivat.

  • Reply iidaintranslation sunnuntai, tammikuu 20, 2019 at 21:11

   Kiitos kommentistasi! 🙂 Viileä vuodenaika ehdottomasti auttaisi asiaa – toisaalta viileän sään vastapainoksi onseneita kaipaisi silloin ehkä entistä enemmän.

   Itsekin toivoisin, että suhtautuminen tatuointeihin muuttuisi vähitellen juurikin niitä näkemällä. Siksikin tykkään välillä kulkea lyhythihaisissa, aina kun jaksan lievää epämukavuutta.

   Ja on myös hyvä muistaa, että japanilaisten tapa tuijottaa on hyvin hillitty monen muun maan rinnalla 🙂 Moni ei varmasti olisi siitä moksiskaan.

 • Reply Luka keskiviikko, joulukuu 25, 2019 at 18:52

  Kiitos hyvistä linkeistä ja omista kokemuksista tatuoituna Japanissa!

  • Reply Iida In Translation sunnuntai, joulukuu 29, 2019 at 12:59

   Kiitos Luka! 🙂

  Leave a Reply