Varusteet

Pakkaa ainakin nämä – 5 tärkeää varustetta reppureissulle

keskiviikko, marraskuu 8, 2017

Takana on kohta puoli vuotta elämää reppu selässä hevonperseessä, kuten Mikon äiti asian ilmaisee. Tähän väliin on pakko todeta, että miten on voinut kulua kuusi kuukautta siitä, kun olimme Helsinki-Vantaalla tuopit kädessä ja lusikallinen löysää housussa? En jummarra. KRIISI.

Anyway, kuluneiden kuukausien aikana olemme ehtineet huomata, mitä reissussa oikeasti tarvitsee. Parhaat varusteet ovat olleet yksinkertaisuudessaan monikäyttöisimpiä ja sellaisia, joita olemme tarvinneet lähes joka päivä. Ne eivät kuitenkaan ole sellaisia, jotka tulevat ensimmäisenä mieleen pakatessa. Siksi ajattelimme jakaa tämän kokemuksen tuoman suuren viisauden kanssanne.

Tässä siis Huiman varustevalintojen timanttinen top 5. Ja kertokaa hyvät ihmiset kommenteissa, mitkä varusteet ovat olleet teille niitä ultimaattisia McGyver-tason värkkejä. Vinkkejä otetaan vastaan riemulla.

 

Iso huivi

Huivi. Miettikää nyt, HUIVI. Ei tulisi ehkä ensimmäisenä mieleen. Väitän kuitenkin, että isokokoinen huivi on ykkösvalinta reissuun, olitpa sitten mies tai nainen.

Itse pohdin tovin, otanko huivi lainkaan matkaan, mutta onneksi otin. Se on osoittautunut kaikista monipuolisimmaksi yksittäiseksi varusteeksi.

Huivin materiaalin on hyvä olla suhteellisen jämäkkää ja sellaista, joka kestää kulutusta. Mitään vuittonia en ehkä itse ottaisi tähän tarkoitukseen. Huiman huivi on ikivanha Hemarin (varkautelainen nimitys H&M-ketjulle) rutku, mutta on ollut loistava valinta reissuun. Tarpeeksi lämmin, tarpeeksi iso ja tarpeeksi nuhjuinen. Bellissimo!

Miksi mukaan:

 • Alusta piknikille tai rannalle
 • Päähine, joka suojaa auringolta tai on uskonnollisesti sopiva
 • Peitto tai lakana
 • Hame tai mekko
 • Kaulahuivi tai hartiahuivi
 • Suoja esimerkiksi puskapissaamista varten tai verho campervanin ikkunaan
 • Käy hädässä vaikka pyyhkeestä tai tyynystä

Pakkauspussit ja koukut

Niin yksinkertaista, niin nerokasta. Pakkauspussit ovat reissun tärkein yksittäinen varustehankinta ja samalla yksi edullisimmista. Meidän pussukkamme ovat näitä Partioaitan värikkäitä yksilöitä ja olemme olleet niistä kiitollisia reissun jokaisena päivänä.

Partioaitan asiantuntijan vinkin ansiosta tajusimme ottaa matkaan myös kalustekoukkuja. Siis sellaisia, jotka saa ruuvattua helposti puiseen seinään. Olemme käyttäneet niitä kaikissa niissä huoneissa (lue: lähes jokaisessa Kaakkois-Aasian budjettihuoneista), joista koukkuja ei ole löytynyt. Kun pussukat ripustaa riippumaan niistä, ei tarvitse sen kummempaa vaatekaappia.

Miksi mukaan:

 • Rinkka on helppo pakata tiiviisti ja purkaa siististi.
 • Vaatteet pysyvät puhtaana.
 • Vaatteet saa pois lattialta paikkaan, josta niitä on helppo ottaa.
 • Vaatteet ovat suojassa ötököiltä. Bungalowien lattialla juoksentelee torakoita ja hämähäkkejä ja sängyn vierestä vaatteisiin saattaa hyppiä salamatkustajina viihtyviä lutikoita.
 • Pusseista on helppo löytää etsimänsä, kun koodaa vaatteet värien mukaan (ja koettaa muistaa, mikä väri tarkoitti mitäkin).

Silkkilakana

Olemme löytäneet lakanoistamme kuluneen reissun aikana seuraavia asioita: kaikenvärisiä karvoja, hiuspesäkkeitä, kuolleita ötököitä, eläviä ötököitä ja erittäin epäilyttäviä läikkiä. Budjettireissaajan on vain hyväksyttävä se tosiasia, että välillä sängystä löytyy jotakin pientä ekstraa.

Olemme nukkuneet silkkipussukoissamme joka kerta, kun sängyn siisteys on arveluttanut. Kerran Kuala Lumpurissa säästyimme bedbugien puremilta todennäköisesti juuri siksi, että nukuimme pusseissamme.

Meidän lakanapussukkamme ovat Partioaitan silkkiset versiot. Olemme olleet niihin erittäin tyytyväisiä. Myös edullisempi puuvillainen vaihtoehto löytyy, mutta se on kuulemma huomattavasti painavampi ja tukahduttavan kuuma tropiikissa.

Miksi mukaan:

 • On täysin mahdollista, että majapaikkasi lakanoita ei vaihdeta. Omassa pussissa olet suojassa lialta ja ötököiltä.
 • Silkki tuntuu mukavan viileältä ihoa vasten helleolosuhteissakin, eikä kutita.
 • Uni tulee huomattavasti helpommin, kun tuntee olevansa turvassa pussukassaan.

Pitkälahkeiset löysät housut

Tropiikkiin tulee mieleen pakata vain shortseja ja hihattomia, mutta aidosti ja oikeasti olen käyttänyt eniten pitkiä löysiä housujani. Olen tuntenut oloni niissä kaikista mukavimmaksi ja ne ovat sopineet kaikkiin tilanteisiin. Myös Mikko sanoo, että on kaivannut sellaisia kevyestä materiaalista valmistettuja olohousuja.

Omat housuni ovat Gina Tricotin halvimmat mahdolliset ja ovat palvelleet hyvin, mutta näin jälkikäteen ajatellen olisi pitänyt ottaa ainakin kahdet samanlaiset käyttöastetta ajatellen. Olisin valinnut ehkä laadukkaammasta materiaalista valmistetut yksilöt. Esimerkiksi pellava ei olisi ollut lainkaan huono vaihtoehto.

Miksi mukaan:

 • Suojaavat auringolta, hyönteisiltä ja lialta.
 • Ovat miellyttävät sekä helteessä että auringonlaskun jälkeen tai viileällä kelillä.
 • Sopivat kulttuuriin kuin kulttuuriin.
 • Ovat parhaat matkustaessa ja syödessä. Housuissa voi huoletta nukkua ja massu mahtuu niihin jättimäisen riisiannoksenkin jälkeen.
 • Näyttävät suhteellisen siisteiltä, mutta sopivan rennoilta. Käyvät niin rannalle, vaellusreissulle, kaupungilla hengailuun kuin bileiltaankin.

Hyvät ja monikäyttöiset kengät

Panosta yksiin laadukkakkaisiin ja monikäyttöisiin kenkiin. Todennäköisesti liikut paljon sandaaleissa, mutta aivan kaikkiin tarkoitukseen sandaalit eivät sovi. Esimerkiksi juoksulenkki, pitkä kävelymatka, patikointi tai siistimpi ravintola vaativat kunnolliset jalkineet.

Me saimme matkaan Partioaitan kautta popot, joiden hankkimista voimme suositella kaikille pitkän matkan reissaajille. Asolon Shiverit ovat nimittäin painonsa arvosta kultaa. Kengissä yhdistyvät juoksu- ja trekkijalkineiden parhaat ominaisuudet ja ne ovat toimineet loistavasti molemmissa tarkoituksissa. Lisäksi ne näyttävät tarpeeksi siisteiltä, että niillä pääsee sisään useimpiin hienompiinkin ravintoloihin.

Miksi mukaan:

 • Siistinnäköiset, eli olet salonkikelpoinen.
 • Hyvät kävellä.
 • Sopivat kuntosalille ja jopa juoksemiseen.
 • Hyvät maastossa.
 • Hengittävät ja mukavat myös tropiikissa.
 • Kelinkestävät ja mielellään edes osittain vedenpitävät.

 

Ekstravinkki! Ota mukaan villasukat. Niitä tarvitsee aina, jopa tropiikissa.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply