Indonesia Matkalla Yleinen

Demoninen paratiisisaari Nusa Penida

keskiviikko, 25 lokakuun, 2017

Nyt korvat auki sinä, joka vihaat Balia tai olet vältellyt saarta turistilaumojen takia. Sinulle on olemassa paikka, joka sijaitsee aivan Balin kainalossa, mutta on täysin eri maailmasta. Se on aito paratiisi.

On aidosti uskomatonta, että massat eivät ole vielä löytäneet Nusa Penidan valkoisia hiekkarantoja, turkoosina hohtavaa merta ja käsittämättömiä näköaloja. Käynnissä olleiden bungalow-rakennustyömaiden perusteella ennustamme, että tilanne tulee muuttumaan nopeasti. Mene siis nyt – ennen kuin on liian myöhäistä.

Huiman demoninen leijailu. Taustalla näkyy ärhentelemään ryhtynyt Agung-tulivuori. Liekö pahojen henkien tekosia?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lauttamatka Balilta Penidalle kestää vain puolitoista tuntia, mutta jo satamaan saapuessa tuntuu kuin olisi tullut toiseen maailmaan. Ei turisteja, ei matkamuistokojuja, ei hälinää. Tulijan ottavat vastaan vain turkoosina kimmeltävä meri ja jylhinä kohoavat viidakkoiset vuoret.

Penidalle pääsee sekä Sanurista turistiveneillä (13 euroa ja matkankesto noin tunti) että satamakaupunki Padang Baista autolautalla (2,5 euroa ja noin kaksi tuntia). Arvannette, kummanko vaihtoehdon Huima valitsi. Vinkkinä vielä, että autolautalle saa mukaan oman skootterin kolmen euron lisämaksulla. Meillä ei ollut mukana alkuperäistä rekisteriotetta, pelkästään kopio siitä, joten jouduimme jättämään räpättimen rantaan. Penidalta saa onneksi vuokrattua skoottereita kohtuulliseen hintaan.

Hitaat ihmiset hitaalla lautalla.

Satamakylä Sampalanista löytyy muutamia majoitusvaihtoehtoja, mutta maisemat ovat hienompia hieman kauempana. Huima suosittelee ottamaan välittömästi alle skootterin ja matkaamaan itärannikkoa Ped-nimisen kylän suuntaan. Itse majoituimme Banana Guesthousen bungalowissa, jonka partsilta avautuivat mielettömät näkymät merelle. Varasimme paikan Agodasta ja se kustansi 20 euroa yöltä. Parempiakin majapaikkoja varmasti löytyy, kun jaksaa etsiä.

Mikko ja saaren miehekkäin skootteri.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Penidalla on mielenkiintoinen ja jokseenkin kuumottava historia. 1500-luvulla balilaiset uskoivat, että Nusa Penida oli pahojen henkien ja mustan magian vallassa. Saarta hallitsi pelätty I Macaling -niminen demoni, jonka uskottiin lähettävän sairauksia ja muita vitsauksia Balille. Kun Balia kohtasi useampi vastoinkäyminen, kuningas päätteli suuressa viisaudessaan, että kyse oli Penidan demonista, joka oli saanut liikaa valtaa. Niinpä hän lähetti pappeja Nusa Penidalle tekemään pyhiä toimituksia ja palauttamaan hyvän ja pahan tasapainon. I Macalingin he vangitsivat temppeliin, joka on paikallaan yhä edelleen.

Penida ei puhdistuksista huolimatta tullut kovinkaan suosituksi balilaisten silmissä. Niinpä siitä tehtiin 1700-luvulla vankiensijoituspaikka. Uskotaan, että monet saaren nykyisistä asukkaista ovat vankien jälkeläisiä.

Ehkä ne demonit saivat sittenkin Huiman valtaansa…

Liekö tummanpuhuva historia syynä siihen, miksi Nusa Penida on jäänyt kehityksessä vuosikymmeniä Balin ja Lembonganin taakse. Huima ei yrityksistä huolimatta löytänyt merkkejä demoneista tai mustasta magiasta, mutta demonihan on edelleen vangittuna pieneen temppeliinsä. Ties mitä tapahtuisi, jos se pääsisi takaisin valtaan… Ehkä jotakin samankaltaista kuin Ameriikan luvatussa maassa.

Söimme ensimmäisenä iltana Gallery-nimisessä ravintolassa, jonka omistaa britti Mike. Hän saapui Nusa Penidalle seitsemän vuotta sitten ja oli yksi ensimmäisistä saarella säännöllisesti vierailleista länkkäreistä .

– Seitsemän vuotta sitten täällä ei ollut lainkaan turismia. Ei ravintoloita, ei majapaikkoja. Kaikkien teiden varret olivat täynnä merilevää, jota paikalliset kasvattivat ja kuivasivat auringossa.

Miken pitämä Gallery-ravintola on käymisen arvoinen. Ruoka on hyvää ja mestassa myydään paikallisten tekemää taidetta ja käsitöitä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mike kertio, että muutama vuosi sitten merilevän kasvattamisesta tuli mahdotonta, kun merenpinta nousi yllättäen (jälleen kerran loistava osoitus siitä, että ilmastonmuutos on pelkkä myytti). Monet paikalliset jäivät ilman elantoa. Sen jälkeen saaren asukkaiden on ollut pakko keksiä muita tulonlähteitä ja se on osittain kiihdyttänyt turismin nousua.

– Viimeisen kahden vuoden aikana kehitys on ollut nopeaa. Saaren teitä on päällystetty uudelleen ja tänne on rakennettu useita bungalow-kyliä ja muutamia hotellejakin.

Living the slow life. Parasta on pysähtyä pienten kylien warungeihin hörppäämään tsumpit ja seuraamaan verkkaista elämänmenoa.

Myös Mike ennustaa, että turismin määrä Penidalla tulee vain kasvamaan. Hän toivoo, että saari pysyisi siitä huolimatta rauhaa ja luontoa rakastavien paratiisina. Ainakin toistaiseksi elämä saarella pyörii paikallisten, ei turistien, ehdoilla. Sopii siis savolaisille puskajusseille.

Saaren saa parhaiten haltuun skootterilla. Penidan tiet ovat hyväkuntoisia muutoin, paitsi länsirannalla sijaitseville Angel’s Billabongille ja Broken Beachille suunnatessa. Uskomme kuitenkin, että nuokin tiet tullaan päällystämään uudelleen pikapuoliin. Japanilaisia turisteja kärrättiin jo nyt paikalle nelivetoautoilla.

The baddest ass of the island.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Saaren kiertää skootterin selässä päivässä, mutta parasta on varata kierrokselle muutama päivä, jotta maisemista ehtii nauttia kunnolla. Edullista bungalow-majoitusta ja majataloja löytyy ympäri saarta. Näin mekin olisimme tehneet, jos emme olisi jo varanneet Banana Bungalowsista majoitusta koko reissulle. Me vietimme Penidalla kolme päivää, joka oli auttamattoman lyhyt aika. Ole sinä viisaampi!

Itärannikolla asuvat saaren viimeiset merileväviljelijät, joten siellä pääsee näkemään, millaista elämä Nusa Penidalla oli vain muutamia vuosia sitten. Idästä löytyy myös valtavaan luolaan rakennettu hindutemppeli Giri Putri, joka on ehdottomasti näkemisen arvoinen. Kun matkaa jatkaa, tie kääntyy kohti saaren keskiosaa ja nousee mutkitellen vuorten päälle. Maisemat ovat mielettömiä.

Temppeliluolassa hindukasteen mystisissä jälkimainingeissa.

Tie kieputtelee vuorten lomassa ja halkoo monia pieniä kyliä, joissa paikalliset elävät edelleen maanviljelyksestä. Kylien lapset vilkuttavat innokkaasti ja juoksentelevat skootterin perässä. Kaikesta huomaa, että Penidalla turistit eivät ole vielä jokapäiväinen näky. Kyliin kannattaa ehdottomasti pysähtyä kahville, lounaalle tai vaikkapa pelaamaan lentistä kylän lasten kanssa, kuten allekirjoittanut. Paikalliset ovat erittäin mukavaa porukkaa, vaikka englantia on turha odottaa kuulevansa. Leveällä hymyllä ja kohteliaalla käytöksellä pääsee pitkälle.

Kylien lapset olivat mahtavinta hetkeen. Sen energian kun voisi purkittaa.

Etelän rantaviiva on täynnä toinen toistaan huikeampia näköalapaikkoja. Nusa Penidan kalliot kohoavat merenpinnasta yli sadan metrin korkeuteen. Aivan rantaviivan tuntumassa sijaitsee Seganing-niminen vesiputous, jolla emme valitettavasti ehtineet käydä. Perkeleen kireä aikataulu, never again.

Etelästä löytyy myös viimeinen palanen Nusa Penidan alkuperäistä sademetsää, joka oli Huiman ehdoton lemppari. Tembeling-niminen ikivanha metsä ja korkeiden kallioiden suojassa oleva samanniminen ranta ovat kuin suoraan satukirjasta. Sademetsän läpi kulkee pieni polku, mutta maisemista saa enemmän irti, kun skootterin jättää päätien varteen ja kävelee rantaa kohti. Lopuksi matkan rasitukset voi puhdistaa iholtaan rantaan muodostuneessa peilikirkkaassa luonnonaltaassa. Huiman jäsenet eivät uskaltautuneet altaaseen, sillä meidät valtasi ääretön loiskammo. ”Jotain persmatoja sieltä kuitenkin saa”, taisi kuulua perustelu.

Sademetsän takaa paljastuu järjettömän upea ranta. Me olimme ainoita paikalla, enkä usko, että rannalla joutuu lähitulevaisuudessakaan väistelemään selfietikkuja.

Saaren tunnetuimmat nähtävyydet löytyvät lounaasta. Yli satametrinen kallionkieleke Kelingking Beach tarjoaa Nusa Penidan huikeimmat puitteet auringonlaskun seuraamiselle. Angel’s Billabong ja Broken Beach ovat suosituimmat kohteet, minkä huomaa selfietikkujen määrästä. Luonnon muodostama ääretönallas ja romahtanut jättimäinen luola ovat silti ehdottomasti näkemisen arvoisia – oli sitten selfietikkuja tai ei.

Maisemat ovat pohjois-savolaisittain sanottuna murakoita.

Saaren suosituin ranta on idässä sijaitseva suojaisa Crystal Bay, mutta sielläkään ei ole ihmisiä ruuhkaksi asti. Rannalta pääsee snorklaamaan suoraan elämää kuhisevalle koralliriutalle. Nusa Penida on tunnettu paholaisrauskuistaan, mutta meren leppoisia jättiläisiä nähdäkseen snorklaajan tai sukeltajan pitää ottaa venekyyti Manta Bay -lahdelle. Huimalla oli suunnitelma toteuttaa mantasnorklaus, mutta uni vei voiton. Ei olisi pitänyt nauttia useita huurteisen kylmiä Bintangeja riippumatossa kellien ja merta tuijotellen. Nääh, oli se sen arvoista.

Kylänraitti ja hauska sattumus. Edellä menee äiti, takana poika ja taaimmaisena isoäiti. Poika käveli mummonsa kanssa, mutta meidät nähdessään mummo alkoi tanssia ja höpsötellä kameran edessä. Poikaa alkoi nolottaa ja hän kiihdytti nopeasti askeleitaan. Mummo vaan nauroi ja jatkoi kulkuaan luuta kädessä tanssien.

Nusa Penida on edelleen villi, vapaa ja kesyttämätön. Se on seikkailijan ja luontoa rakastavan rentoilijan paikka. Meille se oli taivas Balin ruuhkiin verrattuna.

Meillä on suunnitelmana palata Penidalle ja nauttia saaresta ainakin pari viikkoa. Sekään ei todennäköisesti riitä mihinkään. Kuten Mike asian totesi, monet tulevat saarelle pariksi päiväksi, mutta jäävät kuukausiksi. Mies itse rakastui Penidaan niin pahanpäiväisesti, että jäi sinne pysyvästi. Huima ymmärtää sataprosenttisesti tuon päätöksen.

Nusa Penida on yksinkertaisesti helevetin hieno paikka.

Huima on kuin Nusa Penida: villi, vapaa ja selfietikuton.

Huiman hehkutukset

SYÖ: Gallery, Jungle Warung ja Penida Minang Beach

JUO: Penida Coladassa on kuulemma hyviä drinkkejä, mutta ne olivat liian kalliita meille. Mene kyläkauppaan ja osta kylmää Bintangia. Toimii.

YÖVY: Meidän majapaikkamme suurin plussa oli näköala, mutta muutoin mesta oli vähän kaukana kaikesta. Tsekkaa Agoda tai mene yksinkertaisesti paikanpäälle ja kysele suosituksia.

NÄE: Ehdottomasti Tembeling Forest, luonnon ääretönallas Angel’s Billabong ja romahtanut luola Broken Beach, auringonlasku Kelingking Beachilla (varaa mukaan hyvät kengät, jotta pystyt kävelemään alas jyrkkää, rannalle johtavaa polkua).

Merenelävät grillataan Jungle Warungissa kuivaneilla kookospähkinän kuorilla. Ruoka oli namiskuukkelia ja edullista.

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Sini / Sini matkakuumeessa keskiviikko, 25 lokakuun, 2017 at 16:09

  Huima tarjoaa matkavinkkejä myös vähemmän tallattuihin mestoihin. Se(kin) tekee Huimasta spesiaalin, + hyvä ulosanti myös 🙂

  • Reply Huima torstai, 26 lokakuun, 2017 at 03:39

   Kiitos, Sini! Ihanaa palautetta 🙂

 • Reply Jenni keskiviikko, 25 lokakuun, 2017 at 17:30

  Melkein tulee tippa linssiin, kun kaukokaipuu on niin kova ja seuraavasta reissusta ei ole mitään tietoa; olin alkuvuodesta reissussa 3kk ja nykyinen työ alkoi vasta elokuussa, ei siis hetkeen lomia. Olisinpa tajunnut Balilla ollessa käydä Nusa Penidalla, näyttää upealta paikalta!

  • Reply Huima torstai, 26 lokakuun, 2017 at 03:40

   Suunnittelun voit silti aloittaa jo nyt – se helpottaa pahimpaan 🙂

 • Reply Antti lauantai, 4 marraskuun, 2017 at 10:30

  Olipa mahtava lukea, että Nusa Penida on vielä entisensä! Seikkailin Indonesiassa muutama vuosi sitten ja onneksi hoksattiin varata reilu viikko tälle saarelle. Syötiin melkein joka aamu aamupalaa Miken Galleriassa ja touhuiltiin sen kupeessa sijaitsevassa luonnonsuojeluleirissä. Tämä on jäänyt mieleen myös mun ehdottomina lempipaikkoina!

  • Reply Huima tiistai, 7 marraskuun, 2017 at 08:54

   Uhkaavaan tahtiin nousi bungaloweja Pedin lähistölle, mutta onneksi on vielä pitkä matka turistirysäksi. Penidassa on kyllä jotakin taikaa, tekee mieli palata!

 • Reply Minttu maanantai, 5 helmikuun, 2018 at 23:15

  Moi!
  Olen lukenut, että Penidassa ei ole juurikaan minimarketteja ym. josta saisi evästä päiväretkiä varten(?) Onko saarella kuitenkin ruokapaikkoja tarpeeksi?

  • Reply Huima keskiviikko, 7 helmikuun, 2018 at 10:18

   Moikka! Minimarkettejakin löytyy, mutta tarjonta on melko rajallinen 😉 Ruokapaikkoja löytyy kyllä riittävästi, siitä ei ole huolta!

 • Reply Jarnp maanantai, 19 helmikuun, 2018 at 21:38

  Hei Huimat!
  Ollaan paremman puoliskoni kanssa menossa toukokuun lopulla kohti nusa penidaa ja teidän mahtavan kirjoituksen luettuani rohkaistuin kysymään teiltä neuvoa majapaikan sijainnin suhteen. Olemme varanneet saarelle aikaa viikon verran joten kiertelyn suhteen sijainti ei olisi ehkä niin oleellinen vaan itselläni kävi mielessä lähinnä tuon taivaallisen tähtijuoman nauttiminen sekä sen lomassa syöminen. Olimme ajatelleet majoittua crystal bayn läheisyyteen, mutta jotenkin minua hieman alkoi mietityttää josko kuitenkin olisi kätevämpi majoittua saaren pohjoisosassa ? Toki matkahan ei tosiaan ole pitkä mutta koska tiet ja Indonesia. Kiitosta jo etukätteen!

  • Reply Huima tiistai, 20 helmikuun, 2018 at 12:35

   Moikka! Meillä oli majoitus sataman ja Pedin puolessa välissä. Ehkä itse majoittuisin jonnekin pohjoiseen ihan saaren kiertämisen takia. Tai ottaisin puolet ajasta Crystal Baylta (joka on sekin ihana, mutta ehdottomasti ruuhkaisin rannoista) ja puolet Pedista. Toivottavasti tästä on apua, ihanaa reissua! Penida on super!!

   • Reply Jarnp tiistai, 20 helmikuun, 2018 at 17:53

    Hei kiitos tuhannesti!

 • Reply Inka perjantai, 6 huhtikuun, 2018 at 13:42

  Moi! Vuokrasitteko skootterit siis heti saapuessane useammaksi päivää? 🙂

  • Reply Huima lauantai, 7 huhtikuun, 2018 at 13:18

   Moii! Otettiin heti skootteri kolmeksi päiväksi. Käytiin kylläkin vaihtamassa menopeli ekan päivän jälkeen, sillä ensimmäisen yksilön iskarit olivat olemattomat. Kannattaa testata skootteri heti vähän mukulaisemmassa maastossa, jotta tietää, miten se kestää. 🙂

 • Reply Annu keskiviikko, 24 lokakuun, 2018 at 05:12

  Löysin bloginne juuri ja olen ihan in lööv.
  Etsin kuumeisesti maata ja paikkoja palmun alle reppu selässä reissaten.
  Balille en kykene, koska koirat. En pystyisi nauttimaan lomasta.
  Thaimaakin on siinä ja siinä. Vietnam out of order.
  Sri Lanka olisi mahdollinen. Etsinkin löytyykö teillä juttua ko maasta.
  Mahtavaa tuotosta. Pysyn mukana jatkossakin. =)

 • Leave a Reply