Nam Yhteiskunta

Loppuiko lihansyönti reissuun?

maanantai, 18 kesäkuun, 2018

En ole koskaan ollut kasvissyöjä, enkä oikeastaan edes harkinnut ryhtyväni sellaiseksi. Madventuresin innoittamana olemme pari kertaa osallistuneet lihattomaan lokakuuhun, mutta that’s about it.

Reissussa lihansyönnille kuitenkin tapahtui jotakin. Se väheni pikkuhiljaa matkan edessä ja jäi lopulta luonnostaan. Nepalissa, Intiassa ja Sri Lankassa emme syöneet oikeastaan ollenkaan lihaa, emme edes kanaa.

Etelän hetelmät ja kasvikset maistuivat niin hyvältä, ettei lihaa ollut juurikaan ikävä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Oletin, että liha olisi hiipinyt takaisin ruokavalioon Suomeen palatessa, mutta ei.

Emme ole tehneet minkäänlaista linjanvetoa lihansyönnin suhteen, mutta sitä ei ole tullut poimittua kaupan hyllyiltä. Minä olen valinnut töissäkin pääosin vegevaihtoehtoja, Mikko milloin mitäkin. Kotona olemme syöneet vain kasvista, kalaa ja kämppiksen metsästämää peuraa.

Kaikista hassuinta on se, että tämä kaikki on tapahtunut vahingossa. Lihaa ei ole yksinkertaisesti tehnyt mieli.

Tuli reissussa lihaakin maisteltua, eritoten Ausseissa ja Uudessa-Seelannissa. Noissa maissa lihankulutus on muuten melkoisissa lukemissa ja nauta hämmentävän edullista.

Pari viikkoa sitten silmiini osui tämä Hesarin uutinen. Siinä kerrotaan tutkimuksesta, jossa selvisi, että liha- ja maitotuotteiden vältteleminen on tehokkain tapa vähentää omaa ympäristökuormaa. Artikkelissa oli kohtia, jotka saivat minut ajattelemaan kasvispainotteista ruokavaliotani aivan uudelta kantilta. Esimerkiksi tämä:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Vegaaninen ruokavalio on todennäköisesti merkittävin yksittäinen keino vähentää vaikutustasi planeetta Maahan, ei vain kasvihuonekaasuja, vaan happamoitumista, rehevöitymistä sekä maan ja veden käyttöä”, sanoi tutkimusta johtanut Joseph Poore Oxfordin yliopistosta.

Aikamoista.

Meistä ei todennäköisesti tule vegaaneja koskaan, eikä ehkä kasvissyöjiäkään. Mutta olen sitä mieltä, että jokaisen pitäisi miettiä omaa lihankulutustaan.

Lihaa voisi ajatella enemmän luksuksena, jota kokataan vaikka viikonloppuisin tai mökillä grillatessa. Ateria kun ei kaipaa lihaa maistuakseen hyvältä tai täyttääkseen vatsan, vaikka niin tuntuvat monet edelleen ajattelevan. Jotenkin uskomatonta, miten joku voi vastustaa koulujen kasvisruokaPÄIVÄÄ. Mielestäni koulussa voisi hyvin olla yksi liharuokapäivä viikossa.

Maapallon tulevaisuus lepää seuraavan sukupolven harteilla. Näyttää siltä, ettei lihankulutus voi jatkua samalla tasolla, saati kasvaa. Siksi lapsille tulisi opettaa, mistä liha tulee, mitä sen tuottaminen vaatii ja mitkä ovat tuotannon vaikutukset. Eikä sitä tarvitse niin kauheasti kaunistella.

Nepalissa lihaa syödään erittäin harvoin. Tämä vuohi uhrattiin harvinaiselle juhla-aterialle. Moniko meistä länkkäreistä pystyisi katsomaan teurastusta saati tekemään sen itse? Se on kuitenkin aina lihansyönnin hinta, että eläin menettää henkensä. Ehkä meistä jokaisen pitäisi joutua näkemään useammin, mistä se liha marketin hyllylle tulee.

En ala jeesustella aiheesta yhtään tämän enempää. Jotkut rakastavat liharuokia, niin Huimakin. Mutta onko liha niin hyvää, että sen takia pitää tuhota koko maapallo? No, jokainen miettiköön tahollaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huima jatkaa kasvispainotteisena, mutta edelleen lihaa silloin tällöin nauttivana yksikkönä. Ainakin juhannuksena ruokalistalta löytyy molempia sortteja. Ja kyllä ne kyrsät jossain vaiheessa tiensä grilliin löytävät, ei epäilystäkään.

Upeaa keskikesän juhlaa – olitpa sitten lihansyöjäkasvi tai kasvinsyöjäliha.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Hanna keskiviikko, 20 kesäkuun, 2018 at 18:46

  Lihaa vielä enemmän maapalloamme kuormittaa kylläkin lentäminen, joka lisääntyy ja halpenee koko ajan. Lentoliikenne aiheuttaa vielä paljon enemmän päästöjä. Suomalaiset tutkivat juuri että ”hyvittääkseen” yhden lennon helsingistä-bangkokiin, täytyy suomalaisen olla 7 vuotta vegaani. Eli saman verran säästää luontoa lentämättä bangkokiin kuin olemalla 7vuotta vege, jos päästöjen määrää seurataan.

  • Reply U perjantai, 22 kesäkuun, 2018 at 14:02

   Hanna, totta, mutta kuten Hesarin artikkelissakin lukee, siinä missä lentäminen vaikuttaa vain kasvihuonepäästöihin, lihatalous aiheuttaa lukuisia muitakin ympäristöhaittoja, kuten rehevöitymistä, metsien tuhoamista, sukupuuttoja, maaperän happamoitumista. Kasvihuonepäästöissä mitattuna lentäminen on toki ikävin teko, mitä maapallolle voi tehdä.

   • Reply Huima tiistai, 26 kesäkuun, 2018 at 13:18

    Just näin! Lihatalouden kokonaisvaikutus on vielä lentämistäkin katastrofaalisempi. Toki se ei tarkoita sitä, etteikö lentäminenkin olisi raskas ympäristösynti… Aika raskas ristiriita, kun sydän halajaa ulkomaille, mutta huoli ympäristöstä kasvaa. Mitä tehdä?

  • Reply Huima tiistai, 26 kesäkuun, 2018 at 13:16

   Olet oikeassa sen suhteen, että lentäminen on myös erittäin haitallista tälle maapallollemme. Siitä on podettu huonoa omatuntoa reissun aikana. Välillä mietimme päämme puhki, miten muuten voisimme matkaa taittaa kuin lentäen. Usein päädyimmekin vuorokauden kestäviin juna- ja bussimatkoihin. Matkustatko itse paljon lentämällä vai oletko vai turvaudutko aina muihin transportaatiomodeihin? Vinkkejä otetaan mielellään vastaan!

  Leave a Reply