Suomen suurin matkablogiyhteisö

Nettikoulu jatkuu kesään!

Jos mä oisin maaliskuussa kampukselta lähtiessä tiennyt että en enää palaa sinne takaisin, olisinko mä tehnyt jotain eri tavalla? Olisinko mä hakenut vielä yhdet sushit ruokalasta ja istunut lempparipöydässä puun alla katsomassa ohikulkevia oppilaita? Olisinko mä hakenut kulhollisen hedelmiä kojusta ja naureskellut niiden myyjien kanssa miten vähän tajin-maustetta haluan? Olisinko mä miettinyt mielessäni miten paljon mua ärsytti kävellä parkkipaikalta tuhat rappusta kampukselle ja sitten rappuset neljänteen kerrokseen, vai oisinko mä katsellut ympärilleni ja nauttinut siitä matkasta? Olisinko mä vastannut tunnilla enemmän, olisinko mä istunut jossain muualla ja olisinko mä vaihtanut numeroita useamman kurssilaisen kanssa, jos mä olisin tiennyt että me ei nää palattais kampukselle? Olisinko mä ottanut valokuvia paikoista, jotka halusin muistaa?

Tällä viikolla tuli viesti, että koulu on netissä myös kevätlukukauden. Tää tarkoittaa sitä, että meikä ei enää palaa kampukselle, koska kevätlukausi on mun viimeinen. Kun mä valmistun, mä oon käynyt Cal State LA:ta enemmän netin kautta kuin kampuksella ja mua ärsyttää ihan sikana, koska tää on luultavasti vika koulu jota mä käyn. Tiedän miten tyhmää tästä on valittaa, koska koronaviirus on vaikuttanut moneen muuhun paljon pahemmin, mutta just nyt mun pienessä maailmassa tää on iso juttu. Ja tiedän kans miten paljon mua ärsytti mennä kampukselle, koska oli ruuhkaa, ei ollu parkkipaikkoja, olin aina myöhässä, tunneilla oli pitkäveteistä ja mietin, että eikös nää vois käydä netin kautta helpommin. Jotenkin sitä kuitenkin aina haluaa sen, mitä sillä hetkellä ei oo tarjolla.

Näillä siis mennään kun ei muutakaan voi. Jos jonkun mielestä on tyhmää maksaa lukukausimaksuja koulusta USA:ssa kun Suomessa on ilmaiset koulut, niin voin vaan kuvitella miten tyhmää heidän mielestä on maksaa samaa nettikursseista. En oo eri mieltä, mutta kuten sanottu, minkäs teet.

Maastakarkoitus peruttu – pikapäivitys ja kesäkuulumiset

Viikkohan siinä meni, ennen kuin tuli tieto että Trumpin hallinto peruu ulkomaalaisten opiskelijoiden poistamisen maasta, elleivät he ota kursseja kampuksella nettikurssien sijaan. Eri koulut ja osavaltiot olivat haastamassa hallintoa oikeuteen, eikä mulla oikeesti oo hajuakaan mitä se tarkoittaa. Tiedän vaan sen, että sääntö vedettiin takaisin eikä mun tarvinnut alkaa pakkamaan laukkuja ihan vielä.

Tällä hetkellä meidän koulussa on menossa kesätunnit, nekin tietty netissä. Tätä on vielä pari viikkoa  ja sitten vähän lomaa ennen kuin syyslukukausi alkaa elokuun lopussa. Kalifornia on vissiin menossa taas sulkuun kun koronaluvut vain nousee. Maskipakko on vielä kaupoissa, useissa kaupungeissa myös ulkona. Rannat on ollu auki itsenäisyyspäivän viikonloppua lukuunottamatta. Oon käynyt viikoittain rannoilla Santa Monicasta alaspäin, eli niillä joissa normaalistikin on vähemmän turisteja, ja tänä vuonna on kyllä ollut vielä vähemmän. Tähän asti ei oo ollut ongelmaa saada tarpeeksi omaa tilaa.

Mun nettikurssi vie ihan kauheesti aikaa ja ne tehtävät, mitä ollaan saatu näille viidelle viikolle on normaalisti mitä tehdään koko lukukauden aikana. Mun aiemmassa kesäkursissa sai pisteitä kun otti kuvia omista ruoka-annoksistaan, joten ero nykyiseen kurssiin on aikamoinen. Mä en oo viel tehnyt postausta ylipisto-opiskelusta Amerikassa, mutta vastaan kyllä mielelläni kysymyksiin ja kirjoitan varmaan opiskelusta enemmän jossain vaiheessa.

Opiskeluista kivempiin aiheisiin! Mun Amazonin ostoskorissa on varmaan kymmenen kameraa, joiden väliltä pitäis valita. Toivon että pikkukameran ostamisen myötä saan kuvattua enemmän sisältöä blogiin, koska jotenkin noi Iphonella kuvatut laajakuvat ei aina toimi. Mulla on tietty järkkäri, mutta sitä ei tuu koskaan otettua mukaan. Tällä hetkellä mun listan ykkönen on Canon G5 Mark II, mutta vertailen vielä muutamaa eri mallia ennenkuin teen päätöksen. Jokatapauksessa tavoitteena on kuvata enemmän sisältöä blogiin pian ja alkaa päivittää enemmän ja säännöllisemmin…katsotaan jos onnistun.

Maastakarkoitus?

Joskus maanantait on sellaisia, että toivois että vois pikakelata seuraavaan päivään. Tai oikeestaan että vois pyyhkiä koko maanantain pois kalenterista ja teeskennellä, ettei sitä ollutkaan. Tänään oli just sellainen maanantai.

Yhdysvaltojen maahanmuutto-ja tulliviranomainen ICE ilmoitti tänään että ne ulkomaalaiset opiskelijat joiden koulu on syyslukukaudella kokonaan netissä joutuvat poistumaan maasta, tai sitten heidät voidaan karkoittaa maasta. Hetkonen. Miten oli?

Jep. Vaikka olisit ollut vuoden putkeen Amerikassa, joudut silti lähtemään kotiin. Vaikka sun koulu tarjoaisi samat kurssit netissä kuin kampuksella, joudut silti lähtemään. Jos koulu tarjoaisi tunteja kampuksella tai hybridikursseja joista osa on kampuksella ja osa netissä, sillon saisi jäädä. Mun koulu on ilmoittanut jo pari kuukautta sitten, että terveyden ja turvallisuuden takia syksyn kurssit on 100% netissä.

Mitäs nyt tapahtuu? Vaikea sanoa. Soitin koululle heti kun luin uutiset netistä. Paniikissa itku kurkussa kysyin, että mitä tää nyt tarkoittaa. Täti puhelimessa sanoi että ei tiedä vielä itsekään, että he selvittävät asiaa. Illalla tuli sähkoposti, että heillä ei ole mitään lisätietoja asiaan, mutta ilmoittavat heti kun jotain selviää. Jaiks.

Mitä mä luulen että nyt tapahtuu? Mulla on pari veikkausta. Ekana veikkaan sitä, että koulu sanoo että sori, mut tää nyt on mitä on ja sun pitää lähtee kotiin. Saan valita käynkö kurssit Suomesta käsin netissä vai otanko väliä yhden lukukauden. Katsotaan sitten tammikuussa, miten jatkot. Toinen vaihtoehto on se, että voin vaihtaa toiseen kouluun ja ottaa kursseja siellä kampuksella. En tiedä yhtään koulua lähialueilla, joissa tarjottaisiin kursseja muuten kuin netissä. Mun kolmas arvaus on se, että koulut tarjoaa minimimäärän kursseja kampuksella, jotta kansainväliset opiskelijat saa jäädä maahan. Käsittääkseni ottamalla edes yhden kurssin kampuksella saisi jäädä Amerikkaan. Eli veikkaan, että kampus avattaisiin kansainvälisille opiskelijoille. Tässä mua arveluttaa se, että jos koulujen avaaminen kaikille ei ole turvallista, miten turvallista se olisi sitten avata osalle opiskelijoista? Jos koronakäyrät jatkaa nousuaan niinkun ne on nyt tehnyt, en tiedä miten turvallinen fiilis mulla olisi mennä kouluun. Tottakai siellä ollaan maskit kasvoilla ja pidetään turvavälejä mahdollisuuksien mukaan, mutta mikä fiilis olisi kun koko ajan tietäis, että meidän pitäisi välttää ryhmissä kokoontumisia? Mitä jos mä saisin koronan ja tartuttaisin ihmisiä mun lähellä vaan siksi, että otin yhden kurssin kampuksella jotta voisin jäädä Amerikkaan?

Aika outo fiilis, kun ei tiedä yhtään että milloin tulee lähtö, jos tulee. Mitä teen mun tavaroille? Myynkö mä mun auton? Mitä kautta mä lennän Suomeen? Mitä mä teen Suomessa? Ja ennen kaikkea, pääsenkö enää takaisin Amerikkaan ja jatkamaan koulua loppuun? Kun opiskeluun on käytetty useampi kymppitonni ja viimeinen vuosi käynnistyy, tottakai se mietityttää että miten tässä nyt käy. En tiedä yhtään milloin kuulen mikä mun tuomio on, mutta varmasti palaan joko huojentuneena tai erittäin ärtyneenä takaisin, kunhan mulla on jotain kerrottavaa.

Hiton korona.

Kuvituskuvana orava, joka söi aamupalaks avokadoja suoraan puusta. Life goals.

 

Kesä yllätti Kalifornialaiset

Samaan tapaan kun Suomessa joka vuosi talvi yllättää autoilijat, musta tuntuu että tänä vuonna kesä on yllättänyt meidät täällä Kaliforniassa. Eikös just ollutkin helmikuu ja talvi? Miten ollaan jo juhlistamassa itsenäisyyspäivää?

Tänä vuonna nuo juhlallisuudet on toki vähän erilaiset. Ei mennä naapuriin grillaa, ei rannalle pelaa lentopalloa eikä satamaan katsomaan raketteja. Laitetaan maski naamalle, haetaan burgerit lähiravintolasta ja mennään kotiin katsomaan Frendejä. Pari viikkoa sitten näytti jo lupaavalta kun Los Angelesia alettiin avata. Ravintoloihin pääsi syömään sisälle, kuntosalit aukesi ja toimistoille sai pikkuhiljaa palata. Mutta sitten yllättäen koronakäyrät kääntyi taas ylös, ja nyt täällä on tehty ennätyksiä että montako uutta tapausta ilmenee päivittäin. Rannat on suljettu itsenäisyyspäivän viikonloppuna, lähi kaupungit kuten West Hollywood ja Santa Monica sakottaa jos ulkona liikkuu ilman maskia. Uskomatonta, että tässä ollaan jo maaliskuusta asti eletty tätä uutta normaalia, eikä loppua näy. Kukaan ei varmaan vuoden alussa arvannut, millainen soppa tästä vielä sekoittuisi. Kaiken lisäksi kokkina häärää hommaan täysin sopimaton pelle, joka näyttäisi vieläkin olevan sitä mieltä että ei tässä mitään huolta, kyllä se siitä aikanaan sitten sumpliutuu. Jos johtajana on pelle, voiko sitä odottaakaan muuta kuin sirkusta?

Kesän alkua ei voi tietenkään mainita ilman Black Lives Matter-liikkeen aktivoitumista uudella levelillä. Muutaman viikon ajan kadut täyttyi mielenosoittajista ja valitettavasti myös heistä, jotka päättivät käyttää mahdollisuuden mellakointiin. Oli tosi outoa ajaa Venicessä kun kaikki kaupat ja ravintolat oli laudoitettu umpeen. Pari viikkoa tuntui, että palaakohan tää kaupunki koskaan ennalleen? Ja pitäisikö tässä nyt alkaa pelkäämään? Mitä jos mellakat siirtyy asutusalueelle? Mun kaveri joutui evakkoon sen kämpästä, kun sen alakerrassa oleviin vaatekauppoihin murtauduttiin ja kulman takana oleva kahvila poltettiin. Oli uskomatonta seurata, miten pieni joukko sai niin paljon tuhoa aikaan ja huomion pois tärkeästä asiasta, jonka vuoksi ne mielenosoitukset alunperin järjestettiin. Uskomatonta on myös se, että miten vielä tänäkin päivänä tapahtuu niin kauhean paljon väkivaltaa poliisin toimesta ja miten nuo tappajat tuntuvat juoksevan vapaana ilman mitään seuraamuksia. On jotenkin edes turha sanoa, että tuen Black Lives Matter-movementia, koska eikö jokainen decent human being tue sitä? Mutta jos se nyt pitää tehdä selväksi, niin se miten ihmisiä kohdellaan eriarvoisesti ihonvärin perusteella on niin kamalaa, että en löydä sille edes sanoja. White priviledge on mulle sanana tietty tuttu, mutta mitä se pitää sisällään on auennut ihan uudella tavalla tän kevään aikana. En toivo mitään muuta yhtä kovasti, kuin sitä että muutoksia alkaisi tapahtua pikavauhtia.

Mun koulu loppui about kuukausi sitten ja ehdin jo aloittaa ja käydä läpi mun ekan kesäkurssin. Kaikki on tietysti netissä, niinkun myös syyslukukausi. En tiiä mitä mieltä oon siitä, että mun viimeinen lukuvuosi yliopistossa menee netissä. Ei tietenkään voi hirveesti valittaa, koska verrattuna moneen muuhun mulla on toisi hyvä tilanne. Mutta kyllähän se silti vähän ärsyttää, että ei pääse kampukselle. Mutta se sitten vasta ärsyttäiskin, jos pitäisi mennä kampukselle. Oonko mä jo unohtanut ne ruuhkat, tukkoiset parkkipaikat, kapeat rappuset neloskerrokseen, pienet puiset pulpetit ja kuumat luokkahuoneet? Ehkei se ajatus omalla sängyllä istumisesta läppärin takana ookaan niin paha, kun tarkemmin ajattelee.

Mun kesäsuunnitelmiin kuuluu lähinnä terveenä pysyminen. Mahdollisuuksien mukaan aion viettää paljon aikaa rannalla, turvallisesti tietysti ja vasta kun se on sallittua. Suomeen tulo on tottakai peruttu, eikä sitä jokavuotista haavetta road tripistä pääse toteuttamaan tänäkään vuonna. 2020 on kyllä tosi outo vuosi, tuntuu että ollaan hypätty suoraan helmikuusta heinäkuuhun. Eikös tää tarkoita sitä, ettei meidän tarvitse laskea tän vuoden synttäreitä mukaan omaan ikään? Mun mielestä se ois vaan reilua.

Korona update Kaliforniasta

Kun mä palasin tänä vuonna blogikirjoittelun pariin, en olis osannut arvata mitä vuoden eka neljännes pitää sisällään. Amerikassa on nyt eniten koronakuolemia maailmassa, mutta rehellisesti sanoen en ole ottanut selvää onko noi luvut rinnastettu asukaslukuihin tai missä päin Amerikkaa kuolemia on eniten. Siksi, että miten  se muuttaisi mun arkea? Ei mitenkään. Seuraan Kalifornian kuvernöörin ja paikallisen kaupunginjohtajan antamia ohjeistuksia. Katson useasti myös valkoisesta talosta Trumpin puheet mutta niitä nyt ei voi ottaa kovin vakavasti. Tällä hetkellä meidän pitää Losissa ja käsittääkseni monissa ympärillä olevissa kaupungeissa käyttää maskia tai jotain suojaa naamalla aina kun ollaan kaupassa tai jossain muualla asioilla. Ulkoilla saa ilman, mutta jos vaikka hakee ruokaa drive thru kaistalta, pitäis olla maski. On ok käyttää huivia tai itse tehtyä kangasmaskia. Käyn about kerran viikossa tekee ostokset ja kauppoihin on jonot ulkopuolella ja vaan tietty määrä ihmisiä pääsee sisälle kerralla. Homma toimii suht hyvin ja tehokkaasti.

Ois paljon pikkujuttuja mistä vois valittaa. Niinku vaikka että ärsyttää kun koko kevään ja kesän kurssit on netissä eikä pääse enää kampukselle. Mut sit muistin että sinne oli aina ärsyttävä mennä ja ettiä parkkipaikkaa. Sitten ärsyttää että en pääse Suomeen mun kummipojan synttäreille, mut sit muistin että en ehkä ois muutenkaan menny vaikka oisin voinutkin. Ärsyttää, että kohta on kesä ja kuuma ja aurinkolasit menee huuruun kun hengittelee maskin läpi. Sitten muistan, että pystynpä edes ylipäänsä hengittää.

Mulla on koronaan liittymättömiä postauksia luonnoksissa ja aion siirtyä niihin seuraavaksi. Se ei tarkoita sitä etten ottaisi tätä vakavasti vaan sitä, että ainakin mulla tulle joka kanavasta koronaa jo ihan tarpeeksi, enkä halua jatkaa täällä sitä enää. Jos tilanteet muuttuu otan toki kantaa, mutta nyt mennään näillä ja vaihdetaan aihetta.