Yleinen

JULKINEN LIIKENNE

tiistai, helmikuu 13, 2018

Toronton julkinen liikenne tunnetaan nimellä TTC eli Toronto Transit Commission. TTC:hen lukeutuu metrolinjasto, raitiovaunut eli street car sekä bussit. Kuukausikortti TTC:hen maksaa opiskelijalta 116$ eli n. 78€, joka on aika paljon, mutta sillä saa matkustaa TTC:n kulkuneuvoilla rajattomasti. Kertamaksu opiskelijalta on 2$ eli n.1,3€. Kertamaksulla maksaessa bussin etuosassa on laatikko, johon kolikot pudotetaan. Yleensä kuskia ei edes kiinnosta minkä verran rahaa laitat laatikkoon.

TTC on tunnettu siitä, että se elää hieman omaa elämäänsä. Aikataulut ei välttämättä aina pidä ja busseja saattaa mennä milloin mihinkin aikaan. Aikataulujen löytäminen on myös melko haastavaa, joten helpompaa on vain mennä pysäkille odottamaan. Metro kulkee hieman paremmin, mutta välillä senkin kanssa koettiin myöhästymisiä. Välillä bussikuskit saattavat pysähtyä jollekkin pysäkille ja pitävät tauon. Tämän koimme todella oudoksi, sillä kuski vain palloili ulkona taukoillen ja asiakkaat istuivat bussissa. TTC:n bussien edestä löytyy myös pyöräteline, joten myös polkupyöräilijöille julkisen liikenteen käyttö on tehty helpoksi. Meidän kotibussimme, jonka kanssa pääsimme kotoa Kennedy stationille oli numero 34A ja se meni 10min välein, mutta välillä saatimme nähdä busseja menevän n.2 minuutin välein ja välillä jokatoinen oli ”out of service”. Hauskin juttu taisi olla kun samalla pysäkillä oli kolme 34A bussia.

Tapasimme Torontossa asumisen aikana myös monia todella huvittavia julkisen liikenteen kuskeja. Eräs raitiovaunu kuski kuulutti ensin pysäkin nimen ja sen jälkeen alkoi mikrofonin kanssa kertoa vitsejä ja matkustajat nauroivat. Bussissa eräs kuski avasi kerran ovet ja ikkunan keskellä risteystä ja huusi viereiselle kuskille jotain omia juttujaan.

Parhaiten kanadalaisten ystävällisyys tuli esille kun kouluumme menevän bussin pysäkillä oli aina siistit jonot, kun ihmiset jonottivat bussiin. En ole ikinä nähnyt missään vastaavaa, että matkustajat jonottaisivat nätisti kahdessa jonossa bussiin. Tämä aiheutti kyllä joka aamu pientä huvitusta kun itsekkin päädyimme jonon perään odottelemaan.

Kaikenkaikkiaan julkinen liikenne toimi Torontossa hyvin, vaikka useat paikalliset sitä haukkuvatkin huonoksi. Ehkä senkin takia mielestäni se oli toimiva, koska vertailukohteeni on Turun Föli. Los Angelesiin verrattuna TTC on aivan mahtava, mutta New Yorkiin verrattuna sillä voisi olla hieman parannettavaa!

– Ida

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply